|
InleidingJa sorry hoor. Oliebollen nog op je smaakpapillen en oorsuizen van het vuurwerk, en dan krijg je dit in je mailbox!? Waarom we de website juist op 3 januari 1999 hebben gelanceerd weet ik niet meer, maar daardoor staan we op deze dag altijd even stil bij weer een verjaardag van de website. Deze nieuwsbrief gaat dus vooral over de website als een soort jaarverslag, maar de volgende nieuwsbrief zal weer heel gewoon zijn. Na de "beste wensen" gaan twee artikelen over twee jubilea die nu te vieren zijn: de website en het Kenniscentrum Waterlinies. Daarna de twee vaste artikelen met de jaarstatistieken en de gebeurtenissen waar we een eeuw later bij stil kunnen staan. Ook nog een artikel over de sluiting van het Stelling Forum. En het laatste artikel is de leukste, omdat de jarige website een cadeautje geeft. Lees deze nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2023/nieuwsbrief-521/ Tip: houd de cursor boven elke afbeelding om een beschrijving te zien.
|
Dienstberichten- Er is veel belangstelling voor de lezingen. Met maximaal twee lezingen per maand zijn er nog maar een paar mogelijk in de eerste helft van 2023. Door goede beoordelingen wordt een tweede 'cursus Stelling van Amsterdam' in februari gegeven bij de Volksuniversiteit, en in juni gaan we meewerken aan hun jubileum. Zie onderstaande link als je meer wilt weten om een lezing bij te wonen. - Onze online collectie toont de afbeeldingen nu in een betere kwaliteit. De grootte van de afbeeldingen is naar een grootste breedte of hoogte van 640 punten gegaan. Foto's en documenten blijven onscherp om overname en lezen te voorkomen, vanwege privacy en vertrouwelijkheid van een deel van de collectie. Maar boeken, tijdschriften en andere zaken zijn nu van betere kwaliteit. Ook is het zichtbare watermerk vervallen. - In de nieuwsbrief van februari verschijnt de aankondiging van de dagexcursie op 13 mei as. en kan iedereen die mee wil zich aanmelden. De donateurs ontvangen enkele weken eerder al een aankondiging en krijgen korting.
|
Voorspoedig 2023!Tekst en foto: René Ros.
Geen idee wat er dit jaar gaat gebeuren en wat er op ons pad komt. Wel is het plan nogsteeds om weer een dag-excursie te organiseren. Wat betreft uitdragen van de informatie hoop ik dat het net zo'n geslaagd jaar als 2022 wordt. We hopen met de inzet van veel vrijwilligers, donateurs en sponsors weer een leuk en interessant 142ste Stellingjaar te gaan beleven. Doe je mee? Behalve dat ik hoop dat de Russisch-Europese Oorlog spoedig voorbij is en een stabiel vreedzaam einde zal krijgen, zou ik er nog veel meer over willen zeggen. Laat ik het beperken dat ik denk dat als we de annexatie van de Krim in 2014 niet zo maar hadden laten gebeuren en als de NAVO nu eerder bijgesprongen had, dat de oorlog korter had geduurd en veel Europese en Russische levens bespaard had. En als beide partijen atoomwapens hebben, ben ik niet bang dat ze gebruikt zullen worden. Maar de beste oorlogen zijn uiteraard de oorlogen die niet gevochten worden. Si vis pacem para bellum.
|
24 Jaar digitale Stelling van AmsterdamTekst: René Ros. Het is vandaag alweer 24 jaar geleden dat de Stelling van Amsterdam website de lucht in ging, als eerste website over die waterlinie. In die tijd had je alleen wat pagina's met foto's van forten. Wat is er veel gebeurd en wat gaat de tijd snel. Maar dat was vorig jaar ook zo, en zal volgend jaar ook weer zo zijn. Maar het was niet te voorspellen, laat staan te plannen waar we nu staan.
De menselijke vooruitgang was minder revolutionair. Op de 46 forten en batterijen zijn er steeds meer personen bij de Stelling betrokken, maar zijn de belangen en interesses veel gevarieerder geworden. En daarmee ook de inzichten en meningsverschillen. Met ook mensen die vinden dat ze voldoende kennis hebben om een fort te verbouwen, folders te schrijven enzovoort; Dunning-Kruger Effect. Ongeacht hoeveel ik in deze nieuwsbrieven uitleg en verantwoording over "den gedane arbeid" geef, de meeste mensen hebben geen idee wat het in werkelijkheid inhoudt en vormen soms een mening die bij een toevallige ontmoeting niet blijkt te kloppen. Zoals dat ik een ambtenaar zou zijn of dat ik een bijdrage aan de Werelderfgoed-status zou hebben geleverd. Heb je vragen of ben je zelfs boos, dan nodig ik je uit eens een e-mail te sturen of een kop koffie te gaan drinken, want het ligt mogelijk anders dan jij en ik denken. Dat had ik wellicht vaker moeten schrijven.
