Sluit [X]   
 

Eerstaanwezend Officier Hioolen in 1893: benoemd tot Eerstaanwezend Ingenieur te 's-Gravenhage, Zuid-Holland

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief

Nieuwsgierig? Lees deze nieuwsbrief maar!Nieuwsbrief 375

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
13de jaargang, nummer 375, 31 augustus 2011

Een nieuwsbrief van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam met informatie over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

Na de inmiddels vertrouwde korte dienstberichten volgt een droevig bericht over de sloop van een onderdeel van de Stelling, een UNESCO Werelderfgoed voor wat het waard is...
Vervolgens over de Stellingmaand website. En informatie over een nieuwe geluidswandeling langs de kabbelende Vecht. Ook interessant is de mogelijkheid dat er nog bomen met klimijzers zijn te vinden. Tenslotte een artikel over de wijzigingen die deze nieuwsbrief zal ondergaan.

Helaas ontbreekt de volgende informatie omdat (pers)berichten te laat of helemaal niet zijn ontvangen: nieuws exploitatie Kustbatterij bij Durgerdam, Stelling Nemen en restauratie Fort bij Abcoude.

Bekijk deze nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2011/nieuwsbrief-375/
Overig kort nieuws op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/nieuw/
Reageren kan door op de e-mail te antwoorden of het contact-formulier te gebruiken.

Het is niet bekend wanneer de volgende nieuwsbrief zal verschijnen.

Met vriendelijke groet,
René Ros

N.B. Nieuwsbrief 374 is uitsluitend per e-mail aan de abonnees verzonden.

 

Dienstberichten

27 Juli jl. was met 3.300 bezoeken de drukste dag ooit voor de website. Dit vanwege de berichtgeving over het zoeken naar een exploitant voor de Kustbatterij bij Durgerdam. Onder andere op de website Geenstijl werd er aandacht aan geschonken. Een verband met het schietincident op een Noors eiland werd daar snel gelegd.
Juli werd ook de drukste maand ooit (12.113 bezoeken) en het moet raar lopen als het jaarrecord van 2010 én de 100.000 grens niet wordt doorbroken.
'Te Koop! Vuurtoreneiland op toplocatie' op Geenstijl.nl

Ra ra, waar ben ik gefotografeerd?In een poging om in een eenvoudig schema aan te geven wanneer de reguliere openstellingen van de forten zijn, is er een webpagina toegevoegd. Met ook informatie voor als je als groep een bezoek wilt brengen of een fort zoekt voor een feestje, congres enzovoort. "Handig zo'n overzicht!"
Forten Bezoeken

Nog maar 17 abonnees nodig om de magische grens van 1.000 te passeren!
De 1.000ste abonnee krijgt een exclusieve rondleiding met consumptie voor vier personen in het authentieke Fort bij Uithoorn aangeboden. Ikzelf zal de rondleiding verzorgen en de abonnee mag zelf zeggen of het 45 of 120 minuten moet duren...
Abonneren nieuwsbrief

Wist je dat de kaart van de Stelling op Wikipedia is gebaseerd (punten en vlakken kopieeren naar een andere ondergrond) op mijn satellietfoto? De maker heeft namelijk ook alle niet gebouwde forten meegenomen. En zo te zien heeft Natuurmonumenten zich gebaseerd op de Wikipedia kaart...
Origineel op Stelling website
Kaart StvA op Wikipedia
Kaart StvA van Natuurmonumenten

Een kraanmachinist die werkte aan de reconstructie van Bastion Nieuw-Achtkant in Weesp vond het "zeker een mooi werkproject, iets dat je niet vaak meemaakt". Hij gaat binnenkort kijken hoe het is geworden maar zocht nu per e-mail de persoon die vaak foto's kwam maken. Je raadt het al: gevonden!
'Gedeputeerde opent Weesper bastion' in Nieuwsbrief 372

Naar aanleiding van het recente 20-jarig jubileum van het Web eens gaan rekenen: ik zit 20 jaar op het Internet (Web is niet hetzelfde als Internet!), mijn oudste website is 16 jaar en deze Stelling-website 13 jaar.
Een eigen NL-domeinnaam heb ik sinds 1997, dat kon toen formeel niet als particulier.
'WWW 20 jaar' in ComputerIdee

