Sluit [X]   
 

Radiotechnicus Pennekamp in 2015: overleden te Driebergen-Rijsenburg, Utrecht

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Oranje Nassau-kazerneNieuwsbrief 82

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 82
(31 januari 2003)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam; een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Meer over het boek

De vorige nieuwsbrief over het boek was van 22.00 tot 01.00 uur gemaakt en doorgelezen maar uiteraard vielen me de volgende dag wel een paar taalfouten op. Waarvoor excuus.
Onder andere heb ik vergeten de foto pagina over de boekpresentatie te noemen:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/fotoreportages/boek2003/>

Ik heb nog geen idee hoe het met de verkoop van het boek gaat. Maar ik heb al een drietal collega's en mijn schoonvader met weinig moeite kunnen overhalen...
De reacties die ik hoor zijn positief en men is onder de indruk van het boek - de vele afbeeldingen maken een goede eerste indruk.
De informatie pagina over het boek is de eerste tien dagen ruim 300 keer bezocht.
<http://www.stelling-van-amsterdam.nl/boek/>

Door Peter Schat, een in forten geïnteresseerde journalist van het Noord-Hollands Dagblad en abonnee van deze nieuwsbrief, werd ik gewezen op een recentie over het boek van zijn hand. Omdat hij het moest schrijven, kon hij niet bij de feestelijkheden aanwezig zijn - hij had dus eigenlijk het echte eerste exemplaar! Het artikel is online te lezen:
http://www.nhd.nl/Artikel/0,4742,15-1-5184--1124224|723605|1163,00.html

In bovengenoemd artikel wordt gezegd dat de brokstukken van het Fort bij Velsen zijn gebruikt bij de bouw van de Wijkertunnel. Dit staat ook in het boek, maar het is niet juist. De brokstukken zouden dan zo'n 10 jaar ergens opgeslagen hebben gelegen. Het is echter gebruikt voor de Hemtunnel bij Zaandam.
Ook is het boek al op enkele punten door de werkelijkheid ingehaald en net als in veel andere boeken zijn relatief veel onjuistheden in de foto-bijschriften te vinden.

Ik heb inmiddels het hele boek gelezen - ik was meerdere dagen ziek dus tussen het slapen door had ik er tijd voor. Daarbij heb ik ook de nodige - volgens mij - onjuistheden gevonden. De auteur hield de eindverantwoordelijkheid en mogelijk is er toch nog niet genoeg gecommuniceerd.
Het aldus samengestelde erratum zal ik wellicht te zijner tijd publiceren. Maar dan ben ik weer onbezoldigd bezig, dus of ik het ook echt doe...? In ieder geval wil ik dan proberen de betreffende auteurs de punten voor te leggen.
In ieder geval is iedereen welkom om onvolkomenheden bij me te melden via erratum@stelling-amsterdam.nl. Als je een inhoudelijke onvolkomenheid meldt - met vermelding van bladzijdenummer - krijg je per e-mail het erratum toegezonden dat ik tot dan heb opgesteld. Taalfouten zijn ook welkom maar buiten mededinging.

Palen slaan bij Kudelstaart

Voor de kerstdagen ontving ik een jeugdherinnering van Fred Braaksma, ooit een 19-jarige beroeps onderofficier in opleiding bij de Kaderschool Genietroepen te Vucht. Als oefening verbleef hij twee weken op het Fort bij Kudelstaart. Dat was in de zomer 1966, "met Paint it Black van de Rolling Stones als nummer 1 hit".
Een tijdje later - hij bezocht een Werelderfgoed bouwwerk en twee forten in India - ontving ik twaalf zwart-wit foto's uit zijn fotoboek. Destijds was hij trots dat hij van zijn soldij een zwart-wit camera kon kopen.

De foto's geven een sfeer van gezelligheid en verleden-tijd-kneuterigheid zoals de - waarschijnlijk - legergroene kano die een aantal houten palen voortsleept. En de handbediende lier!
Maar de oefening is ook een van de laatste militaire acties in de Stelling. Gelukkig vreedzaam.

De nieuwsbrief op de website bevat twee van de genoemde foto's.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief-82.htm>

Palen slaan met een drijvende heistelling die met handkracht bediend wordt. Op de achtergrond de keelzijde van het hoofdgebouw. Op zeer kort verlof aan de frontzijde van het fort met uitzicht op de Westeinderplassen. Rechtsonder is een deel van het rechter hefkoepelgebouw te zien.

