Sluit [X]   
 

"Overste-zanger" Speenhoff in 1968: onthulling standbeeld op Mauritsplein te Rotterdam

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-6-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsgierig? Lees deze nieuwsbrief maar!Nieuwsbrief 406

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
15de jaargang, nummer 406, 13 februari 2013

Een nieuwsbrief van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam met informatie over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

Jawel, het is weer zo ver! Eindelijk weer de unieke dagexcursie! Lees er meer over en je kan je vanaf vandaag aanmelden om met mij een aantal forten te bezoeken.
Uiteraard begint deze nieuwsbrief met een paar korte dienstberichten. Het bevat ook een bericht over de jaarlijks inundatie bij Krommeniedijk. En ook de lezing over de Stelling die binnenkort plaats vindt en goed te combineren is met een bezoek aan Krommeniedijk!
Onlangs vierde Fort bij Penningsveer een feestje als afsluiting van de renovatie. De derde archiefwet verzorgt weer het intermezzo. Tenslotte een kort verslag van bezoeken aan drie schuilplaatsen uit de Koude Oorlog.

Lees deze nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2013/nieuwsbrief-406/
Overig kort nieuws op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/
Reageren kan door het contact-formulier te gebruiken. Openbaar reageren met een artikel is ook mogelijk.

De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 13 februari verschijnen. Bijdragen graag ruim van tevoren toezenden.

Veel leesplezier!
René Ros

Tip: houd de cursor boven elke afbeelding om een beschrijving te zien.

 

Dienstberichten

Luchtfoto Fort aan het Pampus.Hartelijk dank aan Stichting Forteiland Pampus voor de gulle donatie die wij, het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam, mochten ontvangen.
Bovendien hebben ze een luchtfoto van hun Fort aan het Pampus afgenomen die op het nieuwe informatiebord in Muiden gebruikt zal worden!
Stichting Forteiland Pampus
Fotowinkel met o.a. luchtfoto's

Het stemmen voor de Geschiedenis Online Publieksprijs 2012 is afgesloten. Het is nog niet bekend hoeveel stemmen de Stelling-website heeft maar er zijn 85 reacties geplaatst. En geen enkele klacht!
Noch de publieksprijs als de juryprijs zijn behaald maar gezien enkele van de huidige winnaars/genomineerden is er zeker volgend jaar weer een kans!
Geschiedenis Online Publieksprijs

Kip en ei. Niemand doet micro-donaties omdat er geen websites zijn die het mogelijk maken. En er zijn geen websites omdat... Sinds kort is dat wel mogelijk op de Stelling-website alhoewel het dus enige tijd kan duren voordat iemand er op klikt.
Via de dienst Flattr (combinatie van de Engelse woorden voor vast tarief en vleien) doneer je uit een vast maandelijks bedrag aan de websites waar je die maand op de Flattr-knop hebt gedrukt. Erg leuk idee! Zie informatieve video op:
Flattr

Rond 1995 werd in een vuilnisbak in een verzorgingshuis een exemplaar van het Herinneringsalbum Stelling van Amsterdam (1916) gevonden en later geschonken aan de Stichting Stelling van Amsterdam. Recent heb ik het exemplaar ontvangen, dat een meerwaarde heeft t.o.v. een eerder verkregen exemplaar. De naam van de eerste eigenaar staat namelijk voorin en er zat een losse foto bij. Van die foto is inmiddels bekend waar het is gemaakt. Nu nog op zoek naar informatie over de eerste eigenaar van het herinneringsalbum.
'Waar is deze oude foto gemaakt?' op Stelling Forum

 

Dagexcursie Stelling van Amsterdam 2013

Bezoekers tijdens de dagexcursie op een fort.Op zaterdag 20 april zal -nadat vorig jaar was overgeslagen- voor de twaalfde keer de geheel verzorgde, unieke dagexcursie naar een deel van de Stelling van Amsterdam plaatsvinden.