Onlangs bezocht: de brugkazematten bij Zwolle en Kampen-Noord (ooit met geschut uit de Stelling) en 'fort Olst' (bunkers rond de IJssellinie-stuw). De oefenkazematten bij Legerplaats bij Oldebroek staan er volgens de beheerder ook nog. Daarna Kustbatterij bij Diemerdam, Fort Uitermeer en Fort bij Spijkerboor.
Stichting IJssellinie Olst
Legerplaats bij Oldebroek

 

Groepsdepot Halfweg

Met medewerking van: Wim Koelman (Historische Werkgroep Spaarndam), Joop de Vries†, de krakersgroep 'Filezicht', monumentencommissie, gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, provincie Noord-Holland, Recreatieschap Spaarnwoude en Rijkswaterstaat Noord-Holland.

Ad perpetuam rei memoriam
"Ter eeuwige nagedachtenis"

Na vele jaren trouwe en eenzame dienst voor Koningin en Vaderland is na jarenlange verwaarlozing op 106-jarige leeftijd van ons heen gegaan:

Woning, bergloods en wachtgebouw aan Zijkanaal C

Onderdelen van het vm. Groepsdepot Halfweg no. 1 nabij Spaarndam,
magazijn van de Stelling van Amsterdam

juni 1905augustus 2011

 

De gebouwen zijn inmiddels in besloten kring gesloopt en deels gecremeerd en begraven. Gelegenheid tot herdenken is elke dag mogelijk op de locatie bij de kruising Zijkanaal C Weg en Hornweg. Enkele relikwieën zullen tentoongesteld worden in Fort bij Uithoorn.

De woning van Groepspark Halfweg tijdens de sloop.Naar aanleiding van mijn open brief van 28 februari jl. heeft Rijkswaterstaat als eigenaar van het terrein edelmoedig contact gehad met diverse partijen. Dat leidde tot een gezamenlijke bespreking ter plekke op 23 mei waarbij ik de historische inleiding verzorgde.

Rijkswaterstaat maakte duidelijk dat om grondmechanische- en geluidsredenen de woning en loods niet nabij de snelweg konden blijven staan. Volgens een bouwkundig rapport (2004) over de woning zou restauratie 100.000 euro kosten, over de bergloods was geen informatie. Door de krakers is de bouwkundige staat er vervolgens niet beter op geworden.
Er gloorde enige hoop voor het verplaatsen van de loods naar de andere kant van de Hornweg.

De gemeente kon de in 2005 verleende sloopvergunning niet ongedaan maken. Verhuur aan of overname door de gemeente is ook besproken maar zou een hoge investering vragen waaraan Rijkswaterstaat niet wilde bijdragen. De provincie wilde het complex geen monumentstatus geven en dus geen subsidie. Zodat de gehele oplossing van de gemeente zou moeten komen en dat is zelfs in goede economische tijden onhaalbaar.

Het is jammer dat geen van de betrokken partijen zich eerder heeft ingespannen. Van een paar vrijwilliger-organisaties met cultuurhistorie in hun vaandel is weinig tot niets vernomen. De korte tijd die restte tot de onverwacht vlotte ontruiming door de krakers en de dreigende sloop was helaas onvoldoende.
Ook hier blijkt mijn inziens dat er meer samengewerkt moet worden. Overheden en andere instellingen moeten vrijwilligers durven raadplegen en te vertrouwen. En vrijwilligers moeten ook buiten hun lokale blikveld leren kijken.

Groepsdepot Halfweg no.1
Thema-nieuwsbrief 'Open brief aan Rijkswaterstaat inzake Groepsdepot Halfweg'
'Geen behoud maar sloop' op Stelling Forum

 

Stellingmaand 2011

Streetdance op Fort aan de St. AagtendijkBegin augustus is de Stellingmaand website weer beschikbaar gekomen. Deze keer in een zeer afgeslankte versie.
Het bevat een lijst van forten waarvan de fortgebruikers activiteiten in september op hun website vermelden. De data van de activiteiten worden ook in de lijst genoemd maar voor meer, actuele informatie wordt naar de website van de fortgebruiker verwezen.

