Sluit [X]   
 

Kampcommandant Schalk in 1907: geboren te Nieuw-Vennep, Noord-Holland

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 73

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 73
(4 november 2002)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam; een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, ook te vinden op: <https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

Tip: stuur de nieuwsbrief door aan anderen en vraag ze ook abonnee te worden.

INHOUD
In deze nieuwsbrief:

HISTORISCHE VONDST PAMPUS
(door Peter Claesen, Stichting Pampus)
De zware storm op zondag 27 oktober 2002 veroorzaakte een enorme opstuwing van water richting het noordoosten waardoor het eiland Pampus zodanig droog kwam te liggen dat zelfs de stortsteenkade rond het eiland droog kwam te staan. Men kon zelfs onder een van de steigers door lopen.
De fortwachters Eric en Nanette konden de uitdaging natuurlijk niet weerstaan om van deze bijzondere gelegenheid gebruik te maken een rondje over die kade te maken. Ze deden dat natuurlijk in de ochtend- uren omdat de wind toen nog niet tot zware storm was aangewakkerd. Maar ze hielden het uiteraard niet droog.

Tijdens die ronde deden ze een geweldige ontdekking. Ze vonden ergens langs die basaltring een groot brok ijzer dat steeds door de golven werd overspoeld. Normaal gesproken hoort er op die plaats ongeveer anderhalve meter water te staan. Eric vermoedde dat het een onderdeel was van een kanon. Omdat het weer steeds slechter werd hebben ze er uit voorzorg maar een boeitje aan vast gemaakt. Met de bedoeling later als de storm was geluwd het ding boven water te halen.
Op woensdagochtend 30 oktober 2002 is dat gebeurd. Met behulp van de kraan van een, toevallig, passerende Rijkswaterstaatboot is het brok ijzer op de steiger gezet. Ze hebben mij toen gevraagd zo snel mogelijk naar het eiland te komen om het te identificeren. Ik herkende het onmiddellijk als een kazemat-affuit van een kanon van 5,7L25. van Krupp-Gruson.

Met deze vondst is de vraag of er inderdaad keelgeschut in de twee pantserstanden heeft gestaan beantwoord, ja dus.

De foto's van de vondst zijn te zien op: http://www.pampus.info/phpBB2/viewtopic.php?t=28

FORT AAN DEN HAM
Op zondag 27 oktober woei de eerste grote herfststorm van dit jaar. Ik verwachtte zeer weinig bezoekers in het fort en uit 'medelijden' met de organisatoren ging ik er zelf maar heen. Bij aankomst volgde een grote verrassing want er was geen parkeerplaats meer vrij.
Er stonden schuimkoppen op de golven in de fortgracht en de dam oversteken was een gevaarlijke aangelegenheid. Maar eenmaal binnen was het warm en zeer druk! Bij de bar werd koffie en thee geschonken en in de originele keuken konden de bezoekers een bak warme snert kopen. Al voor de openingstijd van 11.00 had een groep bezoekers voor het hek staan wachten.
In vrijwel elk lokaal was iets te doen of te zien: de soldaten zaten in de originele kantine zelf een pan snert op de potkachel te verwarmen en te eten. De foto-tentoonstelling van Peter Lensen werd druk bezocht, de bioscoop zaal toonde een video over de Stelling enzovoort.
De soldaten waren een stelletje komedianten want ik zag ze ook nog een drama-stukje opvoeren met een gewonde soldaat die op brancard werd geladen en door het fort werd gesjouwd.
Uiteindelijk zijn er 500 bezoekers naar dit kleine fort gekomen! Dat is drie keer zoveel als de oorspronkelijke 170 manschappen...
Dat beloofd veel goeds voor het komende jubileumjaar. De combinatie tussen het fort zien (beton) en beleven (soldaatje spelen) werkt volgens het publiek erg goed.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/toerist.htm>

TV NOORD-HOLLAND
Op zondag 27 oktober werd het programma Bree 14 met een item over mijn bezoek aan Fort aan de Nekkerweg ook op AT5 getoond. Maar daar wist ik niets van dus heb ik het gemist. Het bezoekaantal aan de website lag die dag ongeveer 20 hoger dan de voorafgaande dagen.
Ik hoop binnenkort een kopie van TV Noord-Holland te ontvangen want zelf heb ik het nogsteeds niet gezien.
Van mensen van het Fort aan Den Ham had ik al begrepen dat ze het item erg leuk vonden en ook na de AT5 uitzending kreeg ik een paar leuke reacties. Zoals deze:
"Leuk stukje over jullie bezoek aan de Nekkerweg op AT5 gisteravond.. En wat een ontzettend gezellige, betrokken fortwachter. Daarmee kun je de oorlog winnen ;-)."

In de afgelopen maand ben ik op drie lokale en regionale televisiezenders te zien geweest. Op naar de landelijke omroepen! :-)

OP LEMEN VOETEN
Ik kwam op een webpagina terecht waar ik mij zeer verbaasde over de opmerkingen die gemaakt worden:
"De zeer goed gedocumenteerde website geeft een wrange smaak in de mond. De site lijkt vooral opgezet voor oud-gedienden en op oorlogje spelen beluste mannen."
" www.stelling-amsterdam.nl geeft heel veel informatie over de stelling. Helaas vliegen het beton, de kanonnen en dappere militairen op de fiets, al dan niet klaar voor onderwater, je om de oren."

Beton is niet te vermijden als hoofdbestanddeel van de forten, kanonnen komen diep in de site voor. En militairen op de fiets zou ik zelf niet eens weten te vinden, laat staan onderwater...
Via de redactie van de website probeer ik in contact te komen met de auteur. Want ik ben toch echt benieuwd wat hij dan gedacht had te vinden op een website over de Stelling van Amsterdam! Alleen flora en fauna / onkruid en onderkruipsels?
<http://www.oplemenvoeten.nl/content/wandelen/nederland/wandelen-nederland-stelling-van-amsterdam.html>

WIJZIGINGEN
Sinds april zijn de onderstaande wijzigingen in de website aangebracht. Zie <https://www.stelling-amsterdam.nl/colofon/wijzigingen/> voor een overzicht met klikbare verwijzingen.
- Nieuwe foto's van het Fort aan de Nekkerweg toegevoegd.
- Nieuwe pagina over het Muizenfort (afgesplitst van Vesting Muiden)
- Nieuwe foto's van het Fort bij Kwadijk toegevoegd.
- Nieuwe pagina over Weg dwars door den Polder Wormer, Jisp en Nek
- Enkele aanvulling historie Fort bij Veldhuis

OVERIG
- Er is een fraaie en indrukwekkende foto-collectie van de bevrijdingsdagen in Amsterdam voor een deel op een website te zien. De foto's zijn gevonden op een rommelmarkt en betreffen prive foto's van onder andere de passage van de Canadazen bij Betondorp in Amsterdam. Een van de foto's toont een Duitse geschutsbunker in de anti-tankmuur die bij Diemen lag. Een andere een bunker en wegversperring op een inmiddels verdwenen brug. Maar er zijn vooral veel gespannen, afwachtende en blije mensen te zien. <http://www.huyser.net/LibAdam/>

Met vriendelijke groet,
René Ros

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)
 
 
 
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)