Sluit [X]   
 

Soldaat Schirtladze in 1945: vermoord op Fort aan de St. Aagtendijk

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsgierig? Lees deze nieuwsbrief maar!Nieuwsbrief 368

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
13de jaargang, nummer 368, 2 maart 2011

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam met informatie over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

Vorige week een aantal actuele artikelen, deze keer de minder actuele zaken. Met wederom een bijdrage en een artikel naar aanleiding van een uitnodiging voor een evenement.
Maar eerst: de fameuze, en de vorig jaar al toegezegde, dagexcursie gaat weer plaatsvinden. Lees erover in het eerste artikel en daarna de aparte webpagina met alle informatie en het aanmeldformulier.
Het dak van Fort aan het Pampus is nu echt waterdicht en was een van de redenen voor een klein feestje. En een typfout of misvatting was de reden om in de geschiedenis van het machinegeweer te duiken.
De redacteur kon zijn enthousiasme (ja echt!) voor een net gelezen biografie niet beteugelen, zie het vierde artikel. En tenslotte een korte aankondiging van een nieuw fotoalbum op de website.
En omdat de lente weer aanstaande is, heeft de website zijn wintertooi afgeschud.

Bekijk deze nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2011/nieuwsbrief-368/
Overig kort nieuws op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/nieuw/

Het is niet bekend wanneer de volgende nieuwsbrief zal verschijnen.

Met vriendelijke groet,
René Ros

 

Dagexcursie 2011

Tekst: René Ros (Werkgroep Evenementen, Stichting Mega).

Picknick tijdens de dagexcursie.Op zaterdag 14 mei zal voor de elfde keer de geheel verzorgde, unieke dagexcursie naar een deel van de Stelling van Amsterdam plaatsvinden.

Het doel van de excursie is om vooral forten te bezoeken die normaal niet of nauwelijks toegankelijk zijn en waar mogelijk vrij rond te wandelen. Tevens een prachtige gelegenheid om elkaar weer te zien of kennis te maken met degenen die we kennen van de website, van vorige excursies en anderen die zich betrokken voelen bij de Stelling.

We bezoeken een vijftal forten in het Noordfront, van Edam tot en met de Beemster, en enkele kleinere objecten tijdens een rondrit door het gebied.
De dag begint om 10.00 uur in Zuidoost-beemster en duurt tot ongeveer 17.30 uur wanneer je weer bij het startpunt wordt teruggebracht.
De kosten van het dagprogramma bedragen slechts € 47,50 p.p. waarin vervoer in personenbusjes, entreekosten, koffie/thee, lunch en middagconsumptie zijn inbegrepen.

Je bent van harte welkom om deel te nemen en je kan je vanaf heden aanmelden!
Het aantal deelnemers is beperkt en door voorinschrijving is een deel van de plaatsen al geboekt.

Meer informatie en aanmelden: https://doccentrum.stelling-amsterdam.nl/activiteiten/dagexcursie/

 

Het dak van Pampus 2.0

Met dank aan: Nanette Elfring (Stichting Forteiland Pampus) en Imre Leenhouts (Sailboa).

Een motorsloep op het IJmeer.Met twee boten trok een klein gezelschap de koude, ijzige watervlakte op. Als ware avonturiers voeren zij van Muiden naar het Fort aan het Pampus. Waar bij de houtkachel stilzwijgend afgesproken werd om in een warmer jaargetijde terug te komen.

Wederom was de aanstaande statenverkiezing de reden van deze gezellige bijeenkomst. De Stichting Forteiland Pampus vierde met dit gezelschap van notabelen de tweede oplevering van het waterdichte dak. De eerste aannemer bleek het verkeerde materiaal te hebben gebruikt, maar daar moet de rechter nog een oordeel over vellen.
Ook de financiering van deze aanpassing heeft de stichting direct en indirect te danken aan haar provincie, in de persoon van scheidend gedeputeerde Rinske Kruisinga en haar medewerkers. De gedeputeerde kreeg in de toespraken van bestuur, directie en raad van advies dan ook behoorlijk wat pluimen.

