Sluit [X]   
 

Gevangene Roskam in 1892: geboren te Barneveld, Gelderland

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-1-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsgierig? Lees deze nieuwsbrief maar!Nieuwsbrief 397

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
14de jaargang, nummer 397, 20 juni 2012

Een nieuwsbrief van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam met informatie over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

Een korte nieuwsbrief deze keer met vooral aankondigingen van dvd, boeken en een excursie. De eerstvolgende excursie vindt over tien dagen plaats zodat je genoeg tijd hebt om je aan te melden, zie het eerste artikel.
Ook een berichtje over de digitale leskist over de Stelling, wellicht aardig om bij jouw bekende leerkrachten onder de aandacht te brengen?
Tussendoor artikelen over twee boeken over forten buiten de Stelling maar vast ook interessant voor de lezers. En tenslotte over een dvd over de Stelling - en deze kan je wel aanschaffen en rustig thuis bekijken!

Helaas ontbrak/ontbreekt informatie omdat geen (pers)bericht is ontvangen over o.a.: restauratie damsluis Wijkertocht, Rondje Stelling en Beemster Fortfair.

Bekijk deze nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2012/nieuwsbrief-397/
Overig kort nieuws op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/
Reageren kan door het contact-formulier te gebruiken.

Het is niet bekend wanneer de volgende nieuwsbrief zal verschijnen. Bijdragen graag bij eerste gelegenheid toezenden.

Veel leesplezier!
René Ros

Tip: houd de cursor boven elke afbeelding om een beschrijving te zien.

 

Dienstberichten

Foto: Maaike Ros.

Rondleiding Fort bij Uithoorn.Op 29 mei jl. met veel plezier rondleidingen op het verder verlaten Fort bij Uithoorn gegeven. Diverse relaties, waaronder donateurs en andere mensen die bijgedragen hebben aan de website, waren uitgenodigd. De rondleidingen duurden langer dan gangbaar maar de wetenswaardigheden werden door deze deelnemers op prijs gesteld. Na afloop was er een drankje en kon men ook zelf nog even het fort in om foto's te maken.
Wil jij ook deelnemen aan een dergelijke rondleiding? Draag dan bij aan deze website of wordt donateur en meld je aan op het Stelling Forum.
Fort bij Uithoorn
Doneren

Uit de nalatenschap van een echtpaar heb ik onder andere enkele bijzondere foto's ontvangen van een nachtelijke oefening van de Bescherming Bevolking Zaandam. Volgens de tekst op de achterzijden vond deze oefening in 1959 plaats op het terrein van de reiniging. (Met dank aan Hans Baas.)
BB Zaandam Oefening 1959

Voormalig commissaris van de Koningin drs. Roel de Wit is op 3 juni jongstleden overleden. Hij was de initiator achter de provinciale belangstelling voor de Stelling van Amsterdam.
Commissaris van de Koningin De Wit

Twee van mijn andere websites over militair erfgoed hebben dezelfde interface gekregen als deze Stelling-website. Daarmee stralen ze eenheid en gezamenlijke herkomst uit, bovendien scheelt het mij werk. Met de interface ben ik niet tevreden, maar voorlopig is dit het best haalbare.
Beide websites moeten voorlopig de luchtfoto missen maar aan de website van Militair Terrein Zeeburg is de pagina 'Operatie Methusalem' en twee downloadbare bestanden toegevoegd.
Militair Terrein Zeeburg
Radarstation Seeadler

Vanwege de nieuwe Telecomwet moeten websites uitleggen welke cookies ze gebruiken en voor welk doel. De privacy-verklaring is daarom aangevuld.
Privacy Verklaring
Cookies uitgelegd op Wikipedia

Naast een aantal particulieren, waaronder tweemaal meer dan 50 euro, heeft ook stichting Mega een bedrag gedoneerd. Dank!
Donateurs overzicht

 

Excursies naar het Vuurtoreneiland Durgerdam

Met dank aan: Staatsbosbeheer.

