Sluit [X]   
 

Fort bij Edam in 1918: krantenbericht over Spaanse Griep, 17 zieken/gewonden

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 55

E-Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 55
(10 december 2001)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe e-nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

En stuur de nieuwsbrief door aan anderen!

INHOUD
In deze nieuwsbrief:

In de volgende nieuwsbrief o.a.:

FEESTDAGEN
Mag ik alvast alle abonnees, bezoekers en medewerkenden prettige feestdagen en een voorspoedig 2002 toewensen?
Als je een kerstgroet wilt (terug)sturen kan je ook een eCard op de Stelling-site versturen.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/ecards/>
En iedereen veel succes toegewenst met het wennen aan de Euro. Mocht je heimwee krijgen naar de gulden, dan kan je een andere website van mij bezoeken: http://www.rgaros.nl/money/.

KAZEMAT GEVONDEN IN IJMUIDEN
Bij de aanleg van de derde haven bij de zuidpier in IJmuiden is rond 27 november jl. een zeldzame Nederlandse S5 kazemat onder het zand vandaan gekomen. Voor zover bekend was dit de enig resterende kazemat van dit type in Nederland. De enig andere Nederlandse kazemat bij IJmuiden is een S7 kazemat op het eiland van het Fort bij IJmuiden. De S5 had behouden kunnen blijven door het slechts 100 meter te verplaatsen. Maar op vrijdag 7 december is de kazemat gesloopt. De Zeehaven NV was ons allen te snel af en heeft de kazemat zelfs eerder gesloopt dan de minder controversiele Duitse bunkers.
Ik hoop dat de vele stichtingen die zich inzetten voor behoud eens samen kunnen zitten om de reactiesnelheid te verhogen. Want als dit in IJmuiden kan gebeuren - met een triljoen lokale stichtingen en clubjes - verliezen we elke toekomstige slag ook.
Informatie, foto's en discussies over de kazemat en bunkers werden op de Atlantikwall en Verdedigingswerken mailinglists besproken.
<http://www.yahoogroups.com/group/Atlantikwall/>
<http://www.forten.info/rondzendlijst/>
Op de onderstaande pagina's staan enkele foto's van de opgegraven S5 kazemat en de bunkers:
<http://www.rgaros.nl/verdedigingswerken/ijmuiden-s5/>
<http://www.wovij.vuurwerk.nl/nieuws/verslagen/wn79brvaa.htm>

DE RONDE VENEN
Op kosten van de Gemeente De Ronde Venen heb ik samen met een ambtenaar van deze gemeente (Pieter Wesselse) en Hans Baas een exclusieve "tropische" studiereis gemaakt. We hebben diverse restanten van inundatiewerken in de gemeente opgezocht - behalve de civiele werken. De meeste zijn onzichtbaar onder de grond gestopt.
We begonnen bij de 'Inlaatsluis in de polder Groot Mijdrecht' die naast het Fort Waver-Amstel lag. We waren zeer geschokt want het terrein van de ontvangstkom was geheel opgeruimd. Inclusief de beroemde grenspaal O7 met de later bijgebijtelde 'Beer 7b' en '24-3-45'. Een paar meter verder lag wel een afgebroken deel van zo'n grenspaal maar het was niet duidelijk of het om dezelfde grenspaal gaat. Beide kanten hadden een breukvlak en op de zichtbare zijkanten was niets te lezen. En het was te blubberig en te zwaar om de paal om te draaien. Later is Hans terug gegaan en beide stukken van de gebroken paal gevonden en bleek het inderdaad om de O7 te gaan. We zullen hierover contact opnemen met de RDMZ en de gemeente.
Bij de bewoner van het huis ernaast even gevraagd van wie het terrein is: de gemeente! Onlangs hebben ze het terrein opgeruimd omdat er illegaal gestort werd. De bewoner was zeer verbaasd om over de inlaatsluis en de grenspaal te horen en zijn mond viel open toen hem werd verteld dat er in zijn eigen tuin ook een grenspaal staat. Die hebben we hem maar aangewezen.
Vervolgens reden we een stukje verder om 500 meter door de natte graslanden te lopen en over twee hekken te klimmen, op weg naar de 'Inlaatsluis in de 1e Bedijking van de Mijdrechtse Droogmakerij'. Waren we voor niets hier naartoe gelopen? Ik moest weer even zoeken tussen het gras maar gelukkig vond ik de bovenzijde van de bakstenen vleugelmuren van de inlaatduiker terug. Het viel me nu ook op dat de kade in deze bocht van de Amstel hier wat breder is dan de rest waardoor het lijkt dat ook de inlaatzijde van de duiker onder de oever is verdwenen en niet is gesloopt. Toen het hele stuk weer teruggewandeld.
We reden naar de 'Inlaatsluis in de 2e Bedijking van de Mijdrechtse Droogmakerij' naast het Fort bij UIthoorn alwaar mij nu bleek dat het een smalle doch lange inlaatduiker is. Deze is nog aanwezig maar dichtgemaakt. De inlaatkom is nu een vijver en de meeste basaltblokken zijn verdwenen. Weinig meer over te vertellen.
Dus op naar de 'Inlaatsluizen in de 3e Bedijking van de Mijdrechtse Droogmakerij'. Deze had ik nog niet eerder van dichtbij bekeken. Ondertussen was het harder gaan miezeren. Door nog modderigere schapengrond was het een kort stukje naar de eerste sluis. Kan je je voorstellen dat het leuk is om een stuk baksteenmuur van 25 bij 25 cm tussen het korte gras te zien? Tja, thuis met een glas wijn kan ik het me ook niet meer voorstellen... Tweehonderd meter meer modderworstelen leverde bij de tweede inlaatsluis minder resultaat op. Ook hier is geen beschoeiing langs de sloot geplaatst en verraad de inlaatduiker zich. Maar tussen het gras was niets te zien.
Vervolgens reden we naar de 'Inlaatsluis van de Polder Blokland' welke naast het sluishoofd van de gesloopte damsluis in de Amstel lag. Hier lijkt ook niets meer aanwezig behalve zes van de zeven grenspalen (O2 t.e.m. O7).
Tenslotte reden we even kort naar een gemaal aan de A.C. Verhoefweg. Onze verschillende bronnen zijn niet eenduidig of dit ook een militaire inlaatsluis is geweest. Om verschillende praktische redenen zijn we er alleen even langsgereden en aanvullend veldonderzoek is nodig.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/werk-inundatie/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/waver/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/uithoorn/>