Sinds de eerste Stellingmaand in 2003 is het belang van de activiteiten in september afgenomen omdat veel meer forten ook de rest van het jaar open zijn. Toch bieden de bijzondere openstellingen en de extra activiteiten een mooi programma en goede promotie.

De activiteiten worden met veel inzet door de fortgebruikers, waaronder veel vrijwilligers, verzorgd. In opdracht van de provincie Noord-Holland verzorgt Cultuurcompagnie Noord-Holland (vh. Cultureel Erfgoed Noord-Holland) de collectieve promotie middels folders en andere PR.
Een feestelijke opening zou dit jaar niet plaatsvinden. En een thema lijkt er dit jaar niet te zijn. Misschien kunnen we het beste de 130ste verjaardag van de Stelling vieren op de derde dinsdag van september. En hopelijk kunnen we dit jaar de 200.000ste bezoeker verwelkomen.

Kanonschot Fort bij AbcoudeCultuurcompagnie Noord-Holland wilde de domeinnaam stellingmaand.nl dit jaar niet huren om de Stellingmaand-agenda te tonen. Ondanks het feit dat in 2010 de Stellingmaand-website op die manier 50% van de bezoeken toename bijdroeg.
Ikzelf wil de domeinnaam niet verkopen omdat er niets mee gedaan zou worden zoals een campagne website. Zelfs geen actief gebruik van het webadres in de promotie. Uit de twee overgebleven alternatieven is gekozen voor deze lite-versie en niet voor leegstand.

Stellingmaand

 

Waterlanders, een nieuwe geluidswandeling

Bron: persbericht Soundtrackcity d.d. 25-8-2011.
Met dank aan: Sylvia Beliën (programmabureau Stelling van Amsterdam, provincie Noord-Holland).

Waterlanders langs de Vecht bij Fort Uitermeer.Soundtrackcity ontwikkelde speciaal voor de Stelling van Amsterdam een nieuwe geluidswandeling met de titel Waterlanders. Waterlanders wordt zondag 4 september as. geopend bij het Fort aan de Ossenmarkt in Weesp. Op zondag 11 september is er een groepswandeling onder begeleiding van Joyce Roodnat (journalist, schrijver en enthousiast wandelaar). Daarnaast kan de wandeling individueel gelopen worden op alle zaterdagen in september. Koptelefoons zijn op zaterdag te huur in Fort aan de Ossenmarkt in Weesp.

Waterlanders is gemaakt door regisseur Judith Hofland en componist Anne Wellmer. De wandeling duurt 60 minuten en loopt vanaf Fort aan de Ossenmarkt in Weesp langs de oostoever van de Vecht naar Fort Uitermeer. Onderweg luistert de wandelaar naar de speciaal op de route gemaakte soundtrack die ingaat op elementen in het landschap waar men doorheen loopt.

In Waterlanders wordt de bezoeker meegenomen op een theatrale ontdekkingsreis. Het water van de Vecht is in de wandeling een personage dat het publiek meeneemt en het landschap laat ervaren op een nieuwe, persoonlijke en intense manier. Laat u meevoeren door het water en ontdek de tussenruimte van de Stelling van Amsterdam.

Meer informatie en aanmelden op website Soundtrackcity

 

Met klimijzers de boom in

Met dank aan: Dirk de Groot (Familiearchief Wetenswaardigheden van de krijgsmacht)
Foto boom: idem.

Torenbouwers bij Fort Uitermeer.Uit de instructieboekjes en van foto's zijn diverse soorten observatieposten bekend. Er werden houten torens gebouwd en mobiele masten met een stoeltje gebruikt. Met als doel om de vijand te observeren en te bepalen waar de eigen granaten terecht kwamen.

Er werden ook klimijzers in bomen geslagen om zo een hoog uitkijkpunt te hebben. In de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn een paar bomen bekend waarin die klimijzers nogsteeds zijn te vinden, zoals bij Fort bij Vechten. Alhoewel die bomen natuurlijk wel doorgegroeid zijn en de ijzers ingegroeid zijn...

