Sluit [X]   
 

Fortcommandant Segov in 1935: overleden te 's-Gravenhage, Zuid-Holland

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 245

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam, nummer 245
(8ste jaargang, 26 juni 2006)

Een nieuwsbrief over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan ge-interesseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

Hierboven staat achter de artikelen, indien van toepassing, welke gemeente het betreft.

 

Inleiding

Eh, ahum, sorry. Daar is 'ie al weer!
Binnen twee dagen na de vorige nieuwsbrief stroomden de bijdragen binnen. Dit is een nieuwsbrief waar ik zelf nauwelijks wat aan heb hoeven doen en daar ben ik blij om!
Een tweetal artikelen zijn ook aangeleverd als bijdrage aan de Stelling Koerier die binnenkort verschijnt.

Het openingsartikel gaat over een nieuwe tentoonstelling in het Vestingmuseum met fraaie, opengewerkte tekeningen van forten en vestingen. Een extra reden om het museum eens te bezoeken!
Vervolgens artikelen over het opknapwerk aan de Batterij aan de Sloterweg, verhuur van ruimten in Fort bij Spijkerboor en de activiteiten dit seizoen in Fort bij Veldhuis.

De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 10 juli verschijnen.

René Ros

P.S. Nog 25 abonnees tot de magische 500. Dat moet voor de Stellingmaand lukken! Help je mee?

 

Forten binnenste-buiten: Geheimen van Stelling en Linie onthult!

Bron: Persbericht Nederlands Vestingmuseum

Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden brengt vanaf zondag 2 juli 2006 de expositie "Forten binnenste-buiten" als voorverkenning voor de komende Forten- en Stellingmaand in september 2006.

Forten, vestingwerken, stellingen, linies. Geheimzinnige militaire installaties die voor de vijand aan het oog moesten worden onttrokken. De verdedigingskracht werd verstopt onder meters aarde, het zicht gebroken door bossages en begroeiing, het landschap ervoor onderwater gezet.
Maar waar zat nou de kracht van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Wat zat er verstopt en mocht niet zichtbaar zijn? Welke militaire geheimen hebben tientallen jaren Nederland buiten oorlogen gehouden?

In het Nederlands Vestingmuseum duikt tekenaar Lex Tempelman† in die geheimen en laat zien hoe forten, vestingen en linies geconstrueerd werden.
De expositie omvat een 30-tal affiches waarop in woord en beeld de historische aanleiding en inrichting van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie verklaard worden.
Opengewerkte tekeningen van forten geven een indruk van wat er onder de aarddekking en betondaken verborgen is.
Schematische illustraties verduidelijken het stellen van inundaties, de vuurlijnen van de accesverdediging en de inrichting van pantsergeschutskoepels en hefkoepels.

De verhaallijn en illustraties zijn van de hand van freelance illustrator Lex Tempelman. Kenmerkend is zijn zogenoemde "klare lijn" tekentechniek met heldere kleuren, een stripboekachtige stijl die toch een historisch en technisch verantwoord beeld geeft van het onderwerp forten, linies en stellingen.
De expositie is te zien van 2 juli tot en met 30 september en zal op 2 juli geopend worden door Arnold van Vuuren, directeur van het projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Nederlands Vestingmuseum: <http://www.vestingmuseum.nl/>
Lex Tempelman†: <http://www.illustratoren-oost.nl/pags/17_tempelman.html>

Noot redacteur: Enkele werken van Lex Tempelman† heb je waarschijnlijk al elders aangetroffen: fortmodellen op de Stelling-website, informatiepanelen voor Stichting Pampus en Stichting Mega, informatieborden bij forten rond Houten en bij de nieuwe bergloods van Fort bij Marken-Binnen.
Fortmodellen: <https://www.stelling-amsterdam.nl/stelling/extra/fortmodel/>

 

Batterij aan de Sloterweg binnenkort ook toegankelijk

Door Co Wies†, Werkgroep Geniedijk Oost

De Batterij aan de Sloterweg, gelegen aan de tegenwoordige Rijnlanderweg in de Haarlemmermeer, was lange tijd afgesloten en verkeert helaas in ernstig verval. Alle houten onderdelen zijn er volledig uitgebrand en verkoold. Daarnaast heeft het vele decennia lang ontbroken aan bescherming van het ijzerwerk. Veel is door corrosie al verloren gegaan.

