Sluit [X]   
 

in 1916: Landweer op onbeperkt klein verlof

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief

Nieuwsgierig? Lees deze nieuwsbrief maar!Nieuwsbrief 404

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
14de jaargang, nummer 404, 15 december 2012

Een nieuwsbrief van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam met informatie over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

Welkom bij de laatste nieuwsbrief van 2012! Met uiteraard een kerstwens.
Maar ook een stemoproep voor de Geschiedenis Online Prijs. Over een nieuwe biografie van een Georgier en grafadoptie. Dan een nieuwe film over de Militaire Drinkwatervoorziening en een oude film over Fort bij Velsen. Maar het is ook weer tijd voor een pluim!
Een korte aanvulling over de Weesper vestingwallen, cijfers over de Stellingmaand 2012 en een ludieke 'archiefwet' staan in deze nieuwsbrief. Tenslotte een verslag van een modderige veldtocht.

Lees deze nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2012/nieuwsbrief-404/
Overig kort nieuws op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/
Reageren kan door het contact-formulier te gebruiken. Openbaar reageren met een artikel is ook mogelijk.

De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 16 januari verschijnen. Bijdragen graag ruim van tevoren toezenden.

Veel leesplezier!
René Ros

Tip: houd de cursor boven elke afbeelding om een beschrijving te zien.

 

Dienstberichten

Ik wens alle lezers prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!
Zoals gebruikelijk is de website weer in een wintertooi gehuld.

Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

 

Jouw stem voor Geschiedenis Online Prijs

Geschiedenis Online PrijsVanaf vandaag is het mogelijk om voor de publieksprijs van de Geschiedenis Online Prijs 2012 te stemmen op de website Stelling van Amsterdam.

De kans dat deze website wint is niet erg groot maar door de aanmelding en jouw stem wordt het wel onder de aandacht van een nieuw publiek gebracht. En bovendien komt het onder de aandacht van de jury en maakt het een kans op de juryprijs.
Vorig jaar eindigde de website met 237 stemmen op de 23e plaats dus een top-10 notering moet toch mogelijk zijn!

De jury beoordeelt geschiedeniswebsites in drie categorieën: Archiefdiensten; Verenigingen en particulieren; Musea en Themasites. Gekeken wordt onder andere naar toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en originaliteit. De beste Nederlandse website over geschiedenis ontvangt een bedrag van 2.500 euro.
De Geschiedenis Online Prijs 2012 wordt uitgereikt in februari 2013 en is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Archieven.nl en het Nationaal Archief.

Het wordt zeer op prijs gesteld als je je stem uitbrengt.

Stem nu op Stelling van Amsterdam voor de Geschiedenis Online Prijs.

Bekijk eerdere reacties

N.B. Klagen en mopperen is ook erg nuttig, dus als je niet wilt stemmen voor de Geschiedenis Online Prijs, dan kan je nu ook naar de anonieme digitale klaagmuur op:
https://www.stelling-amsterdam.nl/contact/klagen/

 

Soldaat Asanisjvili

Met dank aan: Remco Reiding (Stichting Russisch Ereveld).

Certificaat Grafadoptie Russisch EreveldEen biografie van een van de Georgische soldaten, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog op Fort aan de St. Aagtendijk zijn vermoord, hoort natuurlijk ook op deze website.

Remco Reiding, auteur van het boek 'Kind van het Ereveld' en bestuurslid van de Stichting Russisch Ereveld, was bereid om een biografie te schrijven over Arsen Asanisjvili.
De dochter van Arsen was in april dit jaar in Nederland om het fort en het ereveld te bezoeken. De website, boek en documentaire over het Russisch Ereveld in Amersfoort zijn erg indrukwekkend en de moeite waard.

Ook beter laat dan nooit heb ik gemeend een graf te adopteren om het mogelijk te maken dat nabestaanden van de Russische soldaten het graf van hun man of vader kunnen bezoeken. Het graf van Semjon Vanisjvili, ook op het fort overleden, is voor twee jaar geadopteerd vanuit de donatiepot*.
Uiteraard staat het iedereen vrij om ook zelf een graf te adopteren. Vergeet dat dan niet en regel het nu, alstublieft!?

* Waarin ook mijn verjaardagsenveloppen terecht zijn gekomen.

