Sluit [X]   
 

Milicien-soldaat Dagloonder in 1909: ingelijfd bij 7e Regiment Infanterie

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 12-5-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 39

E-Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 39
(26 april 2001)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe e-nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Stuur de nieuwsbrief door aan anderen!

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.
Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

EXCURSIE STICHTING MILITAIR ERFGOED
Op de eerste zonnige dag van 2001 verzamelden zo'n 40 mensen zich in een hotel bij Sloten. De excursie begon dus met koffie maar al snel nam ik als gids het tijdschema in de hand en kwam er beweging in de mensen-massa.
Met verschillende busjes reden we eerst naar het Magazijn voor Bijzondere Opkomst uit 1918 om daar een korte rondwandeling te maken. Daarna reden we naar de nabijgelegen Militaire Drinkwatervoorziening waar we eerst een rondleiding over het terrein van de Luchtverkeersleiding kregen. In het gerestaureerde machinegebouw is veel oude apparatuur opgeslagen voor het bedrijfsmuseum. Ook konden we over de rest van het terrein lopen en de ontijzeringsinrichting van binnen bekijken. Mij viel deze keer op dat er bruin geglazuurde tegels tegen de muur zaten. Dezelfde tegels die ook in de uitwendige ontijzeringsinrichting van Fort bij De Kwakel en in de "vleeskelders" van Fort Zuidwijkermeer gebruikt zijn.
Vervolgens begon het "echte" werk en reden we naar Fort bij Aalsmeer. Dat fort konden we alleen vanachter het hek bekijken. Maar we konden wel de schutsluizen bekijken en een stukje over het glacis van het fort lopen en in de verte zagen we de Batterij aan de Aalsmeerderweg liggen. Vanwege de MKZ-crisis konden we niet de Batterij aan de Sloterweg en omgeving bezoeken maar met beperkingen konden we nu wel bij het Fort bij Aalsmeer rondkijken. Daar zagen we ook nog de oude bergloods en twee latere voertuigloodsen.
Door het inundatie-terrein reden we naar Hoofddorp. Daar werden alle deelnemers de bus uitgezet om een stukje langs de Geniedijk te lopen welke nu geheel tussen de nieuwbouw woningen ligt. In de dijk zijn een betonnen nevenbatterij en aarden traversen te zien. Lopend konden de deelnemers over de bomvrije damsluis in de Hoofdvaart naar het Fort bij Hoofddorp aan de overzijde lopen. Spoedig waren vele deelnemers op beide objecten. Op het Fort bij Hoofddorp was de gietijzeren caponniere het foto-model van de dag.
Om één uur nuttigden we een eenvoudige lunch in de bar van de Sportschuttersvereniging Buitenveldert welke in het fort is gevestigd. Na de lunch bekeken we nog even de drie schietbanen in het fort. Voor twee schietbanen zijn ooit diverse tussenmuren doorgebroken.
Tenslotte reden we in colonne naar het Fort bij Vijfhuizen en parkeerden we de busjes naast de metalen bergloods. Van dit ongebruikte fort konden we ook de binnenzijde bekijken omdat de meneer van de provincie alle deuren opengezet had. Maar in de frontwal was ook wat nieuws te zien. De groenploeg van Stichting Herstelling heeft er wat struiken weggehaald en uitgedund. Zag ik de vorige keer één mitrailleuropstellingen en een hoekje van een tweede, nu waren er vier in volle glorie te aanschouwen. De vermoeidheid van een lange dag en het lekkere zonnetje was de oorzaak dat diverse mensen eens lekker tegen de wallen gingen aanliggen. Enige tijd later reden de busjes weer terug naar Amsterdam om de deelnemers bij de auto's en treinen af te zetten.
Dit was mijn eerste ervaring als organisator en gids en ik moet zeggen dat het een leuke ervaring was. Onverwachts was er een medewerker van de Luchtverkeersleiding die meer detail-kennis over de Militaire Drinkwatervoorziening had dan ik en hij gaf dan ook een deel van de rondleiding. Die aanvulling was bijzonder en voor herhaling vatbaar. Ook bleek dat een groep fortofielen geen Japanse toeristen zijn: ieder zijn eigen weg en zelf over de terreinen en door de gebouwen banjeren. De gids mag wel wat zeggen maar dan voor of na het banjeren.
Dank aan allen die de excursie hebben mogelijk gemaakt, waaronder de eigenaren en gebruikers van de diverse objecten, Hans Baas (foto's) en David Ross (kaartkopieën).

