Sluit [X]   
 

Marinevliegkamp Schellingwoude in 1919: ongeval met watervliegtuig Friedrichshafen FF 33L, V-15 Sergeant vliegtuigmaker A.S....

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 11-7-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 162

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 162
(6de jaargang, 3 september 2004)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Voorwoord

In de vorige nieuwsbrief is iets mis gegaan met de tekst. Omdat op het laatste moment een item is vervallen sloten sommige teksten niet goed meer op elkaar aan. Excuus daarvoor.

Deze nieuwsbrief begint met dat eerder vervallen item: vanaf vandaag is er een aparte website over de Stelling voor de jeugd beschikbaar. Daarna aandacht voor de openingen van de Stellingmaand en de Fortenmaand. En tevens twee afgeleiden daarvan, een fotowedstrijd en een Waterliniepad.

 

Junior

Al enkele jaren had ik een plannetje om een aparte website voor de jeugd te maken. Lang heb ik moeten nadenken over het formaat en de inhoud. De eerste opzet was al een jaar oud toen tijdens de afgelopen vakantie toch nog de inspiratie voor de teksten kwam. Met een HBO propedeuse voor een leraarsopleiding (inclusief snuffelstage op een MAVO) heb ik een zeer bescheiden didactische ervaring dus ik hoop dat het wat is geworden. De testers waren in ieder geval tevreden.
Mijn zoon van zes was tester van de speelhoek. Met veel plezier heeft hij het tankspel gespeeld.

De beschermheer en figurant op de 'Stelling van Amsterdam Junior' website is Maurits Rückert. Maurits is overigens een officieel benoemde Stellingpaspoort-generaal. Zijn vader Joan is gids op het Fort bij Spijkerboor.

Dus neem eens een kijkje en breng het a.u.b. onder de aandacht van zo veel mogelijk scholen en jongeren:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/junior/>

P.S. Ik heb een ongelooflijke hekel aan het woord 'kids' dus dat woord heb ik niet in de titel gebruikt.

 

Opening Stellingmaand

Wat een heerlijk warm zonnetje was het, dat door de bomen op Fort Uitermeer viel. En dan is historisch verantwoorde kleding zeer vervelend. De veldartillerie had vroeger geen zomer- of wintertenue en dus zaten de mannen en vrouwen met zwarte wollen kleding op de paarden. De Stichting Historie Koninklijke Nederlandse Veldartillerie was aanwezig met twee 6 cm Veld kanonnen elk getrokken door een vierspan Groninger paarden. In Europa zijn ze de enige club die paarden voor zware kanonnen plaatsen - zelfs tegelijk bespannen en bereden.

De veldartillerie was aan het rondlopen en oefenen terwijl de ongeveer 100 gasten het terrein op kwamen. Om twee uur begonnen de toespraken in een van de munitiemagazijnen. De voorzitter van de stichting Günther, gedeputeerde Kruisinga en ANWB-hoofddirecteur Van Woerkom spraken de aanwezigen toe. Inhoudelijk heb ik het niet zo gevolgd want ik was al bevangen door uitdroging.
Daarna ging iedereen naar buiten waar een vlaggenmast stond te wachten. Probleem was het touwtje dat wel een paar meter langer had mogen zijn. Daarbij liep het ook uit de kloot en moest de mast uiteindelijk drie keer gestreken worden voordat de drie sprekers de Stellingvlag ten top konden hijsen.
Uit de bossen kwamen toen de vierspannen aanrijden. De paarden werden afgespannen en de kanonnen los op het terrein opgesteld. Batterij commandant Nijholt gaf uitleg over hun stichting, de paarden en het geschut. Korte tijd later gaf hij de stukscommandanten bevel de granaten te laden. De hoge gasten trokken bij het commando 'vuur' aan het koord en twee harde knallen volgden als het startschot. Ik heb het op film staan en boven alles uit hoor je iemand 'shiiiittt' roepen, blijkbaar als kreet van bewonderende verbazing.
De paarden werden weer bespannen en na een rondje klik-klakkende paardenhoefjes werd de exercitie sneller gedaan door de bemanning zelf en alleen de kanonnen werden losgemaakt. De berg nog af te bikken stenen diende als 'kogelvanger'. Door een tijdelijke weigering van 'stuk 1' bleek de ongelooflijke discipline en deskundigheid van de ploeg.

