Sluit [X]   
 

"Overste-zanger" Speenhoff in 1968: onthulling standbeeld op Mauritsplein te Rotterdam

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-6-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 192

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 192
(7de jaargang, 21 maart 2005)

Een nieuwsbrief over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Voorwoord

Alhoewel deze nieuwsbrief zeker geen knipselkrant mag worden lijkt dat er deze keer toch echt op. Een persbericht klakkeloos overnemen is al niet mijn stijl. Laat staan complete krantenartikelen. Maar de volgende teksten zijn het waard in hun geheel op te nemen en ik heb er weinig aan toe te voegen.
Vermoedelijk volgt binnen enkele dagen een volgende nieuwsbrief met meer originele berichten.

 

Ambitieuze plannen voor Stelling van Amsterdam

(Inleiding van een persbericht van de provincie Noord-Holland d.d. 15 maart jl.)

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen het Werelderfgoed monument, de Stelling van Amsterdam, niet alleen voor de toekomst behouden maar ook ontwikkelen als (internationale) publiekstrekker. In het ambitieuze Ontwerp-Gebiedsprogramma Stelling van Amsterdam, waarmee het college vandaag instemde, staat hoe die voornemens van GS kunnen worden uitgevoerd. Gedeputeerde Rinske Kruisinga( Cultuur en Cultuurhistorie) organiseert in april een bijeenkomst voor alle gemeenten en partijen die in het gebied van de Stelling actief zijn. Het doel is hun mening over het programma te horen en hen zo enthousiast te maken dat zij gaan deelnemen aan de uitwerking van de plannen.

Volledig persbericht: (gesignaleerd door Stefan Toth)
<http://www.noord-holland.nl/thema/nieuws/persberichten/ambitieuze_plannen_SvA.asp>
Artikel in Noord-Hollands Dagblad dat op het persbericht is gebaseerd: (gesignaleerd door Rob Verhoef)
<http://www.nhd.nl/Pagina/0,7106,15-1-1--2491251-1322-723605-,00.html>

Het heeft ook in De Telegraaf gestaan. En op 17 maart jl. heeft uw webmaster er een telefonisch interview over gegeven op lokale radio-omroep AmsterdamFM. Ze hadden blijkbaar de indruk dat de alle forten op instorten staan en dat de 30 miljoen van de provincie alles gaat redden. Het bezoekerscentrum van Flevoland heeft 14 miljoen euro gekost en een nieuwe dakbedekking van Fort aan het Pampus kost 2,5 miljoen euro...
<http://www.amsterdamfm.nl/>

 

Vliegtuigmotor opgevist uit IJmeer

(Tekst: AT5, 19 maart 2005; gesignaleerd door Co Stronck)

Leden van de Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 (Stichting ARG) hebben zaterdag [12 maart] een Duitse vliegtuigmotor opgevist uit het IJmeer.
Bij een bodemcontrole in het IJ voor de aanleg van IJburg werden onlangs delen van een Heinkel 115 aangetroffen. Het watervliegtuig stortte in juni 1940 met drie personen aan boord tijdens de landing neer vlakbij de toenmalige vliegbasis Schellingwoude. Bij het ongeluk kwam één Duitser om.
Stichting ARG gaat de motor nu eerst schoonmaken. Daarna wordt de motor tentoongesteld in het Oorlogsmuseum in Fort Veldhuis in Heemskerk.

<http://www.at5.nl/>
<http://www.arg1940-1945.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/schellingwoude/>

 

Facelift voor forteiland PAMPUS

(Tekst: Gerrit Leeflang, De Telegraaf 19 maart 2005; gesignaleerd door Co Stronck)

Het eiland Pampus, dat vlak voor Amsterdam in het IJsselmeer ligt en bekend is om zijn spannende 19e-eeuwse fort, heeft afgelopen winter een nieuw bezoekerscentrum gekregen. Het nieuwe gebouw is groter en heeft ook een andere naam heeft gekregen: Hollands Licht. Met de naam wordt gedoeld op het onbelemmerde altijd veranderende zicht op water en luchten. De bouw van het nieuwe centrum was hoognodig. Het voormalige gebouw had meer weg van een noodgebouw en stond nagenoeg op instorten.

Het nieuwe gebouw bestaat uit een restaurant met terras dat ook voor partijen geboekt kan worden. Daarnaast worden in de nieuwe expositieruimte foto’s en voorwerpen getoond van de Stelling van Amsterdam: de ring van forten waarvan ook Pampus deel uitmaakt. Niet alleen het bezoekerscentrum was aan een opknapbeurt toe, ook het fort zelf moet gerestaureerd worden. Het kan daarvoor wel een financieel steuntje in de rug gebruiken. Hoewel het uitzonderlijke eiland een rijksmonument is en op de Werelderfgoedlijst staat, is er, volgens voorzitter André Hermens van de Stichting Pampus, na drie jaar soebatten nog geen eurocent overheidsgeld binnen voor de essentiële reparatie van het dak van het binnenfort.

Het bestuur van de Stichting Pampus heeft nu een brief gestuurd aan de Duitse staalfabriek Krupp, die ooit de kanonnen leverden voor de twee vestingkoepels van het fort. Gevraagd wordt in de brief of het Duitse concern mee wil werken aan het herstel van het oorspronkelijke silhouet van het fort. Het fort van pampus stamt uit 1895 en is in ’vol bedrijf’ geweest in de Eerste Wereldoorlog.

Pampus gaat even op eerste en tweede paasdag open voor een brunch en eieren zoeken. Volwassenen betalen € 25,50 en kinderen van 4 tot 11 jaar € 14,75. Dit is inclusief de overtocht vanuit Muiden met de Annelyse van Connexxion en een excursie. Reserveringen op 0294-262326. Pampus is officieel van 1 april tot 31 oktober open voor bezoekers, passerende schepen, feesten en partijen en wat dies meer zij. Het nieuwe bezoekerscentrum wordt op 29 april geopend.

<http://www.telegraaf.nl/>
<http://www.pampus.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/pampus/>

 

Bezoekerscentrum

Tot januari 2006 in elke nieuwsbrief een stukje over het bezoekerscentrum. Ook als er weer niets te melden is...

Je kan het hele voorstel lezen of downloaden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/diversen/bezoekerscentrum/>

 

Overig

- 'KNSF houdt gemoederen bezig' in Muiden: <http://www.muider.nl/nieuws/nieuwsbericht.asp?Recid=1371>

- Mogelijk wordt, naast de huidige conducteurswoning, de fortwachterswoning van het Fort bij Kudelstaart herbouwd.

- Domeinen maakt een taxatie van de Kustbatterij bij Durgerdam om de verkoopprijs te bepalen. Waarschijnlijk koopt Staatsbosbeheer het dan.

- Bij Fort bij Uithoorn wordt over twee weken een begin gemaakt met de aanleg van een parkeerplaats annex evenemententerrein.

Met nieuwsberichten gesignaleerd door Co Stronck (CS).

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)
 
 
 
Onderzoek, studie en informatie met betrekking tot het erfgoed van de waterlinies in Nederland. (Advertentie)