Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
13de jaargang, nummer 383, 7 december 2011
Een nieuwsbrief van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam met informatie over militair erfgoed in de regio Amsterdam.
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/
Toegegeven, af en toe doe ik links en rechts een verzoekje of suggestie. Daar wordt tegenwoordig vaker positief op gereageerd en mede daarom heb ik zelf weinig geschreven voor deze nieuwsbrief.
Het eerste
een persbericht over de keuze voor het bezoekerscentrum voor het noordfront. Ten tweede een mooi artikel in de aanloop naar het jubileumjaar 2014.
Maar ook over de vertoning van een toepasselijke film op een toepasselijke locatie, over een Russisch fort in een Nederlands fort. En natuurlijk ook een verslagje van het bezoek aan de Kustbatterij bij Durgerdam.
Bekijk deze nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2011/nieuwsbrief-383/
Overig kort nieuws op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/nieuw/
Reageren kan door het contact-formulier te gebruiken.
De volgende nieuwsbrief zal op 15 december verschijnen.
Al bijna 1.000 euro aan donaties ontvangen! Heel mooi, fantastisch en boven verwachting! Maar het doel is nog niet bereikt dus ik blijf zeuren. Als u nog geen donatie hebt gegeven, weest geen buitenbeentje en gebruik a.u.b. de advertentie hierboven.
Naast veel particulieren hebben de volgende organisatie en bedrijven substantieel bijgedragen: Nederlands Dagblad B.V. Tempelman/Illustratieve Producties Wijnimport Bart (Fort benoorden Purmerend)
Stichting Fort Abcoude
We moeten blij zijn, Post nummer 12 aan het Groote Loopveld te Ouwerkerk is 'hersteld'.
'Post 12 weer in ere hersteld' op Stelling Forum
Zonder munitie en eten geen leger. Het boek 'In dienst van de troep', uitgave van het NIMH, gaat over de militaire logistiek door de eeuwen heen. Lees de verschillen maar ook de overeenkomsten voor o.a. de Stelling en de Noordduitse laagvlakte.
'In dienst van de troep' bestellen bij Bruna
Fort bij Krommeniedijk wordt noordelijk bezoekerscentrum
Bron: persbericht provincie Noord-Holland d.d. 30-11-2011.
Foto's: Jaap van Harlingen (voorzitter Werkgroep Fort bij Krommeniedijk).
Met dank aan Menno de Boer (werkgroep Fort bij Krommeniedijk).
Het plan van Fort bij Krommeniedijk om in het fort zowel een woontrainingcentrum voor autistische jongeren onder te brengen als een bezoekerscentrum voor de Stelling van Amsterdam, kan op de steun van de provincie rekenen. De provincie had de noordelijke forten gevraagd om plannen in te dienen voor de realisatie van een bezoekerscentrum.
Gedeputeerde Staten volgen hiermee het advies van de vakjury die de ingediende plannen heeft beoordeeld.
In het plan van Landschap Noord-Holland voor Fort bij Krommeniedijk worden een woontrainingscentrum voor autistische jongeren en een bezoekerscentrum voor de Stelling van Amsterdam gecombineerd. Bij het plan zijn de The Care Factory en Stadsherstel Amsterdam betrokken. Daarnaast willen Landschap Noord-Holland en Amsterdam Museum gaan samenwerken om de bekendheid van het bezoekerscentrum in Fort bij Krommeniedijk te vergroten. De jury omschrijft het plan van Fort bij Krommeniedijk als ambitieus, uitdagend en aanvullend voor de Stelling van Amsterdam. De jury constateert tevens dat de exploitatiebegroting sluitend is.
Landschap Noord-Holland kan door dit besluit bij de provincie subsidie aanvragen voor de realisatie van het bezoekerscentrum. Ook kan de provincie hulp bieden en adviseren bij de inrichting van het bezoekerscentrum. Indien nodig kan ook hulp geboden worden bij ruimtelijke ordening procedures.
