Sluit [X]   
 

Fort bij Muiderberg in 1913: vestingwerk van de eerste klasse te Muiderberg

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-6-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 289

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
Nummer 289 (10de jaargang, 20 februari 2008)

Een nieuwsbrief over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
https://www.stelling-amsterdam.nl/

Deze nieuwsbrief is, met illustraties, ook te vinden op:
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan ge-interesseerden gezonden kan worden? Of aanvullende informatie, tips e.d.? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

Hierboven staat achter de artikelen, indien van toepassing, welke gemeente het betreft.

 

Inleiding

Beste lezer,

Er komen weer meer nieuwe abonnees, er wordt weer nieuws gemeld: tekenen dat het voorjaar in aantocht is. Daarom al eerder dan gedacht een nieuwsbrief. Met de langverwachte aankondiging voor de dagexcursie 2008! Inschrijven begint nu!
Daarna over de opening-nieuwe-stijl van het seizoen middels de 'Groene Stelling'. Ten derde een verslagje van een herfstige tocht langs Stelling-zaken rond Schagen.
Dan een kort bericht over een nieuwe gebruiker van het Fort bij Aalsmeer, het tweede luchtoorlogmuseum in de Stelling. Dit jaar worden soortgelijke aankondigingen verwacht voor Fort bij Krommeniedijk, Fort bij Nigtevecht en Kustbatterij bij Diemerdam.
Tenslotte nog een persbericht over het mogelijk maken van het 'ruige' wandelen langs de Stelling.

De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 5 maart verschijnen.

René Ros

P.S. Echt vliegen over de forten blijft Google Earth verslaan. Deze keer 'helaas' een lijnvlucht over Fort bij Aalsmeer t.e.m. Fort bij Uithoorn en Fort bij Rijnauwen t.e.m. Fort bij Honswijk. En op de bestemming een aantal betonnen vliegtuigshelters van de zuidoostelijkste NAVO-partner.

 

Dagexcursie 2008

Foto: Leo de Vries

Lang getobd en dus laat begonnen met organiseren. Maar op zaterdag 19 april zal voor de achtste keer de geheel verzorgde, unieke dagexcursie naar een deel van de Stelling van Amsterdam plaatsvinden.
Het doel van de excursies is om vooral forten te bezoeken die normaal niet of nauwelijks toegankelijk zijn en waar mogelijk zelf vrij rond te wandelen. Tevens een prachtige gelegenheid om elkaar weer te zien of kennis te maken met degenen die we kennen van de website, van vorige excursies en anderen die zich betrokken voelen bij de Stelling.

Dit jaar gaan we hetzelfde gebied in als met de excursie van 2001. Alleen is er qua gebruik, toegankelijkheid en kennis het nodige veranderd waardoor het programma sterk afwijkt. Bovendien konden we in 2001 vanwege de MKZ-crisis niet wandelen op de Geniedijk en zat de Batterij aan de Sloterweg nog dichtgelast.
De Geniedijk is nu wel toegankelijk en er is in de oostelijke helft genoeg te zien om daar, met enige toelichting van de gids, objecten te gaan bekijken. Bovendien wordt de komende jaren met de aanleg van industrieterreinen en het Geniepark A4 het aan- en uitzicht van het oostelijk deel van de Geniedijk grondig gewijzigd.

De dag begint om 9:30 uur en duurt tot ongeveer 17:00 uur. Treinreizigers worden opgehaald bij treinstation Amsterdam Zuid en we beginnen met koffie in Hotel Mercure. We bezoeken daarna de Militaire Drinkwatervoorziening, Fort bij Hoofddorp (met lunch), Batterij aan de Sloterweg, Magazijn Schiphol, Kazematten Slotertocht en sluiten af met het Fort bij Aalsmeer en Schutsluizen bij Aalsmeer.

