Sluit [X]   
 

Oranje-Nassau Kazerne in 1918: "Aanvraag voor avondpermissie tot 12 uur" met 22 korporaals

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 115

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 115
(29 oktober 2003, 5de jaargang)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Eurometaal

Op zaterdag 18 oktober bood Domeinen in samenwerking met Stichting Militair Erfgoed de gelegenheid om het voormalige Artillerie-Inrichtingen / Eurometaal terrein te bezoeken. Ook ik moest daar gebruik van maken en omdat inmiddels alle apparatuur verwijdert is waren er alleen nog half of helemaal vervallen lege hallen te bekijken zijn. En strikt genomen is het gewoon een metaalbewerkingsfabriek met een paar bijzondere gebouwen. Zo zijn er een aantal gebouwen ingericht voor het werken met explosieven en een aantal schuilkelders.

We bezochten eerst een aantal gebouwen van de in 1973 afgescheiden machinefabriek - tegenwoordig als Hembrug B.V. gevestigd in Haarlem. Ook hier vooral lege loodsen met soms een oude metalen lift of sporen in de vloer van grote machines. Hier werden de beroemde AI-draaibanken en de hemklem gemaakt.
Op een van de gebouwen staat een stalen observatiepost - een groot staand harnas - van voor 1940 voor de luchtwachtdienst.

Terug op het Eurometaal terrein zagen we een naoorlogse schuilkelder onder een hal. Onder een van de twee toegangstrappen is een toilet model 1880: houten plank met gat en deksel. Vlakbij ligt onder de klinkerweg een schuilgang, ook naoorlogs, van circa 100 meter lang en niet meer dan 1,50 meter breed. Langs de beide lange zijden hangen houten banken aan de muur. Naar schatting 400 medewerkers konden hier tijdens alarm een schuilplaats vinden. Luchtventilatie was er wel, maar geen filtering.

Tijdens een korte wandeling in het herfst zonnetje kwamen we langs verschillende andere gebouwen. Daaronder enkele speciaal voor het werken met kruid, de trotylperserij en de beproevingstoren (vallen van verpakkingen) en, iets verder in het bos, beproeving van slaghoedjes. Daar vlakbij ook een klein restant van een gietstalen afdak voor gietkasten uit 1896.
Kort daarna de grote loods waar ooit de tonnen zware pers voor de groot kaliber hulzen heeft gestaan. Nu een diep zwart gat in de vloer. Zo diep dat de flitser van het fototoestel de bodem niet zichtbaar kon maken.

Tenslotte bezochten we de oorspronkelijke .50 fabriek, gebouwd in 1951 voor de productie van de .50 munitie voor zware mitrailleurs. Dit gebouw is het lange witte gebouw langs het kanaal. In de kelder bekeken we de drie schietbanen voor beproeving van deze zware munitie! Een baan van 50 meter en twee van honderd meter. Aan het begin een ruimte voor het opstellen van lopen en een schietgat. De kogelvanger ligt aan de andere kant, buiten het gebouw. De twee lange schietbanen konden overigens met metalen deuren in compartimenten verdeeld worden en ook als schuilkelder gebruikt worden.
Het voorstel is om dit gebouw om te bouwen tot appartementen en de schietbanen door een schietvereniging te laten gebruiken. De door hen gebruikte minuscule kalibers zullen weinig overlast geven...

Bij het bezoek is gebleken dat alle gebouwen aan de westrand en midden van het Hembrugterrein zijn gesloopt om ruimte te maken voor de grootste gevangenis van Nederland. Deze gebouwen hebben we nog met de SME excursie van 2002 kunnen bezoeken. Ook mijn geliefde vervallen houten schietbanen zijn verdwenen. Daar schijnt nog een bunker bij gevonden te zijn evenals de loop van een Duits kanon.

Helaas hadden geen abonnees gebruik gemaakt van de mogelijkheid ook mee te gaan. Alhoewel er weinig schietgaten te zien zijn, behoort dit terrein ook tot ons militair erfgoed en was het bezoek de moeite waard. Een volgende keer zijn er ongetwijfeld minder gebouwen om te bekijken.

<http://www.domeinen.org/>
<http://www.militair-erfgoed.nl/>
<http://www.hembrug.com/>
<http://www.eurometaal.nl/>

 

Bunker Driehuis

Vandaag was er een geheim gehouden kijkoperatie in een Duitse bunker bij Driehuis. Deze bunker, een personeelsonderkomen type 622, staat op het terrein van de Sociaal Medische Dienst van de Koninklijke Marine. Na een jaar van onderhandelen mocht Stichting WN2000 de dicht gemetselde toegang openbreken. Tussen 11.00 en 12.00 mocht een select gezelschap de bunker betreden. En alhoewel niet onderdeel van de Stelling, maar wel in het voormalig gebied, alhier een verslag van deze unieke gebeurtenis.
<http://www.wn2000.nl/>

De bunker is door de Duitse bezetter gebouwd als personeelsonderkomen als onderdeel van de Festung IJmuiden (landfront). Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd een 'Seehunde' brigade met de kleine tweepersoons onderzeeboten in IJmuiden gestationeerd en gebruikten deze bunker.
Na de oorlog is het een verbindingscentrum van de Bescherming Bevolking geweest. Totdat de bunker in 1968 buiten gebruik werd gesteld en dicht gemetseld. Sindsdien is er niemand meer in geweest.