Zo kwam er een eind aan de zeer indrukwekkende openingsceremonie en begon een gezellige borrel. De ruiters konden de warme pakken uitdoen. Er waren twee paardenvrachtwagens en een bus nodig om de hele ploeg weer naar Noord Groningen te krijgen. Hopelijk komen ze volgend jaar voor meerdere dagen op een publieks-evenement...

<http://www.xs4all.nl/~noorenjj/shknv/> (Stichting Historie Koninklijke Nederlandse Veldartillerie)
<http://homepage.mac.com/elstennapel/Uitermeer/PhotoAlbum48.html> (foto-album van een aanwezige)
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/uitermeer/>

N.B. Ik ben nog niet in de gelegenheid geweest om een foto reportage samen te stellen. Maar hou de evenementen pagina maar in de gaten.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/fotoreportages/>

 

Stellingmaand Fotowedstrijd

(Bron: Noordhollands Dagblad)

Richt lens van fototoestel eens op een fort

Fototoestel, APS-camera, digitale camera, wie loopt er niet mee op zak? Zelfs met mobieltjes worden tegenwoordig foto's gemaakt. Daar speelt de Stichting Stelling van Amsterdam op in met de Stellingmaand Fotowedstrijd. Opdat er veel geschoten wordt op de forten. Voor foto's dan welteverstaan.

Vier weekeinden in september zijn tal van onderdelen van het vestingwerk en werelderfgoed de Stelling van Amsterdam opengesteld voor publiek. Dan kunnen aparte bouwsels voor de lens komen, of fotogenieke evenementen die er worden gehouden.
Er kunnen foto's ingezonden worden in vier categorieën: de Stelling in het landschap, activiteiten tijdens de Stellingmaand, natuur op de forten en historie. Voor dat laatste thema kunnen bijzondere foto's uit de oude doos worden ingestuurd, bijvoorbeeld uit de mobilisatiejaren 1914-1919.

In elke categorie is een prijs van vijftig euro te winnen en in oktober plaatst het Noordhollands Dagblad een selectie uit de ingezonden foto's. Foto's op maximaal A4-formaat kunnen tot 1 oktober 2004 gezonden worden aan de Stichting Stelling van Amsterdam, Veerdijk 32, 1531 MS Wormer. Mailen als JPG-bestand kan ook, naar info@stelling-van-amsterdam.nl. Vermeld uw naam, adres en leeftijd.
De ingezonden foto's worden eigendom van de Stichting Stelling van Amsterdam en kunnen door haar gebruikt worden voor promotiedoeleinden.

<http://www.stelling-van-amsterdam.nl/>
<http://www.nhd.nl/>

 

Opening Fortenmaand

Woensdagmiddag 1 september jongstleden was de officiele opening van de Fortenmaand. Het is de elfde keer dat deze gehouden wordt en omvat vooral de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) maar ook andere forten in Nederland.

De gasten kregen in de uiterwaard bij de verlaten steenfabriek bij Vuren een rugzak met informatie en voedselpakket. Daarbij werden ook regenpakken uitgedeeld maar er was duidelijk verkeerd gegokt want zonnebril en petje waren toepasselijker.
Na een wandeling kwamen de deelnemers aan bij het Fort bij Vuren maar die koele ruimten mochten we nog niet binnen, we moesten de veerboot op die de Waal overstak en de ongeveer 120 wandelaars bij Slot Loevestein af zette. Onder leiding van drie boswachters van Staatsbosbeheer liepen drie groepen over de buitenste aardwerken - een onherkenbaar dijkje met wat hoeken - van het slot.
Na een uurtje was iedereen weer op de boot en kwamen we terecht op het grote terras van het Fort bij Vuren. Ik had geen bekende fortofiel gezien en dacht dat die wel na de wandeling op het terras zouden bijschuiven. Maar nee, het waren allemaal mensen van Staatsbosbeheer, provincie of gemeente ambtenaren en van wandelverenigingen.