Door het gietijzer van de vuurtorend uitzicht op de emplacementen.Vanaf april 2012 is het mogelijk om het Vuurtoreneiland bij Durgerdam, met daarop de kustbatterij, te bezoeken. Staatsbosbeheer organiseert bij wijze van proef samen met twee reders uit Amsterdam excursies per boot naar het eiland. Elke laatste zondag van de maand vertrekt er een veerdienst vanaf Amsterdam IJburg bij de haven en vanaf Amsterdam Centrum bij het Muziekgebouw aan het IJ.
Op het eiland krijgt u een rondleiding en natuurlijk krijgt u ook de tijd om zelf rond te wandelen en te genieten van de rust en mooie vergezichten.

Elke excursie wordt door een andere gids begeleid en met een andere invalshoek. Tijdens de Stellingmaand zal op 30 september een rondleiding gegeven worden door militair historicus René Ros.

Kosten: €13,50 voor volwassenen en €9,50 voor kinderen.

Informatie en aanmelden
Kustbatterij bij Durgerdam

 

Boek 'Hou je dapper'

Met dank aan: Uitgeverij Boekschap.

Boek 'Hou je dapper'In 'Hou je dapper' vertelt auteur Leendert van der Valk het verhaal van gewone mensen in een ongewone periode. Basis van het boek zijn brieven van soldaat Arend Bouwer en kapitein Van Deth, en herinneringen van dorpelingen aan de periode 1939-1940.

Over veel andere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie* zou een soortgelijk verhaal verteld kunnen worden. Maar zeven dozen archiefmateriaal van de commandant en brieven van een van de soldaten maken dat hier het verhaal ook verteld kán worden.
Leuk is om te zien hoe een aantal contacten na 1940 in stand zijn gebleven. Van mij had het een dikker boek mogen zijn!
Voor €14,95 verkrijgbaar in de boekhandel en online winkels.

* ook in het gebied dat overlapt met de Stelling van Amsterdam.

Bestellen bij Bruna

 

Digitale Leskist Stelling van Amsterdam gratis beschikbaar!

Tekst: Sylvia Beliën (Programmabureau Stelling van Amsterdam, provincie Noord-Holland).

Scherm Digitale Leskist Stelling van AmsterdamNaast de fysieke Leskist Stelling van Amsterdam is er nu ook digitaal lesmateriaal over de Stelling van Amsterdam beschikbaar.

Dit materiaal is In opdracht van het programmabureau Stelling van Amsterdam van de provincie Noord-Holland ontwikkeld door Plein C, de afdeling educatie van Cultuurcompagnie en Explanation Design uit Haarlem.

Het programma voor het digitale schoolbord bestaat uit vier vertelplaten met filmpjes, animaties, fotoseries en opdrachten en is bedoeld voor groep 7 en 8 van de basisschool.

Voorbeelden zijn een animatie van inundatie; een sleepopdracht met fortonderdelen en een kaart waar fortnamen onthuld worden. Het programma, de handleiding voor leerkrachten en de werkbladen voor leerlingen zijn gratis beschikbaar via de website www.stelling-van-amsterdam.nl

Leskist Stelling van Amsterdam
Digitaal lesmateriaal
Programmabureau Stelling van Amsterdam
Cultuurcompagnie Noord-Holland

N.B. ReneRos.biz Monumentenadvies heeft bijgedragen met historisch beeldmateriaal.

 

Nieuw boek over Fort bij Pannerden

Tekst: persbericht Stichting Matrijs.