Gedeputeerde Kruisinga voor een luchtfoto van Fort aan het Pampus.Uiteraard werd het dak geïnspecteerd, met een meer passende grijszwarte kleur dan het eerdere oogverblindende sneeuwwit.
Vanwege de gure wind snel naar binnen waar het al merkbaar droger is. Werklieden waren er bezig om kabelbuizen in de vloeren weg te werken als eerste stap naar het bezoekerscentrum dat op 8 juli geopend moet worden.
In het 'piratenhok' werd een presentatie gegeven over de inrichting van het nieuwe bezoekerscentrum, met meer nadruk op de techniek dan op de inhoud.
Uit een redactionele praktijktest in het Museon te Den Haag blijkt dat een interactieve tentoonstelling staat of valt met het feit dat geen van de onderdelen defect is. En is elektronica in onverwarmde ruimten dan een extra risico?

Op 19 april begint de veerdienst met de Sailboa vanuit IJburg weer. Maar de veerdienst vanuit Muiden zal met de aanvang van het seizoen op 1 april niet meer door een rederij verzorgd worden maar door de stichting zelf. Met een nieuw, eigen schip wordt de vervoerscapaciteit verdubbeld en, naar verwachting, de marge beter. Ook de aanschaf van dit nog naamloze schip is te danken aan de gemeenschappelijke gelden.

Inspectie van het dak van Fort aan het Pampus.Gedeputeerde Kruisinga lijkt een baantje zoals (waarnemend) burgemeester ook leuk. Mocht dat niet lukken dan vermoeden we dat ze ook best een gezellige barmedewerker op Pampus wil zijn. Zeker als ze er met het schip 'Rinske', of 'Raadgever' naar de betekenis, naar toe wordt gevaren.

Stichting Forteiland Pampus: http://www.pampus.nl/
IJburg Pampus veerdienst: http://www.ijburgpampus.nl/
Fort aan het Pampus: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/pampus/
'Pampus blinkend baken in voormalige Zuiderzee' in Nieuwsbrief 294 (2008): https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2008/nieuwsbrief-294/#PAMPUS

 

Gardner M'90 machinegeweer in Nederland

Tekst: Fred Braaksma (Stichting Fort aan Den Ham).
Foto's: Collectie Legermuseum/Jaap de Zee en Fred Braaksma.

Een M'90 machinegweer tijdens een oefening in een keelkazemat van Fort bij Nigtevecht.Op de nieuwe website "Oneindig Noordholland" vond ik de volgende zinsnede over de Stelling van Amsterdam opmerkelijk: "Toen rond 1906 de mitrailleur werd geïntroduceerd...".
Vreemd, laat ik nou altijd gedacht hebben dat de beugels in de kazemat van Fort aan Den Ham (en vele andere forten) gemaakt waren om de Gardner M'90 mitrailleur te dragen. En het fort was gereed in 1903.

De Gardner gun is uitgevonden in 1874 en daarna geproduceerd door de bekende fabriek van vliegtuigmotoren Pratt & Whitney. Deze firma was gedurende de Amerikaanse Burgeroorlog ontstaan als wapenfabriek.
Maar de Gardner was zeker niet het eerste machinegeweer. Eerdere machinegeweren zoals de Gatling en Hotchkiss waren echter naar de mening van de Nederlandse krijgsmacht te kwetsbaar voor storingen of te zwaar van ontwerp.
De Gardner was simpel van mechaniek en daardoor minder kwetsbaar voor vastlopers, eenvoudig te bedienen, te onderhouden en draagbaar. Goede redenen voor de legerleiding en regering om over te gaan tot aanschaf voor veldtroepen en vestingbemanning.

De resterende delen van de affuit in een keelkazemat van Fort aan Den Ham.Zo rond 1900 had ons leger (uitgezonderd de marine en de koloniën) reeds 450 Gardners en zouden er snel nog zo'n 50 afgeleverd worden. De Gardners werden inmiddels in Engeland geproduceerd en later ook in Delft. Bij de Artillerie Inrichtingen Zaandam zijn Gardners in onderhoud geweest.
Een aantal was in 1900 al ruim 10 jaar in functie. In pantserforten waren zelfs ook nog 28 stuks Christophe-Montigny M'83 opgesteld. In Nederlands-Indië is de Gardner M'90 ingevoerd in 1897.
Gebruik bleef uiteindelijk toch voornamelijk beperkt tot forten en vestingen en de M'90 werd langzaam vervangen door de Schwartzlose M'08 (1908).