De vakjury bestond uit:
Joke Geldhof – Gedeputeerde en technisch voorzitter jury
Marjan Scharloo – Directeur Teylers Museum
Paul de Brie - Directeur Bedrijfsmanagement Rabobank Hoorn-Midden Westfriesland
Rob Berends – Algemeen Directeur Cultuurcompagnie Noord-Holland
'Fort Krommeniedijk wordt noordelijk bezoekerscentrum' op het Stelling Forum Fort bij Krommeniedijk
Vrijwilligersgroep Fort Krommeniedijk
Sporen van de Eerste Wereldoorlog
Tekst: Ron Blom (Stichting 100 jaar Nederland en de Eerste Wereldoorlog) en Henk van der Linden (Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog).
Foto Belgische vluchtelingen op het Damrak: H.J. Witters, coll. Stadsarchief Amsterdam.
Met toestemming van de auteurs ingekort overgenomen.
De Eerste Wereldoorlog van 1914-1919 leek lange tijd aan Nederland voorbij te zijn gegaan. Ons land nam, ingeklemd tussen de grootmachten, een bijzondere positie in. Om verschillende redenen raakte het neutrale Nederland niet betrokken bij het gewapende conflict. Toch heeft de 'Grote Oorlog' wel degelijk sporen achtergelaten in de historische collecties van de verschillende archiefinstellingen.
Deze archieven worden minder vaak geraadpleegd dan de bronnen voor dat andere grote conflict, de Tweede Wereldoorlog. Maar de Eerste Wereldoorlog heeft zeker ook belangrijke historische effecten gehad. Te denken valt aan de introductie van het algemeen kiesrecht. Aanvankelijk alleen voor mannen, maar weldra ook voor vrouwen.
De mobilisatie had dan ook grote gevolgen voor zowel de lokale gemeenschappen als de natie in het algemeen. Reden voor de onlangs opgerichte 'Stichting 100 jaar Nederland en de Eerste Wereldoorlog' om, met het komende jubileumjaar van 2014 in zicht, aandacht te vragen voor de reeds beschikbare bronnen en zo mogelijk ook weer nieuwe aan te boren.
In lokale en provinciale overheidsarchieven, maar ook in bijvoorbeeld het Nationaal Archief, ligt nog veel materiaal te wachten op verder onderzoek. We kunnen hierbij denken aan problematiek van de openbare orde in de archieven van B&W en de politie. Ook interessant zijn de gecombineerde pogingen van de lokale overheid, kerken en burgerij om de door werkloosheid en armoede getroffen inwoners te ondersteunen. Nederland kreeg niet alleen te maken met gevluchte Belgen, maar ook met gedeserteerde Duitsers en met radicale politieke activisten, die met de revolutionaire ontwikkelingen in Rusland en Duitsland aan het slot van de oorlog door de overheid als een gevaar werden beschouwd.
De komende eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog in 2014 biedt een uitgelezen kans deze ingrijpende periode uit de nationale geschiedenis voor het voetlicht van een groter publiek te brengen. De deelnemers in de Stichting 100 jaar Nederland en de Eerste Wereldoorlog zijn publicisten, historici, archivarissen, hoogleraren en andere geïnteresseerden.
Graag nodig ik u uit om op het Kunstfort te bekijken de film: Brest Fortress / Brestskaya krepost (2010).
Een film van de Russische regisseur Aleksandr Kott over de verdediging van het enorme stervormige fort bij de stad Brest in het hedendaagse Wit-Rusland. Op 22 juni 1941 start Duitsland met operatie Barbarossa. Een belangrijke obstakel is de citadel van Brest, waar zo’n 12.000 Russische soldaten zijn gelegerd. Ondanks het verrassingselement heeft het Duitse leger de grootste moeite het fort in te nemen.
