Sluit [X]   
 

Gevangene Roskam in 1892: geboren te Barneveld, Gelderland

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-1-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 142

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 142
(6de jaargang, 26 april 2004)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

In de volgende nieuwsbrief, binnen 48 uur na deze: een verslag van de excursie van 24 april jl.

 

Duitse bouwsels rond Schiphol

Zoals ik al eerder heb geschreven is er door de Duitse bezetter heel veel gebouwd in de noordoost hoek van de Haarlemmermeerpolder. Daar blijken het Stadtverteidigungsbereich Amsterdam, Fliegerhorst Schiphol en de Vordere Wasserstellung door elkaar te lopen.

Het is ook het gebied met de meest ingrijpende ingrepen in het landschap sinds 1945. En toch...
Vorige week maandag is Hans Baas mee geweest naar het archief Bureau Registratie Verdedigingswerken. Vanwege het feit dat hij op Schiphol werkt wilde hij juist wél kijken wat er daar allemaal is geweest. De meeste locaties liggen nu onder de startbanen of vertrekhal.
Op weg naar zijn werk heeft Hans een kort stukje anti-tankgracht gevonden (nagemeten!) en wel het stuk dat op de ringvaart bij Aalsmeer aansloot. Van de mitrailleursnest en de versperring is zo op het eerste oog niets te zien. De locatie van de tobruk is nu herkenbaar door de brandnetels - zit er nog iets onder de grond?
<http://www.forten.info/catalogus/duits-vorder/>

Zelf heb ik ook nog een en ander gevonden in Amsterdam. Deze minder spectaculaire aanvullingen zijn geplaatst op het overzicht Stadtverteidigungsbereich Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/duits/>

 

Toegangsprijzen Natuurmonumenten

Vereniging Natuurmonumenten heeft de toegangsprijzen voor rondleidingen op Fort bij Spijkerboor en Fort bij Nigtevecht spectaculair verhoogd. Vermoedelijk om bij te dragen aan de verbouwingen die op beide forten hebben plaats gevonden.

Voor leden is de prijs nu 4 euro (was gratis), niet-leden betalen 7 euro (was 2,25) en kinderen zijn 2 euro verschuldigd (was 0,45). Daarmee komen deze twee forten nu in de top 5 van duurste forten zoals genoemd in het voorstel over het bezoekerscentrum - alleen die met een boottocht zijn duurder.
Aan de andere kant zijn er forten met zo'n lage toegangsprijs dat ik me kan voorstellen dat mensen denken 'dat kan nooit wat zijn'. Anderen denken dan 'oneerlijke concurrentie' of 'op lange termijn niet gezond'.

Ben benieuwd of het in de bezoekersaantallen te merken is. En of de gidsen nu ook meer krijgen.

<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/bezoek/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/diversen/bezoekerscentrum/>

 

Gids gezocht

Van een school uit Haarlem gaat groep 8 logeren in de fortwachterswoning van de Kustbatterij bij Diemerdam. Zij zijn op zoek naar iemand die in de avond van 11 mei wat kan vertellen over de Stelling en met ze over de batterij wil rondwandelen.

Wie wil dat doen voor de eer en een fles wijn? Geïnteresseerden graag zo spoedig mogelijk contact met me opnemen.

<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/diemerdam/>

 

Boekenwinkel

Op de pagina met Bezoekinformatie stonden altijd al een aantal fietsroutes, waaronder het boekje van Rob Schimmel. Door middel van een koppeling met Bruna kan de bezoeker deze fietsroutes online bestellen en betalen. Dit is onderdeel van een overeenkomst met Bruna die vooral de website Forten Info betreft.
De website Forten Info heeft nu een eigen boekenhoek waar je informatie vindt over belangrijke boeken over vestingbouw en deze, via boekwinkelketen Bruna, online kan bestellen en betalen. Kan het nog eenvoudiger?
Bovendien draag je bij aan de kosten van de websites Stelling van Amsterdam en met name Forten Info.

Al twee jaar ben ik op zoek naar een boekhandelaar die via Forten Info zijn potentiele publiek zou willen vergroten. De benaderde boekhandelaren antwoorden in het geheel niet en een van hen drukt de ontvangen e-mail af, schrijft er een antwoord bij en stuurt het per TPG-post terug. Da's geen goede partner voor e-commerce...

Eindelijk is het gelukt een boekhandelaar met een goed gevulde catalogus van relevante boeken en met een partner-programma te vinden.
Door keuzes van enkele uitgevers ontbreken er nog een paar bekende forten-boeken. Hopelijk dat die binnenkort toch via Forten Info/Bruna verkocht kunnen gaan worden.

Hieronder volgt een recensie van het recent verschenen boek 'Merck toch hoe sterck'. Uiteraard ook via Forten Info te bestellen.
In de verdere toekomst zullen hopelijk ook andere zaken dan boeken op Forten Info beschikbaar komen. Excursies betalen? Muismatjes? Wie weet.

