Sluit [X]   
 

Soldaat Vanisjvili in 1945: vermoord op Fort aan de St. Aagtendijk

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsgierig? Lees deze nieuwsbrief maar!Nieuwsbrief Artikelen 2015

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
Een nieuwsbrief over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
17de jaargang

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

Omdat de website en nieuwsbrief in de mottenballen zijn geplaatst, worden in 2015 alleen losse artikelen over de eigen activiteiten aan de abonnees gezonden. Op deze pagina worden die losse artikelen geplaatst en gearchiveerd.

Veel leesplezier!
René Ros

Tip: houd de cursor boven elke afbeelding om een beschrijving te zien.

 

100 jaar terug in de tijd op Pampus - 2 september

Hoe lang nog op Pampus? vragen de soldaten zich af.Op zaterdag 5 en zondag 6 september gaat Forteiland Pampus 100 jaar terug in de tijd. In de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) leefden zo’n tweehonderd gemobiliseerde soldaten in het fort op het eiland. Hoe woonden zij, welke wapens hadden zij tot hun beschikking en welke functie had Pampus in de Stelling van Amsterdam? Deze en meer vragen worden beantwoord tijdens dit militaire weekend. Kinderen kunnen zich uitleven op de stormbaan. Meer informatie is te vinden op www.pampus.nl

In de Eerste Wereldoorlog leefden vier jaar lang zo’n tweehonderd gemobiliseerde soldaten op Pampus. Zij werden echter nooit voor gevechten ingezet, en vroegen zich dan ook met enige regelmaat af “Hoe lang nog op Pampus?”. In het weekend van zaterdag 5 en zondag 6 september duikt Pampus in zijn de militaire geschiedenis.

Lichting 1916 begint redelijk enthousiast met een groepsfoto.Het programma biedt voor jong en oud activiteiten. Met lezingen over de Stelling van Amsterdam als verdedigingswerk rondom de wereldhaven door René Ros, en over de indrukwekkende wapens op Pampus door hoofdgids Peter Claesen. Een koppel soldaten loopt rond in authentieke kleding en met originele wapens. Zij vertellen daarover maar ook over handige gebruiksvoorwerpen die honderd jaar geleden in het fort aan de orde van de dag waren. Gratis rondleidingen door de Pampus-gidsen gaan over de militaire geschiedenis van het eiland, en voor kinderen is er onder meer een uitdagende stormbaan en zijn er diverse speurtochten door het fort. In Pampus’ Paviljoen 1874 is de Rats, kuch en bonen-salade een aanrader.

Forteiland Pampus
Lezingen Doc.centrum Stelling van Amsterdam

 

Jan Kolling was erbij in Nagasaki - 9 augustus

zeemilicien-olieman Jan Kolling op 29 januari 1929Vandaag, 9 augustus 2015, is het 70 jaar geleden dat een Amerikaanse atoombom boven de Japanse stad Nagasaki tot ontploffing kwam. Op 10 kilometer afstand, beschermd door één heuvelrug, was een krijgsgevangenenkamp bij de Kawanami Ship Building Co.* scheepswerf.

In oktober 1942 bracht het schip Asama Maru een grote groep vooral Engelse en Nederlandse krijgsgevangenen als slaven naar dit kamp. Een van hen was Jan Kolling (*1906 Utrecht), Assistent Exploitatie Ingenieur bij de Bataafse Petroleum Maatschappij in Nederlands-Indië. Hij trad als vrijwilliger weer in dienst bij de Koninklijke Marine als Landstorm Olieman en werd in maart 1942** in Soerabaja krijgsgevangene van de Japanse bezetter.

Het klinkt mooi om te zeggen dat hij ooggetuige van wereldgeschiedenis was, maar voor hem moeten de drie jaar bij Nagasaki een lange lijdensweg zijn geweest. De krijgsgevangenen werden bovendien ingezet bij het opruimen van doden en gewonden van de atoombom.
Pas op 12 september 1945 vertrok hij uit Nagasaki en begon zijn zoektocht naar zijn vrouw en drie kinderen die gelukkig heelhuids de Jappenkampen in Indië hadden overleefd. Hij en zijn vrouw overleden kort na elkaar in 1992.

Japanse Interneringskaart van Jan Kolling

(Foto: Jan Kolling op 29 januari 1929, zeemilicien-olieman bij de Koninklijke Marine verm. onderzeedienst.)