Het doel van de excursie is om forten te bezoeken die normaal niet of nauwelijks toegankelijk zijn en waar mogelijk vrij rond te wandelen.
Tevens een prachtige gelegenheid om elkaar weer te zien of kennis te maken met degenen die we kennen van de website, van vorige excursies en anderen die zich betrokken voelen bij de Stelling.

We bezoeken een zestal forten in het Zuidfront, van Aalsmeer tot en met Botshol tijdens een rondrit door het gebied. De dag begint om 10.00 uur bij Fort bij Aalsmeer en duurt tot ongeveer 17.30 uur wanneer je weer bij het startpunt terugkeren.
De kosten van het dagprogramma bedragen slechts €49,50 p.p. waarin vervoer in personenbusjes, entreekosten, koffie/thee, lunch en middagconsumptie zijn inbegrepen. Donateurs krijgen €5 korting.

U bent van harte welkom om deel te nemen en u kunt zich vanaf heden aanmelden!
Het aantal deelnemers is beperkt en door voorinschrijving door donateurs is een deel van de plaatsen al geboekt. Meer informatie en aanmelden op:

Dagexcursie Stelling van Amsterdam 2013

 

Vogels kijken vanaf een "geïnundeerd" monument

Bron: persbericht Werkgroep Fort bij Krommeniedijk d.d. 27-1-2013.
Foto: Els v.d. Pompe (Werkgroep Fort bij Krommeniedijk).
Luchtfoto: Otto Bodemeijer (Doc.centrum Stelling van Amsterdam).

Op zaterdag 9 en zondag 10 maart ontvangt het Fort bij Krommeniedijk een gevarieerd publiek. Vogelaars, liefhebbers van historisch erfgoed, gezinnen met kinderen: iedereen is welkom tussen 10 en 16 uur.

Vogelspotters op Fort bij Krommeniedijk.Enkele weken eerder zet Landschap Noord-Holland een deel van de Uitgeesterbroek-polder onder water. De plas-drassituatie die zo ontstaat trekt honderden vogels aan, die hier op krachten komen voor ze doorvliegen naar hun broedgebied. Leden van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek houden een lijst bij van gesignaleerde vogelsoorten en vertellen het publiek over vogels die te zien zijn, zoals kuifeend, wintertaling of wulp.

Nieuw dit jaar is de deelname van Cameraland uit Alkmaar. Deskundigen van deze gespecialiseerde winkel zijn aanwezig met diverse camera's, verrekijkers en telescopen. Ze geven bezoekers graag uitleg en advies over de mogelijkheden van hun materiaal.

Vogelperspectief op Fort bij Krommeniedijk.Liefhebbers van historisch erfgoed kunnen een kijkje in het fort nemen. Binnen staan gidsen klaar om van alles over het gebouw en zijn bewoners te vertellen. Een rondleiding is ook voor kinderen de moeite waard. Zij kunnen een speurtocht doen of deelnemen aan de interactieve game 'Spion in de Stelling'.

De toegang tot het fortterrein bedraagt €2,- (kinderen tot 12 jaar gratis). Honden kunnen helaas niet worden toegelaten. U vindt het fort aan de Lagendijk 22 in de gemeente Uitgeest, vlakbij Krommeniedijk. Kijk voor meer informatie op onze website.

Werkgroep Fort bij Krommeniedijk
Fort bij Krommeniedijk
'Vogels kijken vanaf een "geïnundeerd" monument' op Stelling Forum

 

Lezing Stelling van Amsterdam (H)

Foto: Wim de Natris.
Met dank aan: Manfred Kokkelink (RBOC "Fort Markenbinnen" BV / Manjol Events)

Op zaterdag 9 maart as. wordt door René Ros een bijzondere lezing over de Stelling van Amsterdam verzorgd op het Fort bij Marken-Binnen. Deze lezing is met veel succes al voor een aantal gidsengroepen verzorgd en is deze keer ook voor individuele deelnemers toegankelijk. Na afloop volgt er een korte rondleiding op het fort.

