Sluit [X]   
 

O.-Chinst 5 / Opzichter van Fortificatiën Kamstra in 1907: geboren te Rotterdam, Zuid-Holland

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 166

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 166
(6de jaargang, 21 september 2004)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Voorwoord

Er zijn van die momenten dat ik moet weten mijn mond te houden. De items hieronder spreken voor zich. Ik ga nu snel verder met het catalogiseren van de honderden foto's die ik de afgelopen weken heb gemaakt.
Waarschijnlijk verschijnt de volgende nieuwsbrief komende vrijdag dus wel doorlezen!

 

Kinderfietsroute Stelling van Amsterdam

(Persbericht van de Stichting Stelling van Amsterdam)

Op vrijdag 24 september a.s. om 15.00 uur wordt op de Openbare Basisschool Weremere, Kameelstraat 24 te Wormer de Kinderfietsroute Stelling van Amsterdam gepresenteerd aan de kinderen van groep 7 en 8. De Kinderfietsroute zal door de heer K. Droogers, regioconsulent van de ANWB en lid van het Algemeen Bestuur van de Stichting Stelling van Amsterdam, worden uitgereikt.

Deze nieuwe Kinderfietsroute is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van het ANWB Fonds. In de Kinderfietsroute is de mogelijkheid ingebouwd om twee forten (Fort aan den Ham en Fort bij Veldhuis) te bezoeken. In de route zijn opdrachten verwerkt op basis van de communicatiemiddelen rond 1900. Dat betekent dat soms de route moet worden bepaald door het ontcijferen van een morse-opdracht of het bepalen van de windstreek.
Kortom de kinderen worden geconfronteerd met technieken die vandaag de dag nog gebruikt worden maar vroeger de enige manier van communicatie betekenden.

De Kinderfietsroute zal via de scholen die deelnemen aan het lespakket dat in ontwikkeling is worden uitgezet. Daarnaast is de Kinderfietsroute op de beide forten a.s. zondag te koop voor € 3.50 en op de overige dagen waarop deze forten geopend zijn.

<http://www.stelling-van-amsterdam.nl/>

 

Stellingmaand: Zaterdagochtend-stilte in Weesp

Op een rondje 'vergeten boodschappen' in mijn woonplaats Weesp ben ik ook even bij het Fort aan de Ossenmarkt gaan kijken. De eerste zaterdag van openstelling waren er 70 en de tweede zaterdag 225 mensen die een korte rondgang door het torenfort en een langere wandeling over de twee oostelijke bastions maakten. In afwachting van het begin van de excursie kon in het fort een tentoonstelling over de Stelling bekeken worden. Het was nog rustig maar de tweede groep had al ruim tien deelnemers.

Zelf ben ik niet mee gelopen, ik moest verder met voorbereidingen voor mijn verjaardagsfeestje, maar wel even het Bastion Nieuw Achtkant opgelopen. Daar staat nu een informatiebordje dat voor de helft over de molen gaat die er voorheen heeft gestaan en waarop de naam is gebaseerd.
Onlangs moest in de remise uit 1876 een brandje geblust worden. De gemeente heeft jammer genoeg gereageerd door de gehele ingang achter een paar vrachtwagens grond te verbergen.

<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/weesp-fort/>

 

Stellingmaand: Fort Zuidwijkermeer

(Tekst: René Ros met bijdragen van Co Wies†, Foto's: René Ros)

Het was afgelopen zondagochtend zonnig weer en de kinderen waren al vroeg wakker dus zijn we maar vroeg op stap gegaan. Ik wilde weer eens het Fort Zuidwijkermeer bekijken en vooral de fototentoonstelling van de wereldberoemde forten-fotograaf Jaap de Zee.

Aan het fort zelf heb ik bijzondere herinneringen. In 1999 was de Week van het Landschap in dit fort en heb ik er voor het eerst met Jurgen Lamers een paar computers met de website neergezet. Een paar bijzonder aardige contacten opgedaan, onder andere met een voormalige waker. Daarna ben ik er nog één keer geweest in 2002 met een excursie die ik verzorgde.

De linker helft van het hoofdgebouw, de poterne en het frontgebouw waren vrij toegankelijk en er was de gelegenheid om vrijelijk in en rond het fort te dolen. Het meeste houtwerk is nog aanwezig - muurkasten in de kantine en tussenwanden - en het ademt een authentieke sfeer. De buitendeuren en -ramen waren ooit gemoderniseerd vanwege de opslag van brandbare nitraatfilms voor het Filmmuseum (1984-1999). Die opslag vindt tegenwoordig weer plaats in de rechterhelft van het hoofdgebouw.
De in het programma aangekondigde foto-tentoonstelling heb ik niet gezien. Deze was niet opgehangen wegens tijdgebrek...

Er was - tegen mijn verwachting in - ook op dit fort redelijk gekapt, geknipt en gemaaid. We konden zelfs over de frontwal een rondje lopen.

Maar als je tracht het fort in zijn totaliteit te bekijken en op zoek gaat naar bijvoorbeeld het terreplein en het frontgebouw valt de bezoeker overwegend een zeer gevarieerde en weelderige vegetatie ten deel. Helaas zijn de bouwkundige elementen daar nauwelijks meer waarneembaar en weinig toegankelijk. Een paar smalle looppaden zouden de toegankelijk aanmerkelijk verbeteren. Dit zonder enige afbreuk te doen aan de rijke en bijzondere biotoop die er inmiddels is ontstaan.