 

Dagexcursie SME

We zijn al tevreden over het aantal aanmeldingen voor de excursie van Stichting Militair Erfgoed maar er kunnen nog meer mensen mee! Omdat het bericht in de vorige nieuwsbrief wellicht ondergesneeuwd was herhaal ik nu even de informatie. Zorg dat je je snel aanmeldt zodat je zeker bent van een plaatsje en wij op tijd rekening kunnen houden met het aantal deelnemers.

De derde keer dat deze jaarlijkse excursie naar de Stelling van Amsterdam wordt gehouden, is het reisdoel het Noordfront. De voorbereidingen begonnen in augustus vorig jaar en ik ben zeer tevreden met het programma dat ik heb kunnen samenstellen.
<http://www.rgaros.nl/sme/>

We zullen Fort bij Marken-Binnen, Fort aan de Middenweg, Fort benoorden Purmerend en Fort bij Edam bezoeken. Bijna allemaal zijn deze normaal niet vrij toegankelijk en al deze forten moet je echt een keer gezien hebben. We lunchen in het plaatsje Midden-Beemster.

De excursie is op zaterdag 26 april en begint om 10.00 en eindigd om 17.30.
Dankzij zeer gulle medewerking van enkele eigenaren en gebruikers zijn de kosten van de excursie dit jaar laag. Voor vervoer, consumpties en toegang betalen begunstigers slechts € 27,50. Niet-begunstigers zijn ook van harte welkom en betalen € 32,50. Je kan je natuurlijk ook eerst via hun website als begunstiger aanmelden...

Er is een speciale pagina beschikbaar met meer informatie over de excursie.
<https://doccentrum.stelling-amsterdam.nl/activiteiten/dagexcursie/>

 

Bouwoord

Mijn broer vraagt zich al enkele jaren af waar een terrein bij het Rottepolderplein voor gebruikt werd. Vooral door de indeling lijkt het mogelijk dat het een militaire/koude oorlog bestemming had en daarom willen we eens kijken of andere mensen er meer van weten.

Het gaat om een terrein in de Haarlemmermeerpolder ten zuid-westen van het Rottepolderplein. Dit plein ligt tussen Haarlem en Halfweg in de Rijksweg A9.
Aan de ringdijk zijn twee toegangen en er ligt een betonnen loskade met vier flinke betonnen afmeerpalen. Het adres is Zwanenburgerdijk 82.

Het terrein is vrijwel leeg maar is in een regelmatig patroon verdeelt in rechthoekige stukken gras en gescheiden door sloten en asfaltwegen. Vrijwel nergens doodlopende stukken weg en een enkel passeervak. Het geheel heeft een zeer regelmatige en efficiente indeling.
Enkele stukken zijn begroeid en er lijkt wat beton uit te steken. Op enige afstand achter de hoofd-ingang is een vrij oude woning (1900?) te zien en een voertuigenloods die ook niet uit de jaren 1950 stamt maar meer op een aangepaste landbouwschuur lijkt. Dit deel van het terrein staat al op een kaart uit 1912 als 'Bouwoord' aangegeven dus mogelijk is een boerderij hergebruikt.

De indeling van het terrein lijkt te wijzen op opslag in de open lucht van grote voorwerpen, bijvoorbeeld voor Rijkswaterstaat of Defensie. Bijvoorbeeld materiaal voor de noodhavens die tijdens de Koude Oorlog zijn voorbereidt.

Wie weet er wat meer van?

Aanvulling:
- Zie Nieuwsbrief 103.
- juli 2005; uit de bouwvergunningen bij de gemeente Haarlemmermeer blijkt:
1960 bouw bergschuur
1965 bouw landbouwschuur
1974 bouw bedrijfsruimte
2003 sloop woning

 

Linke links

In elke nieuwsbrief twee verwijzingen naar andere interessante websites:

- Fort aan den Hoek van Holland <http://www.forthvh.nl/>
- San Francisco Defense Guns <http://www.angelfire.com/bc/sanfranartillery/>

Meer verwijzingen zijn te vinden op Forten Info <http://www.forten.info/>.

 

Overig

- Meer informatie over de sluiting van de kruitfabriek bij Muiden is te vinden op: <http://www.muider.nl/nieuws/nieuwsbericht.asp?Recid=395>

- Het bedrijf Lankelma heeft bij veel forten de waterbronnen geboord. Het bedrijf bestaat nog en besteedt op hun website aandacht aan de geschiedenis, maar zonder de forten. De stukken in hun archief over de fortenbouw zijn helaas vernietigd. <http://www.lankelma.nl/ges_inhoud.htm>

- Sneeuw buiten? Kom achter je computer vandaan en ga langs een fort wandelen!

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)
 
 
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)