Soldaat Asanisjvili (nieuwe biografie)
Stichting Russisch Ereveld
Boek 'Kind van het Ereveld'
'Kinderen van het ereveld' in Nieuwsbrief 394
'Herdenking Georgiërs: stilstaan naast de snelweg' in Nieuwsbrief 394

 

Bij de Rijkshemelvaartdienst

Film: Eline Dekker (Rijkshemelvaartdienst).

Tijdens een door mij verzorgde rondleiding op de Militaire Drinkwatervoorziening zijn video-opnames gemaakt die gebruikt zijn in de leuke documentaire 'De Stelling van Amsterdam, drinkwatervoorziening Rijkshemelvaart' over het terrein. Een bij velen onbekend terrein maar 100% Stelling!

De rondleiding vond plaats tijdens een van de StellingUitje groepstochten die dit jaar hebben plaatsgevonden.

'De Stelling van Amsterdam, drinkwatervoorziening Rijkshemelvaart' op YouTube
Militaire Drinkwatervoorziening
StellingUitje
Eyeline Video

 

Filmbeelden van sloop Fort bij Velsen

Met dank aan: Martin Hoekmeijer.

Uit de collectie van een oud-medewerker van sloopbedrijf G. Kruk is een unieke film opgedoken over de sloop in 1980-1981 van het hoofdgebouw en de poterne van het Fort bij Velsen.
Het boren, opblazen, vermalen en afvoeren is allemaal te zien. Een pijnlijk beeld voor liefhebbers van forten maar een bijzonder tijdsdocument!

'bunker opblazen Fort velsen' op YouTube
Fort bij Velsen
Biografie G. Kruk

 

De pluim: Remy Zandwijk

Foto: Hans Baas.

Zijn naam staat al op de Dankwoord-pagina's van de website vermeld, op een aparte pagina over de server zelfs. Maar het is nu toch wel eens tijd om Remy Zandwijk in het zonnetje te zetten.

Remy Zandwijk in Fort bij IJmuiden.Ik moet hem voor het eerst ontmoet hebben in 1995 toen hij voor zijn opleiding stage liep bij de computergroep van de toenmalige Faculteit Biologie van de Vrije Universiteit (VU). Zelf werkte ik daar als student HTS Informatica met een deeltijdbaantje als 'Systeembeheerder Macintosh'.
De website over de Stelling begon ik op de servers van de VU en toen Remy's voorganger vertrok nam hij als vanzelfsprekend ook de medewerking aan mijn website over. Vervolgens hebben we gezamenlijk een aantal eigen servers gehad.
En ook nu nog helpt Remy onzichtbaar voor de buitenwereld met het steeds complexer worden van de webserver, voornamelijk vanwege de beveiliging. Vele updates en instellingen heeft hij al toegepast. De website is maar een paar keer langere tijd uit de lucht geweest en dat was altijd door kabelschade of onderhoud elders op de lijn!

In een interview in een interne nieuwsbrief van de VU zei Remy over zijn Stelling-werk:
"Techniek bepaalt toch voor een groot deel mijn leven. 's Avonds lees ik dus nog veel bij of zoek ik dingen uit waar ik overdag niet aan toe kwam. Als hobby onderhoud ik bijvoorbeeld de webserver van de Stelling van Amsterdam. Dat is ook echt een interessegebied geworden, ik vind dat cultureel erfgoed erg mooi. Wie weet of ik in de toekomst zelf wel rondleidingen ga geven. Ik ga ook wel eens mee op excursies die ze organiseren. Vaak probeer ik daar VU-medewerkers voor te ronselen."

Jaarlijks hebben we in de kerstvakantie een werklunch en afgelopen zomer zijn Remy en zijn vriendin al bedankt en verwend voor hun recente extra inzet voor mij en de website. Maar ook in het openbaar wil ik hier graag eens zeggen dat ik zijn arbeid en steun zeer waardeer. Bovendien vind ik het heerlijk om met enige regelmaat door deze deskundige de oren gewassen te worden omdat iets niet kan of mag vanwege stabiliteit of veiligheid!
Remy, bedankt!

Dankwoord-pagina Server

(Ken jij een persoon of organisatie die je een pluim wilt geven? Laat van je horen!)