Enkele foto's zijn te zien op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/fotoreportages/excursie-sme2001/>

Zie ook:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/nieuwe-meer/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/riekerpolder/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/haarlemmermeer/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/aalsmeer/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/aalsmeer-sluis/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/aalsmeer-weg/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/sloterweg/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/hoofddorp/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/vijfhuizen/>

PAMPUS BY NIGHT
Op dezelfde dag als de bovengenoemde excursie was er ook nog een Pampus by Night-avond. De herinnering van 1999, het mooie weer, de vermeende fitheid en het vooruitzicht van het ontmoeten van enkele bekenden werd me fataal. Maar dat bleek pas veel later op de avond toen ik volkomen gesloopt in bed viel.
Op uitnodiging van de voorzitter van de Stichting Pampus kwam ik naar het Muiderslot om mijn toegangskaart op te halen. Die bleek niet aanwezig - lag de volgende dag thuis in de brievenbus - maar het noemen van enkele persoonsnamen bleek voldoende. Al snel kon ik in de enorme boot Stad Enkhuizen plaatsnemen, samen met honderden anderen. Aan boord heb ik de digitale foto's van de excursie vast bekeken. Het bleek echter dat de batterijen van de camera eerder leeg waren dan ik gehoopt had. Daardoor kon ik op Pampus veel minder foto's maken. Maar dat betekend wel dat je dan meer betrokken bent.
Na aankomst kregen de andere gasten een rondleiding maar ging ik naar de barbeque tent - ik had nog niet gegeten - en heb daar wat hamburgers en kip-sate gekocht met Pampus-munten.
Een radio-amateur, schilder, beeldhouwster, rederij, cateraar, buiten-activiteiten-bedrijf en paling-roker demonstreerden hun kunne en/of producten. De 650 mensen verdwenen in het fort en soms kwam je iemand tegen. Door het fort klonk afwisselend een koor en een fanfare. Tussendoor met de voorzitter, secretaris, directeur, historicus, elektro-man en fortwachter gekletst. De fortwachter was wat benauwd toen hij deze fanaat/deskundige vroeg wat ik nou van dit soort feestjes op zo'n historische locatie vond ("house-parties gaat ons te ver hoor") en was verbaasd over mijn blijkbaar volledig cultuur-historisch-barbarische antwoord: "Leuk!"
Naarmate de zon verdween deden de olielampen en vuurkorven hun werk. Tegen het eind van de avond kreeg de fanfare steeds meer zin. Bovenop de contrescarp keek ik naar de lichtjes langs het IJmeer en hoorde in de droge gracht "het kleine café aan de haven" en zag de polonaise van mensen. Zelfs op de boot ging de fanfare nog door.
Op het donkere pad bij het Muiderslot bleek wie pleziermaker en wie fortofiel was: de laatste had een zaklantaarn bij zich! Volgend jaar wil ik er beide avonden staan met een computer om de website te promoten... Leuk smoesje, niet?

MILITAIR LOGEMENT
Een voordeel van een eigen autootje is dat je veel flexibeler in je reisroute bent en soms iets sneller. Onlangs reed ik even over de Lauriergracht in Amsterdam, op zoek naar het echte gebouw van het Militair Logement. Volgens mij gaat het om het huidige huisnummer 116 en heb ik er een foto van genomen en later op de informatie pagina geplaatst. Het was echter al vrij donker dus de gevel kon ik niet inspecteren. Bovendien kon ik de auto nergens kwijt en vanwege eenrichtingsverkeer kon ik niet langs de achterzijde gaan. Volgende keer ga ik lekker op de fiets!
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/adam-logement/>
<http://www.agila.opel.com/>

STUDIEDAG STELLING VAN AMSTERDAM (2)
Op mijn uitspraak in de vorige nieuwsbrief '... tegen lacherige uitspraken als "websites gevuld door jongetjes die geen strijd kennen" ben ik nog niet bestand' reageerde Hans Muller† met een opsteker:
"Terecht; als jongetje-van-toen dat wèl strijd heeft gekend (gelukkig niet al te veel) heb ik respect voor wat jullie met veel enthousiasme aanpakken om deze zaken voor het nageslacht op een eigentijdse manier te bewaren. Ga zo door en stoor je niet aan dit soort fluimen."
Hans was ook degene die jaren geleden zei "ga zo door en je komt in aanmerking voor de Zilveren Anjer". Volgens zijn zeggen heeft hij die inmiddels voor me aangevraagd. Er ontbrak in zijn antwoord echter een smiley of andere knipoog...
<http://www.prinsbernhardfonds.nl/>

AANGEBODEN
Bij het Fort bij Aalsmeer heeft Hans Ridder nog wat dakpannen in de aanbieding. Ze zijn afkomstig van de gesloopte sluiswachterswoning aldaar. Nog iemand cementen dubbele lei dakpannen voor restauratie nodig???

OVERIG
- Co Stronck "van de Tulpkazerne" is niet 60 jaar oud/jong zoals ik in de vorige nieuwsbrief schreef. Maar hij is "in de 60", de respectabele leeftijd van 68 zelfs al...
- Het gebouwtje van de reddingsbrigade op het dak van Fort aan het Pampus was snel gesloopt. Maar de onderbouw is Duits en met geen mogelijkheid weg te krijgen!
- Vooralsnog zijn er nogsteeds geen plannen om het Fort bij Vijfhuizen open te stellen tijdens de Floriade 2002. Zie maar eens genoeg gidsen voor een half jaar te vinden! Dan maar vrij rondwandelen met een toezichthouder?

Met vriendelijke groet,
René Ros

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Bezoek Paviljoen Uit & Meer op Fort Uitermeer bij Weesp! (Advertentie)
 
 
 
Beleef het zelf: kom ook naar de forten en waterlinies in Nederland! (Advertentie)