Sluit [X]   
 

Soldaat Heijkoop in 1947: militaire basisopleiding in Kamp Koningsweg te Arnhem

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-1-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 101

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 101
(1 augustus 2003)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Sloopwerk Hembrugterrein

Dezer dagen trad een fraai voorbeeld op van de mogelijkheden die het Internet biedt en het effect dat deze website heeft. Wie mijn ICOMOS-toespraak heeft gelezen zal zich realiseren dat ik toen beter onderstaand voorbeeld had kunnen noemen...

Op 16 juli ontvang ik een tip van Sander Vet, bewoner van een Delftse woning bij het Hembrugterrein. Hij meldde dat het terrein en de gebouwen op het oostelijke deel in gebruik zijn genomen door de Stichting Mobiele Artillerie. Deze informatie werd opgenomen in Nieuwsbrief 99 van 22 juli.
Die nieuwsbrief wordt in ieder geval door één persoon goed gelezen. Want journalist Peter Schat van het Noordhollands Dagblad stuurt de nieuwsbrief door naar de collega's van de Zaanse redactie.
Zij wisten dat nog niet en gingen er mee aan de slag, maar vinden iets anders. Namelijk dat het Hembrugterrein volgens een experimentele methode in samenwerking met diverse partijen ontwikkelt zal gaan worden. Ze publiceren hierover op 24 juli het artikel 'Hembrugterrein proefproject Rijk'.
<http://www.hdc-i.nl/a.php?/Pagina/0,7106,15-1-4714--1492920-1322-723605-,00>

Enkele dagen later, op de rustige lees-zaterdag 26 juli, publiceren ze 'alsnog' een artikel over de Stichting Mobiele Artillerie. Die mogen er overigens in ieder geval een jaar zitten. Maar ze zijn wel op zoek naar het huisadres en -nummer van het terrein zodat ze post kunnen ontvangen.
<http://www.nhd.nl/Pagina/0,7106,15-1-4714--1501090-1322-723605-,00.html>

En nou komt er nog een staartje. Want het artikel 'Hembrugterrein proefproject Rijk' werd ook gelezen door mensen van de Vereniging Zaans Industrieel Erfgoed en die zien ook de erbij geplaatste foto. Daarop is het gesloopte kantoor uit 1916-1921 te herkennen dat bij de ingang stond.
"Voordat tot sloop werd overgegaan zouden eerst de opties voor hergebruik van bestaande gebouwen uitgebreid worden onderzocht" verklaard de vereniging en schrijven ze verontwaardigd aan Domeinen, de eigenaar. Er zijn drie gebouwen gesloopt en na de bouwvak (komende maandag!) is het de bedoeling dat de slopers verder gaan...
Ook deze reactie haalt op 30 juli de krant met de kop 'Stop met sloop van panden op Hembrugterrein'.
<http://www.nhd.nl/Pagina/0,7106,15-1-4714--1502519-1322-723605-,00.html>
<http://www.zaans-industrieel-erfgoed.nl/>

Is dit wat het Rijk bedoelt met een proefproject???
Er zijn ook meerdere provincie-ambtenaren die deze nieuwsbrief lezen...

<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zaandam-avp/>
(Van Stichting Mobiele Artillerie heb ik geen website kunnen ontdekken.)

 

Stellingmaand Tips

Iedereen zal nu wel al een blik geworpen hebben op de activiteiten die tijdens de Stellingmaand gehouden gaan worden. De folders zijn al verspreidt maar ook op de website van de Stichting Stelling van Amsterdam staan de gegevens. En die website wordt al erg goed bezocht.

Wat nog niet vermeldt is, is dat de officiele opening van de Stellingmaand op vrijdagmiddag 5 september plaats zal vinden op het Fort bij IJmuiden. Alleen toegankelijk voor uitgenodigde bobo's en vraag me niet hoe het kan, maar uw webmaster zal er aanwezig zijn om verslag te doen. Ik hoop diezelfde avond nog een nieuwsbrief(je) op de post te doen.
Uw webmaster heeft, met een andere pet op, inderdaad de webpagina's over de Stellingmaand voor genoemde stichting gemaakt. Ook alle foto's in de folder zijn uit mijn collectie die op CD-ROM was aangeleverd. Behalve een correctie-ronde heb ik er geen werk aan gehad (dit voor de mensen die denken dat ik niet slaap).

