Sluit [X]   
 

"Overste-zanger" Speenhoff in 1968: onthulling standbeeld op Mauritsplein te Rotterdam

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-6-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 137

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 137
(6de jaargang, 21 maart 2004)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Zeeburg

Nog even een leuk klein weetfeitje dat in de vorige nieuwsbrief niet aan bod was gekomen.
Eerder had ik het in Nieuwsbrief 129 over de schietbaan uit 1910 die op het Militair Terrein Zeeburg stond. Tussen de stukken van het Bureau Registratie Verdedigingswerken was ook een situatie-tekening van Zeeburg, uit 1959. De Zuiderzeeweg (met de Amsterdamse brug en de Schellingwouder brug) lag al over het eiland: dwars door de schietbaan. Maar de opstelloods van waaruit geschoten was stond nog direct west van de opritten naar de Amsterdamse brug. Maar volgens het bijschrift, was het in zeer vervallen staat.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zeeburg/>

Wat betreft meer informatie over het doel en de werkzaamheden van het Bureau Registratie Verdedigingswerken wijs ik hier nog even expliciet over de pagina over het BRV, ze hadden een kantoor in Amsterdam:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/adam-brv/>

 

Bezoekerscentrum

Voorlopig in elke nieuwsbrief een stukje over het bezoekerscentrum. Ook als er niets te melden is...

Op 17 maart zelf het artikel in het Noordhollands Dagblad gezien. Met voor het eerst de foto. Ik heb geen idee meer over wie of wat we aan het grappen maken waren, maar gezien de brede glimlach moet het leuk zijn geweest!
Het aantal bezoeken aan de website verdubbelde op de dag van de publicatie tot 237. Het was blijkbaar een aanstekelijke glimlach!

Er was zelfs iemand die mijn telefoonnummer achterhaalde en vol enthousiasme over de Stelling begon te kletsen. Hij had de website nog nooit ontdekt...

Een mijner spionnen bezocht een fort van de Stelling van Den Helder:
"Ik kwam in gesprek met de kassadame van fort Kijkduin, en toen ik de Stelling van Amsterdam noemde, vertelde ze dat "die man van de stelling" in de krant stond en dat hij pas was geweest! ...je word nog eens een BN'er!"

Er zijn inmiddels 20 opinie-peilingen binnen gekomen. Daarnaast zes aanvullingen of andere reacties.
Opvallend is dat dat de meeste personen de voorkeur hebben voor een fort nabij hun woonplaats.

Je kan het hele voorstel lezen of downloaden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/diversen/bezoekerscentrum/>

De opinie-peiling over een bezoekerscentrum is te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/peiling/>
Laat weten wat je vindt en vul de opiniepeiling in!

 

Overig

- De scherfvrije onderkomens in de Geniedijk achter het Fort bij Vijfhuizen waren voorheen alleen in de herfst te zien. Door de werkzaamheden op het terrein bij de bergloods zijn de onderkomens geheel blootgelegd en blijken het er inderdaad vier te zijn. (Dank aan Michel van Best.)

- De sluis bij Leidschendam (Inundatiestation Leiden, voor inundatiewater uit Maassluis e.o.) bestaat nog en heeft nog schotbalksponningen. De loods is verdwenen. <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/inundaties/>

- Komende Stellingmaand is ook Fort Hinderdam beperkt toegankelijk. Mogelijk nieuwe deelnemers zijn Fort bij Hoofddorp en hopelijk zelfs het Hembrugterrein.

- Even een herinnering voor de excursie op 3 april naar de Kustbatterij bij Durgerdam. De belangstelling is groot, ook van vuurtoren geïnteresseerden, maar er is praktisch geen limiet op het aantal deelnemers. <http://www.militair-erfgoed.nl/programma/>

- "Klussers gezocht voor opknappen bunker" in IJmuider Courant over museumbunker in wording in IJmuiden: <http://www.ijmuidercourant.nl/Pagina/0,7101,11-1-6520--1893899-1488--,00.html>

- In dezelfde IJmuider Courant plannen van een sportvereniging voor een nieuwbouw wijk die als nieuw fort opgaat in de Stelling van Amsterdam: "Wijk moet fort langs A9 worden" <http://www.hdc-i.nl/a.php?/Pagina/0,7101,11-1-6520--1898343-1488--,00>

- Toch jammer dat we in Nederland alleen tijdens rouw aan geschiedenis doen...

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Het Fort bij Edam kan een groot deel van het jaar bezocht worden. (Advertentie)
 
 
 
Forten Info over verdedigingswerken en militair erfgoed zoals forten en bunkers. (Advertentie)