Tot vandaag dus. Helaas was het gat al gemaakt toen ik - op tijd - aankwam en er waren de nodige bunkerologen terwijl ook Marine-personeel in net uniform even binnen dachten te kijken.
Hoe ziet een kokosmat er uit na 35 jaar in een vochtige bunker? Als prut. En dat was nog maar het halletje. De pantser deuren en enige resten elektra waren nog aanwezig. Op de deuren en aan de wanden diverse Nederlandse namen en aanwijzingen zoals 'Commando-kamer' en zoiets als 'laatste het licht uit doen'. Bij de andere dicht gemetselde ingang zijn vogels 35 jaar bezig geweest om takjes te verzamelen voor hun nest. Het nest is nu 1,5 meter hoog.

Van oorsprong waren er twee grote ruimten in de bunker maar de tussenmuur is er uit gebroken. Aan de muur en tegen het plafond zitten zachtboard platen en in een hoek drie kasten. Althans, een flink aantal platen zijn losgeraakt en op de vloer gevallen. Dat zie je echter niet want in deze grote ruimte staat bijna een decimeter water. Het lijkt dus wel wat op Fort benoorden Spaarndam. Je loopt eigenlijk over de vol gezogen en verrotte zachtboard bijna over het water...
Terwijl je naar beneden kijkt om te zien waar je je laars neer zet, moet je ook naar het plafond kijken. Want daar hingen veel dunne stalactieten. En als die in je nek verkruimeld ben je niet blij. Gelukkig had deze lange jan een door de Marine verplichte bouwhelm op.

Buiten de bunker was het een gezellig sociaal samenzijn met de Marine, journalisten, directeuren, bunkerologen en combinaties daartussen. Maar het was nogal koud en ik had die middag nog een andere - ook geheime - verplichting.
En toen was ik blij dat ik een studeerkamer geleerde met twee linker handen ben. Want de mannen van WN2000 mochten die middag de toegang weer dicht gaan metselen...

Behalve de paar foto's bij deze nieuwsbrief (op de website) heeft WN2000 meer foto's geplaatst op:
<http://home.hetnet.nl/~wn2000/laatstenieuws.html>

 

Marine Amsterdam

Staatssecretaris Van der Knaap zei op 22 oktober in de plenaire vergadering van de Tweede Kamer:

"Wij achten de marine kazerne in Amsterdam dusdanig van belang voor onze krijgsmacht dat wij die niet willen opgeven. Ik heb al gesproken over het strategische belang. Daar vinden namelijk de keuringen plaats en er wordt op dit moment ook fors geïnvesteerd in een uitbreiding ten behoeve van huisvesting van de marechaussee."

<http://www.tweedekamer.nl/>

 

Archief Inventaris

Mocht er iemand zijn die zich ook eens in de archieven over de Stelling van Amsterdam wil verdiepen, dan kan ik hem/haar alvast voorzien van de inventarissen van de twee belangrijkste archieven in het Nationaal Archief. En wel Stelling van Amsterdam (toegang 3.09.23) en Collectie tekeningen van verdedigingswerken 1745-1952 (toegang 4.OCVW, oorsprong Kol.Sixkazerne/Dhr. Rijst).

Voorlopig alleen als gescande afbeeldingen, dus niet als te doorzoeken tekst, van elk circa 300 Kb. Daarmee kan je in ieder geval bepalen of een reis naar Den Haag mogelijkheden biedt...

 

Overig

- Een van de abonnees, Dhr. van Kerkum, schreef dat hij in 1940 of 1941 heeft gezien dat door Duitse militairen vanaf het strandje bij het dorp Muiderberg luchtdoelgeschut van 8,8 cm werd ingeschoten (gekalibreerd). Zij schoten vlak over het water in de richting van Pampus. Een ander bericht spreekt van een luisterpost voor vliegtuigen. Beide mogelijkheden lijken steeds beter de twee gevonden zaken op het Fort aan het Pampus te verklaren.

- Er schijnen dit jaar nog rondleidingen te zijn in Fort Zuidwijkermeer en Fort bij Krommeniedijk maar ik heb daarover nog geen gegevens ontvangen.

- Nu ik een betrouwbaarder methode van bezoekstatistieken in gebruik heb genomen, blijkt dat de vanaf het begin gebruikte Nedstat teller rond de 10% tot 15% te weinig unieke bezoekers telt. Het leuke is wel dat bijna 30% van de bezoekers langer dan 30 seconden blijft. Dat lijkt niet veel maar tel zelf maar eens hoe lang je op een pagina blijft. Bijna 22% blijft langer dan 15 minuten! En in september is ruim 3 Gb gedownload.

- Linke link: De Woonomgeving, Nederland zoals het was <http://www.dewoonomgeving.nl/>

- Goed nieuws, de nieuwe versie van de software waarmee ik de website(s) maak heeft nu ook een Nederlands woordenboek voor de spellingcontrole! Niet dat het al mijn 'dt' problemen oplost...

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)
 
 
 
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)