 

Herprofilering der vestingwallen van Weesp en Muiden 2

Foto: collectie Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam.
Met dank aan: Anne Ankone (gemeente Weesp)

Vrij kort na de vorige nieuwsbrief met het artikel van Majoor van Hall, kwam er nieuws over de werkzaamheden aan de vestingwallen in Weesp. Er zijn nu twee voorstellen (én niets doen) waaruit de gemeenteraad in februari 2013 mag gaan kiezen. Een van de wijzigingen is het toevoegen van beplanting aan het nu vrij kale Bastion Nieuw Achtkant.

Die nieuwe beplanting is niet zoals op onderstaande foto is te zien, een rij knotwilgen onderlangs de wal. Deze foto's hadden bij het artikel in de vorige nieuwsbrief moeten staan, maar dat maak ik nu dan maar goed. Helaas is niet bekend wanneer de foto is gemaakt maar dat moet, gezien de jachthaven, na circa 1935 zijn.

Links is de gehele foto afgebeeld, vanaf de Utrechtsweg gemaakt. Rechts is een detail ervan met de beplanting op het Bastion Nieuw Achtkant.

Foto van de Vecht in Weesp vanaf de Utrechtseweg.Detailfoto van de Vecht in Weesp vanaf de Utrechtseweg.

'Herprofilering der vestingwallen van Weesp en Muiden' in Nieuwsbrief 403
Vesting Weesp

 

Stellingmaand 2012

Tekst: Majoor b.d. Kees van Hall (officier 2e Genie Commandement).
Met dank voor bezoekcijfers 2012: Mascha Dammers (Cultuurcompagnie Noord-Holland).

In alle rust samen met 20.000 anderen.De bezoeken tijdens de Stellingmaand zijn al jaren vrij stabiel op circa 20.000 bezoeken. Dit jaar zijn er 19.900 bezoeken geteld.
Ook het aantal deelnemende forten is stabiel met gemiddeld 25±3 forten. Maar het aantal dagen dat ze open zijn is verdubbeld van 70 naar 147 zodat het aantal bezoeken per dag is gehalveerd en krijg je nergens een gevoel van drukte.
De rest van het jaar zijn de forten tegenwoordig op veel meer dagen open zodat de Stellingmaand nog zelden unieke gelegenheden biedt. Het is in die zin knap dat het aantal bezoeken vrijwel gelijk blijft.

Met een steeds omvangrijker programma is het steeds lastiger om een bezoek voor te bereiden: 60 activiteiten in één maand! In de papieren en online agenda blijf ik het moeilijk vinden om te zien waar iets te doen is op de paar dagen dat ik op pad kan.
En bovendien bleek later dat twee locaties die ik had willen bezoeken, Fort bij Kudelstaart en het Hembrugterrein, wel open waren maar niet op de agenda stonden. Of stond ik met vele anderen teleurgesteld bij Fort bezuiden Spaarndam waar, in tegenstelling tot eerdere jaren, die dag maar twee rondleidingen werden gegeven.

Grappig toch? Wat was er eerst, de tekst of de fietsen?Gevarieerd was het programma in 2012 zeker. Vroeger hadden rondleidingen de overhand en nu hebben kunst en theater een grote rol. De forten met een combinatie doen het het best, zoals Fort bij Krommeniedijk, Fort bij IJmuiden, Fort bij Uithoorn en Fort aan het Pampus.

Het was dit jaar de 10de Stellingmaand maar volgend jaar kunnen we "10 jaar Stellingmaand" vieren. Bovendien vieren we dan 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en dat biedt voor het nationaal reduit natuurlijk mooie kansen! Met wellicht de 250.000ste bezoeker ooit.

Stellingmaand
Stelling van Amsterdam Recreatie

 

De vijf archiefwetten

Ze zijn niet geniaal of hilarisch maar sinds 1998 heb ik voor mezelf een vijftal 'archiefwetten' opgesteld. Vooral in de periode 1998-2003 heb ik heel veel archiefonderzoek gedaan.
Bij wijze van ludiek intermezzo in deze en volgende nieuwsbrieven steeds één 'archiefwet'.

Eerste archiefwet van Ros:
Pas als je het hele archief hebt doorlopen, weet je waar je naar had moet zoeken.
(Ontdekkingen doe je door alles door te bladeren, niet door te zoeken.)

Elke archiefwet zal ik ook op het Stelling Forum, Twitter en Facebook plaatsen zodat je kan reageren of doorsturen.

