Sluit [X]   
 

Soldaat Vlaanderen in 1909: overgegaan naar de Landweer (3e Comp) 7e Regiment Infanterie, 23e...

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 11-7-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 145

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 145
(6de jaargang, 10 mei 2004)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Opening Fort bij Spijkerboor

(door Jos Leijen overgetypt uit het blad Natuurbehoud van Vereniging Natuurmonumenten)

Het fort herleeft... en u kan daar bij zijn!

Fort bij Spijkerboor zal voor het eerst sinds lange tijd weer borrelen van het leven: pannen kletteren in de keuken, laarzen stampen door de gangen en het geluid van druppend water vult de vertrekken. Op verschillende manieren wordt de bezoeker meegenomen in het leven van de soldaten, die tijdens de Eerste Wereldoorlog
in het fort verbleven. Wellicht komt u oog in oog te staan met één van deze mannen. Of tuurt u door de loop van het indrukwekkende kanon over de Beemster horizon. Kijk ook eens naar de wandschilderingen, gemaakt door gevangenen na Wereldoorlog II.

Natuurmonumenten heeft in de afgelopen jaren Fort bij Spijkerboor laten restaureren. Het fort vertelt zijn eigen verhaal. Door subtiele elementen worden de ogen en oren van de bezoeker geprikkeld en de beleving van deze koele, reusachtige betonnen vesting versterkt. De feestelijke opening voor het publiek geschiedt op donderdag 20 mei (Hemelvaart) om 12.00 uur in bijzijn van de wethouder van cultuur van de gemeente Beemster. Van 10.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.

Tot zover de overgenomen informatie. Ook is er een nieuwe fietsroute Fort bij Spijkerboor verschenen. Leden kunnen deze route gratis uitprinten via de website van Natuurmonumenten. Binnenkort dan want op het moment van schrijven is de route nog niet te vinden.
De officiële opening is overigens op vrijdag 14 mei aanstaande tijdens een besloten feestje. De opening zal gedaan worden door Gedeputeerde Rinske Kruisinga en Natuurmonumenten's regiodirecteur a.i. Wilfred Alblas.
Op 24 mei is er een expertmeeting over verdere invulling van het fort. Voor alle drie de dagen is uw webmaster uitgenodigd en hij zal op 14 en 24 mei zeker aanwezig zijn. Mogelijk ook met het gezin een stempel halen op 20 mei.

Voor een ruimere openstelling van het Fort bij Spijkerboor zoekt Natuurmonumenten enthousiaste gidsen. Neem voor meer informatie contact op met het regiokantoor Noord Holland en Utrecht: (035) 655 96 54

<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spijkerboor/>
<http://www.natuurmonumenten.nl/>

Overigens vind ik het TV-spotje van de NM campagne 'Kijk eens om je heen' erg sterk. Geldt soms ook voor mensen die voor bunkers naar het buitenland gaan en niet weten wat er in hun achtertuin staat. TV-spotje is ook te zien op:
<http://www.kijkeensomjeheen.nl/>

 

Excursies Fort bij Aalsmeer

Het Fort bij Aalsmeer gaat gedurende de zomerperiode open voor bezoekers. Van 28 juni tot en met 27 augustus 2004 kan je van 10.00 tot 17.00 uur het fort betreden. Tegen betaling van €2,50 kan deel genomen worden aan een rondleiding. Bovendien worden in de kantine consumpties en souvenirs verkocht. Op het terras kan je de consumpties nuttigen en met de souvenirs spelen.

Ook is op de website van gebruiker, Centrum voor Brandweer en Bedrijfshulpverlening Nederland, te lezen dat het fort tijdens de Stellingmaand elke zaterdag is geopend.
Zullen we het fietspad maar van de front naar de keelzijde gaan verleggen?

<http://www.cbbn.nl/fort.htm>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/aalsmeer/>

 

Weesp geen officiële vesting

(bron: Kabelkrant Weesp, 9 mei 2004)

Weesp mag geen lid worden van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden. Een verzoek hiervoor is afgewezen.
De Weesper schansen zijn in de ogen van de vereniging niet mooi genoeg. Bovendien voldoet Weesp niet aan de eisen die de vereniging stelt aan de promotie van de vesting.
De status van vestingstad zou voor Weesp juist de kans hebben vergroot op subsidie om de schansen op te knappen.

<http://www.weesper.nl/kk/>
<http://www.weesp.nl/>
<http://www.vestingsteden.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/weesp/>

 

Bezoekerscentrum

Voorlopig in elke nieuwsbrief een stukje over het bezoekerscentrum. Ook als er niets te melden is...

Je kan het hele voorstel lezen of downloaden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/diversen/bezoekerscentrum/>

 

Overig

- Er is al veel enthousiasme voor de Stellingmaand. Diverse partijen gaan al buiten de gemeenschappelijke promotie om aankondigingen doen. Zo is er op 4 september 2004 bij het Fort aan de Drecht een cultureel/straattheaterfestival en een Night of the Proms. <http://www.fortaandedrecht.nl/>

- Heel leuke foto's van de mannen op Kamp Zeeburg, gemaakt in de jaren 1950. Zoek naar 'zeeburg' op <http://beeldbank.nationaalarchief.nl/> Ook interessant: 'kazerne amsterdam', 'militair hospitaal', 'rijksmagazijn', 'artillerie', 'velserspoorbrug' met kazematten in pijlers, 'kruitfabriek' m.n. over explosies, 'hembrug'. Of de legeronderdelen met plaatsnaam: 'marine hilversum'

- Over ongeveer 16 dagen wordt het 150.000ste bezoek aan de StvA website gebracht...

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Bezoek Paviljoen Uit & Meer op Fort Uitermeer bij Weesp! (Advertentie)
 
 
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)