Sluit [X]   
 

Sectorpark Ilpendam, Afdeling Munitie in 1953: "grote uitslaande brand ... opslagloods ... met voertuigen en militaire uitrusting"

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief

Nieuwsgierig? Lees deze nieuwsbrief maar!Nieuwsbrief 385

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
14de jaargang, nummer 385, 3 januari 2012

Een nieuwsbrief van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam met informatie over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

In de eerste plaats allen een voorspoedig 2012 gewenst!
Dank aan hen die me een analoge of digitale wenskaart toezonden.

Wens

Ook dit jaar is er nauwelijks gereageerd op een oproep voor een speciale Nieuwjaars Nieuwsbrief. De enige bijdrage kwam van het programmabureau StvA waarmee deze nieuwsbrief opent. Vooral bij de laatste paragraaf sluit ik mij van harte aan.
Traditioneel is ook een overzicht van gebeurtenissen in de Stelling die dit jaar 100 jaar geleden plaats vonden. En wat leuk cijfermateriaal over de website in het vorige jaar.
Aandacht voor drie boeken over onze 'aanleun-linie', de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En een verslagje waarvan ik hoop dat zowel de modder als plezier er vanaf spat.
Tenslotte een wereldprimeur van een jonge, aanstaande schrijver met een fictief verhaal over een eng fort.

Bekijk deze nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2012/nieuwsbrief-385/
Overig kort nieuws op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/nieuw/
Reageren kan door het contact-formulier te gebruiken.

De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 18 of 25 januari verschijnen.

Veel leesplezier!
René Ros

Tip: houd de cursor boven elke afbeelding om een beschrijving te zien.

 

Dienstberichten

Liever ga ik niet de televisie op om 1.000 euro te verdienen bij 'Wedden dat ik het kan?' door forten van foto's te herkennen. Dus alstublieft doneer als u dat nog niet gedaan hebt...
Wedden dat ik het kan?
Doneren

De afgelopen tijd hebben de volgende organisaties en bedrijf gedoneerd:
- Werkgroep Geniedijk Oost
- Stichting Natuurbehoud Fort Benoorden Spaarndam
- De Natris Erfgoedprojecten

In de afgelopen jaren verdwenen: de betonnen hekpalen en twee grenspalen van de VIS-Kazemat Keverdijk, nabij het Fort Uitermeer, in het natuurgebied Naardermeer van Natuurmonumenten.
Kazematten Uitermeer

Hee, dat is leuk. Als mensen stemmen voor de Geschiedenis Online Prijs, kunnen ze ook een reactie achterlaten. Heel leuk om te lezen en zeer motiverend! Stemt u nog a.u.b.? Met of zonder reactie.
De reacties tot nu toe

Stem nu op Stelling van Amsterdam. Waterlinie met forten rond de hoofdstad.

 

De blik gericht op 2011 en vooruit naar 2012

Tekst: Sylvia Beliën (programmabureau Stelling van Amsterdam, provincie Noord-Holland)
Foto's: René Ros en Kenneth Stamp.

Met plezier en trots kijken wij als programmabureau terug op 2011. Al bezig met dit artikel realiseer ik me hoeveel er eigenlijk, in samenwerking met de Cultuurcompagnie, vrijwilligers, eigenaren, beheerders van de forten en vele anderen dit jaar gerealiseerd is. Hier volgen enkele hoogtepunten.

StellingTour informeert je tijdens het wandelen.Zo was er in april de seizoensopening op Fort bij Aalsmeer, waarbij de StellingTour gelanceerd werd. De ’StellingTour’ verbindt met behulp van de audio tours cultureel erfgoed, geschiedenis, werelderfgoed, kunst, kunsteducatie en cultuureducatie op een natuurlijke manier met elkaar.
In 2012 onderzoeken we hoe deze tour, samen met andere partijen, naar een groter gedeelte van de Stelling van Amsterdam uitgerold kan worden.

In april kwam ook de eerste kanoroute ‘Molens en Fortentocht’ digitaal beschikbaar. Deze route is 21 km en loopt via het Spaarne naar Spaarndam en vanaf de Mooie Nel verder via de Ringvaart langs Fort bij Vijfhuizen, terug naar het Spaarne.
Voor deze route wordt in 2012 een kortere variant ontwikkeld en ook in De Ronde Venen komt een kanoroute langs forten beschikbaar.

