Sluit [X]   
 

Fort bij Edam in 1918: krantenbericht over Spaanse Griep, 17 zieken/gewonden

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 61

E-Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 61
(9 april 2002)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe e-nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam; een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

Tip: stuur de nieuwsbrief door aan anderen en vraag ze ook abonnee te worden.

INHOUD
In deze nieuwsbrief:

BUNKER ZAANDAM
Emiel Schuring heeft onlangs een bunker in de Gemeente Zaanstad herontdekt. Op de noordoever van het Noordzee Kanaal staat een kleine Duitse bunker met een Tobruk, betonnen schutterput, erin. Deze bunker stond aan de westzijde van de gesloopte Hemspoorbrug. Het was waarschijnlijk bedoelt voor de verdediging van de brug. Aan de zuidzijde van het kanaal staat/stond een soortgelijk bunker.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/duits/>

BRINKS
De secretaresse moest eigenlijk wel hard lachen toen ik haar vroeg naar een e-mail adres waarnaar ik mijn vraag kon sturen. Het is eigenlijk ook wel een gekke vraag maar de term 'niet geschoten is altijd mis' is wel toepasselijk. Hoe haal ik het eigenlijk in mijn hoofd om te proberen 'Fort Knox' binnen te komen? De Kustbatterij bij Durgerdam en het Fort Waver-Amstel zijn al praktisch ontoegankelijk gebleken. Waarom dan toch proberen om in het Fort bij de Liebrug te gaan kijken? Hoogmoed? Misschien. Levensmoe? Nee, niet levensmoe. Dan zou ik over het hek gaan klimmen.
Ik had de hele Euro-operatie maar afgewacht om dit fort, in gebruik als gelddistributie centrale, te proberen te bezoeken. En toen op 15 maart er een geldwagen vlakbij het fort overvallen en met explosieven opgeblazen werd, bleek dat beveiliging toch wel scherp moet zijn. Mijn verzoek moest ik richten aan de hoogste directeur van Brinks Waardetransport N.V.
Het antwoord volgde gelukkig niet snel en begon met 'Wij waarderen uw interesse in deze interessante historie.'. Echter, ik stond aan de verkeerde poort te kloppen. Brinks zit al sinds de jaren 1970 in het fort maar recent is de ING Bank de hoofdgebruiker geworden. Wordt vervolgd...
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/liebrug/>
<http://www.brinks.nl/>

CONRADSTRAAT
Onlangs ben ik op bezoek gegaan bij Dhr. Van Walraven. Hij was werkzaam in de kledingmagazijnen aan de Conradstraat in Amsterdam en is nu nog werkzaam bij het KPU-bedrijf (Kleding en Persoonlijke Uitrusting) van de Landmacht. Naast de diverse anekdotes over krakers kon hij het een en ander vertellen over de gebouwen en het militair gebruik van 1967 tot en met 1983.
Zo zaten er in de gebouwen uit 1936 enkele schuilruimten in de gebouwen. De drie loodsen van het Mobilisatie Centrum Amsterdam (die hij niet onder die naam kende) zijn nog lang voor andere doeleinden in gebruik gebleven. Een van de loodsen diende als entrepot voor militaire goederen naar Suriname. Enkele oude familie-foto's kwamen boven tafel waarop kleine delen van deze loodsen zichtbaar waren. Voor zover te zien zouden deze overeenkomsten kunnen hebben met de loodsen die als 'Sectorpark' op het Algemeen Verdedigingspark in Zaandam zijn gebouwd en daar nog aanwezig zijn.
De gebouwletters die Dhr. van Walraven doorgaf, verwarren me echter nogal omdat deze niet overeen lijken te komen met gebruik van voor 1936. Van andere magazijnen en forten, waar hij als genist moet zijn geweest, kon hij niet veel meer vertellen. Alleen de grote heftrucks die in de loods bij het Fort bij Penningsveer rondreden maakten voldoende indruk om in het lange termijn geheugen te zijn opgeslagen. Ook van de magazijnen aan de Papaverweg in Amsterdam-Noord, de voormalige Fokker-fabrieken, kon hij nog wat vertellen.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/adam-conrad/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zaandam/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zaandam-avp/>

NIEUWS VAN DWR
De Dienst Waterbeheer en Riolering, uitvoerend orgaan van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vechtstreek, is de Weesperpoortsluis en de Keetpoortsluis in de Vesting Muiden aan het renoveren. De werkzaamheden zijn half maart begonnen en duren tot half juli.

Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) ontwikkelt in 2002 een virtuele expositie over ‘Waterbeheer in het verleden’, een cd-rom met afbeeldingen uit het verleden die getuigen van het waterbeheer in onze streek. AGV wil hiervan een gezamenlijk project maken met archiefdiensten, historische kringen, gemeenten en bewoners. Dit project wordt het startschot voor het digitaal beschikbaar maken van een unieke verzameling historische documenten voor een groot publiek.

<http://www.hhs-agv.nl/> (Nieuws en Informatie/Persberichten)

GOUDA
Bij een rondritje rond Gouda vond ik bij Goejanverwellesluis (daar is een oorlog begonnen door de aanhouding van een prinses!) de oude inlaatsluis aan de Enkele Wiericke. Deze is in 1893 gebouwd voor de Stelling en was goed te herkennen van de bouwtekening. Het is nu in gebruik bij het waterschap als inlaat. Het heeft twee duikers met schuiven. De windwerken staan er nog op - misschien niet origineel maar wel oud model. Er zitten nu twee elektromotoren op die de schuiven bedienen.
Dichterbij Gouda zit - heel ongebruikelijk - een waaiersluis in de sluis van de Hollandse IJssel. De sluis is in 1856 gebouwd en ik vermoed dat deze geen militaire functie had. Waarschijnlijk was de waaiersluis alleen bedoelt als een soort stuw om het waterpeil te regelen. Theoretisch zou dit ook zinvol zijn geweest om het waterniveau bij de inlaat bij de Enkele Wiericke op een hoog peil te houden. Maar de bouwjaren verschillen mij te veel.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/werk-inundatie/>

SITE TIPS
Op de veiling-site Qoop komen regelmatig leuke militaria objecten langs, zoals baret-emblemen van de Opzichter der Fortificatien: <http://www.qoop.nl/showrubriek.php?ID=679>
En er staat een mooi verhaal op <http://www.diensttijd.nl/>. Het 'man worden' van een dienstplichtige als vrijwilliger in Joegoslavië. Mogelijk geschreven op aanbeveling van de psycholoog.
En kijk eens op http://www.rgaros.nl/fortennw/ voor de toekomstige versie van de Forten Site. Opmerkingen en commentaar zijn van harte welkom!

OVERIG
- De oude lunet aan de Haarlemmerringvaart is vrijwel geheel als baggerdepot ingericht. Van de Duitse (?) schuilplaats is geen spoor meer te vinden. Het depot volgt de vormen van het lunet, gedwongen door de bebouwing, en mogelijk wordt de grond gebruikt voor herprofilering???
- In het Fort bij IJmuiden zijn tijdens de Week van de Zee enkele activiteiten. <http://www.weekvandezee.nl/>
- 'Piraten op Pampus', de opening van het seizoen voor Stichting Pampus, gaat niet door te weinig aanmeldingen.
- De vergoeding van het Projectbureau Hollandse Waterlinie voor het gebruik van foto's in een rapport van hen is eindelijk ontvangen. Het bedrag is gebruikt om een webdesign software pakket aan te schaffen waarmee een heleboel werk vereenvoudigd wordt. Voorlopig zal daar weinig van te merken zijn totdat ik de interface van de website geheel ga aanpakken. <http://www.hollandsewaterlinie.nl/>
- Ondertussen heb ik ook besloten om van het versie-systeem af te stappen. Vanaf versie 1.8 zal de versie nummering stoppen. Wijzigingen die uitgevoerd worden, komen dan direct beschikbaar en worden in een ander soort overzicht van wijzigingen opgenomen. Deze aanpak sluit beter aan bij de mogelijkheden van het Internet en is mogelijk geworden door de permanente verbinding en het nieuwe webdesign software pakket.
- Nog ruim een week en dan moet de bezoekenteller de 70.000 alweer gepasseerd zijn.

Met vriendelijke groet,
René Ros

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)
 
 
 
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)