|
InleidingBeste lezer, Deze thema-nieuwsbrief gaat over drie personen voor wie 'begin april' een bijzondere betekenis heeft of had. We beginnen in 1990 en gaan via 1930 terug in de tijd naar 1900. In april 1990 werd Marco Borsato (*1966) een bekende Nederlander en hij is het die onlangs een nieuwe videoclip op een fort opnam. Deze gevangenis-locatie was gevonden via uw redacteur maar hij kon wegens werkzaamheden niet aanwezig zijn. Zodat correspondent Otto Bodemeijer ('gelukkig' vond hij) verslag doet. Voor de andere twee personen geldt dat ze begin april zijn geboren. Radiotechnicus Piet Pennekamp (*1930) werkte tijdens de Koude Oorlog bij de Luchtmacht op Fort bij Spijkerboor. Over zijn werk en leven met de straalzenders hebben hij en zijn vrouw veel verteld en een deel komt aan bod in deze nieuwsbrief en in de nieuwe biografie over hem. Dank aan alle betrokkenen voor hun medewerking! Bekijk deze nieuwsbrief op: http://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2011/nieuwsbrief-369/ De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 30 maart verschijnen. Met vriendelijke groet,
|
Zanger BorsatoTekst en foto's: Otto Bodemeijer.
Na aankomst op Spijkerboor werd ik opgevangen door producer Naomi Bais. Na afspraken gemaakt te hebben over wat wel en niet mocht tijdens de opnames en met de foto’s werd ik losgelaten op de set.
Helaas moest ik voor het einde van opnames weg want ik was graag gebleven. Ik wil van de gelegenheid gebruikmaken om de medewerkers van GR8 te bedanken voor de gastvrijheid. Marco Borsato: http://www.borsato.nl/
|
Radiotechnicus PennekampMet dank aan: Afra en Piet Pennekamp, Erna Pennekamp.
Afgekeurd voor de dienstplicht solliciteerde Piet als 21-jarige, bij de Koninklijke Luchtmacht - "zandhaas zijn" (landmacht) leek hem niets. Vanwege zijn elektrotechnische opleiding nam de luchtmacht hem per 18 oktober 1954 aan voor een zevenjarig dienstverband met de rang van 2de Luitenant of lager. Afra was verrast hem toch in een uniform te zien fietsen... En werd ze toch weer zijn vriendin. Hij begon zijn dienstverband op de LIMOS in Nijmegen en aan de Luchtmacht Elektronische en Technische School (LETS) in Schaarsbergen (Groot-Heidekamp) nabij vliegbasis Deelen. Na 2 tot 3 jaar aan de plezierige opleiding was hij radiotechnicus voor het Straalverbindingsnet met de rang van sergeant.
Eind 1966 werd Spijkerboor als locatie opgeheven en verhuisde het gezin naar een nieuwe locatie bij Schellinkhout om er elf jaar te werken en te wonen. Daarna naar Soesterberg totdat Piet in 1985 als adjudant-onderofficier met pensioen ging en met zijn vrouw van een actieve oude dag ging genieten. * Hans Pothoven en zijn vrouw zijn ook geïnterviewd maar het gespreksverslag is nog niet geaccordeerd. Alhoewel het maken van foto's niet was toegestaan, heeft hij een aantal foto's van het fort gemaakt. Biografie Radiotechnicus Pennekamp: http://www.stelling-amsterdam.nl/mensen/pennekamp/
|
Fortwachter AlgraMet dank aan: Mevrouw J. de Groot-Algra, dhr. H. de Groot, Guus Kroon (Historisch Archief Muiden), dhr. A. Werner.
Hendrik Algra werd op 11 april 1900 in het Friese Wirdum geboren. Hij kwam in 1920 voor zijn dienstplicht op bij het 9de Regiment Infanterie en ging later een dienstverband van zes jaar bij de Koninklijke Marechaussee aan (zie foto links). In 1925 trouwde hij met een dienstmeid die hij tijdens zijn opleiding in Apeldoorn had ontmoet. Mogelijk wilde hij niet langer marechaussee zijn want hij huwde zonder toestemming en werd ontslagen. De rest van zijn dienstverband diende hij bij het 9de Regiment Infanterie.
Op het fort hebben aan het eind van de oorlog twee onderduikers gezeten, mogelijk de broers Meindersma, om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen.
Uiteraard moest de dienstwoning verlaten worden maar, tot een andere woning was gevonden, kwam de nieuwe fortwachter Knopper met zijn dochter inwonen. Biografie Fortwachter Algra: http://www.stelling-amsterdam.nl/mensen/algra/
|
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven. Zie ook de privacy verklaring.
|