Het Fortenspel: Spion in de Stelling voor jongeren tussen de 10 en 14 jaar werd in mei gelanceerd. Dit is een adventure game die jongeren laat kennis maken met de geschiedenis van de Stelling.
In mei werd ook de Stelling genomineerd voor de EDEN award. Staatssecretaris Bleker noemde de Stelling “uniek en karakteristiek voor Nederland”. Helaas was dat niet voldoende om de award ook daadwerkelijk te winnen. Winnaar was het gevangenismuseum Veenhuizen.
De jury gaf het advies om de integraliteit tussen de verschillende onderdelen van de Stelling uit te werken. De individuele parels zouden nog meer een ketting kunnen vormen.
In 2012 en 2013 zal, mede hierom, de nadruk op samenwerking tussen de forten en partners in het gebied gelegd worden.

Voorstelling van Op de Bres in Muiden.Juni was de maand die in het teken stond van het culturele festival Op de Bres. Elk jaar rond Pinksteren strijkt het festival neer op een deel van de Stelling. Dit jaar was het festival in de Gooi- en Vechtstreek en trok 3.300 bezoekers.
In 2012 vindt het festival plaats in de Beemster en wordt gecombineerd met het 400 jaar jubileum van de polder.

In juli is het eerste bezoekerscentrum Stelling van Amsterdam / Pampus Xperience op Forteiland Pampus open gesteld voor publiek. Andere forten waar momenteel bezoekerscentra ontwikkeld worden zijn, Fort benoorden Spaarndam en Fort bij Krommeniedijk.
De Stellingmaand in september had dit jaar iets minder bezoekers dan vorig jaar. Waarschijnlijk lag dit aan de veranderde opzet en het weer dat niet mee zat.
In oktober is de horeca Uit & Meer op Fort Uitermeer geopend, zodat u na een wandeling of fietsrit in dit gebied vanaf de zomer 2012 hier kan genieten van een hapje en een drankje.

In 2011 zijn de volgende onderdelen van de Stelling, met subsidie van de provincie Noord-Holland, gerestaureerd: Bastion Nieuw Achtkant in Weesp, de gevels van het Muizenfort en de Kazerne in Muiden, Damsluis in de Wijkertocht en het dak van Fort bij Penningsveer.

Een informatiebord bij Fort Waver-Amstel.Wat kunt u nog meer van ons verwachten in 2012?
Een gerestaureerd Fort aan de Nekkerweg / Fort Resort Beemster. Een ‘handzaamboekje’ en een verhalenroute via Oneindig Noord-Holland. Informatieborden bij bijna alle onderdelen van de Stelling.

Daarnaast hopen wij de verbeterde samenwerking tussen René Ros, de Cultuurcompagnie en ons als programmabureau ook van harte door te kunnen zetten in 2012.
Het programmabureau wenst u al het beste voor 2012.

Programmabureau Stelling van Amsterdam
Cultuurcompagnie Noord-Holland
- Molens en Fortentocht
- Festival Op de Bres
- Stellingmaand
- Informatieborden

StellingTour
Spion in de Stelling
Gevangenismuseum Veenhuizen
Restaurant Uit & Meer
Fort Resort Beemster
Oneindig Noord-Holland

 

Fort bij Aalsmeer
Fort bij Vijfhuizen
Fort aan het Pampus
Fort benoorden Spaarndam
Fort bij Krommeniedijk
Fort Uitermeer
Vesting Weesp
Muizenfort, Muiden
Fort bij Penningsveer
Fort aan de Nekkerweg

 

Dit jaar een eeuw geleden...

... werd besloten Fort bij Muiderberg te bouwen, 832.400 gulden (vergl. 8 miljoen euro) gereserveerd in de Vestingbegroting en grond aangekocht,
... verhuisde Genieofficier Dudok, later beroemd architect, naar de woning van Fort aan de Middenweg,
... begon de bouw van de bomvrije gebouwen van Fort aan de Middenweg,
... werd de frontkazemat van Fort aan de Drecht gebouwd,

De keel van het Fort aan de Middenweg.... plaatste Genieofficier Van Roijen zijn handtekening op een bouwtekening van Fort aan de Nekkerweg,
... werd de bouw van bomvrije gebouwen op Fort aan de Nekkerweg aan aannemer Blankevoort gegund,
... leverde aannemer Blankevoort de bomvrije gebouwen van Fort bij Edam en Fort benoorden Purmerend op,
... leverde Aannemer Van Slingerland de bomvrije gebouwen van Fort Waver-Amstel op,

