Sluit [X]   
 

Sergeant Jongkind in 1903: ingedeeld als loteling en op data met verlof tot nadere...

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Mensen

Beambte Berkhof

Naam voluit:

Jacobus Berkhof

Geboren:

3 januari 1927, Utrecht (Utrecht)

Overleden:

19 oktober 2017, Purmerend (Noord-Holland)

Levensloop:

In 1947 ging hij als dienstplichtige naar Indië waar hij als Marinier 1e Klasse op Oost-Java diende. In 1949 kwam hij terug in Nederland en werd in 1950 in Den Helder aangenomen als beambte van politie bij het Marine Wakers Korps (MWK, later het Marinebewakingskorps).
Als burger-ambtenaar van het Ministerie van Defensie was hij, en de andere beambten, gerechtigd tot het dragen van een vuurwapen (pistool).

Enkele voormalige forten in de omgeving van IJmuiden, rondom de Buskruithaven Buitenhuizen, werden vanaf 1949 van Domeinen overgenomen door de Koninklijke Marine voor gebruik als magazijn.
Fort aan de St. Aagtendijk, Fort bij Velsen, Fort Zuidwijkermeer en Fort benoorden Spaarndam fungeerden als verbruiksmagazijn waar munitie regelmatig werd gebracht en opgehaald. Op alle forten werd de munitie getransporteerd met vrachtwagens, behalve bij Fort benoorden Spaarndam waar het per schip werd aangevoerd. Vanaf de steiger werd het op een lorrie over smalspoor naar het fort gereden. Er was één beheerder die de opslag coördineerde en de administratie verzorgde.

Berkhof in Fort bij Velsen
Beambte Berkhof, gezien de kalender waarschijnlijk in januari 1971, in het wachtlokaal van Fort benoorden Spaarndam.
 

Met een ploeg van vijf beambten werd een fort bewaakt en werden de activiteiten op en in de omgeving van het fort geobserveerd en vastgelegd in een journaal. Ieder had een dienst van twaalf uur en liep die alleen en zonder te roken! Ook werd het fort regelmatig door de beambten gelucht.
Het wachtlokaal was in het fort, behalve bij Fort Zuidwijkermeer waar het wachtlokaal in de bergloods was. Tijdens de winter werd er in het wachtlokaal eierkolen gestookt. Wanneer de fortgracht bevroren was, moest er een wak gemaakt en open gehouden worden voor het eventueel blussen van brand.
Beambte Berkhof had voornamelijk dienst op het Fort bij Velsen, Fort Zuidwijkermeer en Fort benoorden Spaarndam.

Berkhof op brug van Fort benoorden Spaarndam
Beambte Berkhof rond 1970 op de toegangsbrug van Fort benoorden Spaarndam.

 

In de periode van 1954 tot 1970 werden de forten afgestoten als magazijncomplex. Fort bij Velsen bleef tot na 1970 in gebruik.

Beambte Berkhof bleef beambte op het Marine-etablissement Kattenburg totdat hij in 1982 om gezondheidsredenen geen onregelmatige diensten meer mocht uitoefenen en door zijn leeftijd niet meer overplaatsbaar was.

Hoofdpoort Kattenburg
Berkhof (links) voor de oude hoofdpoort van het Marine-etablissement Kattenburg te Amsterdam.

In september 1999 was hij voor het eerst sinds circa 1957 weer op Fort Zuidwijkermeer tijdens de Week van het Landschap.

Bron & foto's:

J. Berkhof

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)