Sluit [X]   
 

Milicien de Waart in 1912: ingelijfd bij 10e Regiment Infanterie (4CIIIB) 3e Bataljon

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-1-2021

Nieuwsbrief

Fort bij SpijkerboorNieuwsbrief 77

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 77
(16 december 2002)

NIEUW: Met ingang van deze nieuwsbrief is er een geïllustreerde versie op de website te vinden!

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam; een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met aanklikbare verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Feestdagen

Mag ik alle lezers via deze onpersoonlijke weg, maar welgemeend, prettige feestdagen en jaarwisseling wensen?

Zojuist is de nieuwe versie van de website in kerstsfeer op de server geplaatst met een visuele wens.
(Maar lees eerst even deze nieuwsbrief uit voordat je op de website gaat kijken!)

Ik hoop dat iedereen die het Sinterklaasfeest vierde veel plezier heeft gehad. Aan de bezoekstatistieken te zien, werd het vooral in het weekeind gevierd.

En wil je zelf een kerstkaartje versturen met een besneeuwd fort erop?
<https://www.stelling-amsterdam.nl/ecards/>

 

Nieuwe versie

De website was na vier jaar echt toe aan een nieuwe opmaak. Er is in de afgelopen jaren veel aan de website toegevoegd maar qua opmaak en indeling bleven de toevoegingen soms vreemde eenden in de bijt. Een overdaad aan informatie op de eerste pagina, verergerd door veel roulerende banners en het nieuwskopje, was geen beste eerste indruk. De betonkleur en het raam met stalen luik als achtergrond was wel in stijl met het onderwerp maar het kon beter...
En de bredere schermen die tegenwoordig door een groot deel van de bezoekers worden gebruikt maakte een tweede navigatiekolom aan de rechterkant en daarmee een symmetrische opmaak mogelijk. 50 % van de bezoeken worden gebracht als men de monitor op 800 x 600 heeft afgesteld en 46 % met de voor de website optimale afmetingen van 1024 x 768 of groter. In de werkpraktijk merk ik dat veel mensen de monitor nog op 800 x 600 hebben staan omdat dat de fabrieksinstelling was en men niet weet hoe het te wijzigen...
(Indien dit voor de lezer geldt: leer hoe je de beeldscherminstelling kunt aanpassen en geniet van het grote scherm!)

Een precies haaks op de keelzijde van een fort genomen foto vormt letterlijk en figuurlijk de basis van de nieuwe opmaak. Het weer was zo zonnig dat de blauwe kleur van de lucht dezelfde was als die van water. En ook dat kwam mooi uit voor een website over een inundatiestelling. De in het beton uitgespaarde namen van de forten heb ik goed na kunnen maken voor de naam van de website. En met enige symboliek zijn een peilschaal en boom verwerkt als verwijzing naar de inudatiegebieden en de natuur. Voor de kerst-versie zijn alle onderdelen voorzien van ingewaaide sneeuw. Andere elementen van de oude opmaak zijn behouden als herkenning maar vooral omdat ze nog voldoen.

Inhoudelijk heeft de website al in februari 2000 zijn grote revisiebeurt gekregen. Dit soort grotere werkzaamheden komt altijd moeilijk tot uitvoering omdat de dagelijkse gang van zaken (e-mails!) maar door blijft gaan. Een deel van de forten heeft inmiddels een nieuwe omschrijving gekregen maar met circa vier forten per avond gaat het niet snel. In eerste instantie zal alleen het exterieur en de indeling van het interieur beschreven worden. Daarna volgt informatie over de bijzondere interieurkenmerken.

