Sluit [X]   
 

Soldaat Heijkoop in 1947: militaire basisopleiding in Kamp Koningsweg te Arnhem

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-1-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 332

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
11de jaargang, nummer 332, 21 oktober 2009

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam van Stichting Mega.
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

Deze nieuwsbrief begint met een heuglijke mededeling over een samenwerking die Stichting Mega aangaat. Het tweede artikel gaat over drie forten die komende zaterdagavond open zijn; uw redacteur zal er te vinden zijn. Vanavond is er een televisieuitzending waarin Fort bij IJmuiden figureert, met herhalingen in de dagen erna.
De uiterste inschrijfdatum voor de excursie naar Vught nadert en gezien de ruime belangstelling gaat het zeker door. Voor de late beslissers nog even een herhaling met de laatste kans om je in te schrijven. Na terugkeer van de vakantiegangers zijn nu alle bezoekcijfers van de forten bekend hetgeen in een bijgewerkt artikel over de Stellingmaand is opgenomen. Tenslotte aandacht voor een tweetal nieuwe boeken over de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Op 8 oktober jl. was er een Vrijwilligersavond op Fort bij IJmuiden, door Stichting Cultureel Erfgoed Noord-Holland georganiseerd als dankbetuiging. De ellende die organisatoren en gidsen tijdens de Stellingmaand zijn overkomen, hebben we weggelachen maar de details blijven 'dienstgeheim'. Voor de aanwezigen: zie rechts de foto van de bokken op Fort aan de St. Aagtendijk. Rondleidingen, optreden en maaltijd waren prima, dat de tijd te snel gaat is dan het enige min-punt.

Bekijk de gehele nieuwsbrief met afbeeldingen en links op: https://www.stelling-amsterdam.nl/laatstenieuwsbrief/
Overig kort nieuws verschijnt op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/nieuw/

De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 4 november verschijnen.

Met vriendelijke groet,
René Ros

 

Samenwerking CENH - MEGA

Tekst: René Ros, Stichting Mega.
Foto: Peter Saal, Stichting Cultureel Erfgoed Noord-Holland.

Stichting Mega is verheugd om te kunnen laten weten dat er een samenwerking is aangegaan met Stichting Cultureel Erfgoed Noord-Holland (CENH). MEGA is in 2004 opgericht als een thema-specifieke historische kring en onder haar paraplu worden lezingen, excursies, de website en nieuwsbrief verzorgd. CENH is in 2007 uit een fusie ontstaan en verzorgt, in opdracht van de provincie Noord-Holland, ondersteuning aan de fortbeheerders en publieksinformatie waaronder een website en nieuwsbrieven.

Over de gemaakte afspraken zal later meer informatie gegeven worden maar ze gaan uiteraard over de gebieden waar de werkzaamheden van beide stichtingen overlappen. De verwarrende situatie van twee websites met identieke naam en vrijwel gelijke webadressen wordt echter niet opgelost. Wel zal er meer tussen de beide websites gelinkt worden voor aanvullende informatie. De redacties van de nieuwsbrieven gaan elkaar beter op de hoogte houden en kunnen relevante artikelen van elkaar overnemen. Tevens zal Stichting Mega de 'Vrienden van de Stelling van Amsterdam' gaan bedienen.

Het betekent natuurlijk niet dat beide partijen zich nu als een siamese tweeling gaan gedragen. Er zullen altijd verschillen van inzicht zijn, maar er kan nu in goed overleg over gesproken worden.
Op 15 oktober jl. is in het Fort bij Hoofddorp de intentieverklaring getekend door Rob Berends (directeur CENH), Jaap van der Veen (progr.manager StvA CENH), Peter Schat (vz. MEGA) en René Ros (secr. enz. MEGA).

Stichting Cultureel Erfgoed Noord-Holland: http://www.ce-nh.nl/
Stelling van Amsterdam Recreatie: http://www.stelling-van-amsterdam.nl/
Stichting Mega: http://www.stichting-mega.nl/
Stelling van Amsterdam: https://www.stelling-amsterdam.nl/
Dit onderwerp op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?f=9&t=666

 

Nacht van de Nacht

Met dank aan: Xander Meijers (Vrijwilligersgroep Fort bij Spijkerboor), Jaap van Harlingen (Werkgroep Fort bij Krommeniedijk) en Fred Braaksma (Stichting Fort aan Den Ham).

Op zaterdag 24 oktober 2009 organiseren de Provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu de vierde Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor het behoud van de donkere nacht. Tijdens deze nacht vinden publieksactiviteiten plaats om te genieten van de duisternis en worden lichten gedoofd, waaronder op drie forten van de Stelling. Alle drie de forten zijn open van 19.30 tot 23.00 uur.
Een goede gelegenheid om de forten in de duisternis te bezoeken (en te fotograferen) en omdat de forten vlak bij elkaar liggen en verschillende activiteiten bieden ligt een combinatiebezoek voor de hand.

