Sluit [X]   
 

in 1916: Landweer op onbeperkt klein verlof

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 99

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 99
(22 juli 2003)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

September 2003 is "Stellingmaand"

(door Hans Broekmeulen, projectleider Stellingmaand, Stichting Stelling van Amsterdam)

Het bestuur van de Stichting Stelling van Amsterdam heeft in samenwerking met de ANWB het initiatief genomen om alle eigenaren van de aangesloten forten op te roepen om de forten in de maand september open te stellen voor het publiek. Daar is enthousiast op gereageerd en 20 forten zullen in de loop van september hun poorten openen met heel verschillende activiteiten.

Met de introductie van de Stellingmaand willen bestuur en ANWB het imago van de Stelling van Amsterdam en met name de bekendheid van de Stelling als voormalige verdedigingslinie nader bij het publiek bekend maken. In september kunnen de geïnteresseerden zelf met eigen ogen zien welke forten er zijn en hoe de stand van zaken is met betrekking tot herstel en onderhoud. Het bestuur wil gedurende de Stellingmaand zeker zo'n 30.000 mensen naar de forten krijgen.
Mensen die meerdere forten willen bezoeken kunnen voor 1 euro het Stelling Paspoort aanschaffen waarin de forten nog eens kort worden genoemd en waar de bezoeken in kunnen worden bijgehouden. Door meer forten te bezoeken kan men een rang verdienen. Bij aanvang start men als soldaat.
Om alle forten en de algemene informatie bijeen te krijgen is een prachtige overzichtskaart gemaakt die bij alle VVV en ANWB kantoren in het gebied is te verkrijgen. Op de kaart staat globaal ook de fietsroute ingetekend die langs de forten loopt. De bewegwijzering vindt plaats via bordjes langs de weg.

Informatie over de activiteiten tijdens de Stellingmaand is ook te vinden op de website van de Stichting Stelling van Amsterdam.
<http://www.stelling-van-amsterdam.nl/stellingmaand/>

Opmerking voor webmasters:
Als je een website hebt kan je een verwijzing naar de Stellingmaand pagina plaatsen. Maar je kan ook een kleine banner (120 x 60 pixels) op een goed zichtbare plaats zetten met de volgende HTML code:

<a href="http://www.stelling-van-amsterdam.nl/stellingmaand/"><img src="http://www.stelling-van-amsterdam.nl/stellingmaand/banner.jpg" width="120" height="60" border="0" alt="Stellingmaand"></a>

Nadrukkelijke wordt verzocht om de afbeelding van de banner niet naar de eigen website te kopieëren.

 

Hembrugterrein

Van een lokale informant ontving ik het nieuws dat de Stichting Mobiele Artillerie zich op het Hembrugterrein heeft gevestigd. Een groot deel van de gebouwen aan de westkant, langs Zijkanaal F, zijn gevuld met allerlei auto's, trucks en pantservoertuigen. En leden van de stichting zijn druk bezig met het opknappen van de inritten (bordjes plaatsen, onkruid wieden) en de gebouwen zelf.

Vorig jaar stuurde de Gemeente Zaanstad nog een televisieploeg (voor een tv-serie) en anti-kraak bewoners weg vanwege de gevaarlijke situatie. Waarschijnlijk heeft Eurometaal de opslag van explosieven, waarvan ze altijd ontkent hebben dat die er was, beëindigd.

<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zaandam-avp/>
<http://www.zaandam.nl/>
<http://www.eurometaal.nl/>

 

A.R.M.

Volgens een krantenartikel wil de Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg een - tot nu toe bij mij onbekend - Bereitschaftsraum voordragen als gemeentelijk monument. Dit wachtlokaal aan de Middenweg in Watergraafsmeer was onderdeel van de verdedigingslinie die de Duitse bezetter rond Amsterdam heeft aangelegd.

<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/kleine-werken/duits/>
<http://www.arm-amsterdam.nl/>

 

Linke links

In elke nieuwsbrief twee verwijzingen naar andere interessante websites.

- Cold War Guide <http://www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/4907/>
- Cold War Leftovers (fraaie foto's van verlaten objecten in de U.S.A.) <http://www.duotone.com/>

Meer verwijzingen zijn te vinden op Forten Info <http://www.forten.info/>.

 

Overig

- Het gebruik van Fort bij de Liebrug als gelddistributiecentrum wordt binnen afzienbare tijd beëindigd. Er zijn te weinig aanrijroutes mogelijk en dat is veiligheidshalve niet meer wenselijk.

- Rond 4 juli werd het 110.000ste bezoek aan de website gebracht. Toch maar per 25.000 gaan vieren?

- Het programma van de Fortenmaand is beschikbaar. <http://www.fortenmaand.nl/>

- Een recentie over het boek 'Stelling van Amsterdam. Harnas voor de hoofdstad' is op de website van de NPS verschenen: <http://www.omroep.nl/nps/kunststof/welcome.html?ietsmetboeken/chrisvindt/stellingvanamsterdam.html~content>

 

Uw mening

Dit is een experiment voor een nieuw vast item in de nieuwsbrief. Het zal in de komende nieuwsbrieven voorkomen en afhankelijk van het gebruik verdwijnen of blijven.

Als je deze nieuwsbrief op de website leest, kan je hier aangeven wat je van de nieuwsbrief vindt:
(formulier verwijdert)

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)