Sluit [X]   
 

Fortcommandant Segov in 1935: overleden te 's-Gravenhage, Zuid-Holland

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Sectorparken

Sectorpark Ouderkerk, Afdeling Munitie

(Sectorpark Ouderkerk - Afdeling Bijlmerpolder, Stellingpark onderdeel Ouderkerk Afdeling Munitie)

LuchtfotoLocatie:

In de West Bylmer Polder nabij de Bijlmermeer Polder en naast de spoorlijn Amsterdam - Utrecht.

Doel:

Opslag van munitie voor de Sector Ouderkerk van de Stelling. Het Sectorpark Ouderkerk, Afdeling Materieel bevindt zich nabij Ouderkerk.

Personeel:

Waarschijnlijk één officier als commandant Sectorpark en twee officieren per afdeling, overig personeel onbekend. (1916); fortwachter Albert Vogelsang (1930-1936)

Historie:

Zie Historische kalender.

Omschrijving:

Hergebruik van het Fort in de Laander- en Westbijlmerpolder, onderdeel van de Posten van Kraijenhoff.

In gebruik als magazijncomplex vanaf circa 1914 tot voor 1-1-1968 en op 1-12-1950 als retourmagazijn.

Op vierhonderd meter ten noordoosten van het fort, in de Vensingerpolder, Venzer Polder of Venser Polder, lag een kruitmagazijn met woning. Volgens een bouwtekening moet dit kruitmagazijn vrijwel gelijk zijn geweest aan het nog bestaande kruitmagazijn bij Spaarnwoude.

Rond 1937 werd hier Zoeklichtenloods II gebouwd. Zoeklichtenloods I was gebouwd op het terrein van het Sectorpark Ouderkerk, Afdeling Materieel en is nog aanwezig. De zoeklichtenloods bij Fort aan de St. Aagtendijk is gesloopt.
In 1940 bestond het sectorpark uit vijf magazijnen, een werkplaats, twee woningen en een bergloods.

Na de Tweede Wereldoorlog werden ter dood veroordeelde oorlogsmisdadigers door justitie (arondissement Amsterdam) op dit fort geëxecuteerd. Er werden twaalf oorlogsmisdadigers geëxecuteerd waaronder Ans van Dijk (14 januari 1948, verraadster en SD medewerkster) en Maarten Kuiper (30 augustus 1948, SD-er, o.a. aanwezig bij arrestatie van Anne Frank en haar familie). Ze werden op de Noorderbegraafplaats begraven.
Zie ook Bewaringskampen Politieke Delinquenten.

Omgeving:

De weiden van de Vensinger Polder en de Bijlmermeer zijn bebouwd met de wijk Zuid-Oost van Amsterdam (beter bekend als de Bijlmermeer). De spoorlijn is tijdens de verhoging in de jaren 1960 meer naar het oosten komen te liggen en loopt nu over de fortgracht en het fortterrein.

Eigenaar:

Diversen

Gebruiker:

-

Gebruik:

-

Monument status:

Geen

Arena

Gescheiden door de spoorlijn Amsterdam - Utrecht ligt het voormalige fortterrein nabij de Amsterdam Arena / Johan Cruijff Arena.
(Foto: © René Ros, 1999)

Terrein

Het terrein was al gedeeltelijk bebouwd met kantoren en het overige deel werd in 1999 bouwrijp gemaakt. Anno 2004 geheel bebouwd.
(Foto: © René Ros, 1999)

Wegwijzer

Palen

Munitiemagazijn

Ringsloot

In plaats van de Rijksstraatweg naar Abcoude langs het fort, staan er kantoorgebouwen en ligt een fietspad naar dezelfde plaats over het terrein (boven). Nabij dit moderne viadukt stond het Munitiemagazijn in de Vensingerpolder (onder).
(Foto's: © René Ros, 1999)
Bij het bouwrijp maken van een deel van het terrein in 1999 zijn blijkbaar deze houten palen uit de grond gekomen. Zijn het de heipalen? (boven). Via de Bijlmerringsloot voeren de vaartuigen tussen de Weesper Trekvaart en het Sectorpark. Op 31 augustus 1914 beklaagde de Sectorcommandant zich bij de dijkgraaf over "den vervuilden toestand" van de sloot (onder).
(Foto's: © René Ros, 1999)
Sectorpark Ouderkerk, Afdeling Materieel Algemeen Verdedigingspark

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)
 
 
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)