Maar ook nu zijn er al diverse andere wijzigingen gemaakt waarvan enkele aan het eind van deze nieuwsbrief worden genoemd. En ook achter de schermen is in technisch opzicht veel verandert. De mogelijkheid van het maken van diepe verwijzingen is verbeterd om het onderhoud eenvoudiger te maken. De databases voor het administreren van alle verwijzingen is ook sterk verbeterd en verder geautomatiseerd. En de opmaak en de inhoud is technisch vrijwel geheel losgekoppeld waardoor op één plaats de opmaak voor de gehele website gewijzigd kan worden. Alle gangbare webbrowsers ondersteunen de benodigde JavaScript en Cascading Style Sheet technieken.

Overigens kunnen opmerkingen geplaatst worden in het nieuwe gastenboek.

N.B. Voor degenen die willen weten waar de verschillende foto's zijn gemaakt:
De foto van het raam met stalen luik van de oude versie was in 1998 op het Fort aan Den Ham gemaakt. De in de nieuwe versie gebruikte foto van een keelzijde van een hoofdgebouw is van het Fort bij Aalsmeer. De peilschaal is een van de losse peilschalen die in het Fort bij Uithoorn zijn gevonden. En de boom (maar niet de huidige kerstboom) is afkomstig van een panoramafoto gemaakt bovenop de linker hefkoepelgang van het Fort bij Spijkerboor. Op de kerstgroet is de besneeuwde linker keelkazemat van het Fort bij Vijfhuizen te zien. En de twee sneeuwballen tegen de naam zijn echte die ik in december 2000 zelf tegen het Fort bij Abcoude heb gegooid en gefotografeerd.

 

Boek StvA

In de Saillant van de Stichting Menno van Coehoorn stond het al verklapt, maar vanaf morgen is het officieel: op 23 januari wordt het nieuwe boek over de Stelling gepresenteerd. In aanwezigheid van alle auteurs, eindredacteur, uitgever, stichting en begeleidingcommissie wordt het eerste exemplaar overhandigd aan Enno Neef, gedeputeerde Zorg, Welzijn en Cultuur (middenvoor op foto) van de Provincie Noord-Holland.

Het boek wordt uitgegeven door de Stichting Stelling van Amsterdam en uitgeverij Stichting Matrijs. Net als het boek dat hieronder wordt genoemd, is het een publieksboek maar zal, met 272 pagina's, diepgaander zijn én veel illustraties bevatten. Veel illustraties heb ik al gezien en recent zijn fraaie landkaarten door mijn vingers gegaan. Nog sterker, ik heb het hele boek al drie keer gelezen.

Je kan al voorintekenen voor de actieprijs van € 24,95 via de website van de uitgever (Zie actieprijzen). Na 1 mei 2003 kost het vijf euro meer.

<http://www.noord-holland.nl/>
<http://www.noord-holland.nl/Algemeen/Bestuur/Gedeputeerde_Staten/Neef.asp>
<http://www.stelling-van-amsterdam.nl/>
<http://www.matrijs.com/>

 

Boek NHW

OHWHet nadeel van een interesse in de Stelling van Amsterdam is dat het door de samenloop met de Nieuwe Hollandse Waterlinie een vermogen kost om alle boeken erover aan te schaffen. Want recent is het publieksboek 'Sterk water. De Hollandse Waterlinie' uitgekomen, 176 pagina's met zeer veel illustraties. Zelf heb ik het nog niet gelezen maar het ziet er veelbelovend uit met ook voldoende aandacht voor de Oude Hollandse Waterlinie. Over de Stelling is me nog niets specifieks opgevallen, zelfs niet als ik even snel in de meest waarschijnlijke paragrafen kijk.

Om het aan te schaffen kan je rechtstreeks bij de uitgever Stichting Matrijs terecht. Tot 31 december is het te koop voor de actieprijs van € 17,95. Zie 'Actieprijzen' op hun website.
(Ook in dit boek het vaker voorkomende gebruik van de Duitse spellingswijze 'pyramide' voor piramide. Eigenlijk mag ik niet zeuren want zelf krijg ik de 'dt'-s niet altijd goed(t)!)

