Sluit [X]   
 

Res. 1e Luitenant Artillerie Rang in 1914: mobilisatie en gelegerd te Assendelft op Fort Zuidwijkermeer

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 11-7-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 50

E-Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 50
(12 oktober 2001)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe e-nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>. REACTIES ZIJN OOK VAN HARTE WELKOM.

En stuur de nieuwsbrief door aan anderen!

VIJFTIGSTE NIEUWSBRIEF
Twee en een half jaar geleden verscheen de eerste nieuwsbrief, die tot nummer 7 nog niet zo heette. Er zijn nu 130 mensen op geabonneerd. Dat mag natuurlijk nog toenemen dus stuur eens een kopie door aan iemand die mogelijk ook interesse heeft of kan krijgen.
Ondertussen gaan deze nieuwsbrieven gewoon door met een kleine toevoeging: een inhoudsopgave. Ach ja, die voor de hand liggende zaken... Heb jij nog andere suggesties?

INHOUD
In deze nieuwsbrief:

In de volgende nieuwsbrief o.a.:

DE WERELD VOLGENS...
Miljarden mensjaren zijn er al aan de opbouw van de huidige wereld besteedt. Voor elk mens was en is elke minuut belangrijk maar er zijn van die momenten dat dat op wereldschaal van weinig betekenis is en ieder zich daar weer even van bewust is. Inzetten voor het behoud van forten valt in het niet bij het behouden van een zo veilig en geborgen mogelijke samenleving. Vroeger bouwden we daar forten voor, nu zijn er - blijkbaar - andere manieren voor. Hebben onze voorouders zich ook zo bedreigd gevoeld?
Wie zich enigszins met geschiedenis bezig houdt zal minstens twee dingen zijn opgevallen:
- acties gedreven door wraak of vooroordelen geven vaak niet de veiligheid die men voor ogen had;
- het leger is zelden, na rondes van bezuinigingen, getraind en uitgerust voor de oorlog waarvoor het uiteindelijk werd ingezet. 1870, 1914, 1939,1946,1950.... 2001???
Maar gelukkig heeft onze minister-president nog niet letterlijk gezegd dat we rustig kunnen slapen.

FORT BIJ HEEMSTEDE (2)
In Nieuwsbrief 47 kwam het Fort bij Heemstede aan bod nadat René Dolfsma verslag had gedaan van de graafmachines en de nieuwe (her)inrichting van het terrein. Enkele weken later ben ik er zelf gaan kijken. Toen ik er in 1998 was, heb ik geen moeite gedaan om goed naar het terrein te kijken. Als er al iets van de droge gracht te herkennen was, moet dat door de begroeiïng nauwelijks zichtbaar zijn geweest. Nu is de helft van de gracht goed herkenbaar en het terrein tussen de ringdrijk en de gracht is weer vlak. Een lekker opgeruimd stukje dus.
Helaas zijn de scherfvrije onderkomens geheel, dus ook de beide ingangen, onder de grond verdwenen. René Dolfsma tekende in een situatie tekening (nu met toestemming op de website) zeven heuvels en een restant van een gronddepot. Volgens een bron moeten er acht schuilplaatsen zijn.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/heemstede/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/nieuwsbrief/nieuwsbrief-47.htm>

TIPGEVERS
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de melding van een geïnteresseerde vaak de enige manier voor mij om goed op de hoogte te blijven. Ik rijd immers niet elke week een inspectietocht van 135 kilometer.
Er zijn diverse mensen die me krantenartikelen toesturen waardoor ik enigszins op de hoogte blijf en een selectie aan jullie kan doorgeven. De Stichting Stelling van Amsterdam droeg daar vroeger ook aan bij. Maar hun Stelling koerier is eind 1999 voor het laatst verschenen en de knipselkrant verschijnt heel zelden. Personen die me krantenknipsels uit plaatselijke kranten willen toesturen zijn dan ook van harte welkom. Vooral van het westelijk deel van de Stelling: van Aalsmeer via Haarlem naar Wormerveer.
Onlangs ontving ik een tip over een lezing over de Stelling door de secretaris van de Stichting Stelling van Amsterdam. Weer iemand anders is er "undercover" naar toe gegaan. ;-)
Ook als je iets verontrustends in de Stelling ziet gebeuren dan kan je me een berichtje sturen. Ik heb inmiddels voldoende contacten bij Provincie Noord-Holland, Rijksdienst voor de Monumentenzorg, gemeentes en enkele stichtingen om te informeren naar de plannen.

