Sluit [X]   
 

Genieofficier van Dooden in 1910: geplaatst bij Regiment Genietroepen

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Mensen

Sergeant W. de Jong

Naam voluit:

Willem de Jong

Geboren:

19 mei 1886, Amsterdam (Noord-Holland)

Overleden:

9 maart 1978, Hilversum (Noord-Holland)

Levensloop:

Willem de Jong werd op 19 mei 1886 te Amsterdam geboren als zoon van Christiaan de Jong en Lammechien van der Linden. Zij woonden dan aan de Marnixstraat 8 in de hoofdstad. Hij had ook nog een broer en een zus. Op 26 juni 1900 verliet hij met een goed getuigschrift de "Openbare Lagere School der 2e klasse"; een verdere schoolopleiding heeft hij niet gehad.

In 1894 werd hij gekeurd voor de Nationale Militie. Volgens de "Staat van Dienst" in zijn bewaard gebleven zakboekje kwam hij vervolgens op 14 maart 1906 als loteling op. In augustus werd hij bevorderd tot korporaal en drie maanden later tot sergeant en ging hij op groot verlof.
In 1907, 1912 en 1913 werd hij teruggeroepen, voor elke keer een opkomst van ongeveer een maand. In 1912 is de opkomst vermoedelijk afgesloten met de Fortmanoeuvres 1912 bij Uithoorn.

Fort benoorden Purmerend
Piepers jassen op Fort benoorden Purmerend.

Op 1 augustus 1914 werd hij ook teruggeroepen, maar nu voor de mobilisatie voor de Eerste Wereldoorlog bij het 7e Regiment Infanterie. Op 1 januari 1916 was hij van de Militie (diensplicht) overgegaan naar de Landweer District Amsterdam I, 7e Regiment Infanterie, 22e Landweer Bataljon, 2e compagnie.

Gedurende de gehele mobilisatie was hij gelegerd in het Fort benoorden Purmerend. Op enig moment tijdens zijn diensttijd schijnt hij het bevel te hebben gehad over een sectie soldaten van wat nu "ongeregeld" zou worden genoemd en waar men toen niet goed raad mee wist maar die later bekend zijn geworden: schrijvers, geleerden, kunstenaars en dergelijke. Het zou een verklaring kunnen zijn voor zijn grote algemene ontwikkeling in zijn later leven; hij was onderzoekend en nieuwsgierig van natuur en sprak voortreffelijk frans, duits en engels.

Op 19 december 1918 zwaaide hij af en levert hij op 29 januari 1920 al zijn goederen weer in: o.a. Geweer M-95 met bajonet en schroevendraaier, Patroontasch, drie onderbroeken en een haarkam. Op 31 juli 1919 was hij formeel uit de dienst ontslagen.

Jong 1906
Willem de Jong (zittend midden) met andere manschappen voor de tent tijdens zijn opkomst en eerste oefening in 1906. Linksboven is de poststempel van de achterzijde van de Foto: © Legerplaats bij Harskamp, 27 juni 1906.

 

Kort daarna, op 22 april 1920, trouwde hij met Henriëtte Johanna Jacqueline Roos (1885-1980) en kregen zij twee dochters.

In zijn zakboekje staat als beroep "Kantoorbediende"; na zijn afzwaaien trad hij als vertegenwoordiger ("reiziger") in dienst bij de fa. Wafelbakker & Co., de vertegenwoordiger van fa. D. Levin en beide in Amsterdam gevestigd.
Wegens liquidatie van de firma Wafelbakker ging hij met een fraai getuigschrift in 1924 over naar de N.V. Heystee's Tegelhandel en reisde daarvoor veelvuldig als vertegenwoordiger naar Duitsland. Dit heeft waarschijnlijk tot het uitbreken van de crisis in de dertiger jaren geduurd. Tot in de eerste oorlogsjaren had hij een bedrijf voor het maken van emaille naamplaten en daarna werkte hij in diverse administratieve functies, onder andere bij de Distributiedienst en de Nederlandsche Handel-Maatschappij te Amsterdam.

Willem de Jong is na een rijk en bewogen leven overleden op 9 maart 1978; zijn vrouw volgde hem op 22 augustus 1980.

Bron & foto's:

Hans A. Muller† (zijn neef)

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)
 
 
 
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)