<http://www.matrijs.com/>
<http://www.hollandsewaterlinie.nl/>

 

Excursies

Excursie Fort bij KrommeniedijkKees Bruins organiseert namens de Stichting Noord-Hollands Landschap (nu Landschap Noord-Holland twee excursies tijdens de kerstvakantie - ik hoop dat er al sneeuw ligt!
Op maandag 23 december is om 10.00 uur een excursie naar het Fort Zuidwijkermeer. De volgende is naar het Fort bij Krommeniedijk op vrijdag 27 december, ook om 10.00 uur.
Per excursie zijn maximaal 20 deelnemers mogelijk dus van tevoren telefonisch aanmelden is wel noodzakelijk (tijdens kantooruren: 0251-362762; tot 24 december, 17.00 uur).
<http://www.noordhollandslandschap.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zuidwijkermeer/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/krommeniedijk/>

 

'Zangvogels'

Keuken Fort bij SpijkerboorOp zondag 26 januari wordt in het muziekprogramma Una Voce Particolare door presentator Ernst Daniël Smid en gast Karel Kraayenhof gewandeld in de Beemster. Carel Krayenhoff is wereldberoemd sinds zijn optreden voor Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima. Hij woont zelf in de Beemster maar ik weet niet of hij afstamt van de twee bekende vestingbouwers met dezelfde achternaam.
Ze bezoeken in de laatste aflevering, 'Il Grande Finale', het Fort aan de Middenweg en het Fort bij Spijkerboor. Net als bij de andere afleveringen is het mogelijk dat kijkers een gratis excursie winnen naar een van de bezochte terreinen van Natuurmonumenten. Alleen leden mogen meedoen en moeten een 0900-nummer bellen.
<http://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/p_dossiers.asp?DossierId=101&cc=1&NieuwsItemID=3562>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/middenweg/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spijkerboor/>

 

Wijzigingen

HembrugterreinSinds 4 november zijn de onderstaande wijzigingen in de website aangebracht. Zie <https://www.stelling-amsterdam.nl/colofon/wijzigingen/> voor een volledig overzicht met klikbare verwijzingen.
- Nieuwe foto's van het Algemeen Verdedigingspark
- Batterij aan het Noordzeekanaal toegevoegd.
- Gegevens over bezetting van forten en kazernes aan de hand van een landelijk overzicht uit 1924 aan de informatie-pagina's toegevoegd. Tevens twee soortgelijke overzichten van de E.A.I. Haarlem en E.A.I. Amsterdam van het 2e Geniecommandement.
- Hulpvliegveld Sloterdijk toegevoegd aan informatie-pagina over Hulpvliegveld Buiksloot
- Magazijnen LSK 1939-1940 in overzicht Magazijnen
- Aanvulling opheffen sectoren in hoofdstuk Stelling - Gebruik
- Informatie over Inundatiekade West-Bijlmerpolder
- Samenvoeging magazijn De Sniep en Varkenseiland - betreft hetzelfde complex
- Toevoeging over bouwactiviteiten Marinevliegkamp Schellingwoude / Militair Terrein Zeeburg
- Wijzigingen in Duitse Werken (Amsterdam) en Kazematten Hakkelaarsbrug (aarden werken)
- Verwijzingen naar drie wetten op Forten Info opnieuw aangebracht
- Meer verwijzingen opgenomen op de Internet Links pagina
- Gastenboek toegevoegd

 

Linke links

In elke nieuwsbrief twee verwijzingen naar andere interessante en mooie websites:

- Operation Market-Garden <http://www.marketgarden.com/>
- Bunkersite <http://www.bunkersite.com/>

Meer verwijzingen zijn te vinden op Forten Info <http://www.forten.info/>.

 

Overig

- Stichting Herstelling bericht over de werkzaamheden aan het dak van het Fort bij Kudelstaart. <http://www.herstelling.nl/werkgever/nieuws/2002/1209/>
- De website over de Stelling van Antwerpen is nu te vinden op <http://www.FortenAntwerpen.be/>

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)