Sluit [X]   
 

Bureau Stellingcommandant in 1917: "Uitvoerverbod van coprah"

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 67

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 67
(29 augustus 2002)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam; een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, ook te vinden op: <https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

Tip: stuur de nieuwsbrief door aan anderen en vraag ze ook abonnee te worden.

INHOUD
In deze nieuwsbrief:

KONINGIN BEATRIX
Omdat ik tevens de webmaster voor Stichting Herstelling ben, hoorde ik dat de burgemeester van Amsterdam, Cohen, een bezoek aan een fort waar de stichting aan werkt zou brengen. Ik deed een poging om van de datum op de hoogte gebracht te worden maar dat was niet mogelijk. Er mochten zo min mogelijk mensen bij aanwezig zijn en mijn 'argument' dat er iemand toch foto's moet maken was niet voldoende steekhoudend! :-)

Op donderdag 22 augustus bleek waarom de strikte beslotenheid was aangehouden. Burgemeester Cohen kwam namelijk niet alleen maar was samen met Koningin Beatrix. Nu ken ik Hare Majesteit persoonlijk sinds 1978 toen ik als zeeverkennertje hielp de kransen op de Dam aan te dragen en een erehaag te vormen. Dus het viel me erg tegen dat ze me niet even vantevoren een e-mail had gestuurd! ;-)))
De koningin en burgemeester bezochten enkele integratie-projecten in Amsterdam. Een onderdeel was het bezoek aan het Fort bij Nigtevecht en ze hebben daar rondgekeken en lang met de werkmeesters en jongens gesproken. Elke aanwezige die ik er later over sprak was onder de indruk van de kennis en de interesse van de koningin. Een jaarverslag had ze in de kantlijn bijna geheel gevuld met opmerkingen en vragen.
Ik ben erg benieuwd wat de jongens en de directeur thuis verteld hebben!

Alexander belde me al om vier uur (nee, niet de kroonprins maar de voorlichter) om alvast enkele foto's op hun website te plaatsen. En dat is gelukt en zelfs twee uur voordat het NOS Journaal er aandacht aan besteedde. Enkele dagen later volgde een uitgebreider verslag met meer foto's, zie:
<http://www.herstelling.nl/werkgever/nieuws/2002/0827/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/nigtevecht/>

VIRTUELE TOUR
Er zijn meerdere methodes om een panorama foto te maken, maar de low-budget versie die ik gebruik is die waarbij de digitale camera op een waterpas statief wordt geplaatst. Met de gradenverdeling op het statief als richtlijn worden dan zestien foto's rondom gemaakt. Met speciale software plak ik die foto's aan elkaar en kan je op de computer op dezelfde locatie rondkijken. Je kan ook meerdere panorama's aan elkaar koppelen tot een virtuele tour: klik op de deur en je gaat naar de panorama aan de andere kant van de deur.

Op het Fort bij Spijkerboor heb ik vorig jaar zomer 47 panorama foto's gemaakt en daar had ik al één grote virtuele tour in één enkel bestand van gemaakt. Met dat bestand op je computer kan je gewoon op je stoel blijven zitten en door het fort lopen, buitom gaan en van het dak af springen - zelfs weer omhoog! De diverse personen die het resultaat zagen, keken met open mond. Ook toen ze vroegen of ik dit op het Internet ging zetten en ik zei dat 39 Mb niet echt snel te downloaden is.
Totdat ik laatst achter een methode kwam om dat grote bestand eenvoudig te splitsen in bestanden van ca. 800 Kb maar mét behoud van de onderlinge koppelingen. Die gesplitste versie heb ik nu op een website gezet maar volgens mij is het handig als je (thuis of op je werk) een breedbandverbinding hebt. Maar wie wil mag het proberen. Volgens mij is het een uniek stukkie software geworden en je kan behoorlijk wat tijd spenderen aan het 'rondwandelen'. Bovendien zitten er een paar leuke grapjes en verborgen zaken in.
Lees eerst de tekst met aanwijzingen goed, o.a. over extra software, en bekijk dan de virtuele tour.
<http://www.forten.info/bioscoop/spijkerboor/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spijkerboor/>

H.A.M.
Al in 1999, tijdens het verhuisfeest van Stichting Herstelling, sprak ik met Guus Kroon. Hij is Muidens prominentste historicus en destijds van de Historische Kring Stad Muiden, nu vormt hij het Historisch Archief Muiden (H.A.M.). Guus zijn interesse beslaat de geschiedenis van Muiden en Muiderberg in het algemeen. Maar ook over de vele kazematten en wegversperringen weet hij het een en ander. Daarover zouden we nog eens praten en onlangs is die afspraak maar eens gemaakt zodat ik hem 's avonds in Muiden opzocht. Het werd een gezellige discussie-avond.
Met foto's kon Guus diverse bijna verborgen wegversperringen in de wegen rond Muiden en Weesp laten zien. Overal waren de spoorstaven weg maar is nog wel het betonblok onder de weg en in de berm aanwezig.

