|
InhoudIn deze nieuwsbrief:
Hierboven staat achter de artikelen, indien van toepassing, welke gemeente het betreft.
|
InleidingFeestje! Op woensdag 8 maart jl. werd om 06:53 uur het 250.000ste bezoek aan de Stelling-website gebracht! In de afgelopen 2621 dagen waren er gemiddeld 95 bezoeken per dag. Dit jaar ligt het gemiddelde al op 144 dus de 500.000 zal sneller bereikt gaan worden... Er is nog een reden om vrolijk te worden. De afgelopen tijd komen er geregeld bijdragen van anderen voor deze nieuwsbrief binnen. Dat scheelt mij niet alleen werk maar geeft ook een meerwaarde aan deze nieuwsbrief omdat ik ook niet alles kan weten. En voor de schrijver betekent het toegang tot een betrokken en geinteresseerd publiek. Het eerste artikel is zo'n bijdrage, over de herbouw van een bergloods van het Fort bij Marken-Binnen. Vervolgens een iets te lang artikel over een opmerkelijke brief uit de Koude Oorlog over de Duitse bunkers. Tenslotte een wandeltip en de politiek van de Weespse bastions. Het afsluitende hoofdstuk 'Overig' is deze keer vrij omvangrijk en gevarieerd. René Ros
|
Eerste heipaal duurzame genieloods Fort bij Marken-BinnenDoor Kees de Wildt, Stichting RBOC "Fort Markenbinnen"
Het unieke aan dit project zit o.a. in:
<http://www.stelling-amsterdam.nl/forten/marken-binnen/> (Foto: Rob Verhoef; Tekeningen: Lex Tempelman, Hengelo)
|
Duitse bunkers in de Koude Oorlog
"Zowel in de duinstreek, als op de geestgronden, aan het IJselmeer en in de omgeving van Amsterdam moeten alle werken opgeruimd worden (met uitzondering van de hieronder genoemde onder b)
De oorlog in Korea was weliswaar al een jaar gaande maar de Koude Oorlog was nog niet op haar hoogtepunt. In maart 1951 haalde de CPN bij kamerverkiezingen bijna net zoveel zetels als de VVD (ca. 7) maar de commandant vreest toch het meest de communistische stemming in Amsterdam. De CPN was in die tijd goed vertegenwoordigd in het Amsterdamse en provinciale bestuur. Dat die gewapenderhand en met hulp van Russische parachutisten Duitse bunkers gingen bezetten is nu al helemaal niet voor te stellen.
Bureau Registratie Verdedigingswerken: <http://www.stelling-amsterdam.nl/forten/adam-brv/> (Met dank aan Gerlof Langerijs en Rene Dolfsma. Foto Bunker Kostverloren: Rob Verhoef.) * Per 1 februari 2005 ontstaan uit een fusie van het Rijksarchief in Noord-Holland (RANH) en de Archiefdienst voor Kennemerland (AVK).
|
Wandeltip zonder verdwaalkansAnderhalve kilometer verboden gebied scheidt de Waterlandse Zeedijk en het dorp Durgerdam van het Vuurtoreneiland met de Kustbatterij bij Durgerdam. Maar er is nog een bijzondere mogelijkheid om, zonder boot, op 400 meter van het eiland te komen.
Mijn zoon en ik gaan er later nog eens wandelen, als het warm en groen is... <http://www.stelling-amsterdam.nl/forten/durgerdam/>
|
Politiek Bastion
Weesper Stads Partij (5) <http://www.wsp.nl/> : Vesting Weesp: <http://www.stelling-amsterdam.nl/forten/weesp/>
|
Overig- Op de satellietfoto's van de sectoren zijn nu de namen van de forten en andere werken beter te zien. Als je met de muis boven een cirkel hangt, krijgt je een tekst te zien. - In Amsterdam zou op de hoek van de Cremerstraat en de Rhijnvisfeithstraat een bunker gestaan hebben die rond 1990 is gesloopt. Iemand die er meer over weet? - Woensdagmiddag 15 maart lanceert Stichting Platform Werelderfgoed Nederland haar website tijdens een bijeenkomst op Schokland: <http://www.werelderfgoed.nl/> - De provincie Noord-Holland laat weten dat zij op 13 april een website zal lanceren over wandelingen in de Stelling. Dat wordt gevierd met een wandeling, in gezelschap van twee gedeputeerden, naar het Fort bij Spijkerboor. - Een groep vrijwilligers heeft inmiddels vier Hersteldagen besteed aan het afsluitbaar en waterdicht maken van het Fort benoorden Spaarndam. Op de website van Stichting Krayenhoff zijn de verslagen gepubliceerd: <http://www.stichting-krayenhoff.nl/> - Nu.nl bericht over 'Opnieuw deel middeleeuws kasteel blootgelegd' te Amsterdam: <http://www.nu.nl/news/684543/91/Opnieuw_deel_middeleeuws_kasteel_blootgelegd.html> - IJmuider Courant schrijft 'Liquidator wil Forteiland niet': <http://www.ijmuidercourant.nl/Pagina/0,7101,11-1-1--3040334-1589-454031-,00.html> - Wandelwebsite 'De Tweevoeter' schrijft over een subsidie voor wandelpad tussen Fort bij Abcoude en Fort bij Nigtevecht: <http://www.tweevoeter.nl/nieuws/wandelpad_fort_abcoude_fort_nigtevecht.php> - Gooi en Eemlander schrijft over overwinterende exotische lieveheersbeestjes in een bunker bij het Naardermeer in 'Samen wachten op warmere tijden': <http://www.hdc-i.nl/a.php?/Pagina/0,7098,13-1-1--3045384-1589--,00> - Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) schrijft over 'Van baggerdepot tot woongebied': <http://www.iba.amsterdam.nl/websites/iba.nsf/pages/AMST_6M3D7X> - En de artikelen in Nieuwsbrief 229 zijn in een langere versie door het IBA geherpubliceerd in 'Onderzoek explosieven Zeeburg': <http://www.iba.amsterdam.nl/websites/iba.nsf/pages/AMST_6M4BXD> - De 14de nieuwsbrief Waterlijn van het projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie is verschenen. De elektronische versie is te downloaden op: <http://www.hollandsewaterlinie.nl/uploads/File/waterlijn14.pdf>
|
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven. Zie ook de privacy verklaring.
|