Correcties:
* Aanvankelijk onterecht Mitsubishi.
** Aanvankelijk eerder in de zin geplaatst alsof hij toen vrijwilliger werd maar het was de maand dat hij krijgsgevangene werd.

 

Luchtfototentoonstelling in Fort bij Veldhuis - 1 juli

Luchtfoto van het Fort bij Veldhuis.In de maanden juli, augustus en september wordt in Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis de fototentoonstelling “Het Geheim van Amsterdam, uit de lucht gegrepen” gehouden.

Fotografen René Ros en Otto Bodemeijer hebben alle forten van de Stelling van Amsterdam vanuit de lucht gefotografeerd. Dit heeft prachtige opnames opgeleverd van dit unieke verdedigingswerk rond Amsterdam.
De tentoonstelling bestaat uit 10 groot(s) opgeblazen foto’s aan de wand, alle andere opnames worden als een diashow afgespeeld. Dit is een unieke kans om alle forten en batterijen van de Stelling van Amsterdam te zien.

Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. Het museum is elke zondag in de maanden mei tot en met oktober open van 11.00 tot 17.00 uur.
Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis.

Luchtoorlogmuseum "Fort Veldhuis"
Fort bij Veldhuis
Luchtfoto-tentoonstelling

 

Verslag van de dag-excursie - 1 juli

Foto's: Otto Bodemeijer en Anja Ros.

Deelnemers dagxexcursie verzamelden in Fort H te Muiden.De jaarlijkse Dagexcursie Stelling van Amsterdam werd op 6 juni jongstleden gehouden en was wederom een geslaagd evenement. Veel dank aan alle gastheren en cateraar voor hun medewerking.
Hierbij volgt het traditionele verslag in de woorden van een aantal deelnemers. Wat viel ze deze keer op?

"De excursie te voet/per boot was een mooie ellips met als middellijn de rivier "de Vecht" te Muiden. Te starten met het gratis parkeerterrein in het zuiden en het eiland Pampus in het noorden.
Deze ellips sloot heel wat "Stelling-hoogtepunten" in, te beginnen met Fort H, een fraai staaltje hergebruik van een kanonnenremise. Daarvandaan de start van de rondwandeling met een super-enthousiaste en zeer deskundige gids [Guus Kroon]." (Dick Corver)

Het Waterschild met het Muiderslot in de achtergrond."Ik was nog niet eerder in Muiden geweest, erg leuk om daar doorheen te lopen en bij de verschillende gebouwen een uitleg te krijgen. Van de kazerne in Muiden was opvallend hoe deze van de achterkant –voor de vijand van de voorkant dus- totaal niet herkenbaar was en alleen een groene grasheuvel te zien bood." (Jaco der Nederlanden)
"Dat het opschrift van het voormalige raadhuis in Muiden "In troebel tyt werd 't huis bereyt. Pleeght.Raed Beveelt aan God tot.daed der stede lot" uit WO1 stamt" (Rian van Meeteren, Western Front Association Nederland)

"Na een wandeling door Muiden, in twee groepen, gingen we met z’n allen naar het “Waterschild” alwaar het verhaal van de waterlinies in beeld werd gebracht. Het "Waterschild" was geheel nieuw voor me. Wel heel modern zo naast het Muiderslot." (Otto Bodemeijer)
"Golfballen ontwijkend, het modern uitziende Waterschild, gebouwd op de fundatie van Gebouw A bij het Muiderslot bezocht. Hier goede informatie over gebruik van water voor vriend en vijand." (Anton van der Pol)
"Hoewel ik het Waterschild met het betonnen dak een lelijk ding vind, vond ik de voorstelling wel aardig en met name de waterval was voor het kind in de mens een leuke vondst." (Jaco der Nederlanden)

Hierna was het tijd voor de lunch. Helaas was hier iets niet goed gegaan, maar door een goede inzet van het personeel van Café Ome Ko kwamen er dan toch voldoende broodjes en iets te drinken op tafel." (Otto Bodemeijer)