De kosten bedragen slechts € 37,50 waarin busvervoer, entreekosten, koffie, lunch en middagconsumptie zijn inbegrepen. De lunch bestaat uit hartig belegde witte en bruine broodjes, broodje kroket, koffie en thee.
Door een samenwerking met Stichting Cultureel Erfgoed Noord-Holland hebben personen die 'Vriend van de Stelling van Amsterdam' zijn een korting van € 12,50 op de kosten. Bij het aanmelden moeten zij dit aangeven en wordt dit gecontroleerd.
Er is plaats voor maximaal 40 deelnemers en de ervaring leert dat vroeg aanmelden noodzakelijk is.

Dit jaar maken we gebruik van een touringcar en niet van meerdere personenbusjes. Wegens de vakantie volgende week kan het wat langer duren voordat aanmeldingen worden bevestigd.

Veel meer informatie en online aanmelden: https://doccentrum.stelling-amsterdam.nl/activiteiten/dagexcursie/

 

De Groene Stelling

Bron: voetnoot persbericht provincie Noord-Holland, 14-2-2008.

Op zaterdag 29 maart organiseren Stadsherstel Amsterdam en Cultureel Erfgoed Noord-Holland in opdracht van de provincie Noord-Holland de feestelijke aftrap voor het nieuwe toeristenseizoen. Hierbij wordt de natuur en het groen op en rondom de Stelling extra zichtbaar en toegankelijk gemaakt. De provincie wil hiermee ook in het voorjaar meer aandacht op de Stelling vestigen. In het najaar (september) wordt al sinds een aantal jaren de Stellingmaand georganiseerd. In 2007 bezochten 26.000 mensen toen een of meerdere forten van de Stelling. Hierbij zijn ook de forten die normaal zijn afgesloten door het publiek te bezoeken.

Onderwerp op Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?f=1&t=325

 

Inundatiestation Schagen

Met dank aan Diederik Aten, waterschapshistoricus Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Het zal ook de nieuwe lezers niet verbazen dat, als uw schrijver op 31 januari om 13:30 uur in Den Helder moet zijn, hij al om 8.30 vertrekt voor een toeristische tocht. En zo ging de route door het mooie, uitgestrekte vlakke landschap van Noord-Holland dat door het weer een troosteloze indruk had maar de wolken aan een 17de-eeuws schilderij deden denken.
Schagen kreeg aandacht door de BB-bunker, Duitse transformatorbunker (rijksmonument; zie foto rechts) en het gebouw van het Duitse peilstation Schneeglockchen. Maar eigenlijk ging het om de waterstaatswerken van het Inundatiestation Schagen.

Eenmaal bij Kolhorn werd de wind harder en het begon te regenen. Op zoek naar de 'Pompsluis onder Kolhorn' kwam uw schrijver bij een goede kandidaat: een ontmantelde en half gedempte schutsluis. Helaas is er geen sponning in de sluiskolk zichtbaar dat zou wijzen op een militaire aanpassing om een toldeur te plaatsen. Mogelijk wordt de sponning verborgen door de aangebrachte dam met een afsluitbare duiker (zie foto hieronder).

Daarna op zoek naar de 'Schutsluis in Kolhorn'. De sluis ten zuidzuidwesten van Kolhorn leek logisch omdat het in een kanaal ligt dat in de richting van Amsterdam loopt. Daar aangekomen, en vasthoudend aan het hek, had de sluis een veel te nieuwe bouwstijl. Achteraf bleek het Kanaal Alkmaar-Kolhorn met de sluis vanaf 1936 te zijn aangelegd en stilletjes in 1942 in gebruik te zijn genomen.
Mogelijk lag de gezochte sluis in de Westfriesedijk in Kolhorn en is niet meer aanwezig. Kolhorn was ooit een kustplaats aan de Zuiderzee maar ligt nu net zo ver van het IJsselmeer als de Noordzee!

Verder op weg naar Den Helder het plaatsje Ewijcksluis gepasseerd, alwaar het noordelijkste inlaatwerk van de Stelling moet liggen. Helaas niet gevonden, door het slechte weer maar ook door de vele misleidende doorlaatwerken vanwege het gemaal.
Toen maar doorgereden naar de Rijkswerf Willemsoord voor een borrel bij Stichting Herstelling Den-Helder. Met het voornemen om met mooier weer nog eens rond Schagen te gaan kijken... En rond Schiedam, Maassluis...