Rene Ros geeft een lezing in de bergloods van Fort bij Abcoude.De lezing gaat in op alle facetten van de gehele Stelling. Of u al veel of weinig over de Stelling weet, het is altijd leerzaam. En leuk omdat er veel uniek beeldmateriaal in de lezing wordt gebruikt. Maar ook omdat diverse onderwerpen zich lenen voor een grappige overpeinzing.

Enkele reacties op eerdere lezingen zijn:
- "De lezing was met name bedoeld voor het grote aantal nieuwe vrijwilligers dat het fort kent, maar gezien de grote opkomst had het ook de belangstelling van de andere vrijwilligers van het fort. ... Gezien de reacties van de vrijwilligers viel de lezing in goede aarde en was zeer leerzaam." (Henk Posthumus, Vrijwilligersgroep Fort bij Spijkerboor)
- "Is dat nou nog wel interessant voor ons? was de vraag. De lezing was nog maar net 10 minuten gaande en we staken al weer nieuwe feiten/informatie op. Geweldig! Een absolute 'must' als je denkt veel te weten en toch aan jezelf twijfelt!" (Cees Spanbroek, vm. voorzitter Stichting Fort Abcoude)

De lezing, rondleiding en koffie/thee kost €12,50 euro. Als u deel wilt nemen is van tevoren aanmelden via het online formulier noodzakelijk. U ontvangt dan nadere informatie over betaling en de route.
De zware deuren van het fort zwaaien om 13.00 uur open. De lezing duurt van 13.30 uur tot ca. 15.00 uur met een pauze en een vragen-kwartiertje. Hierna volgt een rondwandeling van ca. 30 minuten.

Manjol EventsOn-line aanmelden voor Stellinglezing 9 maart
RBOC "Fort Markenbinnen"
Manjol Events
Fort bij Marken-Binnen

 

Bunkers Penningsveer feestelijk geopend

Tekst en foto: persbericht provincie Noord-Holland d.d. 1-2-2013.

Gedeputeerde Joke Geldhof opent gerenoveerde lokalen van Fort bij Penningsveer.Donderdag 31 januari heeft gedeputeerde Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland op feestelijke wijze de gerenoveerde bunkers van Fort Penningsveer in Haarlemmerliede geopend. Eveneens zijn de bunkers overgedragen aan de huurder HVO-Querido (Hulp voor Onbehuisden psychiatrie).

De provincie Noord-Holland heeft aan de Stichting Fort Penningsveer subsidie verstrekt voor het renoveren van de bunkers van het fort en de reparatie van het dak. Dit heeft bijna twee jaar geduurd en is inmiddels succesvol afgerond. De renovatie is uitgevoerd door leerlingen en werkmeester van Bouwbedrijf Adriaan van de stichting Jeugdzorg Haarlem. Deze renovatie is de afsluiting van een langer traject van renovatie en reparatie, waarvoor de provincie ruim 400.000 euro beschikbaar heeft gesteld.

De gerenoveerde bunkers worden vanaf 1 februari 2013 in gebruik genomen door de stichting HVO-Querido, een organisatie die hulp biedt aan onbehuisden met een psychiatrische beperking of met sociaal-economische problemen. De stichting gaat deze ruimtes inzetten voor maatschappelijke opvang, woonbegeleiding en dagactiviteiten voor mensen die dat nodig hebben. Zo kunnen deze mensen genieten van de rust en ruimte die het fort biedt. Er is hiermee een bijzondere plek ontstaan. 'Ook dit project is een verrassende combinatie van hergebruik waarbij de Stelling opnieuw mensen in bescherming neemt,' aldus een enthousiaste Geldhof.

Stichting Fort Penningsveer
Stichting HVO-Querido
Fort bij Penningsveer

Noot redactie: Op Fort bij Penningsveer noemt men elk lokaal in de bomvrije gebouwen een "bunker".