Rondleiding op Fort aan het Pampus."Het was interessant om te zien welke vooruitgang er is geboekt bij het opknappen van het Fort Pampus t.o.v. 2007, toen ik aan dezelfde excursie heb deelgenomen en er nog veel steigers stonden. Hopelijk zal het fort ook weer niet al te gelikt worden. Sporen van verval en beschadiging vertellen immers óók het verhaal van een fort als Pampus." (Jaap van Rossum)
"Het verbaasde me te horen dat er altijd nog een ring van puin rond Pampus ligt waarop elk jaar nog schepen vastlopen" (Rian van Meeteren)
"Opvallend: het grote aantal zwaluwen op Pampus als extra attractie!" (Roelco Offerein)
"Eindelijk eens een keer het forteiland Pampus bezocht. Het mooie aan dit soort excursies, in tegenstelling van alleen ronddwalen, zijn de verhalen van kenners en lokale gidsen." (Erwin Zeemering)
"Pampus voor de eerste maal bezocht. Zeker nog eens heen. Kwam nu tijd te kort, dit ook vanwege het bezoek aan het terras met de verstrekte consumptiebonnen." (Anton van der Pol)

"Als frequent deelnemer aan o.a. de dagexcursie was voor mij alleen het bezoek aan het inwendige van de Westbatterij echt nieuw. Aardig om daar ook eens binnen gekeken te hebben, zowel op de kelderverdieping als op het dak. Veel wat aan het militaire verleden herinnerde was er niet meer te zien, maar wel een mooi uitzicht op het dak. De stelling dat ze bij de Scouting altijd zo netjes zijn ging echter niet op; wat was het daar binnen een troep, de meeste vertrekken (en trappen!) waren volgestapeld met allerlei onduidelijke rotzooi." (Erik Kappetijn).

Foto-impressie bouwwerken door Jaap van Rossum
Vesting Muiden
Fort aan het Pampus
Westbatterij

 

Fotografen leiden rond langs tentoonStelling - 8 juni

Luchtfoto's in de droge gracht van het Fort aan het Pampus.René Ros en Otto Bodemeijer maakten tussen 2012 en 2014 foto’s vanuit een vliegtuig van alle onderdelen van de Stelling van Amsterdam. 42 Blow-up luchtfoto's zijn te zien in de tentoonStelling in de droge gracht van het Fort aan het Pampus.
Beide fotografen geven op 13 en 14 juni rondleidingen langs hun eigen foto’s en signeren het fotoboekje ‘Stelling van Amsterdam in vogelvlucht’ dat in de winkel op Pampus wordt verkocht.

De rondleidingen worden gegeven in het kader van het themaweekend ‘Door de lens’ van UNESCO Werelderfgoed, waarvan de Stelling deel uitmaakt.

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lang verdedigingswerk, aangelegd op een afstand van vijftien tot twintig kilometer rond Amsterdam. Van 1881 tot 1914 werd eraan gewerkt. Nagenoeg alle forten, vestingen en batterijen zijn nog in het landschap te herkennen.

Tickets voor de overtocht en het bezoek aan Pampus kunnen met online korting worden geboekt via de website van Forteiland Pampus.

Forteiland Pampus
Luchtfoto's Doc.centrum StvA
Luchtfoto's te koop in onze fotowinkel

 

Forteiland Pampus opent luchtfoto-expositie 'tentoonStelling' - 22 april

Tekst: Ellis Buis (stichting Forteiland Pampus)
Foto's: Otto Bodemeijer (Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam)

Luchtfoto van het Fort aan het Pampus.Meer dan veertig foto's vanuit de lucht tonen de gehele Stelling van Amsterdam vanuit een bijzonder perspectief. Toen de Stelling werd ontworpen en gebouwd werd het verdedigingswerk strategisch verborgen in het landschap. Dankzij de 'tentoonStelling' op Pampus kan de bezoeker nu de Stelling in een uurtje van bovenaf bekijken. Op 24 april presenteert Pampus tevens het boekje 'De Stelling van Amsterdam in vogelvlucht'. Op www.pampus.nl staat meer informatie over de 'tentoonStelling'.

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lang verdedigingswerk, aangelegd op een afstand van vijftien tot twintig kilometer rond Amsterdam. Van 1881 tot 1914 werd eraan gewerkt. Nagenoeg alle forten, vestingen en batterijen zijn nog in het landschap te herkennen, voor degene die weet dat ze er zijn. René Ros en Otto Bodemeijer van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam, maakten tussen 2012 en 2014 foto's vanuit een vliegtuig van alle onderdelen van de Stelling. Het levert een uniek perspectief op het werelderfgoed op. De meer dan veertig blow up foto's hangen in de openlucht, in de droge gracht om het fort van Pampus heen.