... vloog het Duitse luchtschip LZ-11 Viktoria Luise boven de regio Amsterdam waarover de Chef van de Generale Staf een boze brief schreef omdat het volgens hem een spionagevlucht was,
... werd het Excercitieveld aan St. Anthoniesdijk gesloten en als wielerbaan in gebruik genomen,
... werden de overdekte schietbanen op het Militair Terrein Zeeburg in gebruik genomen,
... werd het Commandantshuis uit 1775 op de Dam gesloopt,
... werd de Artillerie-Inrichtingen vanwege de Bedrijvenwet een Staatsbedrijf,
... begon de treindienst op de trajecten, door en langs de Geniedijk Haarlemmermeer, van Hoofddorp naar Haarlem, Leiden en Aalsmeer,

Stellingcommandant Fabius.... vonden in de maand september de grote "Oefeningen in den vestingoorlog" rond Uithoorn plaats (een thema-nieuwsbrief over?),
... was Soldaat Groennou van 27 augustus t.e.m. 21 september op herhalingsoefening,
... hadden ook Sergeant De Jong en Soldaat Schutte een herhalingsoefening,

... had Stellingcommandant Fabius een audiëntie bij Koningin Wilhelmina, ging met pensioen en verhuisde naar Bussum waar hij begraven ligt,
... verliet Fortcommandant Hospers de Hogere Textielschool in Enschede en kwam op voor zijn dienstplicht,
... beëindigde Genieofficier Van Oldenborgh zijn baan als leraar Genie-wetenschappen aan de Hogere Krijgsschool in Den Haag. Hij begon een carrière in de drinkwatervoorziening en werd directeur Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland,

... woonden er 6.034.000 mensen in Nederland,
... was de beroepsbevolking 2.388.000 mensen groot,
... gaf het Rijk 102 miljoen euro uit waarvan 22 miljoen (22%) aan defensie,
... besteedde elke inwoner 3,65 euro aan defensie.

 

Statistiek 2011

In heel 2011 werden er ruim 109.000 bezoeken aan de website Stelling van Amsterdam gebracht. Dat is ruim 25.000 meer dan het jaar ervoor (+30%) en wederom het jaarrecord. In totaal zijn er 688.287 bezoeken aan de website gebracht sinds de eerste publicatie in 1999.

Grafiek van bezoeken per maand sinds 1999.Per maand waren er gemiddeld 9.103 bezoeken (+2.117) oftewel 299 per dag (+70). Voor het eerst was niet september maar juli de drukste maand en toch weer december de rustigste maand.
Tijdens de bezoeken werden 536.556 webpagina's gedownload met een totale omvang van 61,8 gigabyte.

Het Windows besturingssysteem werd voor 84% (-4,5) van de bezoeken gebruikt, Mac OS 12% (+4,9) en Linux 2,4% (+0,4).
MS Internet Explorer is de webbrowser voor 61% (-10,1) van de bezoeken, gevolgd door Mozilla Firefox 17,2% (+2,4), Google Chrome 9,5% (+4,6) en Apple Safari 9,1% (+4,1).

Het aantal nieuwsbrieven is met 22 stuks vier lager dan het jaar ervoor, met 5 (+1) thema-nieuwsbrieven. Het jaarrecord van 57 stuks in 2004 is dus niet verbroken...
Het aantal abonnees is het afgelopen jaar met 7,6% gestegen naar 1.017, waaronder 153 nieuwe abonnees.

De website is 127 Mb groot en bestaat uit 1.120 webpagina's met 3.900 afbeeldingen. Op de website staan 1.033 locaties (+44) van (verdwenen) bouwwerken met een bekende locatie. De foto-collectie over de Stelling omvat 30.000 digitale opnamen (47,7 Gb).

Jaarcijfers

 

Drie nieuwe delen NHWL-boekenreeks

Met dank aan: Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij.

Boeken over Fort Pannerden, Werk aan het Spoel en Fort VurenIn de boekenreeks van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn drie nieuwe uitgaven verschenen over Fort bij Pannerden, Werk aan het Spoel en Fort Vuren.
Eerder verschenen: Slot Loevestein, Fort Asperen en Fort Altena (Fort aan de Uppelse Dijk).

