Sluit [X]   
 

Fort bij Vijfhuizen in 2008: kort bezoek Prins Willem-Alexander te Vijfhuizen

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 12-5-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 163

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 163
(6de jaargang, 8 september 2004)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Voorwoord

Deze keer een kortere nieuwsbrief dan jullie de laatste tijd gewend zijn geraakt. Maar eerst bij deze een welkom aan wederom een groep nieuwe abonnees!!!

Mocht een van jullie ook verslag willen doen van bezoeken aan forten, dan kan je me een tekst per e-mail toesturen. Wel graag voor uiterlijk dinsdagavond 20.00 uur - eerder als je denkt dat ik de tekst moet stroomlijnen. Dan kan het verslag mee in de nieuwsbrief die dan op woensdag verschijnt. Een paar zelf gemaakte digitale foto's complementeren het verslag natuurlijk helemaal!
Ook als je als medewerker of gids verslag wilt doen van de andere kant van de medaille, dan houd ik me aanbevolen. Komende zaterdag zit ik zelf de hele dag als enige gids op het Fort Hinderdam en zal daar verslag van doen. Ik word steeds zenuwachtiger voor dat optreden...

 

Geniedijk

Meerbode, 8 September 1915

Er schijnen nog altijd menschen te zijn, die niet weten dat ze 's avonds of 's nachts niet hun weg langs de Geniedijk mogen nemen.
Niettegenstaande de afsluiting door posten, hebben een 3-tal personen in den nacht van zaterdag op zondag het maar weer eens gewaagd. Toen ze door den schildwacht werden aangeroepen en niet bleven staan, werd er driemaal op hen geschoten. Twee zwommen door de Genievaart; de derde werd opgepakt. Tegen hem is procesverbaal opgemaakt.
Zondagavond deed zich, ook weer tusschen den Kruis- en IJweg een dergelijk geval voor.
Men zij dus voorzichtig, niet alleen omdat men gevaar loopt straf op te doen, doch de schildwacht zou ook wel eens raak kunnen schieten.

Deze en andere korte krantenartikelen zijn te lezen op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/stelling/stukken/krant/>

 

Stellingmaand: Eerste weekeind

Het weer was in het eerste weekeind van de Stellingmaand zeker geen reden om niet naar de forten te gaan. Ik heb er dan ook drie met de kinderen bezocht. Wij gebruiken het Stellingpaspoort als gezinspaspoort en er mag pas een stempel in als twee of meer leden van het gezin op een fort zijn geweest. Dat wordt nog lachen als we de rang van Generaal gaan aanvragen!

Zaterdag-ochtend was ik op het Fort bij Aalsmeer alwaar ik maar liefst twee bekende bezoekers aantrof benevens twee bekende medewerkers. Een andere medewerker vroeg me of ik een Stellingmaand folder wilde hebben...
Het was nog rustig op het fort maar regelmatig werd een groepje rondgeleidt; via de keuken naar de poterne, het dak van het frontgebouw en dan een bezoekje aan de opgegraven en leeggepompte rechter hefkoepelgebouw. Zeker de moeite waard om eens binnen te kunnen kijken. En de het hefkoepelgebouw is in haar huidige vorm echt uniek in de Stelling. Het fort is alle zaterdagen van deze maand nog open.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/aalsmeer/>

Daarna reden we naar Uithoorn om het Straatfestival bij het Fort aan de Drecht te gaan kijken. De meeste acitiviteiten bevonden zich buiten het fort en had vooral het karakter van een gezellig dorpsfeest waar de bevolking met lokale dans, zang en schilderverenigingen kon kennis maken. Dat past allemaal wel bij het fort omdat het fort na de restauratie een soort dorpshuis functie heeft gekregen. Het militair historische was echt ondergeschikt en dat moet ook kunnen. Omdat alleen langs de keelzijde gewandeld mocht worden bleef de unieke pantserkazemat ontzichtbaar. Het fort is komende zaterdag nog open, naast de normale openingstijden.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/drecht/>

De dag erna, zondag dus, ging ik alleen met mijn oudste zoon (6) naar IJmuiden. Als pers mocht ik de boot op naar het Fort bij IJmuiden. Ik weet niet meer hoe vaak ik er al geweest ben maar het blijft een leuk en indrukwekkend doolhof. Wel jammer van de diverse brandwerende duren die op last van de brandweer zijn aangebracht in het onbrandbare fort.
Een belangrijke reden voor het bezoek was om wat foto's van mensen op het eiland te hebben voor de Stellingmaand folder van volgend jaar. Ik moet mij echter niet meer vantevoren aan de gids voorstellen want in dit geval sloeg hij aardig dicht en begon te hakkelen...
De belangstellenden waren in drie groepen verdeeld. De rondleiding duurt maar liefst twee uur en dan bezoek je een Duitse geschutsbunker en een deel van het fort. Als je alles zou willen zien kost het je minstens vier uur...
Komende zondag is er weer open dag met rondleidingen met het accent op verdedigingswerken uit de Tweede Wereldoorlog.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/ijmuiden/>

 

Stellingmaand: Overig

De Kabelkrant Weesp heeft aandacht geschonken aan de Stellingmaand opening van afgelopen vrijdag. Het verslag en de foto's kan je - tot de volgende vrijdag - vinden op:
<http://www.weesper.nl/kk/>

En inmiddels is ook mijn foto-pagina over de opening op de website gekomen.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/fotoreportages/ssva-stellingmaand2004/opening/>

De agenda voor de Stellingmaand kan je vinden op:
<http://www.stellingmaand.nl/>

 

Bezoekerscentrum (B-watch)

Voorlopig in elke nieuwsbrief een stukje over het bezoekerscentrum. Ook als er niets te melden is...

Je kan het hele voorstel lezen of downloaden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/diversen/bezoekerscentrum/>

 

Overig

- De provincie Noord-Holland heeft een aparte website over de Bloemendalerpolder en het KNSF Terrein bij Muiden: <http://www.noord-holland.nl/projecten/Bloemendalerpolder/Bloemendalerpolder/index.asp>

- Een verslag in het Noordhollands Dagblad van een lezing over de Stelling op een onverwacht logische locatie: 'Op het appél ontbreekt de spion niet' <http://www.hdc-i.nl/a.php?/Pagina/0,7106,15-1-2039--2110410-1322-723605-,00>

- Al eens het archief in willen duiken voor genealogie of militair-erfgoed, gebruik dan de Archievendag op 30 oktober als begin. <http://www.archievendag.nl/>

- Ik zou niet weten waarom je een webpagina wilt afdrukken, maar er schijnt vraag naar te zijn. Nu meer browsers en besturingssystemen het ondersteunen is er een klikbaar printer icoon onderin de website geplaatst.

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Onderzoek, studie en informatie met betrekking tot het erfgoed van de waterlinies in Nederland. (Advertentie)
 
 
 
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)