Luchtfoto's in de droge gracht van het Fort aan het Pampus.Naast het bezoek aan de openluchtexpositie kunnen bezoekers het fotoboekje 'De Stelling van Amsterdam in vogelvlucht' in de winkel aanschaffen. Daarin zijn de luchtfoto's afgedrukt, met een korte omschrijving van het fort of de batterij en ook de wijze waarop de forten tegenwoordig in gebruik zijn: van wijnkelder tot wellness center of bezoekerscentrum.

De 'tentoonStelling' en het fotoboekje worden mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Holland, programmabureau Stelling van Amsterdam.

Forteiland Pampus
Luchtfoto's Doc.centrum StvA
Luchtfoto's te koop in onze fotowinkel

 

Donateurs gezocht! - 8 april

Kluis in het Provinciaal Centrum Civiele Verdediging te Haarlem.Zoals u zult begrijpen vraagt het maken en in de lucht houden van deze omvangrijke website vele honderden uren vrije tijd. Maar er zijn ook hoge kosten voor onder andere hosting.
Uw donatie is noodzakelijk om de private website in de lucht te houden en de werkzaamheden uit te blijven voeren, onafhankelijk van overheden. Met als doel om kennis, bekendheid en bewustzijn over militair erfgoed te bevorderen.

De huidige donateurs en sponsors wil ik bij deze zeer bedanken. Het aantal particulieren en organisaties, de bedragen en het jaarlijks herhalen overtreft de verwachtingen.

Dan volgt nu de jaarlijkse oproep aan hen die nog geen donateur zijn: wilt u als persoon of organisatie deze website financieel ondersteunen en daarmee ook uw waardering uiten? Geef dan een donatie en geniet van een aantal voordelen zoals een gratis luchtfoto en korting op de jaarlijkse dagexcursie.

Veel structurele kosten liften mee met de zakelijke kosten maar het is werkelijk heerlijk om voor niet-structurele kosten niet steeds in de gezinspot te moeten graaien.
Zo is de afgelopen twee jaar meer dan 1.000 euro uitgegeven aan bronmateriaal zoals boeken en prentbriefkaarten. Daarnaast konden ook het unieke Duitse fotoalbum*, betaaltegoeden voor websites zoals militieregisters.nl, presentjes enzovoort er van betaald worden. Een hele verbetering omdat ik in een vorige functie slechts brandstofkosten voor een paar activiteiten kon declareren.
Hopelijk lukt het nog eens om een ruimte te vinden waar de boeken en voorwerpen door donateurs en anderen bekeken kunnen worden.

Zie de webpagina met informatie over het doneren om eenvoudig via PayPal (ook creditcard) of een overschrijving te betalen. En natuurlijk kunt u daar ook meer informatie vinden zoals over de voordelen.

Informatie over doneren
Overzicht van sponsors
Uniek Duits fotoalbum behouden voor Nederland

* Donateurs hebben onlangs een uitnodiging ontvangen om het fotoalbum zelf te bekijken.

 

Dagexcursie Stelling van Amsterdam 2015 - 1 april

Groepsfoto van de deelnemers, op Fort bij Abcoude.Op zaterdag 6 juni as. zal voor de veertiende keer de geheel verzorgde, unieke dagexcursie naar een deel van de Stelling van Amsterdam plaatsvinden. Deze keer bezoeken we de Vesting Muiden en het Fort aan het Pampus.

Het doel van de excursie is om forten te bezoeken die normaal niet of nauwelijks toegankelijk zijn en waar mogelijk vrij rond te wandelen. Tevens een prachtige gelegenheid om elkaar weer te zien of kennis te maken met andere mensen die zich betrokken voelen bij de Stelling.
We bezoeken Fort H, het Waterschild paviljoen en de Westbatterij in de Vesting Muiden evenals het Fort aan het Pampus. De dag begint om 10.00 uur bij Fort H en duurt tot ongeveer 17.00 uur wanneer we bij de Westbatterij afsluiten.