Mijn kinderen vonden de soldaat met Russische (Georgische???) klanken om te gieren van het lachen. Als clown met camouflage-helm verwelkomde hij de bezoekers maar verstopte zich ook in de bosjes en deed een eend na. Hij zwaaide ons uit.

<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zuidwijkermeer/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/fotoreportages/landschap1999/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/fotoreportages/dagexcursie2002/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/stelling/mensen/waker.htm>

 

Stellingmaand: Mijn eerste ervaring als fortgids

(door Hein Hoogendoorn)

Op zondag 5 september was ik volgens mij alweer voor de derde keer in de afgelopen jaren op het Fort bij Edam. Ook weer een praatje gemaakt met de heer Arend Grimmelikhuijse, voorzitter van de vrijwilligers groep Fort bij Edam.
Op de één of andere manier viel mijn enthousiasme en interesse hem op. In ieder geval werd ik de volgende dag gebeld met de vraag of ik wilde komen gidsen op het fort en wel het toen aanstaande Open Monumentenweekeind van 11 en 12 september.

Redelijk verrast en ook wel vereerd moest ik mij voor dat weekeind verontschuldigen omdat ik samen met mijn vrouw voor zaterdag 11 september het eerste bootje naar het Fort Hinderdam had geboekt. Dat dit geen smoes was bewijst de foto in Nieuwsbrief 164 (herhaald in dit verslag: twee personen rechts, red.).
Hele interessante ervaring trouwens op dit eiland in de Vecht! Tevens voor die zaterdag bezoeken aan Uitermeer en Nigtevecht gepland. Nigtevecht is en blijft een prachtig fort, al was het maar om de hefkoepelgebouwtjes en een leuk team gidsen. Die zaterdag hebben we trouwens onze 23e stempel kunnen laten zetten!

Maar goed, op zaterdag 18 september meldde ik mij tegen het eind van de ochtend op het Fort bij Edam. Welkom geheten door de boswachter van Staatsbosbeheer, de eigenaar van het fort, en de vrijwilliger / gids Frank van Drie.
Ik had van te voren een handleiding voor gidsen Fort bij Edam gekregen voor onder het hoofdkussen, maar had ook voor mezelf een "uittrekseltje" gemaakt van mijn kennis over de Stelling van Amsterdam en het Fort bij Edam in het bijzonder.

De eerste, wat grotere groep ging om 12.00 uur onder leiding van een ervaren gids haar ronde doen. Na verloop van tijd melden zich nog enkele mensen en dat kleine groepje was "voor mij". Met zaklantaarn en gehuld ik bodywarmer van Staatsbosbeheer gingen we op pad…
’s Middags om half zes zat het er ook voor mij op, na vier rondleidingen. Eigenlijk jammer genoeg "op". Even wennen om je ronde niet te lang te laten worden, je wilt eigenlijk te veel vertellen en ook de vragen uit het publiek zorgden voor wat uitloop. Maar juist de onverwachte vragen die men stelt zijn leuk omdat je dan vaak even een zijsprongetje kunt maken.
Ik merkte dat een brede kennis van de Stelling plus vele bezoeken aan de forten zelf een aardige bagage zijn om uit te kunnen putten om als gids aan de gang te kunnen. En een leuk team collega-gidsen en een geïnteresseerd publiek de rest doet. Kortom, voor mij een geslaagde dag en op 25 september ga ik weer!

<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/edam/>
<http://www.victorywines.nl/frameset/rondleidingen.htm>

Noot redactie: In de oorkonde van Stelling-generaal kan dus met een gerust hart de bevoegdheid worden opgenomen om als gids op te treden?

 

Stellingmaand: Overig

De foto-collectie van de bezoeken is bijgewerkt:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/fotoreportages/ssva-stellingmaand2004/reportage/>

En er zijn ook een paar mensen die er lol in hebben om mij op een fort te fotograferen. Alleen hier wordt verklapt waar je die foto's kan zien:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/fotoreportages/ssva-stellingmaand2004/rene/>

Het Vecht Journaal (lokale weekkrant) heeft met toestemming een foto van mij gebruikt in de krant van 9 september jl. Deze vult bijna een kwart van de voorpagina en toont duidelijk enkele abonnees van deze nieuwsbrief: Frits v. H, Jan B., Hein H., Michel V., Leo M. en Peter S.
<http://www.forten.info/index.htm?cgi-bin/fotoalbum/emAlbum.cgi?
c=show_image;p=Rondzendlijst/Overig;i=12>

De agenda voor de Stellingmaand kan je vinden op:
<http://www.stellingmaand.nl/>

 

Bezoekerscentrum (B-watch)

Voorlopig in elke nieuwsbrief een stukje over het bezoekerscentrum. Ook als er niets te melden is...

Je kan het hele voorstel lezen of downloaden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/diversen/bezoekerscentrum/>

 

Overig

- Geen kruimels deze keer, alleen grote brokken.

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)
 
 
 
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)