In de batterij bevindt zich een grote hoeveelheid achtergelaten grof vuil, waar nog een oplossing voor gevonden dient te worden. Sinds een paar maanden worden er voorbereidingen getroffen om tot enige bescherming en herstel van deze Batterij aan de Sloterweg te komen. De batterij is in buikleen gegeven en de Werkgroep Geniedijk Oost is momenteel hard aan het werk om alvast "een deel" van de locatie voor publiek toegankelijk te maken. Het is de bedoeling dat ook met deze batterij aan de Stellingmaand in september 2006 deelgenomen gaat worden.

Batterij aan de Sloterweg: <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/sloterweg/>
Werkgroep Geniedijk Oost: <http://www.werkgroepgeniedijkoost.nl/>

 

Fort bij Spijkerboor als bijzondere feestlocatie

Door Xander Meijers, Natuurmonumenten

Het Fort bij Spijkerboor als unieke locatie voor de viering van een verjaardag of bedrijfsuitje met teambuilding. Per dit jaar is er in het hoofdgebouw ruimte ingericht die de mogelijkheid biedt om deze unieke locatie te boeken door groepen tot 40 personen.
Hiertoe is er een vergaderlokaal en een koffiekamer gereedgemaakt en de voormalige keuken is te gebruiken voor de voedselvoorziening, zelf meegebracht of middels catering. Het gebruik van het fort is te kombineren met een rondleiding.

Boekingen via beheerder Xander Meijers, telefoon: 075-6413691.

Fort bij Spijkerboor: <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spijkerboor/>

 

Activiteitenschema Fort bij Veldhuis

Bron: Persbericht Aircraft Recovery Group 1940-1945

Het schema van lezingen die in het Luchtoorlog museum Fort Veldhuis worden gehouden luidt:

617 (Dambuster) squadron RAF
We volgen de vlucht van Henry Melvin Young's Lancaster vanaf de basis Scampton in Lincolnshire naar de Ruhrdammen in het Duitse Sauerland. Young en zijn 6 bemanningsleden komen om in de branding van de Noordzee bij Castricum.
Deze lezing wordt gegeven op 9 juli en 20 augustus

Oorlogsgraven
In de provincie Noord-Holland hebben op 36 begraafplaatsen ruim 850 militairen van het Britse Gemenebest hun laatste rustplaats gevonden, merendeels vliegtuigbemanningen. Wij volgen ze op hun moeilijke en gevaarvolle tochten door het luchtruim, het verhaal achter de grafsteen.
Deze lezing wordt gegeven op 23 juli en 10 september

Vliegtuigbergingen
De Noord-Hollandse grond is zacht en drassig. Toen er tijdens de oorlog zwaar beladen vliegtuigen verongelukten, vonden de meeste bemanningsleden hun graf dan diep in de grond. Gelukkig kon er een groot aantal toestellen worden gelocaliseerd en opgegraven. De presentatie brengt het verhaal in woord en beeld van drie opgravingen (Short Stirling te Opmeer, Wellington te Wilnis en Lancaster in de Houtrakpolder) waarbij 13 vermiste vliegers aan hun familie konden worden teruggegeven.
Deze lezing wordt gegeven op 6 augustus en 24 september.

Voorts is er op 2 juli een lezing over de Duitse codeermachine Enigma en op 16 juli een lezing over radar en kustradarstations tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Alle lezingen starten om 14.00 uur in de presentatieruimte van het fort.

Fort bij Veldhuis: <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/veldhuis/>
Stichting Aircraft Recovery Group: <http://www.arg1940-1945.nl/>

 

Overig

- De woning en bergloods van het Groepsdepot Halfweg, bedreigd door verbreding van de snelweg, lijkt gekraakt. En dat is bijna altijd net zo erg als het sloopbedrijf. <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/houtrak/>

- Een oude 8-mm film over het verplaatsen van de windmolen De Eersteling OP (dus niet NAAST) het Fort bij Hoofddorp in 1977: <http://www.rtvnh.nl/page.asp?page=Super8>

- Mocht je deze vakantie met het vliegtuig via Schiphol reizen, hou de camera dan bij start of landing gereed. Zoals ook KLM-er Hans Baas onlangs deed: <http://www.forten.info/cgi-bin/fotoalbum/emAlbum.cgi?c=show_thumbs;p=Stelling_van_Amsterdam/Luchtfoto>

- 'Fort Buursteeg als centrum Grebbelinie' in de vorm van een bezoekersknooppunt: <http://www.gelderlander.nl/devallei/article437100.ece>

- MvC Correspondent Rob Verhoef en zijn vrouw vierden zaterdag hun 30-jarig huwelijk. Dat zelfs bestand is tegen een vakantie met forten en bunkers: <http://www.forten.info/reisverslagen/hollandstellung2006/>

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)
 
 
 
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)