U bent van harte welkom om deel te nemen en u kunt zich vanaf heden aanmelden! En neem gerust een familielid, kennis of collega mee.
Het aantal deelnemers is beperkt en door voorinschrijving door donateurs is een deel van de plaatsen al geboekt. Meer informatie en aanmelden op:

Dagexcursie Stelling van Amsterdam

 

Excursie naar Vliegbasis De Peel (gewijzigd) - 18 maart

Opmerking: Dit is een gewijzigde versie van de eerdere aankondiging over de Excursie naar Vliegbasis De Peel. Elke deelnemer reist nu op eigen gelegenheid naar de kazerne en daardoor zijn de deelnamekosten verlaagd naar 25 euro.

Hal met tentoonstelling.Op zaterdag 11 april as. is het mogelijk om vanuit de regio Amsterdam een uniek bezoek te brengen aan de voormalige Vliegbasis De Peel om onze kennis over de historie van de Nederlandse luchtverdediging te verdiepen. Daarvoor gaan we voor een geheel verzorgde dag naar de huidige Lt.gen. Best Kazerne.

Wat heeft de Stelling van Amsterdam met vliegbasis De Peel te maken? Uit het 2de Regiment Vestingartillerie, het huiskorps van de Stelling, is in 1917 de luchtdoelartillerie ontstaan. Dit landmacht-onderdeel is de laatste jaren met de geleide wapens van de Luchtmacht samengevoegd tot het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando en gehuisvest op 'De Peel', nu de Luitenant-generaal Bestkazerne.
Ook de historische collecties zijn samengegaan in de Stichting Historische Collectie Grondgebonden Luchtverdediging. Op de kazerne hebben ze in twee grote loodsen en daarbuiten een mooie en indrukwekkende expositie samengesteld.
De excursie begint met een rondrit over de kazerne en we zien onder andere een kazemat van de Peel-Raam Stelling, de shelters voor straaljagers, luchtdoelopstellingen en de vredeslocatie van de actieve Patriot-eenheden. Na een verzorgde lunch bezoeken we onder leiding van enthousiaste gidsen de expositie.

Nike Hercules raketHet is zeer gewenst dat we met één voertuig de kazerne betreden. Daarom verzamelen voor de poort en rijden om 10.45 in een touringcar door de poort. Om 15.30 uur lopen we vanaf het museum terug naar de poort.
Aan deelname zijn 25,- euro kosten verbonden om het transport, lunch en toegang tot het museum voor u te betalen.
De bus van 25 personen zal ook helemaal vol moeten dus neem ook vrienden, mede-gidsen enzovoort mee. Als er niet voldoende belangstelling is dan gaat de excursie niet door en ontvangt men de volledige deelnamekosten retour.

Vanwege de beveiliging moet er individueel aangemeld worden en een nummer van een geldig legitimatiebewijs opgegeven worden.
Aanmelden is alleen online mogelijk en daarna ontvangt u een bericht met betaalinformatie. Uw aanmelding moet voor 28 maart as. zijn ontvangen maar vol is vol.

Aanmelden voor Excursie Vliegbasis De Peel

Historische Collectie Grondgebonden Luchtverdediging
Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando
Geleide Wapens Amsterdam
Kanonnier Couenberg (van artillerist naar luchtafweer)
Verslag van onze verkenningstocht in 2013

 

Tentoonstelling "Het Geheim van Amsterdam, uit de lucht gegrepen" - 20 februari

Tekst: Bas Kreuger (directeur Vestingmuseum Naarden)
Foto: René Ros

Lange tijd het best bewaakte geheim van Amsterdam, de Stelling van Amsterdam, het laatste toevluchtsoord in barre tijden, nu groen en vredig gelegen in het landschap. Tussen 2012 en 2014 uit de lucht verkend door Stelling-specialisten René Ros en Otto Bodemeijer.

Alle 46 forten van de Stelling, van het pantserfort bij de sluizen van het Noordzeekanaal bovenlangs Amsterdam naar de Beemster, van het Vuurtoreneiland en Pampus langs Naarden naar Weesp en Uithoorn om dan over de Haarlemmermeer weer te eindigen bij de forten van Spaarndam en Velsen.