De mensen die dicht om mij heen staan (de "sympathisanten") ben ik de meeste dank verschuldigd voor hun steun en medewerking. Bij elke volgende schil van betrokkenheid - via donateurs, nieuwsbrief-abonnees, (klein)kinderen-van, tipgevers enzovoort - neemt die dankbaarheid wat af, maar ook zonder de kleinste bijdragen was het resultaat anders geweest. Zonder puzzelstukjes geen puzzel. Dus heel veel dank voor de contacten en jullie medewerking. Dat had ik wellicht meer moeten zeggen. |
Vijf jaar bij het Kenniscentrum WaterliniesTekst: René Ros. Er is nog een jubileum te vieren: het is nu vijf jaar geleden dat ik begon met mijn werk bij het Kenniscentrum Waterlinies (KCW). Een functie waar ik de verzamelde kennis kan uitdragen, naar mensen die het willen weten. Dit artikel legt uit hoe dat is gelopen en wat vorig jaar op Stelling-gebied is gedaan.
Het linieteam en haar voorgangers hadden een - vooral digitale - collectie opgebouwd voor het opstellen van het UNESCO nominatiedossier. Deels beschreven in een database, maar een heel groot deel nog niet. De provincie Noord-Holland had geen historische collectie met betrekking tot de Stelling hoeven maken. Toen één werelderfgoed-status voor beide linies het doel werd en een kenniscentrum over beide linies gewenst was, was er een probleem. Dankzij schenkingen en veel eigen arbeid en geld had ik min of meer per ongeluk de grootste collectie over de Stelling samengebracht. Die collectie was oorspronkelijk bedoeld als bronmateriaal voor de eigen website, maar sinds 2016 ook steeds meer voor anderen raadpleegbaar in de bibliotheek op Fort Uitermeer. De provincie zag toen een zinvolle inzet voor die tot dan ongrijpbare vrijwilliger. Ik ben ze dankbaar dat ze me deze kans hebben geboden, inclusief behoud van de vrijheid voor eigen activiteiten. Het verzamelen van informatie en voorwerpen is nogsteeds een hobby, het uitdragen ervan is gedeeltelijk een betaalde functie geworden.
Sommige betrokkenen zijn in eerste instantie niet blij met de vele opmerkingen en vragen, maar realiseerden zich dat hun publicatie er beter van werd. Ieder brengt zijn expertise in. Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam
|
Statistiek 2022Tekst en afbeelding: René Ros. In heel 2022 werden er ruim 91.000 bezoeken aan de website Stelling van Amsterdam gebracht. In totaal zijn er ruim 1,9 miljoen bezoeken aan de website gebracht sinds de eerste publicatie op 3 januari 1999. De website is 225 MB groot en bestaat uit 1.234 webpagina's inclusief de nieuwsbrieven.
Er waren 12 (-1) nieuwsbrieven terwijl het gemiddelde op 22 nieuwsbrieven per jaar ligt. De enige thema-nieuwsbrief, over de Fort bij Nigtevecht in 1939-1940 is redelijk goed gelezen. Maar de twee eerste nieuwsbrieven met nieuws over Fort bij Velsen scoorden nog een slag beter, met 2.400 en 700 bezoeken. Via de website zijn 44 vragen ontvangen, maar per e-mail nog veel meer. Er zijn 12 activiteiten georganiseerd of aan bijgedragen, met 438 deelnemers. In 2022 werden geen online lezingen meer verzorgd. De foto-collectie over de Stelling en ander militair erfgoed omvat nu 100.834 digitale opnamen (468 GB). Aan de collectie zijn vorig jaar 2.700 items toegevoegd en de database is nu 147 GB groot. De website over het Documentatiecentrum werd ongeveer 25.000 keer bezocht. Er werd 3.700 km voor gereden en in de bibliotheek zijn 35 mensen ontvangen waarvan vier online gesproken.
|
Dit jaar een eeuw geleden...Tekst: René Ros. In dit jaarlijks terugkerende artikel kijken we naar gebeurtenissen in de Stelling die in dit nieuwe jaar honderd jaar geleden plaatsvonden. Tussen 1920 en 1929 was het kazematloze tijdperk, zodat er de komende jaren weinig over de bouw van verdedigingswerken te herinneren is.
