Sluit [X]   
 

Radiotechnicus Pennekamp in 2015: overleden te Driebergen-Rijsenburg, Utrecht

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nevenbatterij Fort bij VijfhuizenNieuwsbrief 89

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 89
(11 april 2003)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Meer abonnees

Inmiddels zijn er al 156 abonnees maar in werkelijkheid blijken het er nog meer te zijn. De Stichting Menno van Coehoorn is met één e-mail adres abonnee maar verspreidt het daarna nog eens aan ongeveer twintig personen.

Het doorsturen van de nieuwsbrief is volgens mij alleen zinvol als het aan personen wordt gestuurd die nog geen abonnee zijn en het volgens jou wel zouden moeten zijn.
Want ik heb liever dat men rechtstreeks abonnee is. Dat scheelt het werk van het doorsturen, de abonnee ontvangt de nieuwsbrief of aanvullingen sneller en ik kan abonnees eventueel rechtstreeks benaderen. Maar bovenal weet ik dan hoeveel mensen er werkelijk abonnee zijn. En dat is informatie die ik hard nodig heb bij mijn pogingen om ook andere personen en instanties informatie aan de nieuwsbrief te laten bijdragen.

Jezelf abonnee maken kan door naar deze pagina te gaan:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>

 

Dagexcursie Stichting Militair Erfgoed

Nog even, tot 16 april, om je aan te melden voor de excursie van 26 april!

De voorlopige tekst van het informatie-pakket is inmiddels op de webpagina beschikbaar als PDF-bestand. Dit is voor de personen die zich willen voorbereiden.
Komende week wordt de route voor de laatste maal verkend.

<https://doccentrum.stelling-amsterdam.nl/activiteiten/dagexcursie/>

 

Beton bij Assendelft 2

Roem en schande verhouden zich tot elkaar als lachen en huilen. Ze liggen dicht bij elkaar.
Nieuwsgierigheid naar een aarden heuvel of een stuk beton leidt meestal wel naar een verdedigingswerkje. En Emiel Schurink had al heel wat Duits beton 'herontdekt' bij Zaandam en Kadoelen. Maar helaas zat hij deze keer met het beton bij Assendelft (zie Nieuwsbrief 87) mis.

Omdat het beton bij twee experts van Duitse werken geen herkenning op riep is Co Stronck een buurtonderzoek gestart, als het ware. Onlangs is hij samen met Emiel ter plekke gaan kijken en navraag gaan doen bij de eigenaar van het weiland.
De eigenaresse vertelde dat het met de weg naar de Coentunnel te maken had en een doorvoer van een waterleiding is. Het bouwsel is ongeveer 30 jaar geleden gemaakt. Dat is best leuk om te weten, maar niet waar de heren op gehoopt hadden.

Na het opgraven van een oude topografische kaart uit 1982/1984 zag ik dat door het gebied een snelweg gepland was. En wel de verlenging van de A8 van Zaandam naar Beverwijk. Bij Beverwijk zou deze op de A9 (gepland Wijkertunnel-tracé) aansluiten en met een bocht naar de Velsertunnel gaan, en passant een paar lunetten van de Linie van Beverwijk negerend.

Jammer, maar we zijn volwassen kerels die een tegenslag wel kunnen verdragen. Het houdt sommige mensen van de straat of juist in beweging. Misschien ontstaat er wel een geheel nieuwe hobby uit, uit deze andere onzichtbare en raadselachtige objecten...

 

Linie van Beverwijk

Min of meer toevallig bleek dat Landschap Noord-Holland de erfpachter is van een aantal lunetten van de Linie van Beverwijk. Ik kreeg een vergunning om de lunetten dit jaar te bezoeken.
<http://www.landschapnoordholland.nl/>

Te zijner tijd meer over deze linie maar voor nu:
De linie stamt uit 1800 en is maar een decennium onderhouden. Het vormde de verdediging van 'Holland op zijn smalst', de duinstrook, en was het sluitstuk op een inundatie-linie van Monnickendam naar Beverwijk. Er waren 26 lunetten in twee verspringende rijen waarvan de lunetten in de voorste rij groter waren dan die in de tweede rij.

Op de topografische kaart 1:25.000 zijn ten noordwesten van Beverwijk zeven lunetten geheel of gedeeltelijk te herkennen. Mogelijk nog een achtste, die lijkt onder de letter 'V' van Beverwijk te liggen...
Maar bovendien zijn er ook nog twee in de duinen dichterbij Wijk aan Zee te zien. Op het terrein tussen deze twee delen van de linie hebben uitbreidingen van de Hoogovens plaats gevonden. Wellicht is er iemand die er in het veld nog meer weet te vinden?

Zodra het mooier weer is en ik een dagje kan vrijmaken, ga ik bij de lunetten en delen van de Sector Zaandam kijken. Uiteraard wordt dan hier verslag gedaan.

