Sluit [X]   
 

Soldaat Heijkoop in 1947: militaire basisopleiding in Kamp Koningsweg te Arnhem

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-1-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 92

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 92
(9 mei 2003)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Tentoonstellingskamer Fort bij Abcoude

Op 3 mei jongstleden was er een feestje op het Fort bij Abcoude waarbij de nieuwe tentoonstellingskamer werd geopend. De burgemeester van Abcoude opende het lokaal met de maquette en andere bezienswaardigheden.

Na een ontvangst in de bergloods knipte de burgemeester van Abcoude, mevrouw A.A. van der Most-de Ridder*, een lint in de hoofdingang van de kazerne door. Daardoor kwam een grote sleutel vrij waarmee de tentoonstellingskamer werd geopend.
Het meest links gelegen lokaal (je neus naar de frontzijde) op de bovenverdieping is ingericht als tentoonstelling. Het pronkstuk is een maquette van schaal 1:100. Deze is tien jaar geleden gemaakt, verdween toen uit het zicht en is onlangs terug gevonden. Na een restauratie is de grote maquette weer zeer presentabel en toont het originele - vrijwel onbegroeide - fort met soldaten op wacht en de wasvrouwen bij de waslijnen.
Verder staat er een vitrine met diverse militaire objecten en gebruiksvoorwerpen. Twee levensgrote poppen zijn van originele uniformen voorzien. Een van de poppen zit naast de opgeknapte potkachel uit het Fort bij Nigtevecht. En aan de wand hangen informatie-panelen over de bouw van het fort en de natuurwaarde.

De tentoonstelling is een leuke aanvulling op een rondleiding op het fort. Er is voor de toekomst nog genoeg uitbreidingsmogelijkheden voor de tentoonstelling, alle andere ruimten in de kazerne zijn immers leeg.
De remise aan de keelzijde was die dag ook open. De vleermuizen die er normaal in verblijven waren uit eten zodat ik er voor het eerst eens in kon kijken. Het zijn drie remises met deuren naar de keelzijde alwaar het geschut op de wal kon staan. In de tussenmuren zijn later doorgangen gemaakt en er staan kinderbadjes met water om de luchtvochtigheid voor de vleermuizen hoog te houden.

Het Fort bij Abcoude is dit jaar op iedere tweede zaterdagmiddag van de maanden mei t.e.m. september open van 13.00 tot 16.00 uur - morgen bijvoorbeeld. Er worden rondleidingen gegeven. Aanmelden is niet nodig maar groepen zijn op afspraak ook op andere tijdstippen welkom.

<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/abcoude/>

* tevens lid Stichting Stelling van Amsterdam namens Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Afdeling Utrecht.

 

Jubileumjaar Fort aan den Ham 2

Op 25 mei zal in verband met het 100-jarig bestaan van het fort een speciale dag met veel extra´s worden gehouden.
Op het programma staat onder meer een geschuts-exercitie door een groep "artilleristen" van de "Vesting Naarden" waarbij af en toe het kanon wordt afgevuurd. Verder geeft de Nationale Reserve acte de presence met onder meer een stand.
In de poterne zijn een aantal vitrinekasten geplaatst met een mooie "tentoonstelling" over de Artillerie-Inrichtingen met allemaal interessante items en documentatie.
Voor zover ik begrepen heb lopen er geen re-enactment soldaten (meer) rond en zijn de kruitruimtes en de origineel ingerichte kantine weer leeg...

De vrijdag ervoor is er een besloten feestje waarvoor ook uw auteur is uitgenodigd. Enkele andere abonnees ook dus het wordt zeker gezellig! Maar wat voor cadeautje neem je mee voor een jarig fort? Planken hout en wandtegels?

En zo hop ik van het ene feest naar het andere (zie boven). Ik ben benieuwd wanneer het feestje van Landschap Noord-Holland is voor de 100ste verjaardag van Fort bij Krommeniedijk en Fort Zuidwijkermeer!!! En volgend jaar zijn er vier forten jarig: Fort bij Marken-Binnen, Fort bij Hoofddorp, Fort bij Aalsmeer en Fort bij Nigtevecht. Daarna wordt het wat rustiger maar tot en met 2008 zitten we nog goed in de jubilea.

<http://www.fortaandenham.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/ham/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zaandam-ai/>

 

Linke links

In elke nieuwsbrief twee verwijzingen naar andere interessante websites.

- Gemeente Atlas van Nederland, 1865-1870 <http://www.rat.de/kuijsten/atlas/>
- Topografische kaarten <http://classic.locatienet.nl/>

Meer verwijzingen zijn te vinden op Forten Info <http://www.forten.info/>.

 

Overig

- De bezoekinformatie op de website is verbeterd en beter zichtbaar gemaakt door het in de rechter kolom te plaatsen. Tevens worden personen genoemd die lezingen verzorgen of als gids willen optreden.
Wil iedereen zijn gegevens controleren en verbeteringen doorgeven? <https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/bezoek>

- In het blad van Natuurmonumenten werden twee pagina's besteed aan de forten. Het noemen van de StvA-website heeft minstens 50 bezoeken opgeleverd. Maar in de afgelopen weken zijn dagen van 100 tot 120 bezoeken per dag niet ongewoon meer. Zo had een krantenartikel over Werkgroep Onderzoek Verdedigingswerken IJmuiden ook invloed. En een regenachtige bevrijdingsdag levert ook veel bezoeken op. <http://www.wovij.nl/>

- Sorry Jan S., maar je collega Jan K. was je voor...

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Maas+deNatris verrichten militair-historisch onderzoek op het snijvlak van defensie en samenleving en vertalen dat naar gedrukte en digitale media. (Advertentie)
 
 
 
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)