Sluit [X]   
 

Fort benoorden Purmerend in 1918: krantenbericht over Spaanse Griep, 8 zieken te Zuidoostbeemster

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 11-7-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 151

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 151
(6de jaargang, 10 juni 2004)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Voorwoord

Nummer 151 alweer! En bijna 200 abonnees, nog vier te gaan. Een van de nieuwe abonnees (welkom!) is een fortwachter van het Fort aan het Pampus. Deze nieuwsbrief gaat dus ook per straalverbinding over het IJmeer!

Na het thema-nummer 150 nu weer een gewone met diverse kruimels en brokken. Een project dat door de openbare schuilplaatsen stil lag, wordt nu opgepakt. Namelijk de informatie die ik kreeg van iemand die van 1953 tot 1980 bij Dienst Gebouwen, Werken en Terreinen heeft gewerkt.
Dit jaar was ik nog helemaal niet op foto-tocht geweest en de eerste heeft vandaag plaats gevonden. In de volgende nieuwsbrief aandacht voor die tocht met bezoeken aan Linie Kudelstaart - Uithoorn, Fort bij De Kwakel, Fort bij Kudelstaart en Fort bij Aalsmeer.

Zo her en der vang je via-via wel eens wat op. Voor de paar mensen die zich regelmatig aan mij en/of mijn nieuwsbrief ergeren:
- je hoeft dit niet te lezen;
- het is bedoelt als vermaak van geïnteresseerden en voor het wakker houden van betrokkenen;
- als ik niet weet wat iemand dwars zit, kan ik er ook niets aan doen;
- maar ik kan het ook niet iedereen naar de zin zijn;
- 'als niemand zich aan je ergert, heb je geen betekenis'

En nog beter, van 10 tot en met 31 juli ben ik op vakantie en verschijnen er geen nieuwsbrieven. Ga je je alvast mentaal voorbereiden op de rust? Dit jaar gaan we naar oostelijk Noord-Brabant. <http://www.forten-brabant.nl/>

 

Munitie Kudelstaart

Volgens een artikel in de Aalsmeerder Courant is bij het uitbaggeren van de inundatiesluis naast het Fort bij Kudelstaart munitie gevonden. Het gaat om klein tot middelgroot kaliber en van Duitse, Engelse, Russische, Tsjechische en Nederlandse afkomst.

Persoonlijk gezien dat er rond de sluis vele zeecontainers staan of dikke matten, deze laatste zelfs op hekken op een drijvende constructie. De cabine van de graafmachine is vanwege explosie-gevaar extra versterkt met een tweede zware cabine om de normale cabine.
Een aanvullend probleem is dat er niet alleen bij de sluis munitie is gevonden maar ook in de fortgracht zelf. Dat zou niemand moeten verbazen.

Volgens een verzetsgroep (Bureau Inlichtingen Londen) werd het fort in april 1945 door de Duitse bezetter gebruikt voor de opslag van munitie en waren er 20 manschappen gelegerd ten behoeve van de veldstelling in de Linie Kudelstaart - Uithoorn als onderdeel van de Vordere Wasserstellung.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/thamer/>
<http://www.forten.info/catalogus/duits-vorder/>

Er wordt nu drie weken gebaggerd en gezocht. Het zal minstens nog drie weken gaan duren.

 

Militair Terrein Zeeburg

Onlangs èn route wat tijd over voor een afspraak en tussendoor een rondje Zeeburg gedaan. Op dit voormalig Militair Terrein Zeeburg zijn niet veel originele objecten meer te vinden tussen alle wegen, bruggen, tunnels en tramsporen. Het toegangshek uit 1958 staat ingebouwd in bouwvalletjes en groen.

De houten woning van twee verdiepingen, van boven naar beneden in de kleuren rood, wit en blauw, blijkt gesloopt. Wat de functie was is mij onbekend, maar het was wel een vreemde eend in de bouwindustrie-bijt. Mede daardoor is wel een oude loods vanaf de openbare weg zichtbaar geworden. Deze staat op een luchtfoto uit 1944.

Een lange schuilbunker in de zuidwesthoek van het eiland is tot voor kort gebruikt als geluidsstudio. In de zuidwand bleken twee kleine ramen te zitten. Volgens mij geen aangepaste schietgaten maar later aangebracht.
Volgens een lokale bewoner zit er een bunker in de dijk naast de nog aanwezige beheerderswoning. Deze woning is oorspronkelijk gebouwd voor de schietbaan uit 1910. Ernaast waren een schuilloods, schijvenloods en privaatgebouw. En daar zou de bunker moeten liggen. Of is het gewoon een restant van de loodsfundering? In de winter maar eens kijken, nu is het een Hollands oerwoud.

Over fundering gesproken. Bij de loodsen waar peperdure jachten in de aanbieding liggen, lag een deel van een fundering. Een stuk van drie meter lengte, circa 20 cm dik en met nog een paar Duitse baksteentjes erbovenop. De huidige functie is om als inbraakwerende maatregel voor een hek te liggen.
Nee, ik ga niet de Rijksmonumentstatus aanvragen. Maar het is toch gek dat zoiets mij opvalt? Ben benieuwd waar het vandaan komt. Ach, die nieuwsgierigheid ook.

<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zeeburg/>

Bezoekerscentrum (B-watch)

Voorlopig in elke nieuwsbrief een stukje over het bezoekerscentrum. Ook als er niets te melden is...

Je kan het hele voorstel lezen of downloaden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/diversen/bezoekerscentrum/>

 

Overig

- De auto's van diverse sloopbedrijven zijn al bij de Kruitfabriek in Muiden gesignaleerd: Technisches Hilfwerk (THW) en BTZ Asbestsanering. <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/muiden-krijgsman/>

- Raadsleden wel, pers niet welkom op KNSF terrein. <http://www.muider.nl/nieuws/nieuwsbericht.asp?Recid=1012>

- 'Forteiland wordt totaal doorgelicht' en de twee beherende belangenverstrengelende stichtingen opgeheven: <http://www.hdc-i.nl/a.php?/Pagina/0,7101,11-1-6520--2024765-1488--,00> (CS)

- Problemen bij de buren: 'Fort Kijkduin: College tegen evenementen' <http://www.hdc-i.nl/a.php?/Pagina/0,7106,15-1-4705--2030447-1322-723605-,00> (CS)

- Voor de Stellingmaand heb ik routebeschrijvingen inclusief bushaltes gemaakt. De meeste forten liggen op 2 tot 3 km afstand van een treinstation of bushalte. Een enkele is geheel onbereikbaar (o.a. Fort bij Marken-Binnen) terwijl er ook een bushalte met de naam van het fort is (Fort aan de Drecht).

- Op de website Historic, een beeldbank van een groeiend aantal monumenten, is een serie hedendaagse foto's over de Stelling van Amsterdam verschenen. <http://stellingvanamsterdam.historic.nl>

Met nieuwsberichten gesignaleerd in de media door Co Stronck (CS).

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)
 
 
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)