De enige mij in Nederland bekende Gardner M'90 staat in het Legermuseum te Delft. Niet als vestinggeschut maar op een veldaffuit. Een echt werkende replica wordt, op bestelling, geproduceerd in de Verenigde Staten. Prijs: $29.950, inclusief driepoot.

Legermuseum: http://www.legermuseum.nl/
Replica: http://www.specialinterestarms.com/index.php?page=gardner
Stichting Fort aan Den Ham: http://www.fortaandenham.nl/
Opgave der Bewapening 1910: https://www.stelling-amsterdam.nl/stelling/stukken/bewapening/

 

Biografie Kees Kraijenhoff

Cornelis Kraijenhoff 1758-1840; een loopbaan onder vijf regeervormenBijna een jaar nadat de boekbespreking in deze nieuwsbrief verscheen heeft uw redacteur het boek 'Cornelis Kraijenhoff 1758-1840; een loopbaan onder vijf regeervormen' zelf gelezen. Bij de lezers zal hij vooral bekend zijn van de 'Posten van Kraijenhoff'.

Naast die boekbespreking is te concluderen dat het een goed uitgewerkte biografie is. Ook op de achtergronden zoals de genootschappen in Amsterdam wordt ingegaan. Daardoor worden later de banden tussen diverse betrokkenen en familie duidelijk.
Wel is jammer dat er slechts een paar woorden aan zijn reis naar 'de West' worden gewijd; niets over Suriname, Curaçao enzovoort.

De loopbaan van Kees Kraijenhoff is bijzonder indrukwekkend met effecten die tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld dat in Maastricht ook NAP-peilschalen staan.
Je krijgt de neiging om halverwege de 400 pagina's, maar in ieder geval bij de epiloog, een krans te kopen en op zijn graf in Nijmegen te leggen.

Thema-nieuwsbrief 'C.R.Th. baron Kraijenhoff' (nr. 222): https://www.stelling-amsterdam.nl/200-224/nieuwsbrief-222.htm
'Het zonnescherm van baron Kraijenhoff' in Nieuwsbrief 248: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2006/nieuwsbrief-248/#ART1
'Boekbespreking Cornelis Kraijenhoff 1758-1840' in Nieuwsbrief 343: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2010/nieuwsbrief-343/#BOEKKEES
Ingenieur Kraijenhoff: https://www.stelling-amsterdam.nl/mensen/krayenhoff/
Posten van Kraijenhoff: https://www.stelling-amsterdam.nl/bunkers/krayenhoff/
'Cornelis Kraijenhoff 1758-1840; een loopbaan onder vijf regeervormen' bestellen bij Bruna.nl: http://ds1.nl/c/?wi=55707&si=482&li=27775&dl=boeken/9789460040429&ws=

 

Briefkaarten uit het verleden

"Ter herinnering van de mobilisatie, Purmerend, aug. 1914"Al vele jaren probeert uw redacteur ook de foto's van weleer te verzamelen. Hetgeen lastig is voor militaire terreinen met een fotografie verbod.
De foto's zouden bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden in de bezoekerscentra maar de kans daarop is inmiddels nihil. Eind maart zijn er wel een aantal foto's te zien als onderdeel van een tijdelijke historische tentoonstelling in Fort bij Krommeniedijk.

Een aparte categorie beeldmateriaal zijn de oude prentbriefkaarten, die men destijds blijkbaar ook in kleine oplagen kon laten maken. Met onder andere fraaie afbeeldingen van soldaten die aardappels schillen, oefenen met geschut, een piano naar een fort brengen en hun kameraadschap vastlegden met een groepsfoto.
Uit de 170 kaarten is nu een kleine selectie op de website geplaatst. Soms is de beschreven achterzijde interessanter dan de voorzijde maar bij deze selectie gaat het om de afbeelding en wordt deze toegelicht.

Briefkaarten: https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/fotoalbum/briefkaarten/

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)
 
 
 
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)