Sluit [X]   
 

Vliegkamp Schiphol in 1920: eerste K.L.M. vlucht naar Londen te Schiphol

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 12-5-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 42

E-Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 42
(25 juni 2001)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe e-nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

Stuur de nieuwsbrief door aan anderen!

NEKKERWEG
In het verslag van de autorit door de Sector Ilpendam in de vorige nieuwsbrief, was ik wat vergeten over de loods bij Fort aan de Nekkerweg. Zoals je wellicht weet hoop ik ooit nog eens te kunnen aantonen dat deze loods iets te maken had met het elektrische spoorlijntje dat de Genie hier aangelegd had.
Tijdens mijn bezoek aan de loods werd deze gedachte behoorlijk de grond in geboord. Volgens een van de gebruikers is het, in ieder geval in de jaren 1930 - in gebruik geweest als school. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog zou er een carrosserie-bouwer zijn werkplaats hebben gekregen. Neemt nogsteeds niet helemaal de mogelijkheid weg dat het gebouw wel iets met de spoorlijn te maken heeft, maar dan voordat het als school werd gebruikt. Of het was de loods waarin de schotbalken voor de verschillende damsluizen in de Beemster waren opgeslagen?
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/nekkerweg/>

FLORIS EN BLANCEFLOER
In de maand juli is er theater op het terrein van Fort bij Edam. Ik citeer uit het krantje van Kunst en Cultuur Noord-Holland (ja, vorig jaar op Fort bij IJmuiden):
"Het middeleeuwse verhaal over de verboden liefde tussen Floris en Blancefloer wordt geactualiseerd door twee bijna levensgrote poppen, twaalf jonge dansers en acteurs en het muziekensemble L'Estrelle. Behalve dat ze een warme en spannende liefdesvoorstelling neerzetten op kussens en tapijten in een oosterse tent, verwennen zij het publiek met hapjes en drankjes en een verrassende korte wandeling rond Fort Edam."
De voorstellingen zijn op 4, 6 t.e.m. 8 en 11 t.e.m. 15 juli. Meer informatie is te vinden op <http://www.speeltheater.nl/> en <http://www.karavaan.nl/>.

FORT OP DE HARSSENS
Als een zusje van de forten Pampus, IJmuiden en Hoek van Holland is het Fort op de Harssens (naar de gelijkgenaamde zandbank) bij Den Helder gebouwd. Met ongeloof heb ik altijd de verhalen aangehoord dat het nog bestaat maar geheel ondergronds ligt. Tijdens een recente excursie met de Stichting Militair Erfgoed heb ik zelf kunnen zien dat het nog bestaat en toegankelijk is. Een houten luik en enkele luchtkokers zijn de enige getuigen. Maar ook de ronde betonnen vloeren die de geschutstorens afdekken zijn te herkennen maar er bovenop staat een toren van de havendienst. Met 30,5 cm kanonnen bleek het een lilliputter met een waterhoofd. Want het is circa de helft tot twee-derde van Pampus welke 24 cm kanonnen had.
Ondergronds zijn de lokalen toegankelijk maar alle buitendeuren en ramen zijn dichtgemetseld, de droge gracht volgestort en de vloeren met puin of verrotte vloerdelen bedekt. Er zijn nog diverse sporen dat Defensie de lokalen tot circa 1960 heeft gebruikt: een telefooncentrale en vliegtuigstoelen.

G-KAZEMAT
De gietstalen koepel kazemat aan de Keverdijk bij Weesp blijkt niet zes maar zeven intacte collega's te hebben. Behalve op Fort Rijnauwen (1), Fort bij Vechten (3) en de haven van Vlissingen (2) is er ook nog één in Vierlingsbeek aan de Maas in Brabant.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/uitermeer-kazemat/>

WIJZIGINGEN
Gelijk met deze nieuwsbrief is versie 1.4.4 van de website de lucht in gegaan. Daarin zijn de volgende wijzigingen aangebracht:

Voor de volledige lijst met links ga je naar <https://www.stelling-amsterdam.nl/colofon/wijzigingen/> of naar deze nieuws brief op de website:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/nieuwsbrief/nieuwsbrief-42.htm

OVERIG
(o.a. uit de knipselkrant van Stichting Stelling van Amsterdam)
- Een VINEX-woonwijk die bij Vijfhuizen zal worden gebouwd gaat "Stellinghof" heten. De naam verwijst naar de Stelling en ook de straatnamen zullen met termen uit de verdedigingsbouw te maken hebben.
- Je kan een flesje bronwater gaan halen bij de McDonalds die op het terrein van de bronpijpen van de Militaire Drinkwatervoorziening is gebouwd.
- Op de website van Stichting Herstelling is een nieuwsbrief - met veel foto's - te vinden met het eerste deel van de werkzaamheden op de forten. <http://www.herstelling.nl/nieuws/>

Met vriendelijke groet,
René Ros

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Het Fort bij Edam kan een groot deel van het jaar bezocht worden. (Advertentie)
 
 
 
Het Fort bij Edam kan een groot deel van het jaar bezocht worden. (Advertentie)