De film vertelt het verhaal over de drie belangrijkste verzetshaarden binnen de vesting door de ogen van de dan 15-jarige Sasha Akimov. Het fort werd - net als Kursk en Stalingrad - een symbool voor de strijd tegen de Duitsers en is na de oorlog een belangrijk monument geworden.
De vertoning zal plaatsvinden op 10 december om 20.00, inloop 19.45 hoofdingang Kunstfort bij Vijfhuizen.
Audio: Russisch / Duits, ondertiteling: Engels.
Toegang is gratis, donaties zijn van harte welkom.
In verband met beperkt aantal zitplaatsen verzoek ik u om per e-mail te reserveren (graag ook aangeven of u gebruik wilt maken van het menu) via beheerder@kunstfort.nl
Restaurant 't Fort heeft voor u een menu samengesteld dat u, voorafgaand aan de film, kunt nuttigen om 18.00.
Voorgerecht: Licht gegaarde reebout op een salade van mesclun met duxelles van paddenstoelen en mayonaise van truffel.
Hoofdgerecht: Gebakken scholfilet op groene kruiden mousseline en roergebakken groenten met een saus van garnaal en basilicum of Gestoofde kalfsossubuco op grove mosterd mousseline en roergebakken groenten met een saus van laurier en kruidnagel (ook voor vegetariërs met vervangende gerechten)
Menu prijs € 22,50.
Durgerdam, Hoog(s)tepunt van de Stelling van Amsterdam
Tekst: Rein Reuter.
"Als ik met pensioen ben", zei ik eens tegen mijn collega Kees, "dan ga ik langs de forten van 'de Stelling van Amsterdam' fietsen."
En zo geschiedde dat we met de fietsen achterop de auto vanuit Limburg naar het noorden reden. Meerdere malen, want bij een ronde op één dag rijdt men alle forten met grote snelheid voorbij en dat was nu juist niet de bedoeling. Niet elk fort konden we betreden, maar meestal wel en ontmoetten we bijzondere mensen.
Rond het Fort aan de Drecht troffen we personen achter schildersezels en konden we binnen de resultaten van de restauratie bekijken. Medewerkers van de Stichting Herstelling spraken we bij Veldhuis en aan de Sint Aagtendijk. Kinderjuffrouwen op Fort bezuiden Spaarndam. Een Foppe de Haan look-a-like op Spijkerboor.
Andere bezoeken waren duidelijk minder stralend. Zo stonden we voor het gesloten hek van het Fort bij Velsen toen plots een Suzuki 4WD met te schone banden aan kwam rijden. De stuurse chauffeuse keek duidelijk langs ons heen. Wij waagden het niet om na de auto binnen te glippen.
En toen we Fort bij Edam bereikten was het dicht en wij te moe. Net als voor het hek op het bruggetje bij de Kustbatterij bij Durgerdam. Soms is een hek ons niet te veel, maar op dat bruggetje hebben we alleen door de spijlen geloerd.
Daarom snel gereageerd op een uitnodiging voor een bezoek aan de kustbatterij en 26 november jl. was het zover. Met de fiets in de trein uit Limburg en op de fiets van Amsterdam Centraal naar Durgerdam. Gezamenlijk te voet richting het bruggetje met hek dat ik meteen herkende en geopend werd. Na een paar woorden van René en een mevrouw van Staatsbosbeheer mochten we vrij rondkijken.
Ik was als eerste boven in de prachtige vuurtoren. Later keek ik ook verder wat rond. Naar de schuwe schapen, de vervallen kazerne en waar ooit de kanonnen over het IJ priemden.
Zeker een bijzondere locatie. Doch de betonnen bouwwerken konden mij minder bekoren, dan de ijzeren vuurtoren.
Voor het vertrek ben ik nogmaals naar boven geklommen en heb op de omloop, met een voet op de lage metalen balustrade, stilletjes mijn hoog(s)te punt van de tochten langs de Stelling van Amsterdam gevierd.
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.
Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid. Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.