|
InleidingBeste lezer, - Nieuw in die collectie is een enveloppe, die in 1915 verzonden is van Fort aan de St. Aagtendijk. Lees deze nieuwsbrief op: http://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2019/nieuwsbrief-484/ [ALT TEKSTEN] Wil jij een artikel over militaire historie schrijven voor deze nieuwsbrief? Of heb je tips en wensen voor artikelen? Laat het ons dan weten! [De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op ?? ??? verschijnen.] Veel leesplezier! Tip: houd de cursor boven elke afbeelding om een beschrijving te zien.
|
Dienstberichten-
|
“Hij blijkt een bet-overgrootvader van me te zijn!”Tekst: René Ros (Kenniscentrum Waterlinies). In 2019 heeft het Kenniscentrum Waterlinies de fortwachter-registers 1852-1940 gedigitaliseerd. Het doel was om landelijk de namen openbaar te maken en een verband te leggen tussen militair erfgoed en genealogie. Het register is nu on-line raadpleegbaar.
Door het project zijn er ook min of meer onbekende locaties in beeld gekomen zoals verdwenen kustbatterijen bij Rockanje en op Vlieland. Maar ook legerplaatsen zoals de Legerplaats bij Donderen (Drenthe) waar de schietbanen nog in het terrein te herkennen zijn als wandelbos “Koegelbargen”. Tevens bleek de functie van militaire sluiswachters bestaan te hebben. De bronnen zelf zijn niet compleet, soms overlappend, bevatten fouten en zijn handschreven met doorhalingen zodat het niet eenvoudig is om een volledig betrouwbare digitalisering uit te voeren. Bovendien zijn de namen van de forten in de loop der tijd op verschillende manieren geschreven. We blijven de gegevens verder verrijken en nog niet alle informatie is daardoor beschikbaar. Maar vanaf 11 december is het online Fortwachters Register te raadplegen, via de website van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. Fortwachters Register (nieuw)
|
Korporaal BlokpoelTekst: René Ros (Doc.cent. StvA).
In het zakboekje bleek weinig informatie te staan en veel verder dan de eenheid '2e Regiment Vesting Artillerie, Depot Bataljon, 3e Compagnie' kwam het niet. In het Nationaal Archief kon zijn controlelijst helaas niet gevonden worden. En omdat Martinus Hermanus Blokpoel in Twisk is geboren, is het moeilijk meer archiefstukken over hem te vinden. In 1914 trouwde de, dan 24-jarige, in Amsterdam en ging er ook wonen, waarna drie kinderen werden geboren. Maar goed, zijn naam is genoteerd. Vastgelegd in de database zodat ik zijn gegevens kan vinden als ik ooit nog op de naam stuit. En op de website zodat anderen, wellicht met aanvullende informatie, hem én mij kunnen vinden?
|
Wachter KruishaarTekst: René Ros (Doc.cent. StvA).
Per e-mail hadden we begrepen dat hij, Bertus Kruishaar, zoon van een fortwachter van 'Fort Bijlmer' was. Eenmaal aan de koffie bleek het om het naastgelegen munitiemagazijn te gaan. Dat vinden sommigen misschien een tegenvaller, maar het bleek een zeldzaam verhaal over het toenmalige 'sociale vangnet'. Zijn vader Jan was 20 jaar oud, toen hij een dienstverband bij de veldartillerie in Amersfoort aanging. Daar hebben we helaas geen archiefstukken over gevonden. Volgens zijn zoon werd hij doof en daarmee ongeschikt voor de dienst. Vader solliciteerde op de functie van wachter van het Magazijn Venserpolder en werd daar in 1930 aangenomen. Van de Duitse inval werd in de Venserpolder weinig gemerkt. Maar vader Jan wilde niet onder de Duitsers werken, zodat het gezin naar Amsterdam verhuisde. Na de oorlog kreeg hij zijn functie en dienstwoning weer terug. Dankzij zoon Bertus kon een biografie, met meer details, opgesteld worden over zijn vader Jan. Of, zoals een kleindochter daarover schreef: "Onze lieve en “bescheiden" opa is toch nog (terecht) over het voetlicht gebracht. Mooi!". Wachter Kruishaar (nieuw)
|
Fijne feestdagen
Heel veel dank aan de vrijwilligers, sponsors en donateurs die het werk ook dit jaar hebben ondersteund.
|
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven. Zie ook de privacy verklaring.
|