Inundatiestation Schagen: https://www.stelling-amsterdam.nl/inundaties/lijst-schagen.htm

 

Luchtoorlog in twee forten

Het artikel 'Crash verhuist naar Fort bij Aalsmeer' in het Haarlems Dagblad van 6 februari jl. begint met:
"Het Fort bij Aalsmeer wordt het nieuwe onderkomen van het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45. Crash is nu nog gevestigd in Lisserbroek, maar moet daar weg omdat de eigenaar de grond aan Gansoord 50 heeft verkocht aan een projectontwikkelaar. Crash zit volgens wethouder Herman Tuning in Fort bij Aalsmeer, dat gemeentelijke eigendom is, 'op rozen'. 'Een passende ruimte, zowel qua omvang als qua uitstraling', oordeelt hij. Crash zelf denkt er precies zo over."

Dat betekent dat er nu (tijdelijk?) een tweede fort in de Stelling is met eenzelfde uitzonderlijk gebruik. Want ook in het Fort bij Veldhuis is een luchtoorlogmuseum gevestigd, de Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945. Maar keurig verdeeld over de Stelling.

Luchtoorlog & Verzetsmuseum CRASH 40-45: http://www.crash40-45.nl/
Fort bij Aalsmeer: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/aalsmeer/
Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945: http://www.arg1940-1945.nl/
Fort bij Veldhuis: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/veldhuis/
Artikel 'Crash verhuist naar Fort bij Aalsmeer': https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?f=4&t=320

 

Boerenlandpaden en grasdijken bereikbaar voor wandelaars

Bron: persbericht provincie Noord-Holland, 14-2-2008.

De provincie Noord-Holland draagt bijna € 300.000,- bij om 17 knelpunten langs de wandelroute van de Stelling van Amsterdam op te lossen. Met deze subsidie aan Recreatie Noord-Holland wordt het vanaf 2009 mogelijk om de 135 kilometer lange wandelroute langs de Stelling tussen Edam en Muiden te lopen. Door de aanleg van een aantal kleine bruggen worden verschillende – tot voor kort voor wandelaars onbereikbare - boerenlandpaden bereikbaar. Ook kan er over de voor de Stelling kenmerkende grasdijken worden gewandeld.

De wandelroute krijgt een koppeling met verschillende treinstations of bushaltes. Hierdoor is de Stellingroute ook aantrekkelijk voor wandelaars die met openbaar vervoer komen. Gedeputeerde Kruisinga vindt het van groot belang dat de Stelling toegankelijk is voor bezoekers en dat hiermee recreatiemogelijkheden op en rond de Stelling een extra stimulans krijgen.

Onderwerp op Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?f=1&t=324

 

Bemanningslid bommenwerper overleden

Vanwege eerdere berichten hier over de bommenwerper, het volgende:
Onlangs is de Amerikaan John Tayloe op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de bemanningsleden van de bommenwerper die in 1944 op een school in de Westzaanstaat te Amsterdam neerstortte. In 2005 en 2006 bezocht hij hiervoor Nederland weer.

John Tayloe 1924 - 2008: http://www.emielros.nl/bommenwerper/tayloe.html

 

Overig

Overig kort, en meestal actueel, nieuws verschijnt op het Stelling Forum. Door je te registeren bij het forum kan je eenvoudig zien welke onderwerpen zijn geplaatst sinds je vorige bezoek en kan je zelf berichten plaatsen.
https://forum.stelling-amsterdam.nl/nieuw/

Vanaf januari 2008 wordt hier niet meer verwezen naar berichten op het Stelling Forum. Gebruik de link hierboven om de nieuwe berichten te zien.

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)
 
 
 
Onderzoek, studie en informatie met betrekking tot het erfgoed van de waterlinies in Nederland. (Advertentie)