WATERLINIE DEBAT (2)
Het is een vreemd compliment maar de tijdelijke Debat website van het Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft een tiental foto's van de NHW forten zonder toestemming van de Stelling-site overgenomen. Het rapport "Denklijn in beelden" is zo mogelijk nog erger. Maar liefst 10% van de 238 afbeeldingen is "geleend" van de Stelling-site. De helft van de geleende afbeeldingen is door mij gemaakt, de andere helft is van enkele particulieren, het Legermuseum Delft en het Gemeente Archief Amsterdam (GAA). En ik heb veel moeite moeten doen om toestemming voor gebruik te krijgen. Het GAA was nogal bang voor illegaal gebruik van de foto's. Bovendien gaan de foto's vooral over de Stelling en niet over de NHW. Het was ook bijzonder verrassend om een foto van mijn zoontje, rammelend aan het hek van Fort bij Abcoude, en een foto van Jurgen en de Ierse Siobhán op het Fort bij Edam in het rapport te vinden.

Het projectbureau heeft inmiddels ingezien dat dit niet de manier is om samen te werken maar zeggen erg van de gevolgen geschrokken te zijn. Volgens hen was het rapport alleen voor intern gebruik bedoelt - waarbij formeel ook toestemming voor gebruik van foto's moet worden gevraagd - en is later besloten het rapport ook naar externen te sturen.
De organisaties en personen wiens foto's ik in het rapport of op de website heb gevonden zijn inmiddels op de hoogte gebracht en zullen hun eigen stappen ondernemen. Ook ik ben in discussie met het projectbureau voor een regeling voor mijn foto's. Het is in ieder geval weer zonde van de tijd en ergernis. Het voelt niet veel anders dan de diefstal van een boek zoals laatst op Spijkerboor.

Op een videoband trof ik de tekst "Inbreuk van auteursrecht is strafbaar als misdrijf." aan en die heb ik maar op de hoofpagina erbij geplaatst. Dat copyright teken dat altijd al linksonder stond valt blijkbaar niet genoeg op.

<http://www.hollandsewaterlinie.nl/>
<http://www.hollandsewaterliniedebat.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/dia/prive/carsten.htm>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/dia/prive/hearne.htm>

PAMPUS PLANNEN
(Bron: Pampus Post, Stichting Pampus)
In 1993 waren er 19.000 bezoekers op het Fort aan het Pampus. Zes jaar later al 33.500 en voor 2005 worden er 60.000 en misschien wel 90.000 verwacht. Er zijn haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd omdat voor de groeiende stroom een nieuw bezoekerscentrum moet komen en de wens bestaat om het fort beperkt te restaureren. Het nieuwe bezoekerscentrum wil men verdiept in het talud plaatsen om het silhouet van het eiland te behouden. Men wil ook weer twee koepels plaatsen om als uitzichtpunt te dienen en regeninval te voorkomen. De grotere stroom bezoekers zal mogelijk vervoerd worden via nieuwe en betere opstapplaatsen voor de veerdiensten vanaf IJburg en een nieuwe haven bij de kruitfabriek bij Muiden. Men verwacht dat de huidige vrijwilligers-organisatie rond de 40.000 bezoekers aan kan. Boven dat aantal zou er een meer professionele organisatie moeten komen maar met behoud van de vele vrijwilligers. Voor de plannen moet nog wel 40 miljoen gulden / 18,2 miljoen euro gevonden worden.
<http://www.pampus.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/pampus/>