 

De vijf archiefwetten

Ze zijn niet geniaal of hilarisch maar sinds 1998 heb ik voor mezelf een vijftal 'archiefwetten' opgesteld. Vooral in de periode 1998-2003 heb ik heel veel archiefonderzoek gedaan.
Bij wijze van ludiek intermezzo in deze, vorige en volgende nieuwsbrieven steeds één 'archiefwet'.

Derde archiefwet van Ros:
Een archiefstuk gaat over een tijdsmoment.
(Er kan anders gebouwd zijn of later wijzigingen aangebracht zijn.)

Elke archiefwet zal ik ook op het Stelling Forum, Twitter en Facebook plaatsen zodat je kan reageren of doorsturen.

'De vijf archiefwetten' op Stelling Forum
Forten Amsterdam Twitter
Forten Amsterdam Facebook

 

Koude 'Koude Oorlog' beleven

Freelance journalist Nick Kivits was enthousiast geworden over de verborgen wereld van de vergeten schuilplaatsen. Per e-mail had hij contact met me gezocht en ik had wat locaties en contactinformatie gedeeld. Maar op voorwaarde dat ik mee mocht alhoewel ik nog onvoldoende over het onderwerp weet.
De Koude Oorlog is gelukkig een all-weather experience. Op 16 januari was het letterlijk koud en lag er sneeuw. Maar we konden er voor schuilen in de schuilplaatsen.

Stalen deuren in het Metrostation Weesperplein in Amsterdam.Zodoende troffen we elkaar en een fotograaf in de hal van metrostation Weesperplein. Onder begeleiding van een stationsinspecteur van het GVB gingen we een van de deuren door en kwamen in een ruimte waar een van de grote stalen roldeuren hangt om een stationstoegang af te sluiten. Die ik in de kleine ruimte met mijn cameralens niet geheel in beeld krijg.
In 2009 hadden we de technische ruimten nog gezien met ventilatoren en aggregaten. Die ruimten waren nu leeg en er werd gewerkt aan de nieuwe brandveiligheids-voorzieningen. Ook bij de noodtoiletten en de ruwbouw van het nooit voltooide kruisende station stonden journalist en fotograaf met verbaasde gezichten te kijken.

Toegang van de bedrijfsschuilplaats van Even later stonden we middenin het Amsterdamse bos, niet voor een openbare schuilplaats maar de bedrijfsschuilplaats van de boswachterij. De boswachter bleek zeer geïnteresseerd en had nog een hele groep nieuwsgierigen meegenomen. Zodoende konden we een beetje ervaren hoe het is met meer mensen in de kleine schuilplaats van slechts twee ruimten. De schuilplaats is tegenwoordig vrijwel leeg en de elektrische ventilatie bleek het nog te doen.
Omdat er afgelopen jaar een paar kunsttentoonstellingen hebben plaatsgevonden is de locatie niet meer geheim. De schuilplaats ligt ver van de paden tussen de bomen, even ten noorden van de hockeyvelden aan de Nieuwe Kalfjeslaan.

Tenslotte gingen we naar de fietstunnel die de Leeuwendalersweg onder de snelweg A10-West. Met enige toelichting zagen de pers-mensen de betonnen roldeuren die de fietstunnel konden afsluiten. En met hulp van een medewerker van stadsdeel West konden we de twee technische ruimten bezoeken. Altijd wordt hilarisch gereageerd op de home-trainers die ook daar nog staan. Niet om stroom op te wekken, maar om de luchtpomp gaande te houden bij stroomuitval. En met een kleine dynamo voor het CO-alarm...

Binnenkort verschijnt een artikel over de schuilplaatsen in het tijdschrift Know How.

Openbare Schuilplaatsen Amsterdam
Schuilplaats Boswachterij
'Ondergronds Amsterdam' in Nieuwsbrief 333 (2009)
Nick Kivits
Tijdschrift Know How
Nationale Collectie Bescherming Bevolking

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Bezoek Paviljoen Uit & Meer op Fort Uitermeer bij Weesp! (Advertentie)
 
 
 
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)