Uit de serie foto's zijn enkele exemplaren groot(s) opgeblazen te zien en alle anderen middels projectie in de expositieruimte. Het Geheim van Amsterdam eindelijk in zijn geheel verkend en te zien in het Vestingmuseum in Naarden.
De expositie is te zien van 8 maart tot 26 april 2015. De luchtfoto’s zijn ook online te koop, digitaal en als afdruk.

Nederlands Vestingmuseum
Online fotowinkel

Luchtfoto van de Kustbatterij bij Durgerdem (Vuurtoreneiland)

Expeditie Maastricht - 13 februari

Tekst: Hans Baas.
Foto's: René Ros.
Met dank aan: Jos Notermans (Stichting het Limburgs Landschap, Stichting Menno van Coehoorn).

Hans Baas in de droge gracht van Fort Willem I te Maastricht.Op donderdag 15 januari jl. hebben wij, René Ros, Otto Bodemeijer, Dirk Vlaar en ik, een veldtocht gemaakt naar Maastricht. Het hoofddoel was een exclusief bezoek aan het ondergrondse voormalige NAVO-hoofdkwartier in de Cannerberg.

We hadden ook wat tijd ingepland voor een kort bezoek aan Fort Willem I dat nu in gebruik is bij een studentenvereniging en dat is goed te zien en te ruiken!
Onverwachts was de deur open omdat er opgeruimd werd en een van de studenten kwam het goed uit om ons rond te leiden. Van de commandopost Bescherming Bevolking zijn het noodaggregaat en de luchtbehandeling nog aanwezig. De droge gracht met 12 meter hoge muren en verbindingstunnel is indrukwekkend!
Daarna met onze gids Jos Notermans een gezellige en goede lunch in een eetcafé gebruikt maar weggekeken door een aantal bridge-dames.

Bord over staatsgeheimen op het hek in de Cannerberg.Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilden de Duitsers de mergelgroeve in de Cannerberg gebruiken voor assemblage van V1 raketten waarvoor zij de vloeren met beton verhardden.
Vanaf 1954 werd de groeve een onbemand oorlogsstafkwartier maar na de bouw van het IJzeren Gordijn in 1963 kreeg het een permanente bezetting. 24 Uur per dag, het gehele jaar, waren overdag circa 300 NAVO-militairen aanwezig en 's nachts 40 man, maar tijdens meerdaagse oefeningen kon dat oplopen tot 1.300 personen.
De in het complex aanwezige militairen behoorden vooral tot de 2nd Allied Tactical Air Force (2ATAF), de Northern Army Group (NORTHAG) en het Allied Tactical Operations Centre (ATOC) en de daaronder ingedeelde Nederlandse, Britse, Belgische, Duitse en Amerikaanse lucht- en landmachteenheden in het noorden van West-Duitsland.

Toen het complex in 1992 sloot moest dieselolielekkage, stortplaatsen maar vooral asbest opgeruimd worden. De ventilatiebuizen waren bekleed met spuitasbest en dat had zich door het complex verspreid. Het saneren, dat vooral bestond uit het afkrabben van de mergelgangen, heeft zeven jaar geduurd en 40 miljoen euro gekost waarbij te overdreven is gewerkt en ook alle elektra, kasten, deuren, bartafels enzovoort zijn afgevoerd.

Gids Jos Notermans met de deelnemers in de OPS.Eenmaal in het complex begon Jos zijn rondleiding bij een indrukwekkende plattegrond met daarop 400 ruimten aan acht kilometer gangen. Via een imposante betonnen gang en twee stalen deuren kregen we toegang tot het complex. Hierna is de elektriciteitsvoorziening verdwenen en kan alleen bekeken worden met zaklampen en de petroleumlamp van de gids, heel mooi voor "spooky"-foto’s.
Zoals eerder genoemd heeft Defensie alles verwijderd, maar gelukkig hebben Jos en een aantal vrijwilligers onder andere de straatnaamborden kunnen behouden. Ook hebben ze foto’s opgezocht in het NIMH, op vrachtwagenzeil af laten drukken en op toepasselijke plaatsen opgehangen.
De doolhof van gangen, waarin structuur was gebracht door de middelste gang "Main Street" te noemen, en de andere gangen tegen de wijzers van de klok in "Alpha-street" tot en met "Golf-street". Een geweldige ervaring om hier te struinen, de vloeren zijn schoon en heel vlak dus ook goed toegankelijk voor rolstoelen!

