Sluit [X]   
 

Bureau Stellingcommandant in 1917: "Uitvoerverbod van coprah"

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 59

E-Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 59
(27 februari 2002)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe e-nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam; een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

Tip: stuur de nieuwsbrief door aan anderen en vraag ze ook abonnee te worden.

INHOUD
In deze nieuwsbrief:

METALEN LOODSEN
De metalen bergloods van het Fort bij Vijfhuizen blijkt toch niet zo uniek te zijn als soms wordt gedacht - zo liet Ruud van der Werff me weten. Het is weliswaar de enige van vijf die in de Stelling is overgebleven. Maar op het Infanterie Schietkamp Harskamp blijken er in 1899 vier gebouwd te zijn voor het toen nieuwe schietkamp. En alle vier zijn nog aanwezig en werden tot ca. 1980 gebruikt. Ze zijn destijds gebouwd voor de stalling van het smalspoormateriaal wat gebruikt werd voor het slepen van doelen of voor ander schietbaancorvee.
De onderstaande verwijzingen geven meer informatie over de Harskamp. Op de Legerplaats site is een oude foto van een van de loodsen te zien.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/vijfhuizen/>
<http://www.mindef.nl/nieuws/defensiebladen/content/011099_harskamp.html>
<http://www.legerplaats.nl/>

LUCHTWACHTTORENS
Naar aanleiding van een foto van een luchtwachttoren op het Fort bij Hoofddorp deed ik in de vorige nieuwsbrief een oproep. Jaap van Welsen† meldde daarop dat ook op het Fort aan de Winkel zo'n toren heeft gestaan. Toen ik op Internet zocht naar de term 'luchtwachttoren' kwam ik weinig tegen behalve een vermelding om mijn eigen website! Er was namelijk al één toren vermeld, die op de wal in de Positie bij Spaarndam. Deze is tussen 1951 en 1955 gebouwd en in 1985 gesloopt.
Enkele dagen later ontving ik van dezelfde Jaap van Welsen† een boekje uit 1989 over deze luchtwachttorens. Binnen de Stelling waren maar drie speciaal gebouwde luchtwachttorens, de rest van de posten maakte gebruik van bestaande hoge gebouwen. Voortuitlopend op een volgende versie van de website is er al aandacht aan gegeven als aanvulling op de bestaande informatie over luchtalarmposten in de periode 1914-1919.
Ook op de Rondzendlijst Verdedigingswerken hebben we (incl. de schrijver zelf) al veel plezier aan het boekje gehad want diverse personen wisten nog bestaande torens of waren geïnteresseerd in verdwenen posten. Ook zijn we op zoek naar observatiecabines op bestaande gebouwen. Zoals b.v. de 'koek- en beschuit fabriek' in Zaandam of de melkfabriek in Purmerend. De locatie van een barak in 1940 bij 'Leger des Heils' in Amstelveen is ook al bijna opgelost. Want er was een luchtwachtpost op de 'kweekschool' te Amstelveen. Dat moet de kweekschool van het Leger des Heils aan de Amsterdamseweg zijn.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/hoofddorp/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/winkel/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spaarndam/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/stelling/extra/luchtalarm/>

BUNKER ONTDEKT
Kan iemand eigenlijk een door mensen gemaakt object ontdekken? Een persoonlijke herontdekking vond vandaag in de Van Miereveldstraat in Amsterdam plaats.
Ik liep daar langs het pand van het Bureau Registratie Verdedigingswerken om wat fotootjes te maken. Draai me weer in de looprichting, draai mijn ogen een stukje door en zie daar een klein betonnen bouwwerk staan! In de andere zijde zitten twee metalen deuren en boven de deuren zit hoogstens 20-30 centimeter beton dus niet echt dik. Ik vermoed dat het een Duits schuilbunker is, momenteel ben ik de deskundigen aan het raadplegen.
Dit bunkertje staat achter een dependance van het Sweelinck College aan de Gabriel Matsu straat, vlakbij het Amerikaans consulaat. Het is vanuit de Van Miereveldstraat goed te zien. Bij mij zijn nu vier Duitse bunkers in Amsterdam bekend
<http://groups.yahoo.com/group/verdedigingswerken/files/Foto/bunkersweelinck.jpg>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/duits/>

GRENSPAAL Fort Waver-Amstel
De Gemeente De Ronde Venen is onlangs op de hoogte gebracht van de gebroken en omgevallen grenspaal-met-latere-inscriptie bij het Fort Waver-Amstel. De gemeente wil 'de paal uiteraard behouden' en heeft toegezegd dat de grenspaal zal worden hersteld en teruggeplaatst waar het oorspronkelijk hoort te staan.
<http://www.derondevenen.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/waver/>

PERMANENT
Vanaf 20 februari jl. zit ik vanaf huis permanent aangesloten op het Internet via de kabel. Voor mijzelf is het handig dat ik geen klusjes hoef op te sparen of te bewaren tot ik weer eens inbel of voor op het werk, meer vrijheid dus. En als ik achter de computer zit zal een e-mail ook sneller beantwoord worden dan voorheen. Maar in het kader van het onthaasten neem ik ook de vrijheid om een e-mail minstens een dag te laten staan.
Een ander voordeel is dat nu ook anderen, met het juiste adres en wachtwoord, op mijn computer kunnen kijken. Iemand die op zoek is naar bepaalde foto's kan nu zelf met de webbrowser door de foto's bladeren en uitzoeken.

OVERIG
- Zoekend naar iets anders kwam ik een tweede locatie van het Koloniaal Etablissement tegen. Het 's Gravenhekje in Amsterdam was een bekende locatie maar in 1911 is een nieuw gebouw neergezet - daar had ik al aanwijzingen voor - aan de Westerdoksdijk. De meeste mensen kennen het als het gebouw van de Rijkspolitie te Water. Liggend aan de IJ-oever wordt het bedreigd met sloop.
- Met de komst van de website van de Gemeente Muiden (www.muiden.nl) zijn alle gemeentes in Noord-Holland waarin objecten van de Stelling voorkomen nu op Internet vertegenwoordigd. Alleen drie van de vier gemeentes in Zuid-Holland en Utrecht hebben nog geen eigen website alhoewel van Abcoude (http://www.abcoude.nl/) en Loenen (http://www.loenen.nl/) een begin te zien is. Overigens heeft de Provincie Noord-Holland haar website vernieuwd. <http://www.noord-holland.nl/>
- Met ingang van 20 februari jl. is het adres http://www.rgaros.nl/sva/ niet meer bruikbaar. De website is alleen nog op https://www.stelling-amsterdam.nl/ bereikbaar. Gaarne je favorieten, hotlinks, verwijzingen aanpassen als daarin het oude adres wordt gebruikt.
- Is het meest oostelijke bastion dat vorig jaar bij de Cruquiskade in Amsterdam is gevonden gesloopt? Vanuit de trein kon ik het niet zien, maar wel een aantal stukken baksteenmuur langs de kant van de weg.

Met vriendelijke groet,
René Ros

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)
 
 
 
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)