Sluit [X]   
 

Fort bij Muiderberg in 1913: vestingwerk van de eerste klasse te Muiderberg

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-6-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 96

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 96
(14 juni 2003)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Vakantie

De zomervakantie komt er al weer aan. Ook uw webmaster gaat er met vrouw en de twee kinderen vandoor. Vanaf 28 juni zitten we twee weken in Drenthe. Het beantwoorden van e-mail zal dan even op zich laten wachten.

Mocht je zelf nog op vakantie gaan, veel plezier gewenst! Voor een dagje uit volgt hieronder nog een suggestie.

(Er wordt voor 28 juni nog wel een nieuwsbrief verwacht over lezingen van 16 en 20 juni en de Mijnen Uitkijk Dienst)

 

Mijnen Uitkijk Dienst 2

Gijs Kalkman stuurde informatie over de Pelorus-opstanden van de Mijnen Uitkijk Dienst langs het Noordzeekanaal (zie Nieuwsbrief 95).

De paal bij de Noordersluis te IJmuiden bestaat nog. Er is geen nummer meer zichtbaar, de paal staat niet meer in de grond en de voetplaat is verdwenen. Momenteel worden er renovaties uitgevoerd op de Noordersluis. De bestemming van de paal is nog ongewis maar daar wordt aan gewerkt.

Er is inmiddels een kaart gevonden met een deel van de locaties langs het Noordzeekanaal. De speurtocht is begonnen...

 

Versperringen Diemen

Tot kort na 1992 stonden aan de spoorlijn Amsterdam - Amersfoort bij Diemen acht masief betonnen cilinders onder aan het talud. Naar schatting waren de cilinders 1,5 meter hoog en met een diameter van 80 centimeter.
Guus Kroon (Historisch Archief Muiden) heeft over de verschillende versperringen ooit een boekje geschreven maar wist ook niet waar de cilinders gebleven waren.

De Gemeente Diemen kon niets vertellen over oorsprong en bestemming. Via de Historische Kring Diemen kregen we meer informatie.
Het zou gaan om versperringen die door de Duitse bezetter langs de spoorlijn waren neergezet om dekking aan soldaten te verschaffen. De versperring is zeldzaam en staat inmiddels in het Oorlogsmuseum Overloon.

<http://www.diemen.nl/>
<http://www.historischekringdiemen.nl/>
<http://www.oorlogsmuseum.nl/>

 

Fort aan het Pampus

Ik was al enkele jaren niet meer op het Fort aan het Pampus geweest alhoewel het vlakbij mijn woonplaats Weesp is. Die boottocht vormt toch een grotere hindernis dan zelfs ik dacht...
Maar afgelopen vrijdagmiddag was het zo druk dat de Russische draagvleugelboot met een capaciteit van 80 personen werd ingezet. Daardoor is de reistijd teruggebracht tot 10 minuten in plaats van 20 minuten. Buitengaats slechts 5 minuten vol gas!

Het was een zeer drukke dag, er kwamen ongeveer 500 bezoekers als gast van Stichting Pampus. Ik heb echter goed foto's kunnen maken, twee per minuut. Ook foto's met mensen erop zijn best leuk en het was goed weer. Als je nog eens een dagje uit wilt zijn, kan ik het Forteiland Pampus zeker aanraden.

Zo op het eerste gezicht was er niet veel op het fort verandert. En dat is een compliment, want een ruïne van deze omvang alleen al aangeveegd houden moet een rotklus zijn. Bovendien ben ik meerdere keren op het eiland geweest voordat begonnen werd met het opruimen. De grootste veranderingen had ik dus al eerder gezien. Door de hoofdgang en diverse lokalen erlangs kon je destijds niet lopen vanwege het hoge puin. Je kan die lokalen nog herkennen omdat daar de vloertegels niet gejat konden worden.
Op het dak van het fort heb ik nog even nostalgisch naar de plek staan kijken waar ik in juni 1985 drie weekeinden heb geslapen. Als 18-jarige was dat "top of the world" maar we hadden beter binnen kunnen slapen, daar was het koeler en waren er geen muggen.

Opvallend was wel het betongaas dat op een aantal plekken in de hoofdgang tegen het plafond waren bevestigd om te beschermen tegen vallende stenen. En de vele zwaluwen, ook in het gebouw.
Ook opvallend was een groep allochtone medelanders die een excursie kregen. De oplettende lezer zal dit jaar in de nieuwsbrieven opgetekend hebben gezien dat een professor en de Koningin pleitten voor de cultuur en geschiedenis van ons aller Nederland.

Mogelijk krijgen de fortwachters via een straalverbinding Internet toegang. Maar tot die tijd zullen ze het moeten doen met de Stelling-website op CD-ROM op hun door zonnecellen aangedreven computer.

<http://www.pampus.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/pampus/>

 

Wijzigingen

HembrugterreinSinds 22 april zijn de onderstaande wijzigingen in de website aangebracht. Zie <https://www.stelling-amsterdam.nl/colofon/wijzigingen/> voor een volledig overzicht met klikbare verwijzingen.

- Aanvullende informatie Marine-etablissement Kattenburg (periode Complex Koninklijke Marine)
- Kleine aanvullingen Sectorpark Zaandam, afd. Munitie, Sectorpark Zaandam, afd. Materieel en Magazijn voor Bijzondere Opkomst
- Code voor briefkaarten (vh. e-Cards) vervangen door een betere
- Correcties RMC/PMC in informatie pagina Kolonel Six-kazerne
- Nieuwe tekeningen van standaardmodellen bomvrije gebouwen
- Naam 'Fort bij Waver-Amstel' gecorrigeerd tot 'Fort Waver-Amstel'
- Nieuwe pagina met foto-impressie van Excursie SME 2003
- Locatie en informatie over aarden nevenbatterij aan de Weg dwars door den Polder Wormer, Jisp en Nek toegevoegd

En tevens nieuwe foto's van:
- Veldstelling Uitermeer
- Westbatterij te Muiden
- Militaire Drinkwatervoorziening
- Inundatiewerken - Inundatiestation Haarlem (Haarlemmerliede, Waarderpolder, Veerpolder)
- Herbouw van Kruitmagazijn bij Spaarnwoude
- Nieuwe foto's Fort bij Abcoude

 

Linke links

In elke nieuwsbrief twee verwijzingen naar andere interessante websites.

- Dagje Uit <http://www.dagjeweg.nl/>
- Weerstandslinie Noord-Oost Nederland <http://www.forten.info/catalogus/wno/>

Meer verwijzingen zijn te vinden op Forten Info <http://www.forten.info/>.

 

Overig

- De inundatiesluis bij het Fort bij Kudelstaart (een schutsluis) zal gerestaureerd gaan worden. Meer informatie over hoe en wanneer is mij momenteel nog niet bekend.

- Februari 1916: dijkdoorbraken, watersnood in Waterland. De soldaten verblijven op het dak van de gebouwen van de Kustbatterij bij Durgerdam. En wat wordt er, volgens een tekening in het archief, nog in hetzelfde jaar op het eiland aangelegd? De nog aanwezige draineerput met afsluitbare afvoer!

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)
 
 
 
Het Fort bij Edam kan een groot deel van het jaar bezocht worden. (Advertentie)