Nieuw boek over Fort bij PannerdenHet klonk altijd vergezocht: Fort Pannerden als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is immers gelegen in het Gelderse rivierenlandschap op de splitsing van de Rijn en de Waal en niet rond de steden van Holland. De gemeente Lingewaard zag dit anders en in 2003 verscheen een rapport waarin onomstotelijk werd aangetoond dat Fort Pannerden een integraal onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit rapport ligt ten grondslag aan het boek Fort Pannerden dat op 17 juni tijdens een feestelijke bijeenkomst op Fort Pannerden werd gepresenteerd. Burgemeester van de gemeente Lingewaard, Harry de Vries, heeft toen het eerste exemplaar in ontvangst genomen.

De plek waar de Rijn zich splitst in Rijn en Waal is een van de meest strategische punten van Nederland en sinds 1872 wordt dat punt bewaakt door Fort Pannerden. Maar gezien de snelle ontwikkelingen op het gebied van wapentechniek was het fort al verouderd toen het voltooid werd. De enige keer dat het fort in actie kwam – hoogbejaard en eigenlijk al afgeschreven – was in de meidagen van 1940. Daarna viel het fort ten prooi aan verval, maar veranderde het uiteindelijk van gevaarlijk speelhol voor de jeugd, via een krakersbastion, in een prachtig gerestaureerd historisch monument in een natuurlijke omgeving.
Deze eeuwenlange geschiedenis wordt uitgebreid en helder beschreven door auteurs Paul van der Heijden en Eelco Ruissen. Het boek is daarnaast rijk geïllustreerd met historische foto’s, plattegronden en tekeningen, topografische kaarten en hedendaagse foto’s.

Fort Pannerden door Paul van der Heijden en Eelco Ruissen, 22 x 28 cm., 144 blz., genaaid gebrocheerd, ISBN 978 90 5345 384 1, rijk geïllustreerd in kleur, € 19,95. Het boek is verkrijgbaar via de boekhandel en via www.matrijs.com.

Informatie en bestellen bij Stichting Matrijs
Stichting Matrijs
Fort Pannerden

N.B. redacteur: Naar mijn mening heeft het Fort bij Pannerden nooit tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie behoord. Ik hoop daar binnenkort meer informatie over te geven.

 

Stelling Cinema

Met dank aan: Leen van den Berg (Van der Hoop Filmproducties).

dvd Stelling van AmsterdamDe documentaire 'Stelling van Amsterdam. Waterlinie. Stille stadsgrens' is al in 2009 verschenen, met financiële steun van de provincie Noord-Holland. Pas in 2011 ontdekte ik het bestaan en onlangs heb ik een dvd-exemplaar ontvangen. Zo gaan (gingen?) die dingen dus.

De ontwikkelingen gaan gewoon door zodat de film inmiddels al gedateerd is. Er werd nog gewerkt aan het dak van Fort bij Edam terwijl Fort aan de Nekkerweg nog origineel was.
Toch wil ik het nu nog onder de aandacht brengen, omdat het wel een mooi tijdsbeeld geeft. Er wordt helemaal geen historisch beeldmateriaal in getoond.
Bovendien is het weer een ander voorbeeld van de verschillende manieren waarop je de Stelling visueel kunt vastleggen (en beleven). Deze film is bijna cineastische kunst door de vier verschillende camera-bewegingen, de muziek en het spaarzame gebruik van verschillende stemmen. Herken ik invloeden van Bert Haanstra?

De tekst 'Dood Weermiddel' van F.B. Hotz, waarmee de film opent, is heel mooi en krachtig. Maar de termen 'reduit' en 'metselen' zijn niet van toepassing op het getoonde Fort bij Krommeniedijk. Ook past het simplistische 'nooit gebruikt' en 'door vliegtuigen achterhaald' minder goed bij het artistieke niveau.
32 Minuten genieten voor slechts 15 euro excl. BTW en verzendkosten. Zie ook het fragment hieronder.

Film 'Stelling van Amsterdam'
Bestellen bij Van der Hoop Filmproducties

 

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Onderzoek, studie en informatie met betrekking tot het erfgoed van de waterlinies in Nederland. (Advertentie)
 
 
 
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)