P.S. Wie weet waar de sporen van de Engels/Russische landing in 1799 te vinden zijn? Het Russenmonument in Bergen is inmiddels bekend.

 

Neêrlands Arsenaal

John Verbeek† blijkt diverse boekjes in de serie 'Neêrlands Arsenaal'® over bewapening te hebben uitgegeven. Alhoewel redelijk technisch van aard vind ik ze reuze interessant want vrijwel allen slaan ook op de Stelling van Amsterdam.

NA 1: het stalen infanterieschild van het Nederlandse leger
(In juli 1916 zijn er 2.800 stuks à 19 kilo voor de StvA aangeschaft)

NA 2: Gasbescherming in kazematten en schuilplaatsen
(Betreft de kazematten uit de jaren 1930)

NA 3: Het kanon van 6 cm Hefkoepel
(De hefkoepels en hun munitie)

NA 4: Het kanon van 6 cm Kazemat
(De kanonnen in de keelkazematten, hun munitie en hergebruik als luchtafweergeschut en in kazematten)

NA 5: Het kanon van 6 cm Minimaal Schietgat
(De kanonnen van de twee pantserstanden van het Fort aan het Pampus)

NA 6: De Coehoornmortier. Landmacht, Indisch Leger en Koninklijke Marine
(Een draagbare mortier, zat ook in de StvA bewapening)

En in de planning zitten:
NA 7: De lichte bomwerper van 2,5 cm

NA 8: Het kanon van 10 cm op Minimaal Schietgataffuit
(Kanonnen die gebruikt zijn op het Fort bij IJmuiden en het Fort bij Pannerden)

En in voorbereiding is:
Het kanon van 10 cm Brons op kazemataffuit
(Kannonen in de keelkazematten)

Je kan in het bezit komen van een boekje door per boekje het bedrag van 7,50 euro over te maken op postbank 3227265, ten name van J.R. Verbeek te Den Haag, onder vermelding van bestelling van het NA nummer. Het boekje wordt dan per post verzonden, verzendkosten zijn inbegrepen. (Internet-bankiers: zorg dat je adres bekent wordt!) Op het moment zijn niet alle boekjes op voorraad en kan de levering wat langer duren.
Tevens zijn de boekjes te bestellen bij Fortress Books.
<http://www.fortress-books.com/>

 

Webserver

Na 7,5 jaar, waarvan vijf jaar voor de Stelling-website, gebruik te hebben gemaakt van de webserver van de Vrije Universiteit gaan mijn websites verhuizen. Ik heb vroeger bij de Faculteit Biologie gewerkt en daar zaten een paar privileges bij - overigens heet het inmiddels Faculteit Aard- en Levenswetenschappen.
<http://www.falw.vu.nl/>

Twee ex-collega's van me hebben een eigen computer op het Internet aangesloten voor hun eigen websites en aan dit consortium mag ik meedoen.
Dat is perfect want de eisen die ik stel passen nergens in een standaardpakket bij een reguliere internet-provider. Daardoor scheelt het ook een behoorlijke hoeveelheid geld - maar het is niet geheel gratis en zijn er nog meer kosten dan alleen het hosten.
Tevens is de beschikbaarheid verbeterd en is de server geschikt voor een paar fraaie technische uitbreidingen van de websites.

De computer is helaas geen Macintosh maar gelukkig geen Windhoos: het is een Sun V100 met het Solaris 9 besturingssysteem (UNIX), uitgerust met een UltraSPARC-II processor op 500 MHz, 64 MByte RAM en 40 GByte Seagate UDMA-100 disk. Apache is de webserver-software die gebruikt wordt.
Zij is zo goed ingericht dat de website zelfs voor de bezoeker merkbaar sneller gaat in vergelijking met de oude server.

De verhuizing van de websites Stelling van Amsterdam, Forten Info (http://www.forten.info/) en RR WWW (http://www.rgaros.nl/) zal in de komende weken plaatsvinden en moet voor de bezoekers ongemerkt gaan verlopen.

 

Linke links

In elke nieuwsbrief twee verwijzingen naar andere interessante websites:

- Stichting Vredeseducatie, Fort aan de Biltstraat (NHW) <http://www.vredeseducatie.nl/>
- Fort Breendonk (S.S.-Kamp, België) <http://www.breendonk.be/>

Meer verwijzingen zijn te vinden op Forten Info <http://www.forten.info/>.

 

Overig

- Op de oorspronkelijke URL van de website (www.rgaros.nl/sva/) was gedurende een jaar een verhuisbericht te zien, nu is ook die verdwenen.

- Er is een aanvraag ingediend bij de Gemeente De Ronde Venen om het Fort bij Uithoorn als trouwlocatie te mogen gebruiken.

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)
 
 
 
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)