Een van de aggregaten in de Cannerberg.Jos heeft hier tijdens zijn dienstplicht gewerkt en ander personeel gesproken en hij kan dus een hoop vertellen.
De manschappen- en officiers-mess waren nog goed herkenbaar, ook de keuken en het zelfbedieningsrestaurant, goed herkenbaar door de zestiger jaren tegeltjes met motief.
En in het diepste gedeelte de "bunker", apart beveiligd met nog een poort en bewaking, daar was de Operations-room gevestigd vanwaar permanent de militaire luchtvaart werd beheerd.
De drie speciaal gebouwde MAN dieselmotoren voor de noodstroom staan er nog, groter dan de MAN diesels in de Dolfijn-klasse onderzeeboten die ik goed heb gekend. Enkele grote brandstoftanks zijn ook bewaard, enkele zijn er verwijderd wegens lekkage.
Er was ook nog een drie holes golfbaan met kunstgras, helaas is die in een afgesloten deel.

Na een rondwandeling van ruim drie uren de buitenlucht weer opgezocht, en een geweldige ervaring rijker. Als ik in de buurt kom ga ik er zeker nog eens heen!!
Wil jij de Cannerberg ook eens bezoeken? Een normale rondleiding duurt niet zo lang maar kunnen we zeker aanbevelen! Op 21 en 22 februari zijn de eerstvolgende rondleidingen.

Excursies NATO-hoofdkwartier Cannerberg

 

Kruitmagazijn bij Oostzaan gesloopt - 6 februari

Met dank aan: Dick Wools.
Foto 2015: Dick Wools.

Ad perpetuam rei memoriam
"Ter eeuwige nagedachtenis"

Na vele jaren trouwe en eenzame dienst voor Koning(in) en Vaderland is op 121-jarige leeftijd van ons weggenomen:

Kruitmagazijn bij Oostzaan

onderdeel van het Sectorpark Zaandam, Afdeling Munitie,
Stelling van Amsterdam

18932014-2015

 

Het magazijncomplex bij Oostzaan was een van de twee locaties van het Sectorpark Zaandam. Het was bestemd voor de opslag van munitie en de distributie ervan naar de hoofdverdedigingslijn. Vanuit die functie was het exclusief voor de Stelling van Amsterdam gebouwd.

Het sectorpark bestaat uit verschillende gebouwen van verschillende bouwperioden. Het gesloopte kruitmagazijn is waarschijnlijk in 1893 gebouwd maar kwam sterk overeen met het Kruitmagazijn bij Spaarnwoude uit 1870.
Alhoewel dat laatste magazijn ook niet aan de hoofdverdedigingslijn ligt heeft het toch de status van Provinciaal Monument Noord-Holland gekregen. Evenals veel algemene voorzieningen kreeg dit sectorpark geen bescherming...

Kruitmagazijn bij Oostzaan in 2008.Kruitmagazijn bij Oostzaan in 2015.

N.B. De gemeente Zaanstad publiceert alleen verkeersbesluiten digitaal en een sloopvergunning is niet te vinden op de website OfficiëleBekendmakingen.nl of de gemeentelijke website.

Sectorpark Zaandam, Afdeling Munitie
Kruitmagazijn bij Spaarnwoude
Officiële bekendmakingen

 

Excursie naar Vliegbasis De Peel - 30 januari

Opmerking: Deze aankondiging is gewijzigd, zie de aankondiging van 18 maart.

Hal met tentoonstelling.Op zaterdag 11 april as. is het mogelijk om vanuit de regio Amsterdam een uniek bezoek te brengen aan de voormalige Vliegbasis De Peel om onze kennis over de historie van de Nederlandse luchtverdediging te verdiepen. Daarvoor zullen we met een touringcar vanuit Amsterdam vertrekken voor een geheel verzorgde dag naar de huidige Lt.gen. Best Kazerne.

