Sluit [X]   
 

Fortwachter / Magazijnbeheerder Alberts in 1929: pasgetrouwde stel betrekt stenen dienstwoning op Fort aan het Pampus

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 116

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 116
(5de jaargang, 6 november 2003)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Kustbatterij bij Durgerdam te koop

Vanwege de voorbereidingen voor een nieuwe excursie in het voorjaar van 2004 sprak ik een medewerker van Rijkswaterstaat, Directie IJsselmeer over het Vuurtoreneiland bij Durgerdam. Daarop ligt een bomvrij gebouw en open emplacementen van de Kustbatterij bij Durgerdam.

Het blijkt dat Rijkswaterstaat het eiland sinds kort als overtollig heeft afgestoten. Het lichtbaken is gedoofd en alleen enige elektronische apparatuur zal op het eiland blijven staan - hoe tekenend voor deze tijd.
De vuurtorenwachter is per 1 november met pensioen en er zit een kraakwachter in de woning.

De komende tijd zal het eiland wat opgeruimd worden en krijgt Domeinen het beheer (dezelfde medewerker als het Hembrugterrein). Domeinen zal dan een nieuwe eigenaar gaan zoeken. Wellicht wordt dat de Gemeente Amsterdam (het enige verdedigingswerk binnen die gemeente), de provincie of Staatsbosbeheer. De naastgelegen Polder IJdoorn is al een natuurgebied van Staatsbosbeheer. En net als de woning van Fort bij Vuren (Gorinchem) zouden ze het als vakantiewoning kunnen verhuren!
<http://www.staatsbosbeheer.nl/doen/opvakantie/vakantiewoningen/details.asp?LOC_ID=36>

In april 2000 heb ik het eiland een keer mogen bezoeken (zie Nieuwsbrief 17). Er was veel overredingskracht nodig en de wachter was zeer ongezellig. Hij wilde niemand op zijn eiland hebben, door mijn website zouden ongenode gasten al op het eiland geslapen hebben en hij vond het helemaal geen mooie plek om te wonen. Helaas verpest IJburg nu het uitzicht maar het is een prachtige plek om te zijn. Het eiland is eigenlijk alleen per boot te bereiken en dat vind ik een minpunt.
Vanwege de verzekering mochten er geen foto's van zijn huis gemaakt worden. En dat was jammer omdat een buitenwand van zijn huis bestaat uit een grote plaquette van een eerdere vuurtoren uit 1700.
<http://www.vuurtorens.net/>

Of de excursie ook echt naar dit gebied gaat hangt af van de bootkosten en of Durgerdam ondanks de wisseling van eigenaar wel te bezoeken is. Overigens is het gebied rond Spaarndam dan een heel goed alternatief.

<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/durgerdam/>
<http://www.rdij.nl/>

 

Schuilkelder onder de snelweg

Het heeft weinig met de Stelling van Amsterdam te maken maar het is toch wel aardig om hier ook even te noemen.

Na een tip van Marcel Hessels heb ik onlangs een schuilkelder onder de snelweg A10 West ter hoogte van de Leeuwendalersweg in Amsterdam opgezocht. Het heeft een soortgelijke opzet als een eerder 'gevonden' schuilkelder in een voetgangerstunnel op station Utrecht Centraal. Het gaat hier echter om een fiets- en voetgangerstunnel die met betonnen roldeuren van 20 cm dik kon worden afgesloten.

De locatie is te herkennen aan met betonnen deksels afgedekte goten waarin betonnen roldeuren van 20 cm dikte konden rollen om de tunnel gasdicht af te sluiten. In het dak van de tunnel zit zelfs de rubber afdichting grotendeels nog (zie foto).
De roldeuren zitten zonder bescherming aan de buitenzijde van de tunnel. Of er achter de roldeuren drukdeuren zitten die via een gassluis toegang geven tot de schuilruimte is niet bekend. In de zijwand van de tunnel zitten drie stalen deuren.
Op een deur staat dat het een poldergemaal (object ZB 4416) in beheer van DWR is - maar daar geloof ik weinig van want er is geen water in de buurt. In de erachter gelegen ruimte is de noodvoorziening van hometrainers voor de luchtverversing aanwezig. In een andere ruimte is nog luchtbehandelingsapparatuur aanwezig waaronder een koolfilter met als bouwjaar 1974.

De tunnel is onlangs vrolijk beschilderd - ook de roldeuren - en wordt op 7 november met een feestje onthuld:
<http://www.bosenlommer.amsterdam.nl/page.jsp?pageid=6629>

Helaas is de 130 meter stukken van het archief van de Dienst Bescherming Bevolking (1949-1989) nog niet te raadplegen.

 

Overig

- Het artikel 'Bunker bevat alleen rol toiletpapier' verscheen in de IJmuider Courant over de bunker bij Driehuis. Uw webmaster is per ongeluk op de foto terecht gekomen - ook in de papieren editie. <http://www.hdc-i.nl/a.php?/Pagina/0,7101,11-1-1--1660652-1305-454031-,00>

- Het aantal bezoeken aan de website blijft na een drukke september onverwacht hoog. De eerste helft van dit jaar waren er gemiddeld 87 bezoeken per dag. In september was het 188 per dag en in oktober waren het er nog steeds 110 per dag.

- Vandaag was het zes jaar geleden dat ik in het huwelijksbootje stapte en de fotograaf ons voor het Fort aan de Ossenmarkt en bij de sluis van Uitermeer op de foto zette...

- Morgen (7-11) naar Wageningen om oude luchtfoto's van de RAF in te kijken.

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)
 
 
 
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)