Sluit [X]   
 

Bureau Stellingcommandant in 1918: "Tentenkamp bij Velsen"

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 48

E-Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 48
(19 september 2001)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe e-nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

Stuur de nieuwsbrief door aan anderen!

IN MEMORIAM
Via de Saillant, het kwartaalblad van de Stichting Menno van Coehoorn, vernam ik dat Dhr. W. Rijst op 5 augustus jl. op 73 jarige leeftijd is overleden. Voor de genoemde stichting was hij sinds 1989 correspondent in het rayon Noord-Holland II (Stelling van Amsterdam). Alhoewel ik Dhr. Rijst niet persoonlijk heb ontmoet heb ik wel enkele malen telefonisch contact met hem gehad en heeft hij uiteenlopende informatie bijgedragen. Diverse keren bleek dat hij kwakkelde met zijn gezondheid. Ik had graag met hem het archief in de Kolonel Sixkazerne bekeken, maar helaas.
Voor zover ik weet is er nog geen opvolger voor de functie van correspondent. Ik vermoed dat de opvolger vooral plezier moet hebben in het volgen van de juridische zaken en het schrijven van bezwaarschriften - en daarmee sluit ik mezelf uit.
Dat hij in vrede moge rusten.
<http://www.coehoorn.nl/>

OPEN MONUMENTENDAG SPIJKERBOOR (5)
Naar schatting 400 mensen hadden de slechte (en enigszins overdreven) weerverwachting genegeerd en waren op zaterdag 8 september naar Fort bij Spijkerboor gekomen. Bij normaal weer zijn in het verleden zo'n 1400 bezoekers langs geweest.
Door een groep van acht gidsen werden rondleidingen van circa een uur gegeven. Steeds maximaal 12 personen want meer mensen kunnen er niet tegelijk in de geschutstoren. Helaas bleek het niet mogelijk om buiten te kijken naar de poterne zonder de gronddekking. De rondleidingen eindigden bij de kruitkamer en wachtruimte. In de kruitkamer had Jurgen zijn bodemvondsten uitgestald en van kaartjes voorzien. Hij gaf ook mondeling toelichting en achtergronden. En in de wachtruimte waren vier moderne computers opgesteld waarop de bezoekers zelf de website konden bekijken. Vragen en opmerkingen konden ze kwijt aan de medewerkers Hans Baas, Frank van Drie en ondergetekende. Ook diverse bekenden kwamen langs waarvan enkele die ik niet eerder in levende lijven had ontmoet. Drie VIPs hebben achteraf laten weten dat ze op andere forten of in het verkeer werden opgehouden. De cameraploeg die voor de Wereldomroep filmt was er ook en maakte diverse opnamen. Waaronder van de mensen achter de computers en van mijzelf terwijl ik een foto bewerkte en in de website plaatste. We hadden het dus toch druk en bovendien was het erg gezellig.
De gezelligheid werd wat minder toen tegen het eind plotseling een boek bleek verdwenen. Een of andere nozem heeft het boekje (t.w.v. 25 gulden / 11 euro) over Fort bij Spijkerboor van Kol.b.d. Hoogterp permanent "geleend". Bij Fortress Books maar online een nieuw exemplaar besteld...
Van de woensdagavond ervoor (alvast wekelijkse boodschappen doen) tot en met de dinsdag erna (toen de laatste gebruikte spullen weer op hun plaats waren) ben ik er met de uitvoering bezig geweest. Ondanks de ruime medewerking van Natuurmonumenten en Apple Center Summix zal een volgende soortgelijke activiteit er in de toekomst anders uit moeten zien of anders financieel geregeld moeten worden. Door de medewerkers is bijvoorbeeld in totaal zo'n 700 kilometer gereden. Desalniettemin hoor ik graag over evenementen die georganiseerd worden, zoals een open dag of congres, en waarbij serieus vermaak en internet-publiciteit over de Stelling gewenst is.
Van de dag op Fort bij Spijkerboor zijn enkele foto's te zien op de pagina over dit evenement.
<http://www.summix.nl/>
<http://www.openmonumentendag.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spijkerboor/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/fotoreportages/omd2001/>

SLUIPGANG BIJ FORT BIJ SPIJKERBOOR (2)
Ik moest laatst "toevallig" even in het Fort bij Spijkerboor zijn (nog effe en ik blijf er wonen!) en heb gekeken naar de resten van de, in de vorige nieuwsbrief genoemde, sluipgang. Ten noorden van de Zuiderweg is een brede strook onderaan de dijk te zien en langs de toegangsdijk van het fort zie je een duidelijk verhoogde strook grond waarover de weg gelopen heeft. Bij de kruising met de Zuiderweg staan nog sterk verwilderde - bijna niet door heen te kijken - wilgen. Ook ten zuiden van de Zuiderweg zijn deze wilgen te vinden en ligt er nu een fietspad. Van een steiger aan het kanaal is niets meer te vinden.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spijkerboor/>

JAARTALLEN
Het is eigenlijk demonstratief dat ik bij alle foto's op de website nu het jaartal van de opname heb opgenomen. Groen en naief als ik in 1998 was dacht ik bij elke foto "zo is het en zo zal het blijven".
Door fanatiek werk van Stichting Herstelling en enkele aannemers blijken er wel degelijk ingrijpende wijzigingen aan de forten en terreinen plaats te vinden. Daardoor waren bepaalde foto's al aardig gedateerd maar niet minder mooi of illustratief geworden. Gedurende de afgelopen maanden is bij circa één derde van de foto's een jaartal opgenomen. Vanaf de volgende versie (1.6.1?) is er een inhaalslag gemaakt en is bij alle foto's met een onderschift het jaartal opgenomen.

OVERIG
- Zouden de eerste Euros in het Fort bij de Liebrug zijn aangekomen??? <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/liebrug/>

Met vriendelijke groet,
René Ros

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)
 
 
 
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)