Het Fort bij Spijkerboor is opengesteld voor publiek om het fort in avondlicht te verkennen. Er is een welkomstwoord door de heer Hefting, wethouder van de gemeente Beemster, onder het genot van een kop koffie. Aanmelden hoeft niet en er zijn geen toegangskosten aan verbonden.

Op één van de donkerste plekken van de provincie ligt het Fort bij Krommeniedijk. Op honderden meters afstand bevindt zich een eenzame straatlantaarn. De Stichting Vesta Publieks Sterrenwacht Oostzaan zorgt voor telescopen en geeft presentaties, workshops, filmvoorstellingen en informatie. Het interieur van het fort zal voor de gelegenheid spaarzaam verlicht zijn. Toegangsprijs 3 euro en kinderen tot 12 jaar gratis.

Ook Fort aan Den Ham doet mee aan de Nacht van de Nacht. Origineel verlicht door olielampen zal in en om het fort de donkere nacht gevierd worden met een spooktocht of de unieke kans om het fort in de duisternis te bewonderen. Aan het eind van de avond kan men gezellig samen zingen rond het kampvuur en als afsluiting wordt een mooi verhaal verteld.
Kosten voor een bezoek bedraagt 2 euro. Een hapje en drankje zijn tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar. De volgende dag, zondag als de wintertijd is ingegaan, is het fort voor de laatste maal in dit seizoen open.

Nacht van de nacht: http://www.nachtvandenacht.nl/
Vrijwilligersgroep Fort bij Spijkerboor: http://www.fortspijkerboor.nl/
Werkgroep Fort bij Krommeniedijk: http://www.fortbijkrommeniedijk.nl/
Stichting Fort aan Den Ham: http://www.fortaandenham.nl/
Fort bij Spijkerboor: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spijkerboor/
Fort bij Krommeniedijk: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/krommeniedijk/
Fort aan Den Ham: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/ham/

 

Da ProVincie Code

Bron: documenten AT5.
Met dank aan: Klaartje Avis, AT5.

Wat weet de gemiddelde Amsterdammer eigenlijk van zijn eigen provincie? Da ProVincie Code is een 9-delige tv-gameshow waarin vijf typische Amsterdammers opdrachten moeten uitvoeren op acht bijzondere plekken in de provincie Noord-Holland. De Amsterdammers zijn elkaars tegenstanders, maar moeten ook met elkaar samenwerken. Wie Amsterdammers een beetje kent, weet dat dat samenwerken geen sinecure zal zijn.
Met inzet én geluk gaat uiteindelijk maar één van hen met de pot aan de haal. Dat geld wordt bewaard in een schatkist die is afgesloten met negen sloten. Alleen slot nummer 9 is belangrijk: hoe meer sleutels een deelnemer heeft, hoe groter de kans dat daar de laatste, beslissende sleutel bij zit.

Op elke locatie wordt op speelse wijze een thema aangesneden waar de provincie Noord-Holland zich voor inzet:

  • Forteiland IJmuiden (Stelling van Amsterdam): recreatie & cultureel erfgoed
  • Paviljoen Welgelegen (provinciehuis): cultureel erfgoed
  • FC Blauw-wit: Gestion Copa Amsterdam: sport & beweging
  • Watertoren Assendelft: cultureel erfgoed
  • Recreatiegebied Geestmerambacht: recreatie
  • Bloemenveiling Aalsmeer: economie & innovatie
  • Zaanse Schans: toerisme
  • Leer- & werkproject scheepswerf Chinook Haarlem: jongeren & arbeidsmarkt

Forteiland IJmuiden is zowel in aflevering 1 als 9 het decor. Da ProVincie Code wordt uitgezonden op de Amsterdamse televisiezender AT5. De eerste aflevering zal op woensdag 21 oktober om 18.47 uur te zien zijn en de volgende afleveringen in de acht weken daarna. Dezelfde avond wordt de aflevering om 20.57 en 22.41 uur herhaald en ook op de donderdag (17.00 uur) en zaterdag (20.43 uur) erna. Als je buiten de regio Amsterdam woont kan je het live via de AT5 website bekijken of via digitale televisie van KPN, UPC of Ziggo.

Da ProVincie Code op AT5: http://www.at5.nl/tv/da-provincie-code
Fort bij IJmuiden: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/ijmuiden/

 

Samen op stap naar Vught

Tekst: Eddy de Haes (Stichting Mega Werkgroep Evenementen).
Foto's: René Ros (Stichting Mega) en Nationaal Monument Kamp Vught.

Voor degenen die via de nieuwsbrief of op andere wijze betrokken zijn bij de activiteiten van Stichting Mega zullen we dit jaar op zaterdag 21 november een contactdag organiseren. Daarbij wordt de gelegenheid geboden om in een wat andere maar even interessante omgeving dan de ons bekende forten met elkaar kennis te maken en van gedachten te wisselen.
Deze contactdag zal starten in het Geniemuseum Vught dat deze dag speciaal voor onze stichting is opengesteld. Daarbij word je in de gelegenheid gesteld de collectie te bezichtigen en tevens een bunker uit de Koude Oorlog te bezoeken.