De handzame boekjes zijn vlot geschreven en bevatten mooie illustraties. Bij aanschaf van meer exemplaren zijn de verzendkosten gratis of is er korting.

Meer informatie en bestellen
Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij

 

Seeadler modder

Foto's: René Ros en Michel van Best.
Met dank aan: Michel van Best, Dhr. Groenendaal, Arjan Kouwenhoven en Albert Roest.

Rond de plassen lopen.Het is deze maand elf jaar geleden dat weer algemeen bekend werd waar het Duitse radarstation Seeadler ligt. Natuurlijk wisten een paar mensen, zoals ooggetuigen, in Muiden en Weesp er van.

In januari 2001 antwoordde Michel van Best dat de bouwwerkjes in de weilanden, het gezochte radarstation moest zijn. Onder andere door historisch onderzoeker Gerlof Langerijs werd in de jaren daarna wat meer bekend. Bijvoorbeeld dat het van de circa 300 gebouwde radarstations een van meest complete is.

Om het jubileum te vieren kwamen Michel van Best en ikzelf weer eens samen in de Bloemendalerpolder. Eind december een veldexpeditie! Zijn we wel goed bij ons hoofd? Nou nee, maar het kwam zo uit en we lieten ons niet uit het veld slaan. Er liep nu in ieder geval geen vee en de begroeiing was kort.

Maar wat een modder in deze nooit verveende polder! We moesten drie meter afstand van elkaar houden om elkaar niet tot de nek nat te spetteren. Bij sommige stappen spoot een straal water langs de zool een halve meter omhoog. Dan ook nog de stappen waarbij het been tot ver boven de enkel - en de schoenrand - in de modder verdween. Die modder had één groot voordeel: de prikstokken verdwenen zonder veel moeite in de grond!

Een verdachte plek in de wijdse polder.Van de twee betonplaten vonden we er maar één en dat was meer een grindpakket. We hadden gehoopt dat we een opstelplaats voor de lange-afstandsradar Freya zouden vinden. De funderingen van de Y-peiltorens hebben we wel weer terug gevonden en ingemeten.
Op het terrein achter boerderij Breedland is door verzakking van de bestrating te zien dat eronder een fundering van 6 bij 5,8 meter ligt. Op die plaats moet het ketelhuis van de Accommodatie NCOs (non-commanding officers) en Helferinnen hebben gestaan.

We hebben ons opgewarmd met een warme chocolade. Mét een appelpunt om te vieren dat het gelukt is het radarstation op de kaart te krijgen.
De komende jaren moet we afwachten hoe de plannen voor snelweg en woningbouw zich ontwikkelen en hoe het radarstation daarin ingepast gaat worden. De economische crisis zou voor Seeadler wel eens gunstig kunnen zijn.

Radarstation Seeadler

 

Watjes in een fort

Tekst: Maaike Ros (11 jaar).
Foto: Hans Baas (56 jaar).

Joris en Timo zijn heel goede vrienden. Ze gaan op excursie naar Fort Uithoorn. "Die meiden gaan gillen als ze het donker in moeten", zegt Timo met een grijns. "Moet jij zeggen, watje!" antwoordt Vanessa driftig.

"We zullen zien, stelletje meiden" zegt Joris. Ze zijn er eindelijk. "Hier is de poterne" zegt de gids René. "Hier", gaat hij vrolijk door, "stonden alle soldaten als ze werden geteld."
Ikara steekt haar vinger op: "Waarom werden de soldaten geteld?" "Dat was om te kijken of er niet één was gevlucht. En of er nog niet één zich verslapen had."

"Waarom vluchtte sommige soldaten dan?" vraagt Ikara weer. "Omdat er dienstplicht was, domoor!" antwoordt Klaas, de slimmerik van de klas, voordat René iets kon zeggen.
"Klaas!" de Juffrouw geeft hem een tik voor zijn schouder. "De gids is hier om ons dingen te leren die we nog niet weten en dan hoef je geen domoor te zeggen, zij kan dat toch niet weten?" "Sorry. Excuses, meneer." "Geeft niets, hoor."

"Zo nu lopen we naar de keelkazemat" zegt René. Timo loopt voorop.
"AAHHH!!!" schreeuwt Timo zo hard als hij kan. "Wat is er, meisje?" zegt Vanessa. "Kijk dan zelf maar, als je durft!"
"AAH! Een spook!"

Het spook van Fort bij Uithoorn.

Fort bij Uithoorn

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)