De forten die ik de liefhebber van primitief, zaklantaarn en spinrag kan aanbevelen zijn Fort bij Edam, Fort aan de Middenweg, Fort aan de Jisperweg en het Fort benoorden Spaarndam (zie Nieuwsbrief 79). Edam en Benoorden Spaardam kan je alleen met eigen verlichting binnen tenzij de organisatoren het 'verpesten' met tijdelijke verlichting. In Edam kan je wel bijkomen met een goed glas wijn in een van de weinige opgeknapte lokalen.

Op een aantal forten zijn uitgebreide publieks-evenementen en de forten zijn ook wat opgeruimder. Op het Fort bij Penningsveer en Fort bij Uithoorn zijn op 13 september grote festiviteiten. Op kleinere schaal zijn er op 27 september onder andere rondleidingen en speurtochten op het Fort Uitermeer, de eerste keer dat deze open is voor het publiek.
Speciale kinderactiviteiten zijn er nauwelijks. Waarschijnlijk ga ik met mijn kinderen naar het brandweeroefencentrum Fort bij Marken-Binnen voor het programma-onderdeel 'Spuitwedstrijd kinderen'
Om een vol dag-arrangement te doen kan je bijvoorbeeld op 14 september naar Fort bij Penningsveer gaan. Er is dan een iets bescheidener programma dan de dag ervoor, maar je kan met de boot naar Fort bezuiden Spaarndam om langs de wal met scherfvrije onderkomens te lopen naar de rondleiding op Fort benoorden Spaarndam.

Twee forten kunnen helaas niet mee doen; het Fort bij Spijkerboor wordt verbouwd en het Fort benoorden Purmerend niet vanwege organisatorische problemen.
Minder begrip heb ik voor de forten die hun gewone programma van rondleidingen of kunstexposities zonder afwijking of toevoeging blijven doorwerken terwijl ze zonder twijfel wel de capaciteiten hebben om extra dingen te doen. Om dat onder de noemer Stellingmaand en/of Fortenmaand te promoten kan verwarring gaan geven over wat ze buiten de maand september doen.

<http://www.stelling-van-amsterdam.nl/stellingmaand/>

 

Oproep verslaggevers

Vele van de abonnees alhier zullen in september ook een van de Stellingmaand-activiteiten gaan bezoeken.
Het lijkt me zo leuk als zij dan een verslag geven van hun belevenissen. Zeker voor activiteiten die nog herhaald worden hebben andere lezers dan wat aan de bevindingen.

Als er per weekeind drie of vier verslagjes binnen komen, ben ik bereid om op de dinsdag na het weekeind een nieuwsbrief met die verslagen rond te sturen. En geen enkel bezoek is hetzelfde, zelfs als je aan dezelfde activiteit deelneemt.

Iedereen kan een verslagje maken van wat hij/zij ziet, beleefd, (on)aangenaam enzovoort vindt. Dus grijp je kans op beroemdheid en stuur me voor 1 september even een berichtje dat je wilt bijdragen. Als je een digitale camera hebt kan je zelfs foto's bijdragen.

De toegezonden teksten neem ik ongewijzigd over tenzij de schrijver verzoekt om te redigeren of als er ingekort moet worden. Op verzoek kan een verslag anoniem gepubliceerd worden maar ik moet wel weten wie je bent.

 

Promotie-team

Na vier achtereen volgende jaren zal het website promotie-team dit jaar niet aantreden. Voorheen werden een aantal computers geregeld om de website in een van de forten te demonstreren en contacten te leggen. Het klinkt wellicht onlogisch met deze eerste Stellingmaand maar omdat de website nu meelift met andermans promotie en vanwege de kosten en mijn rustiger-aan-doen beleid zie ik er dit jaar vanaf.
Wel zal ik met enkele leden op verschillende dagen een vliegend-team vormen en diverse activiteiten bezoeken. We zullen dan goed herkenbaar zijn aan het speciale witte T-shirt met website-opdruk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/fotoreportages/>

'Helaas' ben ik zelf op 22 september jarig en dat vier ik het weekeind ervoor dus dan ga ik waarschijnlijk alleen op pad om boodschappen te doen. En het laatste weekeind zou ik een paar forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bezoeken die voor de Fortenmaand open zijn. Ik dacht aan Lunet I (met bunker Nationaal Commando Bescherming Bevolking) maar door toeval en reputatie ben ik daar recent al verder binnen geweest dan ik verwacht had...