De wandel-gedeputeerde van de provincie Utrecht, J.G.P. van Bergen, draalde er een beetje omheen maar uiteindelijk verklaarde hij de Fortenmaand voor geopend. Na hem nam A. de Jong, voorzitter Stichting Wandelplatform-LAW, het woord. Met een route die enkele jaren eerder door de Stichting Wandel & Fietsforten was opgesteld als basis is er een nieuw Waterliniepad uitgezet. Het eerste exemplaar van de gids met de route en aanvullende informatie werd logischerwijs overhandigd aan Ben Spee van die stichting.
Door het oplossen van een puzzel met de landkaart van de NHW door de vijf gedeputeerden van de vijf betrokken provincies werd het Waterliniepad officieel geopend. De Noord-Hollandse gedeputeerde Kruisinga had een verrassing voor de beheerders van het Fort Spion (Loenen aan de Vecht). Door een gemeentelijke en provinciale herindeling ligt dit fort nu in de provincie Noord-Holland en zodoende kregen ze een cheque van 8.000 euro voor het opknappen van de gebouwen. De gelukkige beheerder werd iets te enthousiast want het compliment aan Noord-Holland was voor de provincie Utrecht niet fraai - maar er werd om gelachen.

De champagne was lekker evenals de andere drankjes. Zelf gebruikte ik de broodjes als diner want ik moest meteen door naar het Fort bij Uithoorn om met Hans Baas te schilderen. Hans is (ook) fanatiek wandelaar en ik was het Waterliniepad boekje dan ook prompt kwijt.

<http://www.wff.nl/> (Stichting Wandel & Fietsforten)
<http://www.wandelnet.nl/> (Stichting Wandelplatform-LAW)

 

LAW Waterliniepad

Zoals hierboven al genoemd is het Waterliniepad nu officieel geopend. Het pad gaat van Weesp naar Werkendam en doet de meeste vestingen en forten aan - ook die een korte periode tot de Stelling hebben behoord.
De route en de wetenswaardigheden zijn opgenomen in een gids die voor €12,60 bij de boekhandel is te verkrijgen. On-line bestellen kan ook, o.a. bij de Stichting Wandelplatform-LAW:
<http://www.wandelnet.nl/routes/themapaden.asp?type=3&route=127>

Ook zijn twee wandelkaarten uitgegeven van het noordelijk en zuidelijk deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De forten en schootsvelden staan erop aangegeven maar verder mag je de route zelf bepalen.
<http://www.forten.info/winkel/fietsroutes.htm>

 

Stellingmaand

De agenda voor de Stellingmaand kan je vinden op:
<http://www.stellingmaand.nl/>

 

Bezoekerscentrum (B-watch)

Voorlopig in elke nieuwsbrief een stukje over het bezoekerscentrum. Ook als er niets te melden is...

Je kan het hele voorstel lezen of downloaden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/diversen/bezoekerscentrum/>

 

Overig

- Op 1 september is in Weesp het eerste informatiebord bij een bastion geplaatst. Na Bastion Nieuw Achtkant volgen de andere drie binnenkort.

- Op 11 en 12 september as. zijn er vijf fiets-excursies naar Duitse bunkers en anti-tankmuren in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Meer informatie en aanmelden is via hun website mogelijk. Ga naar <http://www.npzk.nl/>, kies Excursies en zoek op categorie 'monument/cultuur'. In het bezoekerscentrum is tot eind oktober de foto-expositie 'Atlantikwall in de duinen van Zuid-Kennemerland' te zien.

- Het is het hele jaar al behoorlijk drukker dan vorig jaar maar sinds augustus is het met tegen de 180 bezoeken per dag echt druk. Vorig jaar september werden er 10.148 bezoeken gebracht door 4.490 bezoekers met een dataverkeer van maar liefst 3.21 gigabyte!

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)
 
 
 
Bezoek Paviljoen Uit & Meer op Fort Uitermeer bij Weesp! (Advertentie)