Sluit [X]   
 

Fortwachter Algra in 1921: vast dienstverband van zes jaar bij de Koninklijke Marechaussee

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 23-7-2024

Lunetten, bunkers en crisisbeheersing - Duitse Werken

Funkenstelle

Het lijkt erop alsof er rond Amsterdam ook een kring van radiostations lag. Of dit klopt en wat de functie was, is niet bekend...

Mogelijk waren ze onderdeel van Der Funkaufklärungsdienst voor het onderscheppen (Funkmess-Beobachtungsdienst) en storen van radio-frequenties (Funk-Stördienst of Funkmess-Stördienst).

 

Abcoude

Volgens een verzetsgroep (Bureau Inlichtingen Londen), d.d. 2 mei 1944 bestond het complex uit twee Tobruk-schuttersputten en drie mitrailleur opstellingen binnen een hek. Binnen het hek was een terrein omringd door een prikkeldraadversperring met twee hoofdgebouwen, vier bijgebouwen en vier masten.
Was gelegen bij twee boerderijen aan de samenkomst van de Winkeldijk en Koppeldijk, ten zuiden van Abcoude. Er zijn geen restanten, het terrein is met andere loodsen bebouwd.

Volgens een verzetsgroep (Groep Albrecht) was er maart/april 1944 geen activiteit. Kort daarna weet men te melden dat het een "Funksendestelle, Gruppeverwaltung L.G.P.A. Amsterdam uber Bentheim" betreft (18-04-1944).
'L.G.P.A.' staat voor 'Luftgaupostamt' en dit was blijkbaar de veldpost adressering ervoor. 'Amsterdam uber Bentheim' wil zeggen dat de papieren post via Bad Bentheim in Duitsland werd verzonden en ontvangen. De Funkenstellen was op 2 juni 1944 onverandert en nog in gebruik. De bemanning werd geschat op minder dan 10 man.

Luchtfoto Locatie

 

Haarlemmermeer

In de Haarlemmermeerpolder waren ten minste vier radiostations rond de kruising Vijfhuizerdwarsweg en IJweg. Waaronder een locatie die nu onder de Polderbaan ligt.
Had het nog bestaande gebouwtje iets met deze zenders te maken?

Luchtfoto Locatie

 

Ruigoord

Een inlichtingenrapport uit december 1942 spreekt over een zendstation bij Halfweg. Volgens een schets moet het direct (west) achter de Ruigoord Hoeve gelegen hebben. Volgens het rapport ging het om een gebouw van 7 bij 7 meter met een antenne.
Mogelijk was er een plan om het uit te breiden tot Funksendezentrale Halfweg.

Anno 2007 is van de hoeve alleen de oude boomgaard nog aanwezig.

Luchtfoto Locatie

 

Weesp

Begin 1941 werden in Weesp vier bunkers, gecamoufleerd als schuren, gebouwd met acht radioantennes van twee verschillende typen. De bunkers en gebouwen stonden onregelmatig en hadden volgens een na-oorlogs rapport de volgende functies: telefooncentrale, woongebouw (2x), garage, kantine en bergplaats (3x).

Het Verzet (Groep Albrecht) beschreef de situatie van 30 mei 1944 als volgt: "Op elke hoek van het complex staat een zendmast van 20 meter hoog. Bovendien zijn er nog vier zendmasten van elk 15 meter hoog, met daaraan antennedraden."

Circa 1952 waren drie bunkers door het Militair Gezag verkocht aan de gemeenten en de andere vijf in gebruik bij de Luchtstrijdkrachten.
In de jaren 1960 zijn drie van de vier bunkers in Weesp gesloopt nadat ze enige jaren hadden gediend als noodwoningen en als magazijn voor de Bescherming Bevolking. De oostelijke bunker, de voormalige kantine, is de enige die nog bestaat en is sinds circa 1990 - heel toepasselijk - in gebruik als radiostudio voor Radio Weesp, de lokale omroep.

Luchtfoto Locatie

 

Zunderdorp

Radiostation waarover weinig bekend is. Kort na de oorlog al , op de funderingen na, gesloopt.

Het verzet (Groep Albrecht) schrijft op 20 augustus 1944:
"Hier staan 2 masten, waartusschen een antenne is gespannen. Er waren geen militairen aanwezig."
Op een luchtfoto van 13-9-1944 lijken twee aangeaarde gebouwen op het terrein aanwezig. Een foto van 7-4-1945 toont een van de gebouwen zonder aanaarding en mogelijk zonder dak. Rest van het terrein heeft geen herkenbare elementen.

Luchtfoto Locatie

 

 

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)
 
 
 
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)