Als je een soort cursus Nieuwe Hollandse Waterlinie wilt volgen kan je op 20 september op het Fort bij Rijnauwen terecht. Op de Fortenmaand website vind je dat niet (!?) bij het fort maar bij Activiteiten 15-21 september.
Er zijn ook enkele malen optredens van personen in originele soldatenuitrusting, misschien ga ik daar heen. Voor informatie daarover kan je het beste de Fortenmaand folder pakken en kijken bij 'Bijzondere aanraders'. Door een foutje heb ik een doos met 450 folders ontvangen...
Een aanrader vind ik, vanuit puur militair-bouwkundig oogpunt, het Fort aan de Ruigenhoeksedijk vanwege zijn aparte indeling en vele gebouwen uit diverse perioden. De meest recente is een explosieven werkplaats van Bureau Voorbereiding Vernieling Kunstwerken (=bruggen!). Ook bijzonder is de Wierickerschans tussen Woerden en Bodegraven. En dichterbij de Stelling - soms gedacht ertoe te behoren - ligt Fort Kijkuit die op 13 september vrij toegankelijk is.

<http://www.fortenmaand.nl/>

 

Nieuwe foto-camera

Gedurende twee weken heb ik een gedegen studie naar digitale camera's gedaan. En een onderzoek in mijn portomonnee.

Voor grofweg hetzelfde bedrag als destijds de oude camera kostte, kan je tegenwoordig heel wat fraais kopen. Of het de beste aankoop is weet ik niet, het kwam niet in de test van de Consumentenbond voor, maar ik vermoed dat ik met de Fujifilm FinePix S602 Zoom voor mijn gebruik een goede keus heb gemaakt. En jullie willen toch allemaal fatsoenlijke foto's op de website en in de folders? En met de 6x zoom van deze camera hoef ik niet zo ver (om) te lopen om een damsluisje op de foto te zetten! Helaas houdt de camera niet zelf bij hoeveel foto's er gemaakt zijn.

Toen de verkoper begon over de verzekering en dat de CCD-chip gevoelig is voor sterke temperatuurwisselingen sloeg hij de spijker op zijn kop. Ik kon het niet laten te zeggen dat het in de forten ook in de warme zomer 15 graden is...
De verkoper bleek in Purmerend opgegroeid te zijn. Ook aan hem moest ik vertellen dat zijn 'Fort bij Kwadijk' in het echt 'Fort benoorden Purmerend' heet.

In een tijd dat computers kunnen telefoneren, telefoons kunnen computeren, computers televisie kunnen kijken en televisies kunnen computeren zou het je niet mogen verbazen dat video-camera's foto's maken en foto-camera's video's maken. Dus binnenkort gaan een paar alle-leeftijden-filmpjes in wereldpremiere!

<http://www.fuji.nl/prod/digicam/602/index.html>

 

Linke links

In elke nieuwsbrief twee verwijzingen naar andere interessante websites.

- Vereniging Historische Militaria <http://www.livinghistory.nl/>
- Saluutbatterij Atkins <http://www.sbatkins.org/>

Meer verwijzingen zijn te vinden op Forten Info <http://www.forten.info/>.

 

Overig

- In de rechter muur van het hoofdgebouw van het Fort bij Spijkerboor zijn twee van de vier schietgaten voor mitrailleurs weer open gemaakt.

- 1 augustus 2003: geen arbeidscontract, persoonlijke bevrijdingsdag...

- Mijn dank aan de verschillende personen voor de felicitaties voor de 100ste nieuwsbrief. Maar zeker ook aan hen die uitermate lovende kritieken over het artikel 'Bewaringskampen Politieke Delinquenten' stuurden. Het is maar goed dat ik geen webcam op mezelf gericht heb anders zag je me blozen...

 

Uw mening

Dit is een experiment voor een nieuw vast item in de nieuwsbrief. Het zal in de komende nieuwsbrieven voorkomen en afhankelijk van het gebruik verdwijnen of blijven.

Als je deze nieuwsbrief op de website leest, kan je hier aangeven wat je van de nieuwsbrief vindt:
(formulier verwijdert)

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Forten Info over verdedigingswerken en militair erfgoed zoals forten en bunkers. (Advertentie)
 
 
 
Forten Info over verdedigingswerken en militair erfgoed zoals forten en bunkers. (Advertentie)