MARECHAUSSEE KAZERNE BADHOEVEDORP
Ik ben er nu twee keer langs gereden en één keer even gestopt maar het is me nog niet helemaal duidelijk - ik kijk toch liever naar de weg als ik zelf stuur. De gebouwen uit de jaren 1970 van de Marechaussee Kazerne Badhoevedorp zijn gesloopt en er vindt nu nieuwbouw plaats. Mogelijk is de fundering of het skelet blijven staan, in ieder geval wordt dezelfde vorm (plattegrond en hoogte) aangehouden. Het informatiebord spreekt over "legeringsaccomodatie".
Na Wormerveer is dit de tweede kazerne die dit jaar gesloopt is.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/badhoevedorp/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/wormerveer/>

REGIONALE WEBSITES
Momenteel ben ik de adressen van regionale websites rond het Stelling gebied aan het verzamelen en hen te verzoeken een verwijzing op te nemen. Als tegenprestatie neem ik een verwijzing naar hen op. Wel jammer dat enkele van die sites er zo lelijk en chaotisch uit zien.
Op de pagina hieronder staan ze onder de categorie 'Regio' genoemd. Wie weet er nog meer?
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/internet/>

INTERVIEW PAMPUS POST
De nieuwste Pampus Post van de Stichting Pampus is uit. Het hoofdartikel gaat over ondergetekende: "de man van de stelling". Nee, niet een door mij verzonnen term! :-)
<http://www.crewstart.com/PampusPost/pp13/pp13w.html>

OVERIG
(o.a. uit Persoverzicht van de Stichting Stelling van Amsterdam)
- In augustus was er commotie in de pers over het verdwijnende leefgebied van de zandhagedis op het eiland van Fort bij IJmuiden. Dat blijkt niet door een festival of afgraven te komen maar eigenlijk door een verkeerde woordkeuze van betrokken studenten.
- Er is een geheimzinnige partij die de kringenwetboerderij Zeehoeve bij Kustbatterij bij Diemerdam zou willen kopen en opknappen. Een provinciaal statenlid van Groen Links stelt voor om de jongens van Stichting Herstelling er aan het werk te zetten. Toevallig, het statenlid werkt bij die stichting.
- In De Telegrof van 23 oktober werd in een artikel de indruk gewekt dat Pampus op instorten staat en binnen vijf jaar gesloten moet worden. Dat bleek uiteraard niet juist.
- Bij De Kwakel vindt/vond een discussie plaats over de toegang tot een nieuwe woonwijk. Een optie was om deze op de Vuurlinie (Linie Kudelstaart - Uithoorn) uit te laten komen.
- Kijk ook eens op de website van Stichting Herstelling (http://www.herstelling.nl/) en met name het Werkgever deel. Onder Nieuws en Werklocaties is wat info over het werk op de forten te vinden.

Met vriendelijke groet,
René Ros

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)
 
 
 
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)