THE STONE
Ik wist ook niet van het bestaan, maar er schijnt een internationaal spel The Stone plaats te vinden. Voor de Nederlandse versie was er in oktober 2000 was er een steen met een foto-fragment begraven bij een object van de Stelling. Na een serie van aanwijzingen op een website is de steen onlangs gevonden. De benodigde informatie werd gevonden op de Herstelling en Stelling-websites.
Meer informatie over The Stone vind je op <http://www.spelmagazijn.nl/stone/gevond.html>. Het verslag van de zoektocht is te vinden op <http://home.hccnet.nl/jv.stap/menu/thestone/buried.html>. Een aanrader!

WIJZIGINGEN
Door ernstige technische storingen heb ik een grote achterstand opgelopen met het archiveren van digitale foto's. Gelukkig is het meestal geen mooi weer meer om foto's te maken.
Zowel met de draagbare computer (diverse systeemproblemen - Windows gedrag op een Mac), de externe harde schijf (meldt steeds verschillende corrupte bestanden) als de CD-brander (overleden) ging het niet goed. En het grote bestand waaruit de satellietfoto's worden gemaakt kan door tijdelijk tekort aan harde schijf ruimte niet gebruikt worden. Nog niet alles is opgelost maar er zijn ondertussen toch wijzigingen aan de website aangebracht. Tevens was er diverse malen een storing en onderhoud bij de Vrije Universiteit waardoor de website enkele malen onbereikbaar was.
Versie 1.6.1 is maar liefst een maand na de vorige versie. Ik had op een gegeven moment ook geen boeken of aantekeningen meer liggen om te verwerken. Ook dat is ongebruikelijk.
Desondanks zijn onder andere de volgende wijzigingen aangebracht:

Voor de volledige lijst met links ga je naar <https://www.stelling-amsterdam.nl/colofon/wijzigingen/> of naar deze nieuwsbrief op de website:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/nieuwsbrief/nieuwsbrief-50.htm>

OVERIG
- In een documentaire over het luchtschip Hindenburg op National Geographic zag ik enkele beelden van de het luchtschip Victoria Louise. Deze zou volgens een boze chef van de generale staf in 1912 een spionagevlucht boven Amsterdam hebben uitgevoerd. <https://www.stelling-amsterdam.nl/stelling/stukken/luchtschip/>
- Hans Baas & Zn. zijn erachter gekomen dat zelfs per brommer een rondje Stelling niet in een dag te maken is zonder er een ralley van te maken. En dan zie je nog minder.
- Per 1 november wordt de Kolonel Sixkazerne in Amsterdam overgedragen aan de Politie Amsterdam-Amstelland. Het Garnizoen Amsterdam had al op 28 februari 2000 opgehouden te bestaan. Ik weet binnen de Stelling geen locatie meer waar de landmacht nog gevestigd is. Forten, mobilisatie centra, Hembrugterrein, alles is verlaten... behalve de banenwinkel.
- In Nieuwsbrief 46 noemde ik een "brisantkogel" in het stukje over de Open Monumentendag Spijkerboor. Dhr. van Kerkum kwam er achter dat ik de juiste naam niet had opgezocht en legde uit dat dit "schrapnel" (Eng.) is dat in een brisantgranaatkartets zat. De kogels, schroot en granaatscherven konden enkele meters boven de grond ontploffen en in de directe omgeving schade aanbrengen. "mitraille" is het Franse woord van schroot zodat, letterlijk gezien, het kartetskanon is opgevolgd door het "schrootkanon".
- In de volgende PampusPost komt een interview met mij te staan.

Met vriendelijke groet,
René Ros

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Het Fort bij Edam kan een groot deel van het jaar bezocht worden. (Advertentie)
 
 
 
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)