Sluit [X]   
 

Bureau Stellingcommandant in 1914: "Uitvoerverbod uit de Stelling van voedertarwe, raapolie, cocosolie en palmpitolie"

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 15-9-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 276

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
Nummer 276 (9de jaargang, 29 augustus 2007)

Een nieuwsbrief over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan ge-interesseerden gezonden kan worden? Of aanvullende informatie, tips e.d.? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

Hierboven staat achter de artikelen, indien van toepassing, welke gemeente het betreft.

 

Inleiding

Beste lezer,

Er zijn nog een aantal programma's voor de Stellingmaand binnen gekomen die in deze nieuwsbrief zijn opgenomen. Deze activiteiten vind je ook op een officieuze, maar enige website geheel over de Stellingmaand op <http://www.stellingmaand.nl/>

Indien van een fort het programma nog onbekend is, komt dat omdat, na een verzoek daartoe afgelopen vrijdagavond, nog geen tekst van het betreffende fort is ontvangen. Als je bij een fort bent betrokken waarvan nog geen programma bekend is, zorg dan alsjeblieft met spoed dat een actuele tekst wordt gezonden via het formulier op de pagina 'Reageren'.

Graag deze Stellingmaand website onder een zo groot mogelijk publiek bekend maken; door deze nieuwsbrief door te sturen, een link op je website te plaatsen etc. Banners zijn beschikbaar op: http://www.stellingmaand.nl/banners.html

Reageren op deze nieuwsbrief kan op het Stelling Forum: <https://forum.stelling-amsterdam.nl/>
De volgende nieuwsbrief zal verschijnen wanneer de omstandigheden en actualiteit dat wenselijk maakt.

René Ros

 

Fort aan den Ham

Het fort is op de volgende dagen geopend. De toegangsprijzen voor beide dagen zijn zoals normaal: Volwassenen à € 2,00 en kinderen tot 12 jaar à € 1,00.

zondag 16 september van 11:00 tot 16:00
met toegang tot het fort en gehele forteiland, met of zonder gids, de exposities WW-II, oude communicatie apparatuur en het scouting museum.

zondag 30 september van 11:00 tot 16:00
met toegang tot het fort en gehele forteiland, met of zonder gids, de WW-II, oude communicatie apparatuur en het scouting museum. Als extra activiteit op deze zondag:
1. Het Nederlands Grammofoon Genootschap. Er zal op die dag op authentieke wijze muziek uit de vervlogen jaren gedraaid worden. Heeft u zelf nog oude 78 toeren platen (vinyl, schellak) die u nog eens wilt horen? Neem ze mee. Heeft u oude radio of versterkerbuizen ? Ook die kunt u laten testen want het NGG neemt ook een buizentester mee.
2. Muziekgroep sGALmei, een Alkmaarse trekharmonicaclub, zal op en rond het fort de bezoekers vermaken met een internationaal muziekrepertoire.
3. Het collectief voor Modelfotografie organiseert een grote foto-expositie over het fort als locatie voor modelfotografie.

 

Geniedijk Oost

Op onder vermelde data is het Fort bij Aalsmeer gratis toegankelijk en het navolgende te bezichtigen:
- Tentoonstelling van foto’s en voorwerpen in de rechter kazemat en direct aangrenzende ruimten.
- Tentoonstelling van de maquette van de reconstructie A4 / Geniedijk en de daar geplande fietsbrug.
- Via beeldprojectie (onze digitale gids) kan kennis genomen worden van enige historische achtergronden.
- Op verzoek rondleidingen in en om het fort.
- In de studieruimte naast de kazemat wordt een gratis kopje koffie en of limonade geschonken.

Openingstijden:
- Zaterdag 1 september van 11.00 uur tot 15.30 uur
- Zondag 2 september van 11.00 uur tot 15.30 uur
- Zaterdag 8 september van 11.00 uur tot 15.30 uur
- Zondag 9 september van 11.00 uur tot 15.30 uur
- Zaterdag 15 september van 11.00 uur tot 21.30 uur
- Zondag 16 september van 11.00 uur tot 15.30 uur
- Zaterdag 29 september van 11.00 uur tot 15.30 uur

Op 15, 16 en 29 september zal de openstelling van het fort worden opgeluisterd door aanwezigheid van de historische soldatengroep Saluutbatterij RA.