De boom bij Fort bij Vechten met de ingegroeide klimijzers.Zouden er ook in de Stelling nog dergelijke dikkere bomen met klimijzers te vinden zijn?
Wil je eens je ogen goed de kost geven? En niet alleen op of vlakbij de forten, maar ook wat verder weg?

Ik hoor graag van je als je een dergelijke boom hebt gevonden. Zorg dan wel dat je goed kan omschrijven waar de boom staat!

Familiearchief Wetenswaardigheden van de krijgsmacht

 

De nieuwsbrief verandert

Met dank aan: Mireille Geus.
Foto's: René Ros.

Overdracht spullen oud-fortcommandant: een voorbeeld om zelf over te schrijven.Als gevolg van een andere invulling van de hobby zal in deze nieuwsbrief een aantal zaken wijzigen.

De manier waarop de links worden vermeld is al veranderd. De links van andere partijen worden alleen nog opgenomen als ze meegewerkt hebben aan het artikel én een link naar deze website hebben.
De 'dienstberichten' blijven waarschijnlijk voortbestaan en mogelijk komen er nog 'de pluim' en 'de schandpaal' bij.

Regelmatig treden er misverstanden op als men deze website en nieuwsbrief als bron voor publicaties gebruikt. Daarom wordt aanbevolen (ook in de kleine lettertjes) om dan contact met de auteur te zoeken.

In deze nieuwsbrief zullen geen informatieve artikelen meer door mij geschreven worden over andermans activiteiten en werkzaamheden. Fortgebruikers en andere betrokkenen moeten zelf een persbericht of artikel aanleveren om hun informatie onder de aandacht van bijna 1.000 geïnteresseerde abonnees te brengen.
Dat betekent dat ik me er bij neerleg dat deze nieuwsbrief geen volledige nieuwsvoorziening was, is en zal zijn. Zelf schrijf ik alleen nog, weer in de ik-vorm, over eigen onderzoek en activiteiten.
De artikelen werden altijd al voorgelegd aan de partijen die aan de inhoud meewerkten. Vanaf nu zullen ook partijen die niet meewerkten maar wel genoemd worden, vooraf inzage krijgen als dat praktisch mogelijk is.

Lachen om belevenissen in de Stelling: Terugspeeltheater op vrijwilligersavond in Fort bij IJmuiden, 2009.De belangrijkste verandering is dat er een duidelijkere scheiding komt tussen informatie en opinie. Op een manier waarmee ook de drempel voor anderen verlaagd wordt om opiniestukken te schrijven. Maar bovendien moet er met de opinie meer humor en scherpte in de nieuwsbrief (terug) komen.
Om dit te bereiken zullen Kees van Hall en Jan Troelstra als fictieve personen ingezet worden, onder wier namen meerdere personen artikelen kunnen schrijven. Dus als jij een artikel onder hun naam wilt schrijven, neem gerust contact op.

Als experiment zijn majoor Van Hall en soldaat Jan al in een paar vorige nieuwsbrieven aan het werk geweest. Gezien de reacties was dat experiment zeer geslaagd.
Voor beiden is een karakterprofiel opgesteld maar kort gezegd is Kees van Hall een genieofficier die in 1872 is geboren en 42 jaar was toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Jan Troelstra is 22 jaar jonger en was toen een jong dienstplichtig infanterist van buiten Amsterdam.
Beiden hebben het eeuwige leven en zullen hedendaagse zaken bekijken door de bril van hen die het echt hebben meegemaakt, onze zeer gerespecteerde voorouders.

Er zullen ook andere wijzigingen van meer tekstuele aard zijn en al deze wijzigingen zijn in belangrijke mate te danken aan een heel nuttige trainingssessie met Gouden Griffel-winnaar en Fort bij Vijfhuizen-gebruiker Mireille Geus maar ik denk nu niet kans te maken op de Gouden Griffel omdat ik eerst maar eens moet afleren om te lange zinnen te schrijven...

Mireille Geus
Nieuwsbrief Kopij

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)
 
 
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)