Wat heeft de Stelling van Amsterdam met vliegbasis De Peel te maken? Uit het 2de Regiment Vestingartillerie, het huiskorps van de Stelling, is in 1917 de luchtdoelartillerie ontstaan. Dit landmacht-onderdeel is de laatste jaren met de geleide wapens van de Luchtmacht samengevoegd tot het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando en gehuisvest op 'De Peel', nu de Luitenant-generaal Bestkazerne.
Ook de historische collecties zijn samengegaan in de Stichting Historische Collectie Grondgebonden Luchtverdediging. Op de kazerne hebben ze in twee grote loodsen en daarbuiten een mooie en indrukwekkende expositie samengesteld.
De excursie begint met een rondrit over de kazerne en we zien onder andere een kazemat van de Peel-Raam Stelling, de shelters voor straaljagers, luchtdoelopstellingen en de vredeslocatie van de actieve Patriot-eenheden. Na een verzorgde lunch bezoeken we onder leiding van enthousiaste gidsen de expositie.

Nike Hercules raketHet is voor de rondrit noodzakelijk dat we met één voertuig de kazerne betreden. Daarom zal om 8.30 nabij de Utrechtsebrug in Amsterdam een bus vertrekken (gratis parkeren). Als alles mee zit zijn we om 18.00 uur terug in Amsterdam.
Aan deelname zijn 47,50 euro kosten verbonden om het transport, lunch en toegang tot het museum voor u te betalen. De vervoerkosten zijn overigens vergelijkbaar met de brandstofkosten van de eigen auto maar vormen wel het leeuwendeel van de kosten.
De bus van 25 personen zal ook helemaal vol moeten dus neem ook vrienden, mede-gidsen enzovoort mee. Als er niet voldoende belangstelling is dan gaat de excursie niet door en ontvangt men de volledige deelnamekosten retour.

Vanwege de beveiliging moet er individueel aangemeld worden en een nummer van een geldig legitimatiebewijs opgegeven worden. Graag bij de opmerkingen aangeven waar u wilt opstappen: Amsterdam of Nieuwegein-Zuid.
Aanmelden is alleen online mogelijk en daarna ontvangt u een bericht met betaalinformatie. Uw aanmelding moet voor 28 maart as. zijn ontvangen maar vol is vol.

Aanmelden voor Excursie Vliegbasis De Peel

Historische Collectie Grondgebonden Luchtverdediging
Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando
Geleide Wapens Amsterdam
Kanonnier Couenberg (van artillerist naar luchtafweer)
Verslag van onze verkenningstocht in 2013

 

Nieuwjaar en zestiende verjaardag - 3 januari

Webstatistiek 1999-2014Het jaar 2014 is wat betreft mijn hobby uiteindelijk best een goed jaar geworden. Er waren veel leuke (her)nieuw(d)e contacten, gezellige veldtochten en soms was aangedragen informatie te interessant om te laten lopen. Een terugblik en een vooruitblik.

Ondanks de lagere activiteit en een blokkade van de grootste gebruiker, is het aantal bezoeken aan de website iets gestegen naar 123.000. En, omdat ik meer tijd aan mijn werk als zelfstandige database-programmeur besteedde, had ik de hoogste jaaromzet ooit.
Het jaar 2014 stond in het teken van de klachtenprocedure bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hetgeen veel energie kostte maar gelukkig een goede afloop had. Dit jaar staat helaas in het teken van een klachtenprocedure bij een andere partij. De website blijft daarom in de mottenballen en de nieuwsbrieven blijven beperkt tot eigen nieuws.
Vorig jaar wilde ik eigen nieuws alleen op het Stelling Forum, Twitter en Facebook plaatsen maar heb toch de nieuwsbrief-abonnees ook rechtstreeks op de hoogte gehouden en zal dat blijven doen. Sommige mensen zagen geen verschil maar in 2014 werd vaak maar één artikel gestuurd in tegenstelling tot 7 tot 10 artikelen in voorgaande jaren.

Zoals het er nu naar uit ziet gaat het zeventiende jaar erg leuk worden. In voorbereiding zijn onder andere twee excursies en twee fototentoonstellingen. Een ontmoeting van twee nazaten van het WO1 Stelling-hoofdkwartier is praktisch al geregeld.
Er loopt ook een onderzoek naar het onbekende object op Fort bij Edam hetgeen een langdurig onderzoek kan worden maar waarschijnlijk met een opzienbarend resultaat. Het beschrijven van het in september 2014 aangeschafte Duitse fotoalbum is een leuke, uitdagende puzzel voor de winteravonden.

Een voorspoedig 2015 gewenst!

Thema-nieuwsbrief 'Laatste normale nieuwsbrief'
'Post van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed'

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)
 
 
 
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)