<http://winkel.forten.info/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/bezoek/>

 

Recensie 'Merck toch hoe sterck'

Door de Stichting Open Monumentendag is het boek 'Merck toch hoe sterck' uitgegeven in het kader van de Open Monumentendag van dit jaar. Die heeft het thema verdediging en dezelfde titel als het boek.
De auteur is publicist Fred Feddes die onder andere ook aan het boek over de Stelling van Amsterdam heeft meegewerkt.

In de tien hoofdstukken worden verschillende perioden behandeld. Van de Romeinen, via de Middeleeuwen naar de Tweede Wereldoorlog. Er wordt zelfs al vooruit geblikt naar de bunkers uit de Koude Oorlog. Daarmee is het een van de weinig breed opgezette boeken over militair erfgoed. In de kaders komen zelfs de rijkswerven en kazernes aan bod.
Het militair erfgoed is zo omvangrijk en gevarieerd dat mensen die er voor het eerst mee in aanraking komen overdonderd kunnen raken. En de gevorderde geïnteresseerde richt zich op een deelonderwerp of bepaald tijdvak. Voor beide groepen is dit boek waardevol omdat het een goed overzicht geeft en de meeste deelonderwerpen in het grotere geheel plaatst. Er is ook aandacht voor de weinig genoemde landweren maar niet voor de linies van rond 1800. Een pluspunt is dat voorbeelden van nog bestaande restanten van de verschillende werken worden gegeven.
De tekst is goed leesbaar en vormt een aaneengesloten verhaal. De kaders leiden dan wel weer af maar zijn ook de moeite waard. Het onderliggende thema lijkt 'geschiedenis herhaald zich' te zijn want de auteur trekt diverse parallellen tussen recente gebeurtenissen en die van honderden jaren geleden.

Wel jammer is dat er blijkbaar een grote kloof tussen papyrus-auteurs en beeldscherm-auteurs is. Er zijn geen verwijzingen naar het Internet, noch in de bronvermelding noch apart, terwijl beide media (en de auteurs) elkaar zo mooi kunnen aanvullen. Een mogelijke oorzaak van het cultuurverschil is dat papyrus-auteurs 99% zeker van informatie moeten zijn voordat ze het publiceren. De beeldscherm-auteur zet er 'waarschijnlijk' bij en zoekt het later wel uit.

De 128 bladzijden op A5-formaat zijn rijkelijk geïllustreerd met toepasselijke en fraaie afbeeldingen. Er kan een enkele correctie in de tekst gemaakt worden - voor zover het mijn deelonderwerp betreft - en er staan natuurlijk enkele zaken open voor discussie. Want waarom wel de Peel-Raam Stelling als belangrijke linie op de kaart en niet de Weerstandslinies Noord-Oost Nederland?
Zorg dat je na ontvangst een vrije avond hebt om te lezen.

<http://winkel.forten.info/>

 

Bezoekerscentrum

Voorlopig in elke nieuwsbrief een stukje over het bezoekerscentrum. Ook als er niets te melden is...

Een bedrijf dat tentoonstellingen ontwikkelt en produceert vond het voorstel ook erg interessant. Voor enkele partijen die ook bij de Stelling zijn betrokken, zoals Staatsbosbeheer, zijn ze al bekenden. Er wordt dus vanuit nog meer invalshoeken getrokken en geduwd.

Je kan het hele voorstel lezen of downloaden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/diversen/bezoekerscentrum/>

 

Overig

- Er is een sloopvergunning gevraagd voor vrijwel alle gebouwen van de kruitfabriek in Muiden - op vijf monumentale gebouwen na. Omdat niemand ooit het terrein heeft gezien, kan niemand weten of bezwaar indienen zinvol is. Of de overheid controleren. Het Monumenten Selectie Project rapport over het terrein heb ik aangevraagd maar krijg ik niet omdat het nog niet openbaar is. <http://www.muider.nl/nieuws/nieuwsbericht.asp?Recid=923>

- Er komt toch geen amfitheater op Bastion Rozeboom in Weesp. Het plan voor een muziektent bij het Fort aan de Ossenmarkt is weer in beeld - naast de lawaaiïge spoorlijn.

- Marcel Hessels (tipgever van de schuilkelder onder de A10 West) gaat aan de hand van de lijst van openbare (Koude Oorlog) schuilkelders in Amsterdam kijken welke er nog zijn. Een van de grootste (800 personen) is de afgelopen jaren gesloopt. Nog meer mensen die bekend zijn in Amsterdam en zin in een speurtocht hebben naar metalen deuren?

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Beleef het zelf: kom ook naar de forten en waterlinies in Nederland! (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)