Sluit [X]   
 

Marinevliegkamp Schellingwoude in 1933: militair gebruik beëindigd te Amsterdam

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 11-7-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 159

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 159
(6de jaargang, 20 augustus 2004)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Voorwoord

Zo, beste lezers, jullie kunnen eindelijk iets terug doen. De complimenten die ik regelmatig ontvang vind ik leuk en blijf er vooral mee doorgaan. Maar alle abonnees kunnen nu echt laten merken dat ze me steunen door bij te dragen aan de restauratie van een Herinneringsalbum 1916...

Ook bij WN2000 worden de handen uit de mouwen gestoken. Hun eerste museum bunker gaat open!

 

Herinneringsalbum 1916

In het voorjaar van 1916 mochten de meeste van de 10.000 manschappen in de forten van de Stelling op lang verlof. Het was niet waarschijnlijk dat Nederland nog bij de oorlogshandelingen zou worden betrokken.
Ter gelegenheid daarvan werd een herinneringsalbum uitgegeven van 126 pagina's met veel advertenties maar vooral veel foto's van de fortbezettingen en andere manschappen. Forten komen er niet op voor, maar wel veel fortwachterswoningen en bergloodsen. Ook aandacht voor de algemene voorzieningen zoals de kazernes en de magazijnen in de Sarphatistraat in Amsterdam. Forten die er helemaal niet in genoemd worden zijn: Spijkerboor, Liebrug, Hinderdam, Pampus en Durgerdam.

Een exemplaar van het herinneringsalbum is in ons bezit gekomen. Het is in redelijk goede staat maar de rug is stuk, de roestige nietjes moeten eruit en het moet opnieuw gebonden worden. De kosten hiervan bedragen ongeveer 70 euro.

De pagina's van het Herinneringsalbum zijn gescand, van commentaar voorzien en op deze website geplaatst. In totaal gaat het om 6 megabyte. Door de gebruikte rasterdruk van het origineel en om de omvang van de bestanden aanvaardbaar te houden, is de kwaliteit niet optimaal. Maar de foto's geven een fantastisch, menselijk tijdsbeeld van het hoogtepunt van de Stelling van Amsterdam.

Je kan helpen het album te behouden voor het nageslacht door minimaal €3,50 te betalen voor toegang tot de online versie van het album. Er kan elektronisch betaald worden (zie op de website) maar ook via papieren overschrijving naar [rekeningnr. niet meer bruikbaar] t.n.v. R.G.A. Ros, Weesp o.v.v. 'album 1916' en je e-mail adres.
Na ontvangst van het bedrag ontvang je per e-mail een gebruikersnaam en wachtwoord zodat je het Herinneringsalbum online kan bekijken. Mocht er meer geld binnen komen dan nodig, dan zorgen we voor een andere passende bestemming waarvan in een nieuwsbrief verslag zal worden gedaan.

Zie de volledige tekst, voorbeeld foto's enz.:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/diversen/herinneringsalbum/>

 

Bunker Museum IJmuiden opent de deuren

(persbericht Stichting WN2000)

Tijdens de Open Monumenten Dagen 11 en 12 September 2004 van 09.00 tot 16.00 gunt de stichting WN2000, Beheer en Behoud Verdedigingswerken IJmuiden, u een blik in de eerste gerestaureerde bunker.
In de bunker waar sinds september 2003 hard gewerkt wordt door de vrijwilligers van de stichting kunt u een expositie over de
verdedigingswerken in de regio bewonderen. Middels een presentatie van voorwerpen, documenten, foto's en wandpanelen wordt een beeld geschetst van het leven in de vesting IJmuiden en de gevolgen van de 'bunkerbouw'. De nadruk tijdens de Open Monumenten Dagen ligt op de bouw van de Duitse verdedigingswerken. De toegang tijdens dit landelijke evenement is gratis.

Op de zondag zal er om 11.00 en om 13.00 uur een rondleiding over de monumentale batterijen Olmen en Heerenduin gegeven worden. Deelname hieraan is eveneens gratis, u dient zich wel vooraf aan de rondleiding op te geven. Dit kan bij de expositie bunkers, deelname is in volgorde van inschrijving en vol is vol!

Gedurende deze twee dagen kunt u bij de expositie wandelfolders halen, waarin u een uitgebreide beschrijving van de wandeling over de batterijen Olmen en Heerenduin vindt.
Tijdens deze wandeling bezoekt u op eigen gelegenheid de bunkers welke in de folder uitgebreid omschreven staan. De folders zijn ook te downloaden vanaf de internet site van de WN2000 en te verkrijgen bij de VVV IJmuiden.

Deze expositie zal tevens een voorproefje zijn van de inrichting van de permanente expositie over Velsen in de oorlogsjaren, waarvan de stichting in het voorjaar van 2005 de deuren hoopt te openen. Tot deze tijd zal er verder gewerkt worden aan de restauratie van de andere bunkers, uw hulp is hierbij van harte welkom. U steunt de stichting door uw inzet bij het 'klussen' of door donateur te worden.

Bij de VVV is, in het kader van de Open Monumenten Dagen 2004, een fietsroute verkrijgbaar welke langs alle verdedigingswerken in de gemeente Velsen voert.

De bunker is gelegen in de duinrij aan de rand van het voormalige blokkenterrein aan de Badweg IJmuiden.
Meer informatie over de activiteiten van de stichting WN2000, Beheer en Behoud Verdedigingswerken IJmuiden, vindt u op de site:
<http://www.wn2000.nl/>

 

Stellingmaand

Tijdens werkzaamheden ter voorbereiding van excursies op het Fort Hinderdam kwam de waterpolitie poolshoogte nemen. De Stellingmaand folder werd met graagte aangenomen.
<http://www.forten.info/cgi-bin/fotoalbum/emAlbum.cgi?c=show_image;p=Rondzendlijst/Overig;i=2>

De agenda voor de Stellingmaand kan je vinden op:
<http://www.stellingmaand.nl/>

 

Bezoekerscentrum (B-watch)

Voorlopig in elke nieuwsbrief een stukje over het bezoekerscentrum. Ook als er niets te melden is...

Je kan het hele voorstel lezen of downloaden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/diversen/bezoekerscentrum/>

 

Overig

- Vreemd, het kantoorterrein op de voormalige Kruitfabriek De Oude Molen bij Ouderkerk aan de Amstel staat op de ANWB borden als 'De Stelling'. Bij Uithoorn komt een woonwijk 'Krayenhoff' terwijl die weinig met Uithoorn te maken heeft. En waar een van de weinige restanten van de Posten van Kraijenhoff ligt, heet het nu 'De Stelling'!? Bij Vijfhuizen ligt de nieuwbouwwijk Stellinghof met vestingbouwkundige termen die vaak niets met de Stelling te maken hebben als straatnamen. De Stelling van Amsterdam maar als merknaam registreren?

- 'Geniedijk moet beter beschermd' in het Haarlems Dagblad over een verzoek van Meer-Historie aan de gemeenteraad. <http://www.haarlemsdagblad.nl/Pagina/0,7100,10-1-6457--2138918-1488--,00.html>

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)
 
 
 
Forten Info over verdedigingswerken en militair erfgoed zoals forten en bunkers. (Advertentie)