De Batterij aan de Sloterweg is op zaterdag 8 september van 11.00 uur tot 15.30 uur gratis toegankelijk.

 

Fort bij Hinderdam

Op zaterdag 15 september van 10.00 tot 16.00 uur, ieder heel uur gratis boottocht naar het fort met historische rondleiding.

Ook dit jaar maakt elke nieuwsbrief-abonnee 100% kans op een meet-and-greet met uw redacteur aangezien deze een van de twee gidsen is. Ook in 2004 en 2005 heb ik rondleidingen mogen geven op dit bijzondere fort. Dit is de enige dag van het jaar dat het fort open is voor publiek, dus maak er gebruik van! De korte boottocht over de Vecht is een spannende opmaat voor een wandeling van een uur over het geheel overwoekerde eiland met eveneens overwoekerde gebouwen.

 

Fort aan de Ossenmarkt, Vesting Weesp

Van 10.00 tot 16.00 uur op 1, 8, 15, 22 en 29 september kunt u een gratis historische rondleiding in en om het Fort aan de Ossenmarkt volgen. Ook kunt u kijken naar een expositie over de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam in de centrale hal van het fort.

Op 22 september is er van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00-16.00 uur een speciale, gratis kinderrondleiding met na afloop een fortenquiz met leuke prijzen en een consumptie.

 

Rondleidingen op Fort bij Edam

Op 9 september van 10.00 tot 16.00 uur zijn er gratis rondleidingen onder leiding van een gids tijdens deze Open Monumentendag.
Een week later, op 16 september van 12.00 tot 16.00 uur zijn er normale rondleidingen onder leiding van een gids. Entree prijs volwassenen 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar 1 euro.

Maar op zaterdag 22 september vanaf 20.00 uur zijn er verduisterde avondrondleidingen met olielampen en fakkels. En meer...
Entree prijs volwassenen 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar 1 euro.

 

Fort bij Spijkerboor

Op 8 september (Open Monumentendag) van 10.00 tot 16.00 uur kunt u het Fort bij Spijkerboor bezoeken. En ook op 9, 15, 16 en 29 september van 10.00 tot 17.00 uur met bovendien de kleurrijke schilderijen van Pernel Nijenhuis.
Met een routebeschrijving loopt u langs kookketels, wasruimtes en munitiekamers. Beelden, licht en geluid doen vermoeden dat het fort niet alleen vroeger was bewoond... Bovenop het fort krijgt u een prachtig zicht over de polders, die bedoeld waren om bij oorlogsdreiging onder water te worden gezet.

Op zaterdag 15 september kunt u vanaf 19.00 uur mee met een spannende avondexcursie. Beleef het fort van binnen en van buiten met een excursie. Beelden, licht- en geluidsfragmenten nemen u mee in een mystiek verleden. Onze gidsen leiden u langs kookketels, wasruimtes, munitiekamers en draaikoepelgeschut.
Een rondleiding op een fort is ’s avonds natuurlijk extra spannend!
Reserveer tijdig via www.natuurmonumenten.nl/agenda of bel de ledenservice, tel. (035) 655 99 55.

 

Overig

Onder dit kopje zullen alleen korte mededelingen over de website, nieuwsbrief en het forum gedaan worden. Overig kort, en meestal actueel, nieuws verschijnt op het Stelling Forum. Door je te registeren bij het forum kan je eenvoudig zien welke onderwerpen zijn geplaatst sinds je vorige bezoek en kan je zelf berichten plaatsen.
<https://forum.stelling-amsterdam.nl/>

Woning Fort Uitermeer te koop: <https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?p=671>

- Meldingen over militair erfgoed in de media vind je in 'Forten in het Nieuws'.
<https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewforum.php?f=18>

- Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan de website kan je vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/colofon/website/>

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)
 
 
 
Forten Info over verdedigingswerken en militair erfgoed zoals forten en bunkers. (Advertentie)