We delen ook een nieuwsgierige interesse in die vreemde heuvel bij de afslag Muiderslot van de snelweg A1, waar een VIS-kazemat gestaan heeft. Ook het Fort bij Muiderberg kwam nog ter sprake en volgens hem is de fortwachterswoning nog aanwezig als de woning 'Coehoorn'.
Uiteraard kwam ook de Kruitfabriek ter sprake. Zoals wat achtergrondinformatie over de fabriek, de personen en de gebouwen. Het terrein in de Kollumerwaard (Fr.) is slechts kort in gebruik geweest totdat bleek dat de levering aan hoofdafnemer Iran illegaal was.

Het bleek ook dat er over de kruitfabriek weinig materiaal in openbare archieven ligt. Blijkbaar heeft Muiden Chemie het eigen archief en mogelijk ook dat van de voorganger K.N.S.F. nog in eigen bezit. Dat gebrek aan goed archiefmateriaal bleek uiteindelijk de achterliggende reden van veel van mijn kritiek in Nieuwsbrief 65 te zijn. Het in die nieuwsbrief beschreven boek 'Kruitpad 16' is dan ook vooral bedoelt als bundeling van de beschikbare informatie over de fabriek.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/muiden-kazemat/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/muiderberg/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/muiden-krijgsman/>

EXCURSIE SME
Volgend voorjaar wil ik voor de derde achtereen volgende keer een excursie voor Stichting Militair Erfgoed organiseren om enkele forten van de Stelling te bezoeken. Dat zal in het Noordfront (m.n. Sector Ilpendam) gebeuren en sluit aan op de excursie van dit jaar. De bereidheid tot medewerking van de diverse eigenaren en gebruikers is bijna ontroerend!
Sommige forten in dat deel van de Stelling heb ik zelf al geen drie jaar meer bezocht (= op en in geweest) en daarom ga ik er binnenkort weer een aantal bezoeken. Het is ook nog niet zeker welke forten we wel en niet zullen aandoen tijdens de excursie. Allemaal zal niet lukken en is ook niet erg zinvol.

Om toegang te krijgen tot het Fort aan de Nekkerweg zocht ik contact met de eigenaar, N.V. Afvalzorg. Om vervolgens bij de persoon terecht te komen die tevens voorzitter van de Stichting Kunstfort is!
Ook hier alle bereidheid voor medewerking. Maar ik was toch nieuwsgierig naar de reden waarom een onderneming die afvalstortplaatsen exploiteerd een fort in eigendom heeft. Blijkt dat ook de Kustbatterij bij Diemerdam hun eigendom is. De reden bleek eenvoudig:
"De forten Nekkerweg en Diemerdam zijn beide aangekocht omdat er plannen zijn geweest om in de nabijheid van de forten een stortplaats te openen. Voor Fort Nekkerweg ging het om een naastgelegen agrarisch perceel en voor Fort Diemerdam om het naastgelegen PEN-eiland. De plannen voor het openen van een stortlocatie zijn in beide gevallen reeds geruime tijd van de baan. In de tijd sinds de aankoop van de forten is de Stelling op de Unesco werelderfgoedlijst geplaatst, hetzelfde geldt voor de Beemsterpolder, en het PEN-eiland is natuurgebied geworden. Er is dus voor Afvalzorg geen reden om eigenaar te blijven van Fort Nekkerweg; de fortwachterswoning bij Fort Diemerdam is door Afvalzorg gerenoveerd en nu in gebruik als vakantiehuisje voor het personeel."
Overigens is de fortwachterswoning van het Fort aan de Nekkerweg apart verkocht en moet het fort over dit terrein betreden worden.
<http://www.rgaros.nl/sme/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/nekkerweg/>
<http://www.afvalzorg.nl/>
<http://www.kunstfort.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/diemerdam/>

OVERIG
- Het wordt saai, maar op 26 augustus om 6.01 werd - volgens de Nedstat teller, het 80.000ste bezoek geregistreerd. Half januari werd de 60.000 grens gepasseerd en begin april de 70.000 grens. <http://v1.nedstatbasic.net/s?tab=1&link=1&id=743980>
- De promotie van de website op 15 september in het Fort bij Vijfhuizen gaat niet door. Momenteel ben ik met twee alternatieven bezig. Maar ik zoek nog steeds vrijwilligers om te helpen!

 

Met vriendelijke groet,
René Ros

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)
 
 
 
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)