Sluit [X]   
 

Fort aan de St. Aagtendijk in 1945: moord Georgische soldaten, 16 doden

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 58

E-Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 58
(8 februari 2002)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe e-nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam; een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

Tip: stuur de nieuwsbrief door aan anderen en vraag ze ook abonnee te worden.

INHOUD
In deze nieuwsbrief:

SECTOR ZAANDAM
Eind januari en begin februari heb met twee verkenningstochten de jaarlijkse Stelling-excursie voor de Stichting Militair Erfgoed voorbereidt. Op een nog nader te bepalen datum in juni zullen dan de forten Zuidwijkermeer, Den Ham, Krommeniedijk en het Hembrugterrein bezocht worden. Voor de planning ben ik gaan kijken naar de routes, rijtijden, restaurants etc. Onderweg heb ik slechts twee noemenswaardige 'ontdekkingen' gedaan:
- de bergloods bij het bomvrije kruitmagazijn Nieuwendijk is toch nog niet herbouwd. Dit jaar moet het toch gaan lukken want de vergunningen schijnen binnen te zijn.
- rond het terrein van het gesloopte bomvrije kruitmagazijn De Poel kon ik maar drie van de vier grenspalen (zoals genoemd in het monumentregister) vinden. De Assendelver Zeedijk is daar nog wel erg breed met picknicktafel erboven op - zouden er nog resten onder zitten??? :-)

En bij toeval zag ik een marineschip, dat tijdens het Koninklijk Huwelijk in Amsterdam lag, richting zee varen. Dat was ter hoogte van de locatie waar vroeger de matrozen met rieten manden de kolen aan boord sjouwden, namelijk het terrein van Eurometaal waar vroeger de kolenloods van de marine stond. Deze boot had gasturbines...
<http://www.rgaros.nl/sme/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zuidwijkermeer/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/ham/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/krommeniedijk/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/assendelft-zeedijk/>

KERKGEBOUW 'DE POTERNE'
Enige tijd geleden werd ik door een heuse jonkheer gevraagd naar informatie over een ruimte in de forten waar de kerkdiensten werden gehouden. Voor zover mij bekend, en mede door anderen aangevuld, werden de religieuze taken verzorgd door een geestelijke uit een naburige plaats. Naast de lokale kerk zal daarvoor de kantine of de poterne gebruikt zijn. In de poterne van het Fort bij Spijkerboor hebben de gevangenen een permanente kerkruimte met wandschilderingen gemaakt.
Naar nu blijkt was de vraag bedoelt om een naam voor een nieuw multi-functioneel gebouwtje van de Samen op weg-kerk in Vijfhuizen te vinden. Men heeft besloten het gebouw de naam "De Poterne" te geven. Op zaterdag 9 februari is het gebouw in gebruik genomen.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spijkerboor/>

BOEKGIFT
Voor mijn werk heb ik te maken met twee bibliotheken van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Enige tijd geleden hadden ze daar twee rapporten van de Provincie Noord-Holland ontvangen. Ik weet niet of deze ooit in de bibliotheek opgenomen zijn geweest, maar onlangs lagen ze in 'mijn' la van 'mijn' bureau aldaar.
Veel actuele nieuwswaarde bevatten 'De cultuurhistorische betekenis van forten. Studiebericht 17' en 'De stelling van Amsterdam, een provinciale beleidsvisie' niet meer, maar antiquariatisch hebben ze nog wel een betekenis. En wellicht is er in de toekomst nog iets leuks te doen met de plattegronden van de forten die er in staan.
Mijn dank aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht!
<http://www.hku.nl/>

BEZOEKEN TELLEN
Ongemerkt is half januari de mijlpaal van 60.000 bezoeken gepasseerd. En met ruim 3300 bezoeken in heel januari gaat de teller steeds sneller lopen... Stél dat deze cijfers voor heel 2002 blijven gelden, dan worden er zo'n 40.000 bezoeken gebracht - in heel 2001 waren er 26.000 bezoeken.
Sinds de 'Piek van Selma Schepel' op 13 januari worden er zo'n 90-100 bezoeken per dag gebracht. Terwijl ervoor er zo'n 60-70 bezoeken op een normale werkdag waren.
Maar op 2 februari was er een flinke dip in de bezoeken. Op die zaterdag waren er helemaal geen bezoeken tussen 10.55 en 13:30! In totaal waren er slechts 45 bezoeken terwijl 60 voor een zaterdag gebruikelijk is.
<http://nl.viewstat.nedstatbasic.net/cgi-bin/viewstat?name=inundaties>

NIEUWE VERSIE
Gelijk met deze nieuwsbrief is versie 1.7.5 de lucht in gegaan. Sinds 17 januari zijn er diverse kleine toevoegingen gemaakt. Zo zijn alle omschrijvingen van niet-forten nagekeken en waar nodig aangepast. Over enige tijd verschijnt versie 1.8 waarvoor de omschrijvingen van alle forten uitgebreid moeten worden en er komt informatie over de kazernes in Haarlem bij.
Ik zit ook al aan versie 2.0 te denken. Deze moet vooral qua opmaak een verbetering worden. De inspiratie is er alleen nog niet zo. Iedereen, maar met name grafisch getalenteerden, is van harte welkom om suggesties te doen.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/colofon/wijzigingen/>

OVERIG
- Een medewerker van de Gemeente Heemskerk wees me erop dat het Fort bij Veldhuis op de website aan een verkeerde gemeente was toebedacht. Dit is inmiddels gecorrigeerd. <http://www.heemskerk.nl/>
- Voor het Koninklijk Huwelijk was in het Amsterdamse Bos een tijdelijke 'cavalerie kazerne' ingericht met stallen voor de paarden.
- Wel eens (mee)gekeken naar het VPRO televisieprogramma 'Villa Achterwerk'? Ik herkende de bijgebouwen van de Ripperda-kazerne in Haarlem als de filmlocatie van de presentatie. Binnenkort meer over deze kazerne.
- Gisteravond zag ik een foto van een luchtwachttoren die in de jaren 1950 boven het Fort bij Hoofddorp is gebouwd. Wie weet er meer over deze en andere torens rond Amsterdam?

Met vriendelijke groet,
René Ros

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)
 
 
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)