Daarna zal de lunch worden verzorgd in het restaurant van het Nationaal Museum Kamp Vught. Het middagprogramma zal bestaan uit een bezoek aan het museum Kamp Vught en een van lunetten. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van een gids die over de historie de nodige informatie kan geven.

Het voorlopig programma ziet er als volgt uit:

10.00-10.30 Aankomst deelnemers
10.30-10.40 Welkomstwoord
10.40-11.00 Inleiding Geniemuseum door conservator Hans Sonnemans
11.10-12.30 Bezoeken collectie en bunker
12.30-12.45 Wandeling naar Kamp Vught
12.45-13.45 Lunch in het museum
13.45-14.45 Rondleiding museum Kamp Vught
14.45-15.00 Koffiepauze 
15.00-16.00 Rondleiding lunetten  
16.00-16.15 Afsluiting in restaurant

In verband met de beperkte capaciteit is het gewenst voor 1 november in te schrijven zodat met het aantal deelnemers rekening kan worden gehouden. De kosten voor deelname, inclusief koffie bij ontvangst, entreekosten en de lunch, bedragen slechts € 17,50. Vooralsnog moet elke deelnemer voor eigen transport naar Vught zorgen, tenzij er veel belangstelling van personen in de regio Amsterdam blijkt.
Je moet je via onze website aanmelden waarna je informatie ontvangt om de betaling te voldoen.

Aanmelden MEGA Contactdag: http://www.stichting-mega.nl/aanmelden/
Geniemuseum: http://www.geniemuseum.nl/
Nationaal Monument Kamp Vught: http://www.nmkampvught.nl/
Reageren op Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?f=5&t=650

 

Stellingmaand 2009 afgesloten

Met het strijken van de vlaggen op de laatste zondag kwam er een eind aan de zevende Stellingmaand. Op basis van door de fortbeheerders aangeleverde cijfers, zijn er circa 21.400 (-1.300) bezoeken aan de 25 (-5) deelnemende forten en gebouwen gebracht op 133 (+30) dagen dat de forten in totaal open waren. Gemiddeld zijn er 856 bezoeken per fort gebracht en 160 per fortdag. Daarmee eindigt 2009 op een vijfde plaats van alle zeven Stellingmaanden, ook voor het aantal bezoekers per fort. Per fortdag zijn het de laagste cijfers ooit maar dat komt deels omdat de laatste jaren ook de normale openingsdagen meegeteld worden.

Een aantal forten zagen een stijging t.o.v. vorig jaar maar op andere forten was het merkbaar rustiger. Er waren veel concurrerende activiteiten en het lijkt erop dat de promotie beter had gekund. Het boekje met het programma was zeker een verbetering, er stond meer informatie in en de opmaak was aantrekkelijk. Maar op de 'officiële' website was de informatie wat verstopt.

Het bezoek aan de Stelling van Amsterdam website steeg met 8.700 bezoeken ver boven het bezoekcijfer van september vorig jaar uit, maar niet boven het record van september 2003. De 'officieuze' Stellingmaand website heeft in augustus en september 3.200 bezoeken mogen verwerken, 660 minder dan vorig jaar. Kwam dat deels doordat er Google advertenties van de Fortenmaand verschenen als je zocht op Stellingmaand en Stelling van Amsterdam?

Stellingmaand 2009: http://www.stellingmaand.nl/
Nieuws over Stellingmaand 2009 op Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?f=1&t=614

 

Nieuwe boeken Nieuwe Hollandse Waterlinie

Met dank aan: Chris Will (projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie).

Onlangs zijn twee nieuwe boeken over verschillende aspecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie verschenen. En omdat deze waterlinie met de Stelling overlapt en ook andere overeenkomsten heeft, is het relevant ze ook hier onder de aandacht te brengen.

Het boek Levende Forten is een fotoboek met een aantal teksten maar vooral fraaie foto's over 15 voorbeelden van hergebruik van forten in de waterlinie. Daarnaast geeft het boek Versteende Ridders aandacht aan de betonnen kazematten en groepsschuilplaatsen. De typen worden besproken en geïllustreerd. En vervolgens komen alle clusters van deze bouwwerken aan bod, met hun functie en op een kaart aangegeven. Tenslotte worden voorbeelden van het gebruik en zichtbaar maken gegeven.

Elk boek bevat 176 groot formaat bladzijden. De boeken zijn apart verkrijgbaar maar ook als aantrekkelijk geprijsde bundel.
Meer informatie, kaftafbeelding en bestelmogelijkheid vind je in de Forten Info Winkel.

Forten Info Boekenwinkel

Forten Info Winkel: http://www.forten.info/winkel/

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Maas+deNatris verrichten militair-historisch onderzoek op het snijvlak van defensie en samenleving en vertalen dat naar gedrukte en digitale media. (Advertentie)
 
 
 
Onderzoek, studie en informatie met betrekking tot het erfgoed van de waterlinies in Nederland. (Advertentie)