Sluit [X]   
 

© 2004-2024, René G.A. Ros

Opsluiten en opslaan

Een foto van de bevrijding in 1945 naast een raam met tralies voor de NSB-gevangenen in het Fort bij VeldhuisNa de bevrijding van 1945 werden de forten niet meer als verdedigingswerk gebruikt. Sommige forten werden eerst gevangenis voor hen die tijdens de oorlog 'fout' waren geweest. Daarna zijn de forten gebruikt voor de opslag van vooral munitie maar ook voor wapens, voedsel en medicijnen. Toen was de Koude Oorlog begonnen en hield Nederland rekening met een oorlog die leger en burgers zwaar zou treffen.

Gevangenen opsluiten

Meteen na de bevrijding in mei 1945 werden vele tienduizenden mensen opgepakt omdat ze de Duitse bezetter hadden geholpen. Totdat ze voor de rechter moesten verschijnen en als ze een gevangenisstraf hadden gekregen, werden ze in kampen opgesloten. Rond Amsterdam waren die kampen vooral in scholen, havenloodsen, kazernes en legermagazijnen.

Toen het leger de kazernes en legermagazijnen weer zelf wilde gaan gebruiken werden twaalf forten ingericht als gevangenenkamp. In elk fort zouden ongeveer 250 mannen en vrouwen opgesloten worden. Omdat het aantal gevangenen vrij snel minder werd, zijn niet meer dan zeven forten echt gebruikt. Het Fort bij Penningsveer werd in februari 1948 als laatste gesloten.

Een bewaker van het Fort benoorden Spaarndam waar munitie was opgeslagenSpullen opslaan

Inmiddels was de Koude Oorlog begonnen. Amerika en West-Europa stonden vijandig en dreigend tegenover de Soviet-Unie (nu Rusland) en Oost-Europa. Beide partijen hadden grote legers om te voorkomen dat de andere partij een oorlog zou beginnen. Ook alles vernietigende atoomwapens hoorden bij die dreiging maar het was niet verstandig om die als eerste te gebruiken. Wel was duidelijk dat als er een oorlog uitbrak er ook veel burgerslachtoffers zouden vallen.

Het leger gebruikte de forten niet meer als verdedigingswerken maar als magazijnen. In enkele forten lagen extra voorraden medicijnen en voedsel opgeslagen.
Maar ook ziekenauto's en alle spullen voor de soldaten ervan stonden klaar om in oorlog gebruikt te worden. In de forten werd ook veel munitie opgeslagen zoals landmijnen om de wegen en startbanen van Schiphol onbruikbaar te maken. Maar er lagen in de forten ook granaten voor marineschepen.

Meer in 'Wegen en weilanden'»

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam Junior
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)
 
 
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)