Sluit [X]   
 

Fort bij Muiderberg in 1913: vestingwerk van de eerste klasse te Muiderberg

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-6-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 153

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 153
(6de jaargang, 22 juni 2004)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Voorwoord

Goed, de verzending van de nieuwsbrief is eindelijk verbeterd. Hopelijk komen er nu makkelijker meer abonnees.
Er waren inmiddels een aantal adressen ongeldig geworden. Dus we zitten nu op 186 abonnees.

Deze dagen verbaas is me nog meer dan anders over de hoge bezoekaantallen. Op de avonden met een voetbalwedstrijd is er iets minder bezoek maar aan het dagtotaal is weinig te merken - gaan de vrouwen massaal Internetten als de kerels eindelijk eens achter de computer vandaan zijn? Het daggemiddelde ligt al hoger dan de vorige maand!

 

Bezoek Fort Hinderdam

Tijdens een werkbezoek aan het Fort Hinderdam zijn zowel de brandweer als bouw- en woningtoezicht van de gemeente Wijdemeren akkoord gegaan met de openstelling ervan.
In september zal het fort gedurende twee dagen open gesteld worden. Maar omdat het fort een eiland is waar door de dichte begroeiing nog weinig wandelruimte is, op geneeskundige gronden de groep niet groot mag zijn en er een bootje heen en weer moet varen is de capaciteit beperkt.

Het eiland is volledig overwoekerd door bomen, struiken en klimop. De locatie van de verdwenen steiger en toegangspad is moeilijk te vinden. Gelukkig had een van de bezoekers van vandaag de Nederlands versie van een machete meegenomen: de heggenschaar. Die bleek niet genoeg voor de boom die over het pad was gevallen.

Het wachtgebouw is volledig overwoekerd door klimop, sommige wanden zijn geheel niet te zien. Op de foto hiernaast lopen de bezoekers langs een muur van het fort, maar de muur is niet te zien.
Binnen is het nog redelijk op orde. De houten tussenvloeren zijn verdwenen waardoor je een kathedraal effect krijgt. De privaten en de keuken zijn vervallen maar nog te herkennen. De later gebouwde remise zal ook te bezichtigen zijn maar niet het eronder gelegen kruitmagazijn met lichtgang.
Een enkele deur hangt half verrot in de scharnieren. Bij het bezoek bleek dat een inwoner van het gehucht Hinderdam een van de deuren met origineel slot in zijn huis heeft geplaatst.

Op het eiland is ook nog een VIS mitrailleur kazemat die helemaal ondergronds ligt. Tevens nog twee groepsschuilplaatsen maar die zijn moeilijk te bereiken. En ook een opstelling voor luchtafweergeschut (onbekende periode) is aanwezig maar die schijnt helemaal onbereikbaar te zijn.

Tot het fort behoorden ook twee lunetten langs de beide Vechtoevers. De noordelijke is nog te herkennen, van de zuidelijke zijn de grachten gedempt. Deze weer openmaken en saneren kost te veel en zal niet gaan gebeuren. Er zullen op het terrein een paar flinke landhuizen worden gebouwd. Daarbij gaat ook de bouwvallige 'majoorswoning' verloren, een fortwachterswoning. Blijkbaar vergeten in de omschrijving van het Rijksmonument op te nemen...

Gedurende elk van de twee zaterdagen in september zijn slechts 6 rondleidingen van een uur voor 15 personen. Ron Zeller zal op een van de dagen de gids zijn, uw webmaster de andere dag. Deelnemers zullen zich vantevoren moeten aanmelden voor een rondleiding op een bepaald tijdstip. Hoe en waar je je moet aanmelden zal in de Stellingmaand folder en website vermeldt worden die rond 15 juli zullen verschijnen. Maar wees er snel bij, want ik kan geen gunsten verlenen als ik de boot niet meer mensen kan laten vervoeren...

<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/hinderdam/>

 

Bunker bij Schiphol gevonden

Via connecties in de bouwwereld is ons bekend geworden dat ongeveer zes weken geleden, dus ongeveer begin mei, bij de bouw van het Uitzetcentrum Schiphol op 1,5 meter diepte een Duitse bunker is gevonden. Er is nog geen officiële bevestiging maar voor zover we (Marcel Hessels, Hans Baas en uw auteur) weten is het gedeeltelijk uitgegraven waarna er omheen geheid is. Het is niet bekend hoe de staat van de bunker is maar vermoedelijk is de bunker nog wel intact.