... was het nog maar vijf jaar na de wapenstilstand van 1918 en vier jaar na de vredesakkoorden van 1919, ... werden de westelijke wallen van de Vesting Muiden geslecht, ... begon de latere fortwachter van Fort bij Krommeniedijk Van der Klip op 1 januari als sergeant-infanterie op Fort Willem I, Ambarawa in Nederlands-Indië én werd zijn dochter geboren,
Het gehele jaar zijn deze en 3.400 andere historische gebeurtenissen te vinden in de Historische Kalender. Op de bewuste datum worden ze automatisch gepubliceerd op onze Twitter en FaceBook kanalen.
|
Stelling Forum geslotenTekst en afbeelding: René Ros.
Het forum werd op 1 september 2006 gelanceerd en heeft ongeveer 6.000 berichten in 2.600 onderwerpen door 76 belangstellenden gedeeld met 230 abonnees. En door automatische plaatsing van de onderwerpen ook met veel mensen op sociale media. Er zijn 669.599 bezoeken aan het forum gebracht, dus 112 per dag. De drukste dag was 30 oktober 2008 met 2.892 bezoeken en die maand was ook de drukste maand met 18.736. De nummers twee en drie waren de eerste corona-lockdown maanden in 2020… Het kostte teveel tijd om de upgrades voor de forum-software bij te houden en spambots buiten de deur te houden. Maar bovenal werd het forum al een aantal jaren nauwelijks gebruikt. De onplezierige arbeid woog niet meer op tegen het plezierige nut. De berichten zijn in een database gearchiveerd zodat ze bewaard blijven en doorzocht kunnen worden. Er zijn geen plannen om de berichten op een andere manier openbaar te maken - als dat juridisch al zou mogen of haalbaar is, met zoveel rechthebbenden. Geregistreerde gebruikers waren op 8 juni 2022 geïnformeerd, zodat ze de mogelijkheid hadden hun teksten zelf te bewaren. Nadrukkelijk dank aan systeembeheerder Remy Zandwijk voor zijn technische ondersteuning al die jaren. En dank aan iedereen die van het forum gebruik heeft gemaakt, voor de steun de afgelopen jaren. We hopen dat het forum heeft bijgedragen aan jouw en andermans interesse en plezier in militair erfgoed.
|
Een verjaardagscadeautjeTekst: René Ros. Vandaag, 3 januari 2023, is het 24 jaar geleden dat deze website "de lucht in is gegaan". Daarom voor alle lezers een verjaardagspresentje. En wel de digitale heruitgave van twee herinneringsalbums voor de beide linies in de Hollandse Waterlinies. In dit artikel enige informatie over die albums en de links om ze te downloaden.
Van het herinneringsalbum StvA hebben we vier exemplaren in de collectie, waarvan van drie bekend is wie de eigenaar is geweest en losse foto's of aantekeningen bevatten. Een exemplaar is in de prullenbak van een verzorgingshuis gevonden en zit ook het briefje van de vinder nog bij. Het 'groep Woudrichem' album is eigendom geweest van korporaal Arie Korporaal (1896-1973) die op Fort aan de Uppelse Dijk was gelegerd. Hij heeft zichzelf in een groepsfoto met een kruisje gemarkeerd. Dit album hebben we in 2018 van zijn kleinzoon ontvangen. In 1953 ging Korporaal Korporaal met pensioen en zijn laatste functie was adjudant-onderofficier op het bureau Hoofdlegerpredikant in Den Haag. Die functie heeft er wellicht mee te maken dat hij de overlijdens van diverse personen in de onderschriften heeft aangegeven en een overlijdensbericht heeft ingevoegd.
Waarom nu pas digitaal heruitgeven? Tja, soms moet er een aanleiding zijn om op een idee te komen en er tijd in te stoppen. De aanleiding was de foto van 1e Luitenant Visscher, waarover in het artikel 'Zijn tentje op de militaire heide' in de vorige nieuwsbrief is geschreven. Daardoor werd het 'groep Woudrichem' album gedigitaliseerd en de collectie-database was inmiddels geschikt om beide albums eenvoudig als PDF te kunnen bewaren. Afijn, hopelijk vind je het leuk om een of beide albums eens door te bladeren en de teksten te doorgronden. Je kan digitale versies van beide herinneringsalbums vanaf nu downloaden via onderstaande link. Ter ere van het 24-jarig bestaan van de Stelling van Amsterdam website. P.S. Mocht je in het Woudrichemse album de locatie van een stadhuis, woning e.d. van een foto herkennen, dan horen we heel graag van je. Ook als je een familielid herkent in een van de albums. Herinneringsalbums
|
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.
|