'De vijf archiefwetten' op Stelling Forum
Forten Amsterdam Twitter
Forten Amsterdam Facebook

 

Wadlopen in de Ronde Venen

Tekst: Alex Wijsman en René Ros.
Met dank aan: Marc Hogenboom (Bar 't Fort), Eddie Nijenhuis (Natuurmonumenten).

Na een flink aantal dagen van druilerig weer zijn we, René Ros, Hans Baas en Alex Wijsman, op 12 november op een veldtocht geweest om diverse grenspalen te herkennen of zelfs te ontdekken. Enfin, het is koud, maar droog. Althans als we het over het weer hebben. De ondergrond waar de palen zich bevinden is aan de natte kant. Soms zo erg dat kaplaarzen de enige uitkomst zijn.
Als paparazzi (paalparazzi) hollen we met camera's rond de grenspalen.Rond Fort in de Botshol ploeteren we dan ook door rietkragen en door drassige landerijen. Alex had met Martijn Biesmans eerder dit seizoen al grenspaal O38 ontdekt en René en Hans zagen deze nu ook op de onverwachte plek.

Daarna zijn we langs Fort Waver-Amstel en over de Vuurlijn, waar we grenspaal O20 op de memory stick hebben gezet, naar Fort bij De Kwakel gereden. Op dat fort werden we ontvangen door de fortwachter, want achter slot en grendel liggen twee grenspalen opgeslagen. Twee prachtige hardstenen palen met de nummers O3 en O8. Bovendien zagen we dat de wildernis op het rechter terreplein is vervangen door een leuk land-ijsbaantje. En de frontbatterij en het hefkoepelgebouw zijn heel goed zichtbaar geworden.

Vervolgens zijn we naar de gecombineerde Damsluis in de Drecht en de Inlaatsluis in de polder Blokland gereden omdat René wilde laten zien hoe weinig er nog van over is. Zes van de zeven grenspalen en een aantal basaltblokken van de oeverbeschoeiïng en de inlaatkom zijn nog zichtbaar. We maakten een praatje met de bewoners die ons oude foto's en de jaarsteen '1893' lieten zien.
De voorgaande weken was in opdracht van het hoogheemraadschap een passeervak in de weg gemaakt, precies boven de inlaatsluis. Dat bleek toen ze palen de grond in wilden slaan. Vervolgens hebben ze gaten in de inlaatsluis geboord en de boorkernen tonen aan dat ze door baksteen, hardsteen en brikkenbeton zijn gegaan. De inlaatsluis valt niet onder een monumentenregeling...

De boorkernen van de Inlaatsluis in de polder Blokland.Nabij De Hoef hebben we nog even gekeken naar de Inlaatsluizen in de 3e Bedijking van de Mijdrechtse Droogmakerij. Een aantal jaren geleden kon René met enige moeite de grasmat beschadigen om de bakstenen van beide inlaatsluizen te zien. Maar inmiddels is de kade opgehoogd en komen de prikstokken niet door de vette klei.
Na een goede lunch en opgewarmd te hebben, reden we richting Abcoude voor het middagprogramma.

Eerst naar de Damsluis in de Angstel tussen Abcoude en Baambrugge gereden. Onze collega grenspalenzoeker John van der Jagt had er een onverwachte grenspaal gevonden die we ook zelf wilden bekijken. Tja, na verkregen toestemming eerst klauteren over een hek en dan over een smal dijkje ploeteren. Inderdaad daar is grenspaal O5 te vinden, helaas is de kop van de romp gescheiden. Vervolgens zijn we teruggegaan naar de molen en daar de omgeving geïnspecteerd. Zelfs deze Molen 't Hoog- en Groenland heeft een militair verleden als inundatiemiddel. Prachtig!

Om de dag af te sluiten hebben we ook nog acht grenspalen rond Fort bij Abcoude bekeken. Het werd een ruige tocht over het glacis, het terrein buiten de gracht dat ook tot het fort behoort. Door manshoog riet, baggeren in de prut, klimmen over hekken en springen over sloten. En dat op onze leeftijd!
Een heerlijke veldtocht waar zeker een vervolg op moet en zal komen.

Fort in de Botshol
Fort Waver-Amstel
Fort bij De Kwakel
Damsluis in de Drecht
Inlaatsluis in de polder Blokland
Inlaatsluizen in de 3e Bedijking van de Mijdrechtse Droogmakerij
Damsluis in de Angstel bij Abcoude Baambrugge
Fort bij Abcoude

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)
 
 
 
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)