De routeplanners kennen het adres van het Uitzetcentrum nog niet, het staat nog nergens op een kaart. Dus waar het precies is en tot welke (bekende) complexen rond Schiphol het heeft behoord weten we niet.

Momenteel loopt een verzoek om meer informatie bij de Rijksgebouwendienst.

<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/duits/>

 

Werelderfgoed Schokland

Sinds ik schoonfamilie heb woont er familie in de afgelegen Noordoostpolder. Dus al vaak genoeg over Schokland heen gereden maar nooit eerder de tijd genomen om er te stoppen. Tot afgelopen zaterdag en toen kostte het door wegwerkzaamheden veel omrijden om er te komen.

Sinds 1995 is het voormalige eiland Schokland Werelderfgoed. Toen ik samen met een man een informatiebord stond te lezen vroeg hij verbaasd waarom het werelderfgoed is. Dat is een typische reactie van iemand die iets - zoals een oud eiland met pre-historische resten in een polder - normaal vindt. En ik had de officiele UNESCO motivatie natuurlijk niet bij me:

"Schokland has vestiges of human habitation going back to prehistoric times. It symbolizes the heroic, age-old struggle of the people of the Netherlands against the encroachment of the waters."

Het eiland is vrij te bewandelen maar er is ook een (gemeentelijk!!!) museumdorpje, grotendeels herbouwd want bij het verlaten van het eiland in 1859 werden de meeste zeewering en gebouwen ontmanteld.
De prijs is schappelijk en de tentoonstelling aardig. Door mijn kinderen liepen we de route verkeerd om en kon ik niet overal bij stil staan maar het was interessant. Ook anders dan ik gedacht had, want ook over de pre-historische nederzettingen maar minder over de visserij. Het is geen kinder-attractie maar ook best leuk voor ze. Vooral het skelet in de grond onder een glasplaat.
Er is een Museum (geologie, archeologie en historie), Kerk (optredens en trouwen), Erfgoedwinkel (ook Stellingboek) en Restaurant. Ook is er een Schoklandpad dat we een klein deel hebben gelopen.

<http://www.schokland.nl/>
<http://www.minocw.nl/werelderfgoed/brochure/>

 

Bezoekerscentrum (B-watch)

Voorlopig in elke nieuwsbrief een stukje over het bezoekerscentrum. Ook als er niets te melden is...

Je kan het hele voorstel lezen of downloaden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/diversen/bezoekerscentrum/>

 

Overig

- Drie wethouders van de gemeente Muiden zijn op 17 juni opgestapt vanwege een geschil met de gemeenteraad over het Startdocument waarop de woningbouwplannen van o.a. het kruitfabriek terrein zouden worden gebaseerd. <http://www.muider.nl/nieuws/nieuwsbericht.asp?Recid=1039>

- Volgens RTVNH en Noordhollands Dagblad is de bouw van de gevangenis op het Hembrugterrein uitgesteld en het is onduidelijk of het ooit door zal gaan. In de beelden was een maquette te zien waarvan ik de indruk kreeg dat alle gebouwen op het hele terrein gesloopt zouden worden...
<http://www.nhd.nl/Pagina/0,7106,15-1-1--2048148-1322-723605-,00.html>

- De kaarslichtlezing van Stichting Oud Bloemendaal op woensdagavond 14 juli, 20.00 uur zal gaan over '300 jaar Menno van Coehoorn' en gegeven worden door drs. Joep van Hooff, Instituut voor Militaire Geschiedenis van de Koninklijke Landmacht. <http://www.kastelenhollandzeeland.nl/brederode.htm>

- Een verslag van de internationale Herstelling week op Fort bij Penningsveer: <http://www.herstelling.nl/algemeen/nieuws/2004/0622/>

- Zoek eens op bijvoorbeeld Marktplaats naar 'fort'. En verbaas je hoeveel personen een 'fort escort' te koop aanbieden! <http://www.marktplaats.nl/>

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Bezoek Paviljoen Uit & Meer op Fort Uitermeer bij Weesp! (Advertentie)
 
 
 
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)